تبیین شخصیت مقام معظم رهبری با تکیه بر کتاب خون دلی که لعل شد1
نکات کلی
1.دو عامل تعیین کننده در ساخت یک شخصیت وجود دارد که برای آشنایی و اخذ آن شخصیت به هردو عامل نیازمندیم. اول تفکرات او است که از بیاناتش اخذ میشود دوم رفتار و گرایش هایش است که برای درک این دو مورد نیازمند سیرهایم
2.کتاب خون دلی که لعل شد علاوه بر اینکه سیره مقام معظم رهبری را به مخاطب ارائه میدهد دو ویژگی منحصر به فرد دارد. اول اینکه از زبان شخص رهبری است که لازمه این اتفاق بیان گزیده هایی از زندگی ایشان است که برای مخاطب آموزنده است و همه جزئیات زندگی به صورت زیاده نویسی بیان نشده. البته گزیده هایی نیز بیان شده که در شکل گیری این شخصیت حایز اهمیت بوده. و ویژگی دوم متن مختصر و نثر روایی آن است که به متن جذابیت بخشیده و تیپ های مختلف شخصیتی میتوانند با آن ارتباط بگیرند
3.کتاب دو بخش اصلی دارد که در واقع، زندگی مقام معظم رهبری نیز به این دو بخش تقسیم میشود. بخش اول زندگی ایشان از ابتدای تولد و کودکی تا قبل از آشنایی با امام. و بخش دوم از آشنایی با امام به بعد. در واقع آشنایی با امام نقطه عطفی در زندگی ایشان محسوب میگردد.
4.به نظر میرسد فصل بندی و سیر مباحث کتاب نیز هم دارای ترتیب زمانی است هم مراحل شکل گیری شخصیت مقام معظم رهبری را روشن میسازد. ابتدائا به خانواده پرداخته سپس اساتید و آشنایی با نواب و امام خمینی و مبارزات و....
فصل های زندگی
🌿خانواده
-شخصیت مقام معظم رهبری هم متاثر از پدر ایشان بوده و هم مادر. نسبت به پدر مناعت طبع و اهتمام به علم آموزی و استفاده از وقت را اخذ کرده و از مادر ظلم ستیزی و ذوق هنری و علاقه به زبان عربی و البته انس زیاد با قرآن. و به نظر میرسد شخصیت قرآنی ایشان به همان معنایی که خود راجع به امام فرمودند(کان خلقه قرآن) ریشه در همین موانستی است که مادر ایشان برایشان به یادگار گذاشته. البته ظاهرا ایشان در مواجهه با روحیات پدر و مادر کمی حالت خودآگاه داشته و روحیه انزوای پدرشان را پس زده و سعی کرده با افراد مختلف جامعه ارتباط بگیرد که حاصل این مواجهه را در آینده خواهیم دید.
-از آنجا که خانواده ایشان چه از سمت پدر و چه از سمت مادر روحانی تبار بودند او نیز راهی حوزه های علمیه شد و البته این انتخاب متاثر از تاکید های پدر نیز بود. نفس ورود ایشان به حوزه در شکل گیری شخصیت او موثر بود. گرایش های مذهبی شدت یافت و دارای یک ذهن تیز و آخوندی شد.
🌿
حوزه علمیه و اساتید
ایشان عمده تحصیلات خود را نزد پدر آموختند و با توجه به اینکه پدرشان قائل به تعطیلات نبودند در طول سال مستمرا در حال تحصیل بودند. به گفته ایشان دروس مقدمات و سطح را تا ابتدای درس خارج طی پنج سال و نیم به پایان رساندند. سفری به نجف و عراق داشتند و در درس علمای آن روزگار شرکت کردند و پس از بازگشت به مشهد دو سال و نیم در درس صلاه آیت الله میلانی حاضر شدند. اینگونه به نظر میرسد که رهبری اساتید زیادی را تا قبل از آشنایی با امام تجربه کرده اند و اظهار نظری که بعد از حضور در درس امام داشتند دارای چنین پشتوانه ای است.
با توجه به جو غالب حوزه علمیه آن زمان که در ستیز با حکومت وقت بود گویا روحیه ظلم ستیزی و مبارزه با دستگاه جبار که بذر آن توسط مادر ایشان کاشته شده بود در فضای حوزه علمیه آن روزگار رشد یافت و تبدیل به نهالی مستعد گردید.
🌿
انس با رمان و داستان های مشهور جهانی
میتوان گفت گرایش ابتدایی به هنر که با خواندن شعر های حافظ توسط مادر برای ایشان حاصل شد با مطالعه گسترده رمان های مشهور قوت گرفت. علاوه بر این، مطالعه رمان های دسته اول جهان به ایشان نگاهی واقع بینانه نسبت به مسائل جهانی و فرهنگ و خرده فرهنگ های گوناگون و اصلاحات اجتماعی در ملت های مختلف عطا کرد. تقویت بعد هنری منجر به جامعیت هرچه بیشتر این شخصیت گردید.
نکته: در فصلی از کتاب که به نظر میرسد با اغراضی اصلاح گرایانه نسبت به جماعت عرب زبان بیان شده نکات جالب توجهی یافت میشود. فرصت طلبی ویژه ایشان که یادگار پدر است در زندان و حفظ اشعار و آموزش های دیگر خود را مینمایاند.دیگر اینکه ترجمه کتاب هایی از جبران و سید قطب که نشان دهنده روحیه تغییر و نگاه جهان شمول اوست. و در نهایت توجه جدی به شاعر معاصر عرب زبان یعنی جواهری ارجاعی معنا دار برای مردم جهان عرب است که نیازمند روشن شدن مشعل اصلاح طلبی و تغییر و تحول در وجودشان هستند و چه چیزی بهتر از یک شاعر تحول خواه.
غَلَیان
@ghalayan