📑 الگوی نظری محافظت از مرزهای جنسی خانواده براساس منابع اسلامی برای خانوادهدرمانگری سیستمی- معنوی
▪️نوع مقاله : پژوهشی
✍🏻 نویسندگان:
🔅 عباس پسندیده، مسعود جانبزرگی، مسعود آذربایجانی
❇️ چکیده:
در روایات اسلامی افزون بر مرز فردی، خانواده نیز مرز جنسی دارد که مرد و زن را شامل میشود و آموزههای آن قابلیت مدلسازی دارد.
پژوهش حاضر با هدف استخراج الگوی محافظت از مرز جنسی خانواده به
روش تحلیلی- اسنادی کلاسیک در مطالعات اسلامی انجام شد. دادههای پژوهش بااستفاده از
روش تجزیه و تحلیل کیفی از نوع بررسی متون متقابل تحلیل و سپس الگوپردازی نظری در چارچوب مشاهدات بالینی و تحلیلی، انجام شد. بدینمنظور پس از تحلیل و کدگذاری بیش از 100 حدیث و آیات مرتبط با موضوع پژوهش، 23 روایت پس از اعتباریابی و باتوجه به آیات قرآن در الگوپردازی، انتخاب و با سه مؤلفه مربوط به مرزهای خانواده (مرزهای درون-بیرون، خود- دیگری و زن-مرد)، تجزیه و تحلیل شد.
نتایج بررسیها نشان داد که الگوی مرز جنسی خانواده ناظر به درون و بیرون خانواده بوده و شامل زن و مرد است. مدل ارتباط جنسی زن و مرد با غیرهمسر (خود-دیگری)، مدلی بسته و ایمنیبخش و رفتار جنسی همسران با یکدیگر، مدلی باز و رضایتبخش است. بُعد بیرونی این الگو، ترکیبی از عفت و غیرت است که سبب احساس ایمنیجنسی برای همسران میشود و بُعد درونی آن تبرج و آمادگی است که نشانه توجه جنسی است. همچنین بین رفتار درون و بیرون سیستم رابطهای معکوس برقرار است؛ یعنی منع جنسی نسبت به بیرون خانواده، باارضای جنسی درون خانواده ارتباط دارد و برعکس آن نیز برقرار است. برایناساس، برای امنیت مرز جنسی خانواده باید برنامههایی جامع براساس مفاهیم عفت، غیرت، تبرّج و تهیأ طراحی کرد. این الگو میتواند برای ارتقاء امنیت و آرامش خانواده در تکنیک خانوادهدرمانگریمعنوی مورد آزمون قرار گیرد.
▫️ کلیدواژهها:
مرز جنسی، عفت تبرّج، آراستگی جنسی، ایمنی جنسی، توجه جنسی، خانوادهدرمانگری معنوی
📚 پژوهشنامه اسلامی زنان و خانواده / شماره ۳۰ / فروردین ۱۴۰۲
⭕️
لینک مقاله 👈🏻
کلیک کنید
📣 رسانه دینی باشیم
🌐
صفحات مجازی
ایتا | تلگرام | ویراستی | توییتر | آپارات