جنگ کریدورها و موقعیت ایران
در سال های اخیر کشورهای مختلف استراتژی های متفاوتی را در تقویت کریدورهای اطراف خود اتخاذ کردند به نحوی که بتوانند منافع تجاری، امنیتی و سیاسی خود را تضمین نمایند.
تعارض منافع حاصل از ایجاد این کریدورها تا جایی پیش رفته است که میتوان مفهوم جنگ کریدورها را برای آن برگزید.
در منطقه جنوب غرب آسیا، ابتکار یک کمربند - یک راه چین، جاده ابریشم ایران و مسیرهایی که منافع کشورهای عربی را در حوزه تجارت بهینهسازی میکنند، در چنین موقعیت جنگی قرار گرفتهاند.
اینکه کدام یک از این مسیرها به عنوان مسیر مسلط در توسعه تجارت زمینی و دریایی قرار گیرد، مسالهای است که هنوز نمیتوان به روشنی درباره آن سخن گفت.
ایران به عنوان یکی از بازیگران اصلی در حوزه کریدورهای آسیایی لازم است به سرعت استراتژی خود را طراحی کند و در مسیر آن گام بردارد.
ایجاد ستاد ملی ترانزیت که در برنامه هفتم بر آن تاکید شده است، توسعه دیپلماسی ترانزیتی و افزایش همگرایی با کشورهای منطقه به نحوی که منافع مشترک را تقویت نماید، در کوتاهترین زمان ممکن امری ضروری است.
حضور مدیران کشور در مجامعی که این مباحث را در سطح بینالمللی مورد مذاکره قرار میدهند میتواند فرصتهای جدیدی را در تحقق کریدور مطلوب ایجاد کند.
از این رو میتوان مذاکرات سازمان برنامه و بودجه در اجلاس اسکاپ را گامی در جهت حرکت به سمت پیروزی در نبرد کریدوری این منطقه قلمداد کرد.
☘️کانال تحلیلهای اقتصادی دکتر حمیدرضا مقصودی
@hamidrezamaghsoodi