✳️ وضعیت اقتصادی کشور در آستانه انقلاب 57
#نکته_ها_و_اشاره_ها
سهشنبه 17 اکتبر 1978 [25 مهر 1357]
"امروز دکتر فلاح (یکی از مقامات عالیرتبه شرکت ملی نفت ایران) که بار دیگر به لندن آمده، ناهار میهمانم بود. او که اخیراً با شاه ملاقاتی داشته، میگفت: شاه لاغر شده، ولی روحیهاش نسبت به گذشته کمی بهتر است.
دکتر فلاح ضمن صحبت، پس از اشاره به این که شاه در ملاقاتش با او مسائل و مشکلات مالی کشور را مطرح کرده است، افزود: «... به نظر نمیرسد کسی تا کنون آثار حاصل از انباشتگی و افزایش بیحدّ و حساب تعهدات مالی کشور در طول چند سال گذشته را محاسبه و یا پیشبینی کرده باشد. برای حل سریع مسائل ناشی از کسر بودجه امسال ــ که افزون بر 15 میلیارد دلار خواهد بود ــ نیز گرچه اقداماتی مثل لغو برنامه تأسیس نیروگاههای اتمی و یا کاهش خریدهای تسلیحاتی در نظر گرفته شده، ولی باید دانست آثار چنین اقداماتی هرگز تا قبل از سال 1981 ظهور نخواهد کرد. و این در حالی است که شریف امامی هماکنون در بنبست عجیبی گرفتار آمده و ناچار شده برای خاموش کردن فریادهای ملتی که به صورتی بیسابقه علاج سریع تمام گرفتاریها و رسیدگی به شکایات طولانی مدت خود را طلب میکنند، بدون قید و شرط مبالغ گزافی به حقوق و دستمزدهایشان بیافزاید. و این روالی است که اگر ادامه پیدا کند، مسلماً در عرض 18 ماه آینده نرخ تورم کشور را به 150 درصد خواهد رساند...».
دکتر فلاح معتقد بود: «... دولت شریف امامی برای پرداخت مبالغی که تعهد کرده، ابتدا از ذخیره شش هفت میلیارد دلاری کشور برداشت خواهد کرد. و بعد از آن هم ناچار دست به چاپ مقدار زیادی اسکناس خواهد زد تا بتواند به تعهدات خود جامه عمل بپوشاند». و میگفت: «... برای رهائی از این مشکل غیر قابل حلّ فقط یک راه امیدوار کننده وجود دارد، و آن هم مسئلهای است مربوط به کمپانیهای نفتی. بدین معنی که کمپانیهای نفتی با توجه به احتمال افزایش بهای نفت از سوی اوپک، در نظر دارند میران استخراج را افزایش دهند. و حالا هم من به این خاطر به لندن آمده ام تا راجع به بالا بردن میزان استخراج نفت ایران با کمپانیها گفتگو کنم...»."1
1. پرویز راجی،
#خدمتگزار_تخت_طاووس ، ترجمه: ح.ا.مهران، انتشارات اطلاعات، چاپ اول: 1364، صص281-282.
http://yon.ir/kPZEz
@iichs_ir