💢فقه الأهمّیّات به مثابهی رخنهای در فقه حکمرانی امامیه
⚡️مطالعه موردی ربا و حیل ربا در جمهوری اسلامی ایران
✍️حجتالاسلام محمد عشایری منفرد
🔻از اوایل تأسیس نظام جمهوی اسلامی ایران، با ایدهپردازی فقیهان و کوشش نهادهای تصمیمگیریو تصمیمساز برای آنکه بانکها بتوانند با معلاملات مشروع به تسهیل تولید و خدمات در کشور کمک کنند، حیلههایی برای گریز از محرّمات شرعی تدبیر شد. به تدریج به صورت خواسته یا ناخواسته غالب معاملات بانکی به سوی همین حیلهها سوق یافت چندانکه حیلههای مشروع تقریبا همه معاملات بانکی یا اکثر قریب به اتفاق آنها را فراگرفت.
مشکل دیگری که در نحوه اجرای این حیلهها رخ مینمود این بود که گاه برخی شروط حیلهها توسط طرفین قرارداد رعایت نمیشد و حیلههای غیرحرام در عمل به همان ربای حرام یا عمل حرام دیگری تبدیل میشد!
اینک که چهار دهه از عمر بانکداری در جمهوری اسلامی میگذرد صداهای زیادی در مقابل این گونه از بانکداری برخاسته و برخی مراجع تجریان بانکداری موجود را زیر سوال بردهاند. در مقابل این صداهای اعتراضی برخی از محققان اقتصاد اسلامی وضع موجود بانکداری ایرانی را غیراسلامی نمیدانند.
این تحقیق میخواهد در بین این دو دیدگاه سخن سومی را مطرح کند. دیدگاه سوم این است که راه اسلامی شدن بانکداری تعطیل کردن همه حیل شرعی ربا نیست بلکه به جای آن میخواهد حیل مشروع را قبول کند اما با استفاده از فقه الاهمیه آن را در همان جایگاه نازلی که شارع برایش پسندیده قرار بدهد تا فقط حجم محدودی از معاملات بانکی را شامل شود.
👈در «شبکه اجتهاد» بخوانید:
https://b2n.ir/g52560
🆔
@ijtihad