🔷 آیا متضرر از قرار تأمین خواسته می تواند خارج از موعد ۲۰ روزه تعیین شده در ماده ۱۲۰ قانون آیین دادرسی مدنی دادخواست مطالبه خسارت ناشی از اجرای قرار را مطرح نماید؟
♦️در این راستا در ماده ۱۲۰ قانون آیین دادرسی مدنی آمده است: «در صورتی که قرار تأمین اجرا گردد و خواهان به موجب رای قطعی محکوم به بطلان دعوا شود و یا حقی برای او به اثبات نرسد، خوانده حق دارد ظرف بیست روز از تاریخ ابلاغ حکم قطعی، خسارتی را که از قرار تأمین به او وارد شده است با تسلیم دلایل به دادگاه صادرکننده قرار مطالبه کند. مطالبه خسارت در این مورد بدون رعایت تشریفات آیین دادرسی مدنی و پرداخت هزینه دادرسی صورت می گیرد. مفاد تقاضا به طرف ابلاغ می شود تا چنانچه دفاعی داشته باشد ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ با دلایل آن را عنوان نماید. دادگاه در وقت فوق العاده به دلایل طرفین رسیدگی و رای مقتضی صادر می نماید. این رای قطعی است.»
🔸ماده فوق در مقام بیان این امر است که چنانچه متضرر ظرف مهلت مقرر ادعای ورود خسارت کند، دادگاه بدون رعایت تشریفات دادرسی و همچنین بدون دریافت هزینه دادرسی به ادعای وی رسیدگی و رای قطعی صادر می کند که پیش بینی چنین امری نافی این نیست که متضرر بعداً با رعایت اثبات ارکان مسئولیت مدنی در آن خصوص در دادگاه صالح مبادرت به تقدیم دادخواست نماید.
🔸چنانچه کسی معتقد باشد که زیان دیده پس از اتمام موعد ۲۰ روزه مذکور در ماده فوق نمی تواند به طور جداگانه مبادرت به تقدیم دادخواست ضرر و زیان نمایند، فتوایی برخلاف حکم مقرر در ماده ۱ قانون مسئولیت مدنی (لزوم جبران زیانِ ناشی از هر یک از انواع ضرر) و قاعده «لاضرر» ابراز نموده که چنین عقیده ای خلاف شرع بین بوده و حکمی که بر این مبنا صادر شود نیز قابلیت نقض به استناد ماده ۴۷۷ قانون آیین دادرسی کیفری را داراست (اعاده دادرسی خاص از طریق رئیس قوه قضاییه).
♦️یالثارات الحسین، لبیک یا زینب
#کانال_قاضی_جهانبخش_عضو_شوید👇
@jahanbakhshali