💠 پرسش: آیا اگر برای اثبات حرف حق خویش، دیگران را آزار دهیم مرتکب گناه شده ایم؟
#اخلاق_ایذاء
✍️ پاسخ: لازم است توجه کنید که يكى از صفات زشت برای انسان آزار و اذيت كردن دیگران است. قطعا اذيت كردن ديگران كار بسيار زشتى است و در صورت تكرار موجب هلاكت آدمى مى گردد و فرقی نمی کند که دلیل این آزار و اذیت چه باشد. گاهی کینه و حسادت و یا خشم وغضب منجر به آزار رساندن به دیگران می شود و گاهی شیطان با فریب دادن، گناه را برای شخص موجه نشان داده ، و به عنوان مثال انسان را برای اثبات حرف حق خویش، تشویق به آزار رساندن دیگران می کند.
در روایت آمده است:
قَالَ الْمُسْلِمُ مَنْ سَلِمَ الْمُسْلِمُونَ مِنْ لِسَانِهِ وَيَدِه(1)
مسلمان واقعى كسى است كه مسلمانان از دست و زبان او در امان باشند .
دقت کنید که در نگاه اسلام عمل مقبول به عملی گفته می شود که دارای حسن فعلی و حسن فاعلی باشد .حسن فعلی یعنی خود عمل و کار ، کار نیکو و پسندیده ای باشد و حسن فاعلی بدین معناست که انگیزه فاعل و کننده کار هم انگیزه الهی و انسانی باشد.اگر عملی از این دو جهت مورد تایید اسلام باشد ما ملزم به انجام آن خواهیم بود اما اگر عملی از یکی از این دو جهت مخدوش باشد مورد تایید واقع نخواهد شد.
هرچند انگیزه شما الهی است و قصد شما اثبات حرف حق است و بنابراین از حیث حسن فاعلی، عمل شما مشکلی ندارد اما خود عمل(یعنی آزار رساندن دیگران ) حرام و مورد مذمت آموزه های اسلام است.
ناگفته نماند كه اذيت و آزار ديگران به هر شكل و نوعى كه باشد حرام است خواه با گفتار صورت گيرد خواه با رفتار بنابراین اسلام در این مساله بسیار حساس است به گونه ای که حتی نگاه آزار رسان را نیز مورد نهی قرار داده است و در روایات آمده است که مومن حق ندارد طورى به برادر مومن خود نگاه كند كه موجب رنجش و اذيت او بشود .
از طرفی انسان برای اثبات حرف حق خویش لازم نیست موجبات آزار دیگران را فراهم آورد بلکه انسان باید با تلاش و کوشش و توکل بر خداوند، حرف حق را هم زبانا به اثبات رسانده و هم در عمل خود، برای دیگران ثابت کند قطعا وقتی از حیث عمل، صداقت در گفتار و رفتار و هماهنگی بین شعار و عمل وجود داشته باشد حرف حق ما نیز برای دیگران به اثبات خواهد رسید ..
و کلام آخر روایتی از پیامبر اسلام که ایشان می فرمایند:
خصلتان ليس فوقهما شيء من الشّرّ : الشّرك باللّه تعالى ، والضّرّ بعباد اللّه
دو خصلت است كه بدتر از آن نيست : شرك به خداى تعالى ، و ضرر زدن به بندگان خدا(2)
1الشيخ الكليني، الكافي، الاسلامية ، علي أكبر الغفاري ،تهران، ج2، ص 235
2العلامة المجلسي، بحار الأنوار ،مؤسسةالوفاء،1403 ه ق، ج 77،ص۱۳۹
#کارشناس_اخلاق_و_مشاوره
آدرس کانال:
@javadheidari110
🌿🌿🌿🌿🌿🌿