#دلسوزانه یک معلم حقوق عمومی با محمدجواد ظریف
🔹مشارکت بیشتر اقوام در اداره کشور و در چارچوب شرع مقدس، في نفسه امر نامطلوبی نیست و فایدههایی نیز برای آن متصور است؛ اما کموکیف این تصمیم میباید در سطح عالی نظام و در چارچوب سیاستهای کلی انجام شود.
🔹جناب آقای ظریف، از شما انتظار میرود، این نکته ساده را درک کنید که در وضعیت موجود، تاکید بر این امر، سبب ایجاد گسلهای جدید قومی و مذهبی یا تشدید گسلهای سابق خواهد شد.
🔹تاکید شما بر این امر یا ناشی از سادهاندیشی و عدم توجه به عواقب و لوازم مخالفت مکرر مجلس با این امر است و یا ناشی از عناد و عمل آگاهانه خلاف مصلحت نظام است که احتمال امر نخست، تکلیفی بر پایه (ضع امر اخیک علی احسنه) است.
🔺متاسفانه در قانون اساسی، محدودیت کمی و کیفی برای انتخاب معاونان رییس جمهور وجود ندارد (اصل ۱۲۴) و در این زمینه، تأييد مجلس را نیاز ندارد. بنابراین، امکان دور زدن مجلس در این زمینه وجود دارد!
⛔️ اما
#رئیس_جمهور_منتخب_و_محترم هم توجه بفرمایند، گرچه معاونان ایشان قابل استیضاح نیستند، اما چون امور آنان مرتبط با انجام وظایف ریاست جمهوریست، لذا اگر رئیس جمهور خلاف سیاستها یا خطمشی کلان کشور عمل نماید و معاوناني بر وى تحميل شود كه عملكرد معاونان از سوی دیوان عالی کشور یا مجلس شورای اسلامی، مصداق تخلف رئيس جمهور از وظايف قانونى باشد، برای وی در قالب امکان استیضاح و رأى به عدم کفایت، مسئوليتآفرین خواهد شد. (اصول ۸۹ و ۱۱۰)
#⃣
#نشر_حداکثری
🇮🇷 اندیشه حقوق عمومی و فضای مجازی
🆔
https://eitaa.com/joinchat/359333911Cd8a553d432