✅
ضرورت آموزش سه وجهیِ دین، به جای معرفی دو وجهی اصول و فروع دین
🔻 یک خلأ مهم در آموزش دین، عدم توجه به «موقعیتشناسی» است!
برای اینکه بدانم «الان تکلیفم چیست؟» باید بدانم «الآن در چه موقعیتی هستم؟»
🔻 دین معمولاً دو وجهی معرفی میشود: «اعتقادات یا همان اصول دین» و «احکام یا همان فروع دین»،
وجه سوم دین که مغفول مانده «شناخت امتحان در هر موقعیت خاص» است. تشخیص موقعیت خاصی که در آن هستی، در تشخیص تکلیف تو حرف اول را میزند.
🔻 اینکه
«الان در بین احکام الهی کدامش را باید انجام بدهیم؟» بستگی به موقعیتشناسی دارد. گاهی ابلیس، آدمهای خوب را با کارهای خوبی که اولویت ندارد، فریب میدهد.
🔻 معمولاً در آموزش دین، «اصول و فروع دین» را بیان میکنند، در اصول دین، اعتقادات و جهانبینی را میگویند و در فروع دین هم احکام را. لذا تلقی خیلیها این میشود که دین یعنی «من این عقاید را داشته باشم و به این احکام عمل کنم»!
🔻 دستورات و احکام دین، در خلأ نیستند بلکه در هر موقعیتی یک تکلیفی ایجاد میشود. جهانبینی و عقاید هم وقتی در موقعیتهای خاص قرار میگیریم معلوم میشود که آیا آن عقاید را داریم یا نه؟
🔻 قرآن میفرماید: «يَمْحُوا اللَّهُ ما يَشاءُ وَ يُثْبِتُ وَ عِنْدَهُ أُمُّ الْکِتابِ» خدا هر چیزی را بخواهد محو میکند، هر چیزی را بخواهد اثبات میکند. یعنی خدا اوضاع عالم را تغییر میدهد. مثلاً تصمیم گرفته بوده این اتفاق بیفتد اما تغییرش میدهد. چرا خدا اوضاع عالم را تغییر میدهد؟ برای اینکه هر لحظه باید ما را در یک موقعیتی قرار بدهد و در آن موقعیت خاص، از ما امتحان بگیرد.
🔻 موقعیتی که در آن قرار داریم تعیین میکند که «الآن چه حکمی از احکام الهی برای ما اولویت دارد و کدام حکم را باید جلو بیندازیم؟ حتی به کدام حکم نباید توجه کنیم و بهجایش به آن یکی حکم باید توجه کنیم.»
🔻 در زمان جنگ، امام(ره) فرمود: اجازۀ پدر برای مسافرت رفتن فرزندان لازم نیست درحالیکه قبلاً اگر پدر اجازه نمیداد سفر حرام بود. امام(ره) آن حکم را کنار گذاشت؛ به دلیل موقعیت.
🔻 فقط دانستن احکام و عقاید کافی نیست. این وسط، دانستن امری به نام «موقعیت» هم لازم است؛ اینکه در چه موقعیتی خدا میخواهد ما را امتحان کند؟
🔻 تشخیص موقعیت خاصی که در آن هستی، در تشخیص تکلیف تو حرف اول را میزند. برای اینکه بدانیم الان «چهکار باید کنیم و تکلیف ما چیست؟» باید بدانیم که «الآن در چه موقعیتی هستیم؟»
🔻 یکی از نتایج بیتوجهی به موضوع موقعیتشناسی و تشخیص تکلیف این میشود که
ابلیس، آدمهای خوب را با کارهای خوب، گول میزند؛ کار خوبی که الان وقتش نیست و اولویت ندارد. میگوید «آفرین، الان این کار خوب را انجام بده...»
🔻 الآن موقع چیست؟ موقع کدام عمل اجتماعی است و موقع کدام عمل فردی است؟ این را باید از تشخیص موقعیت درآورد و بر اساس آن به تشخیص تکلیف رسید.
🔻
اینکه «الان در این موقعیت، کدام تکلیف ترجیح دارد؟» جزو مباحث مهم دینی است. یکی از ویژگیهای #ولایت این است که تکلیف معین میکند.
🔻 رهبر انقلاب، گاهی به یک موضوعی تصریح میکند و میفرماید «الآن موقعیت این است و باید به این موضوع بپردازیم...» ولی میبینیم که خیلیها توجه نمیکنند؛ حتی میبینیم آنهایی که معتقدند و در این راه هستند، به موضوعات دیگر میپردازند.
🗓 حجتالاسلام
#پناهیان؛ دانشگاه علامه طباطبائی ۱۴۰۰/۰۹/۲۶
🌀🌀 خانه طلاب جوان 🔰🔰
🆔
@Khanetolab