🔹️مثال براى موضوع منبعث از یک سیستم
مى توان به موضوع خلق پول مثال زد. نباید موضوع خلق پول را مجرد از منشاء و عامل و خالق پول ( مجموعه بانکی دارای روابط و قوانین خاص) ببینیم.
به تعبیر دیگر خلق پول هنگامی که شکل می گیرد، نمی توان این موضوع را به صورت تجريد شده از نهاد بانک و یا روابط بین بانکی و یا روابط بین بانک و سپرده گذاران تفسیر نمود، این روابط حاکم بر مجموعه بانک ها و نوع روابط آنها با سپردهگذاران است که این موضوع را پدید می آورد.
ولذا، مولفههایی که روابط حاکم بر نهاد منشا اقدام (سیستم بانکی) را تشکیل می دهند جزء موضوع (خلق پول) قرار میگیرند.
از اینجا می توان گفت عناصری همچون: نوع تنظیم روابط بانک مرکزی با بانک های تجاری، برخورداری و عدم برخورداری سيستم بانكى از نظارت نهادی یا حقوقی یا نوع نظارت، یا حتی عنصری همچون سیاست های پولی متخذ از سوی بانک مرکزی و... همگی مولفههای تشکیل دهنده یک نوع خلق پول در یک کشور را تشکیل میدهند.
از آنجا که خلق پول را یک نهاد یعنی بانک انجام می دهد نه یک فرد، نمیتوانیم به مولفه های روابط حقوقی و غیر حقوقی حاکم بر آن نهاد در شکل گیری عمل آن نهاد (یعنی خلق پول) بی اعتنا باشیم.
نتيجه:
موضوع خلق پول ناشی از یک نهاد دارای خصوصیتها و سیاستها و تنظیمات نهادی و حقوقی، یک موضوع است و خلق پول ناشی از سوی مجموعهای از بانکها که دارای این مولفه های حقوقی و تنظیماتی دیگری هستند، موضوع دیگریست.
بنابراین،خلق پولی که ناشی از سيستم بانکی با روابط(الف)باشد،یک موضوع است و خلق پول ناشی از سیستم بانکی با روابط(ب)یک موضوع دیگر است و هکذا
@manha