💢 گزارش اجمالی؛
📌 موضوع: نسبت دانش اقتصاد اسلامی و دانش فقه
✅ استاد سیدحسین میرمعزی، در مدرسه تابستانه منهاج که از سوی دبیرخانه مفتاح با همکاری مدرسه تخصصی فقه امام کاظم(ع) برگزار گردید، مطرح کرد؛
🔹 فقه اقتصادی شامل احکام فقهی اعم از تکلیفی و وضعی است و قواعد فقهی اعم از قواعد فقهی عام و قواعد فقهی مختص به باب معاملات به شمار میآید.
🔹 موضوع فقه اقتصادی در یک نگاه کلی عبارت است از رفتارها و روابط اقتصادی؛ یعنی رفتارها و روابط انسانها در ارتباط با اموال.
🔻 دانش اقتصاد اسلامی به چهار مطلب میپردازد؛
1️⃣ تبیین وضعیت مطلوب
2️⃣ تبیین وضعیت موجود
3️⃣ تفاوت دو وضعیت
4️⃣ راهبرد حرکت از وضعیت موجود به مطلوب.
🔹 دانش اقتصاد اسلامی شامل سه زیر شاخه مذهب، نظام و علم است.
🔻 الف) مذهب اقتصادی
🔹 مذهب اقتصادی اسلام بنا بر تعریف شهید صدر(ره) اصول روش تنظیم حیات اقتصادی برای حل مشکلات اقتصادی از دیدگاه اسلام است. رابطه مذهب اقتصادی با فقه رابطه زیربنا با روبنا است.
🔻ب)نظام اقتصادی
🔹 نظام اقتصادی اسلام مجموعهای نظاممند از رفتارها و روابط اقتصادی مطلوب مردم و دولت است که در راستای اهداف اقتصادی اسلام سامان یافتهاند. بر این اساس اجزای نظام اقتصادی اسلام، رفتارها و روابط اقتصادی مطلوب است.
🔻ج)علم اقتصاد
🔹 علم اقتصاد اسلامی راجع به علل و آثار رفتارهای موجود بحث میکند. در علم اقتصاد بهطور کلی دو کار انجام میشود. یکی اینکه چگونگی وضعیت موجود توصیف، تحلیل و پیشبینی میگردد. دوم اینکه تفاوت وضعیت موجود و مطلوب را تبیین کرده و در واقع آسیبشناسی میکند و راهبردها و سیاستهای تغییر را ارائه میدهد.
🔹 با همین نگاه نظامسازی حدود 80 درصد مباحث در فقه و اصول ما وجود دارد، نباید همه اینها را خراب کرد، بلکه باید آن 20 درصد دیگر را تکمیل کرد.
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ
🔳 با
#مفتاح همراه باشید
🆔
@meftaah_com