✅ گزارشی از نشست علمی «دستیابی به نظریه فقهی؛ با بهرهگیری از اصول حاکم بر فقه نظامساز»
🔹 آیتالله محمدحسین ملکزاده: نظریه باید خروجی فقه النظریات در نظر گرفته شود چون کار فقه النظریات همین است. فقه النظریه یعنی فقهی که به نظریه یا مرکب نظری در زمینه خاص منجر میشود یا فقهی است که در سطح نظریه و نظریهپردازی بحث میکند و چون فقه النظریه کاشف مکتب و نظام است، این نظریات هستند که مکتب و نظام را میسازند.
🔹 فقه المقاصد یعنی کشف مقاصد شریعت. یک خلطی بین فقه المقاصد و الفقه المقاصد شکل میگیرد. فقه المقاصد یعنی کشف مقاصد شریعت ولی فقه مقاصدی فقهی است که مبتنی بر مقاصد سامان پیدا کرده و به دنبال کشف مقاصد نیست. عمده اهتمام فقیه مقاصدی کشف مقاصد نیست بلکه استفاده از آنها است. با این بیان روشن میشود فقه المقاصد در رتبه مقدم بر الفقه المقاصد است.
🔹 بستر دیگر برای نظریه فقهی، قواعد فقهی است. بخشی از چیزی که به عنوان زیربنا دنبال دستیابی به آن هستند همان قواعد فقهی است و از آنجا که زیربنا همان نظریات فقهی هستند، از نظر ایشان این دسته از قواعد فقهی با نظریات فقهی اینهمانی دارند ولی در واقع آنچه به عنوان نمونه مصادیق قاعده فقهی بیان شده با نظریات فقهی نسبت عموم و خصوص من وجه دارد. به هر ترتیب منظور از نظریه فقهی نظریهای است که فقیه از مجموعه ادله شرعی درباره موضوع و مسئله خاص استنباط میکند.
📚 متن کامل:
http://ihkn.ir/?p=28627
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#حوزه_علمیه
#نشست_علمی
#قم
🔳 با
#مفتاح_اندیشه همراه باشید
🆔
@meftahandishe_com