خطبه های نماز جمعه شاهدیه ۱۵ / ۱۲ / ۱۳۹۹
خطبه اول
بحث ما در باره آداب معاشرت در اسلام بود. یکی از چیزهایی که در معاشرت با مردم لازم و ضروری است، صفت حلم و بردباری است. چرا که انسان از یک طرف کاری را که انجام می دهد خوش آیند همه مردم نیست و ممکن است به کار او ایراد بگیرند، و از طرف دیگر ما نیز همه کارها و رفتارهای مردم را نمی پسندیم. اینجا است که برای حفظ روابط اجتماعی نیاز به حلم است، یعنی در برابر ایراد مردم و رفتارهای آنان با پختگی عمل کند. این صفتی است که قرآن کریم و روایات اسلامی فراوان بر آن تاکید دارد.
در سوره مبارکه فرقان آیه ۶۳ در بیان ویژگی بندگان شایسته خدا می فرماید: «وَإِذَا خَاطَبَهُمُ الْجَاهِلُونَ قَالُوا سَلَامًا». (ﺑﻨﺪﮔﺎﻥ خدا ﻛﺴﺎﻧﻲ هستند که) ﻭقتی ﻃﺮﻑ ﺧﻄﺎﺏ افراد نادان ﻗﺮﺍﺭ ﻣﻰ گیرند ﺩﺭ ﭘﺎﺳﺨﺸﺎﻥ ﺳﺨﻨﺎﻧﻲ ﻣﺴﺎﻟﻤﺖ ﺁﻣﻴﺰ ﻣﻰﮔﻮﻳﻨﺪ.
رسول خدا صلى الله عليه و آله در روایتی فرمود: «ثَلاثٌ مَن لَم يَكُن فِيه لِمَ يَقُمْ لَهُ عَمَلٌ: وَرَعٌ يَحجُزُهُ عَن مَعاصِي اللّه ِ ، و خُلُقٌ يُدارِي بِهِ النّاسَ ، و حِلْمٌ يَرُدُّ بِهِ جَهلَ الجاهِلِ». سه چيز است كه هر كس نداشته باشد هيچ عملى از او پایدار نمی ماند:
۱- تقوایی كه او را از نافرمانى خدا بازدارد.
۲- اخلاق خوشی كه با کمک آن با مردم مدارا كند.
۳- حلم و بردبارى كه به وسيله آن رفتار جاهلانه افراد نادان را دفع كند. بحارالانوار / ۷۱ / ۴۲۲
در حدیث دیگر از آن حضرت نقل شده است که فرمود: «مَن اُعْطِيَ أربَعَ خِصالٍ في الدُّنيا فَقدْ اُعْطِيَ خَيرَ الدُّنيا و الآخِرَةِ و فازَ بحَظِّهِ مِنهُما: وَرَعٌ يَعْصِمُهُ عن مَحارِمِ اللّهِ، و حُسْنُ خُلقٍ يَعيشُ بهِ في النّاسِ، و حِلْمٌ يَدفَعُ بهِ جَهلَ الجاهِلِ، وَ زوْجَةٌ صالِحَةٌ تُعينُهُ على أمرِ الدُّنيا و الآخِرَةِ». هر كس در دنيا دارای چهار خصلت باشد، خير دنيا و آخرت به او داده شده است و از فیض دو دنیا بهره مند می شود:
۱- تقوایی كه او را از حرام خدا باز دارد.
۲- اخلاق خوبی كه با آن در ميان مردم زندگى كند.
۳- حلم و بردبارى كه با آن جهالت افراد نادان را از خود دور سازد.
۴- همسر شايسته ای كه او را در كار دنيا و آخرت يارى دهد. أمالی شیخ طوسی / مجلس ۲۳ / حدیث ۴
@mesbah_jome