🔴 فهم ناقص از عدالت و برابری!
🔻حقوق نخبگانی، پوشش همان حقوق نجومی است!
🔹این کلیپ آقای مجتبی یوسفی نماینده حزباللهی اهواز را ببینید. فهم
"عموم" مسئولان و مدیران و نمایندگان جمهوری اسلامی و اساتید حوزه و دانشگاه از عدالت و برابری دقیقاً همین است! همین مبانیِ غلط، دههها مبنای قانونگذاری و ریلگذاری کشور بوده که کار به اینجا رسیده.
🔸اولاً برابریِ دسترسی عموم مردم به منابع ثروت، امکانات زندگی و درآمدها، مسئله اصلی عدالت است و همه مردم باید دسترسی برابر داشته باشند. هیچ فرقی بین اقشار مردم و بین مشاغل متفاوت نیست.
🔹اینکه بخاطر وقت گذاشتنِ بیشتر و ساعت کار بیشتر، کسی درآمد بیشتری داشته باشد البته منطقی و عقلانی است اما دلیلی برای فاصله نجومی نیست! پرداخت بیشتر معقول، منطقی است.
🔸از طرفی، اینکه کسی بخاطر تخصص و درس خواندن یا تحصیل رشته خاصی، بیشتر حقوق بگیرد و بهره بیشتری از درآمد را داشته باشد؛ توجیه عقلانی و شرعی ندارد. شهید مطهری در اینباره میگوید همینکه فرد بخاطر درس و تخصص، شان اجتماعی و سیاسی بالاتری پیدا میکند برای تفاوتها کافی است. همینکه فردی که درس نخوانده، کار یَدی و سختتری انجام میدهد کافی است. همین رنج کارگری و کارمندی یا مشاغل پایین دست کافی است؛ دیگر نباید در بحث درآمدها این تفاوتها وجود داشته باشد. دیگر در بحث بهداشت و درمان و مسکن و درآمدها، نباید افراد تفاوتی داشته باشند. اتفاقاً آنکه کار یَدی و جسمی و سختتری انجام میدهد به درمان بیشتری هم نیاز دارد!
🔹اتفاقاً، این جملهی "عدالت به معنای برابری نیست" زمانی کاربرد دارد که بناست بهره بیشتری از ثروت و درآمد، بخاطر مصلحتی، در اختیار طبقات پایینتر قرار بگیرد. اینجا مصلحت عموم جامعه است و حاکم میتواند برای این مصلحت، یک جایی و یک زمانی، توزیع نابرابر را به نفع فقرا انجام دهد.
🔸ولی با کمال تاسف، بیشترین کاربرد این جمله در کشور ما، برای توجیه تبعیضها به نفع طبقات برنده و بالاتر جامعه است. استاد دانشگاه با معلم چه تفاوتی دارد؟ ملوان و خلبان با پلیس جان برکف چه تفاوتی دارد؟ کشاورز و دامدار چرا باید از فلان قشر درآمد کمتری داشته باشد؟ اینها نابرابری و تبعیض است.
🔹شاید در کشور ما، فساد سیستمی نباشد ولی تبعیض قطعاً سیستمی و نهادینه است و این تبعیضها با همین مبانی غلط در نظام حقوق و دستمزد پیش میرود.
✅
#داود_مدرسی_یان:
http://eitaa.com/joinchat/3604742157Cf3fa1341d3