ارزیابی فرهنگی طرح های اقتصادی
🖋مجتبی فرهنگ
#قسمت_اول
●بخش مورد مغفول در ارزیابی های فرهنگی،
ارزیابی فرهنگی طرح های اقتصادی است. نگاه ما در این باره بیشتر متمرکز بر ارزیابی فرهنگی طرح های فرهنگی بوده است و در ارزیابی طرح های اقتصادی با رویکرد اجتماعی، بیشتر نگاه بر روی
ارزیابی های محیط زیستی منعطف بوده است.
●به تاکید مقام معظم رهبری در این راستا برنامه ملی
نظام نامه پیوست فرهنگی در شورای عالی انقلاب فرهنگی به تصویب رسیده است. آنچیزی که در این راستا مشاهده می شود
ضعف و کمبود موسسات و شخصیت های متخصص در این راستا می باشد که بایستی برای آن چاره اندیشید.
●در قبل از اجرای طرح های اقتصادی نیازمندیم با شناسایی مولفه های مورد نیاز، اثرگذاری های طرح را قبل از اجرا برآورد کنیم؛ شاخص هایی همچون:
ظرافت های زبانی
سنت های مردمی
نقاط تحریک کننده مردم
نگرش های مردم منطقه
تبعات اجتماعی و فرهنگی
آنتروپولوژی مردم منطقه
واکنش های اجتماعی جامعه
اسطوره ها، آرزوها، و الگوهای مردمی
●
مؤسسه بین المللی ارزیابی تأثیر، ارزیابی تأثیر اجتماعی را به این صورت تعریف مینماید:
«ارزیابی تأثیر اجتماعی شامل فرآیندهای تحلیل پایش و مدیریت پیامدهای خواسته و ناخواسته اجتماعی چه مثبت و چه منفی طرحهای مداخله خط مشی ها، طرحها، برنامه ها، پروژه ها و هرگونه فرآیند تغییر توسط این مداخله ها میباشد و هدف اصلی آن ایجاد محیط انسانی پایدارتر و برابر است».
●اهمیت این مطالعات تا آنجاست که حتی بانک جهانی برای اعطای تسهیلات مالی به کشورها جهت انجام طرحهای توسعه ای انجام پژوهشهای تحلیل و ارزیابی اجتماعی را ضروری معرفی نموده است.
●یک پژوهش ارزیابی تأثیر اجتماعی سعی دارد به سؤالاتی برای هر طرح و اقدام توسعه ای پاسخ دهد به عنوان مثال انواع تأثیرات (اولیه، ثانویه و انباشتی این طرح برای ذینفعان و مردم درگیر در این طرح کدام اند؟ این اقدام چه پیامدهای منفی در بردارد؟ کدامیک از آنها قابل اجتناب اند؟ آیا اجتماعی که این پیامدها بر آن تحمیل شده از وقوع آنها در اثر اجرای طرح مطلع بودهاند؟ آیا برای مواجهه با این تأثیرات آماده شده اند؟ آیا گزینه های دیگری نیز وجود داشت که پیامدهای کمتری در برداشته باشد؟ آیا این مردم در تصمیم گیری درباره این اقدام سهمی داشتند؟ چگونه می توانستند در این تصمیم گیریها دخیل شوند؟.
●برای ارزیابی این شاخص ها نیازمند تشکیل تیم تحلیلگر فرهنگی در دولایه می باشد:
لایه اول متخصصین میان رشته ای است که با سررشته داشتن از علوم جامعه شناسی، اقتصاد، مدیریت صنایع، روانشناسی شبکه از نظرات و نکات مطرح شود.
لایه دوم بازوان اقتصادی طرح می باشد که مدیران، برنامه ریزان، مجریان و افراد متاثر نظرات احتمالی خود را در این رابطه بیان می کنند
#اثرسنجی_فرهنگی
ˇˇ🌿
@mogtaba_farhang🌿ˇˇ