♨️جنگ غزه و عمان؛ از تضعیف نقش میانجیگری در خاورمیانه تا روند فزاینده محبوبیت محور مقاومت/2
🔻جنگ و تحکیم قدرت راست افراطی در اسرائیل، عمان را بر آن داشته در این مرحله، تصمیمی برای بهبود روابط با اسرائیل نگیرد. سلطان قابوس فقید، میزبان سه نخستوزیر اسرائیل بود، اما سلطان هیثم بن طارق که در سال ۲۰۲۰ جانشین او شد، از این رویه پیروی نکرده است.
🔻مسقط از راهکار دو کشوری حمایت میکند و آتشبس را تنها، راهی برای توقف موقت درگیری میداند. در این مرحله، با توجه به بحثهایی که نویسنده در مسقط داشته، عمان هیچ سودی در تعامل با دولت اسرائیل نمیبیند، مگر اینکه [اسرائیل] بخواهد با حسننیت به راهحلی عادلانه و واقعبینانه برای مسئله فلسطین دست یابد.
🔻اگرچه عمان از نظر جغرافیایی دور از اسرائیل و فلسطین است، اما عمانیها بیم دارند که با ادامه جنگ غزه، به ویژه اگر تنشها بین ایالات متحده و ایران ادامه یابد، چیزهای زیادی برای از دست دادن خواهند داشت. عمانیها معتقدند اسرائیل به طور هدفمند فرصتهای آمریکا و ایران را برای ادامه تعامل از طریق عمان خراب میکند.
🔻پس از آغاز ریاست جمهوری جو بایدن در ژانویه ۲۰۲۱، مسقط نقش پل ارتباطی بین ایران و ایالات متحده را که در زمان رؤسای جمهور پیشین دموکرات ایفا کرده بود، از سر گرفت؛ و ازجمله در مذاکرات سپتامبر ۲۰۲۳ برای مبادله زندانیان آمریکایی در ازای دسترسی ایران به ۶ میلیون دلار پول مسدودشده خود در کره جنوبی، مذاکرات غیرمستقیم درخواست آمریکا از ایران برای فشار بر حوثیها جهت توقف حملات در دریای سرخ، و نیز مذاکرات بین هیئتهای آمریکایی و ایرانی درباره توافق هستهای نقش داشته است.
🔻عمان سابقه همکاری با سایر کشورهای عربی برای کاهش تنشها در منطقه را دارد. در حالی که قطر نیز برای کاهش تنش بین ایران و غرب تلاش کرده، مسقط این کار [دوحه] را تکمیلکننده کار خود میداند. برای نمونه، توافق سپتامبر ۲۰۲۳ با ایران به دلیل تلاشهای عمان و قطر به همراه سوئیس که نماینده منافع آمریکا در تهران است، به دست آمد. عمان همچنین با عراق برای دستیابی به توافق ۲۰۲۳ ازسرگیری روابط ایران و عربستان در پکن، و با کویت برای کمک به احیای وحدت شورای همکاری خلیجفارس در سال ۲۰۲۱ همکاری کرد.
📎ادامه دارد...
#عمان
🟩مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies