#گزیده_نکات_تفسیری
#صفحه_38
❇️قوانین
#ازدواج زن بعد از
#فوت همسر در
#قرآن
💠وَ الَّذِينَ يُتَوَفَّوْنَ مِنْكُمْ وَ يَذَرُونَ أَزْواجاً يَتَرَبَّصْنَ بِأَنْفُسِهِنَّ أَرْبَعَةَ أَشْهُرٍ وَ عَشْراً فَإِذا بَلَغْنَ أَجَلَهُنَّ فَلا جُناحَ عَلَيْكُمْ فِيما فَعَلْنَ فِي أَنْفُسِهِنَّ بِالْمَعْرُوفِ وَ اللَّهُ بِما تَعْمَلُونَ خَبِيرٌ (۲۳۴/بقره)
🌱و كسانی از شما كه میميرند و همسرانی باقی میگذارند، آن زنان بايد چهار ماه و ده روز خويشتن را در انتظار نگاه دارند و چون به پايان مهلت (عدّه) شان رسيدند، گناهی بر شما نيست در آنچه (میخواهند) دربارهی خودشان به طور شايسته انجام دهند. (و با مرد دلخواه خود ازدواج كنند.) و خداوند به آنچه عمل میكنيد آگاه است.
🔹در تفسير الميزان، گزارشی از عقايد اقوام و ملل مختلف، در مورد زنانی كه شوهران خود را از دست میدهند، آمده است. در آنجا میخوانيم: برخی اقوام معتقد بودند كه بايد بعد از مرگ شوهر، زن را زنده بسوزانند. و برخی ديگر میگفتند كه او را به همراه شوهر، زنده در زير خاك دفن كنند. بعضی از اقوام برای هميشه ازدواج مجدّد همسر را ممنوع میدانستند. و برخی زودتر از يك سال ويا نه ماه را مجاز نمیدانستند.
در ميان بعضی از اقوام رايج بود كه اگر مرد وصيّت كند، بايد تا آن مدّت كه وصيّت كرده همسرش ازدواج نكند و برخی نيز از همان لحظه مرگ، ازدواج مجدّد را مجاز میدانستند.
در ميان اين عقايد انحرافی كه افراط و تفريط در آنها نمايان است، اسلام نظريه خود را مبنی بر نگاه داشتن عدّه وسپس اجازه ازدواج با مرد دلخواه را در چارچوب شايستگی و معروف بودن، ارائه داده است.
در مدّت چهار ماه و ده روز عدّهی وفات، روشن میشود كه آيا زن باردار است يا نه. البته اين مدّت در مورد زنانِ غير باردار است و زنان باردار بايد تا وقت وضع حمل عدّه نگهدارند.
قرآن در بيشتر موارد مربوط به ازدواج، كلمهی «معروف» را بكار برده است. اين نشان دهندهی آن است كه اساس هرگونه تصميم بايد عاقلانه و شرع پسند باشد.
🔹مرگ، نابودی نيست، بلكه بازپسگرفتن كامل روح از جسم است. كلمه «توفّی» به معنای گرفتن كامل است. «يُتَوَفَّوْنَ مِنْكُمْ»
🔹زن، به محض فوت شوهرش، حقّ ازدواج با ديگری را ندارد. «يَتَرَبَّصْنَ بِأَنْفُسِهِنَّ»
🔹بستگان شوهر، حقّ دخالت در تصميمات زنان بيوه را ندارند. «فَلا جُناحَ عَلَيْكُمْ فِيما فَعَلْنَ»
🔹ايمان به اينكه همهی كارها وتصميمات ما زير نظر خداوند است، بهترين پشتوانه تقواست. «وَ اللَّهُ بِما تَعْمَلُونَ خَبِيرٌ»
📚تفسیر نور
༻🍃🌸🍃༺
🆔
@quranpuyan