✳بررسی
#الزام_حجاب_بانوان در حکومت دینی:
🔴قسمت هفتم:
آيا حجاب ، امر
#اجتماعي است يا
#شخصي؟
↩️پاسخ 1: ماهیت اجتماعی حجاب:
اجتماعی بودن و نبودن یک موضوع امری عرفی است که شارع آن را موضوع حکم خود قرار میدهد و تعریف شرعی ندارد. حجاب شرعی و به طور کلی موضوع پوشش، یک امر عمومی و اجتماعی است.
🔻مدعای ما در آن بحث این است که اولا پوشش تا جایی که در محدوده زندگی فردی است، مسئله ای فردی و شخصی و تابع احکام خود است،
👈 اما با حضور انسان در
#جامعه، پوشش بیرونی که در معرض نگاه دیگران قرار میگیرد، افزون بر آن جنبه فردی، بعد اجتماعی نیز پیدا میکند و طبعا نمیتواند بیرون از هنجارهای پذیرفتهشده جامعه به ویژه الزامات شرعی باشد.
↩️- دیگر اینکه دولت از نگاه فقهی حق دخالت و اقدامات قانونی و اجرایی را در موضع
#حجاب دارد و حجاب از این نظر و به عنوان مثال، مانند
#روزه است که هرچند یک امر عبادی و مشروط به قصد قربت است، ولی چنانکه در روایات معتبر آمده و فقهاء هم براساس آن فتوا داده اند، حاکم اسلامی حق یا وظیفه جلوگیری از روزهخواری علنی غیر معذوران را دارد و میتواند یا به گفته برخی فقیهان باید متخلفان را مجازات کند. این در حالی است که نمود پوشش افراد در جامعه بیش از روزه است.
👈👈 این نگاه ما در راستا و از جمله مستند به این دیدگاه کلی مشهور فقهاء است که هر گناهی، حتی اگر در شمار گناهان دارای حد شرعی یا تعزیرات منصوص نباشد، قابلیت جرمانگاری و مجازات از سوی دولت اسلامی را دارد.
💠 البته وقتی سخن از حق و اختیار دولت در قانونی ساختن حجاب و جرمانگاری درباره تخلف از آن میرود، یک بحث کاملا کلی و فارغ از برخی عملکردهای موجود است که نگارنده نیز از گذشته بر برخی رفتارها و حتی برخی احکام قضایی در این باره نقد داشته و آن را مطرح کرده است. چنان که وقتی سخن از دولت میرود، مقصود
#دولت_مشروع است که پایبند به الزامات یک دولت صالح و مردمی و به دور از خودکامگی و منفعتطلبیهای شخصی و جریانی است و درباره دیدگاههای کارشناسان و مراکز علمی و خواست و
#داوریهای_عمومی اهتمام کافی دارد.
🖌ايت الله سيد ضياء مرتضوي
↩️پاسخ2:
حجاب مسئله
#شخصی است
من بین وظیفه مردم و حکومت فرق قائلم. وظیفه مردم این است که اگر اشکالی را در جایی دیدند، با برخورد مناسب تذکر بدهند، آن هم در صورتی که مؤثر است، ولی حکومت نباید در مسائل شخصی مردم دخالت کند و این حق را ندارد. البته سخن بنده نافی این موضوع نیست که دولت حق ندارد گروههای امر به معروف و نهی از منکر را برای نظارت بر امور جامعه و ایجاد امنیت فراهم کند. از آنجایی که حجاب مسئله شخصی است، حکومت حق دخالت در آن را ندارد. البته بیحجابی حرام است، ولی آیا دولت وظیفه دارد که با هر حرامی برخورد کند؟ مثلاً کسانی نماز نمیخوانند آیا دولت با افراد بینماز برخورد میکند؟ آیا در قانون به عنوان وظیفه برای او تعیین شده است؟
✳ آیا بدحجابی مسئله امروز است یا در صدر اسلام هم بود؟ مسلماً در صدر اسلام هم
#بدحجابی وجود داشت،
👈👈ولی ما حتی یک گزارش تاریخی نداریم که پیامبر(ص) و امیرالمؤمنین(ع) کسی را به خاطر بیحجابی و بدحجابی شلاق زده باشند.
🔸قرآن کریم، هم به مردان مؤمن و هم به زنان مؤمن توصیه کرده که چشمان خود را در برخورد با نامحرم فروبیندازید(غض بصر) و جلبابها را روی سر و سینه خود بیندازید، ولی با کسی که مراعات نمیکرد برخورد نمیکردند و حتی کنیزانی از روم و ایران زیباتر از زنان عرب بودند، ولی طبق قانون آن دوره باید بیحجاب میبودند.
🔸قرآن کریم فرموده که زنان
#جلبابها را روی سر و سینه خود قرار دهند تا مورد آزار و اذیت دیگران واقع نشوند. این نشان میدهد که مشکل بدحجابی در آن زمان هم بود وگرنه این آیات نازل نمیشد، ولی گزارشی نداریم که
🌱معصومین(ع) با فرد
#بیحجاب برخورد تندی کرده باشند، در صورتی که درباره شرب خمر، زنا و... داریم. آنان حجاب را مسئلهای شخصی میدانستند.
🖌ايت الله سیدابوالفضل موسویان،
💫مشروح ديدگاهاي مختلف را در لينك زير مطالعه نماييد
http://www.quranpuyan.com/yaf_postst5547_y-qrn-w-mSwmyn--Hkwmt-r-bh-jbr-Hjb-bry-khnm-h-mlzm-krdh-st.aspx
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔
@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━