#تفسیر #نمونه #سوره_مرسلات #مرسلات #مکارم_شیرازی
🔅🔅🔅
🔰ادامه تفسیر سوره مرسلات 5
۱۶أَ لَمْ نُهْلِکِ الأَوَّلِینَ
۱۷ثُمَّ نُتْبِعُهُمُ الآخِرِینَ
۱۸کَذلِکَ نَفْعَلُ بِالْمُجْرِمِینَ
۱۹وَیْلٌ یَوْمَئِذ لِلْمُکَذِّبِینَ
🔅🔅🔅
۱۶ ـ آیا ما اقوام (مجرم) نخستین را هلاک نکردیم؟!
۱۷ ـ سپس دیگر (مجرمان) را به دنبال آنها مى فرستیم.
۱۸ ـ (آرى) این گونه با مجرمان رفتار مى کنیم!
۱۹ ـ واى در آن روز بر تکذیب کنندگان!
🔅🔅🔅
🔰تفسیر:
با این همه مظاهر قدرت باز در معاد شک دارید؟!
در این آیات نیز، از طرق مختلف به منکران رستاخیز هشدار مى دهد، و با بیانات گوناگون آنها را از خواب سنگین غفلت بیدار مى کند.
نخست دست آنها را گرفته، به گذشته تاریخ مى برد، و سرزمین هاى بلا دیده اقوام کفار پیشین را به آنها نشان مى دهد، مى فرماید: آیا ما اقوام نخستین که راه کفر و انکار را پیش گرفتند هلاک نکردیم (أَ لَمْ نُهْلِکِ الأَوَّلِینَ).
آثار آنها نه تنها بر صفحات تاریخ که بر صفحه روى زمین نیز نمایان است، اقوامى همچون قوم عاد ، ثمود ، قوم نوح ، قوم لوط و قوم فرعون که گروهى با طوفان، و جمعى با صاعقه، و عده اى با تندباد، و قومى با زلزله و سنگ هاى آسمانى به کیفر اعمالشان مجازات و نابود شدند.
🔅🔅🔅
سپس ما اقوام آخرین را که اعمال مشابهى دارند به دنبال آنها مى فرستیم (ثُمَّ نُتْبِعُهُمُ الآخِرِینَ).
چرا که این یک سنت مستمر است و تبعیض و استثناء برنمى دارد، مگر ممکن است گروهى را به جرمى مجازات کند و همان جرم را براى دیگران بپسندد؟!
🔅🔅🔅
و لذا در آیه بعد، مى افزاید: این گونه ما با گنهکاران رفتار مى کنیم (کَذلِکَ نَفْعَلُ بِالْمُجْرِمِینَ).
این آیه در حقیقت، به منزله بیان دلیل بر هلاکت اقوام اولین و به دنبال آنها هلاکت اقوام آخرین است; چرا که عذاب هاى الهى نه جنبه انتقامجوئى دارد، و نه تصفیه حساب شخصى است، بلکه تابع اصل استحقاق و مقتضاى حکمت است.
بعضى گفته اند: منظور از اولین اقوامى هستند که در گذشته دور بودند، مانند قوم نوح و عاد و ثمود، و آخرین اقوامى مى باشند که بعد از آنها آمدند، مانند قوم لوط و قوم فرعون، ولى با توجه به این که نُتْبِعُهُم به صورت فعل مضارع آمده در حالى که أَ لَمْ نُهْلِک معنى ماضى دارد روشن مى شود: اولین تمام اقوام پیشین را مى گیرد که به عذاب الهى هلاک شدند، و آخرین کفارى را شامل است که در عصر پیامبر(صلى الله علیه وآله) بودند، یا بعد از آن پا به عرصه وجود مى گذارند و آلوده جرم، گناه، ظلم و فساد مى شوند.
🔅🔅🔅
و سرانجام، نتیجه گیرى کرده، مى افزاید: واى در آن روز بر تکذیب کنندگان (وَیْلٌ یَوْمَئِذ لِلْمُکَذِّبِینَ).
یَوْمَئِذ در اینجا اشاره به روز رستاخیز است که مجازات اصلى و مهم آنها مربوط به آن روز است، و این تکرار براى تأکید مطلب است، و این که بعضى احتمال داده اند: این آیه ناظر به عذاب دنیا مى باشد، و آیه مشابه آن که قبلاً آمد ناظر به عذاب آخرت است، بسیار بعید به نظر مى رسد.
💢 نکته مهم: تلاش صادقانه از ما و توفیق و راهنمایی از خداوند_(نشر حقایق)
🌹🌹🌹
🔅تفسير و قرآن پژوهی
@rahighemakhtoom