🥀فاطمهای که نمیشناسیم/قسمت 1
ما همه ساله شهادت مظلومانه حضرت زهرا سلام الله علیها را به سوگ مینشینیم اما آیا زندگی ایشان جز شهادتی مظلومانه داستان دیگری در بر ندارد؟ در هیئتها جوانان را دور هم جمع میکنند و از فاطمهای میگویند که مظلومانه از دنیا رفت اما اینکه چطور در دنیا زیست برای کسی مهم نیست. گفتن از حیات فاطمه آنچنان سوز و گدازی ندارد، اشک مخاطب را در نمیآورد، بلکه شاید باعث تغییر نگاه مخاطب و نحوه زندگی او شود. پس بهتر است از یادآوری زندگی و عقاید او صرف نظر کنیم تا عده مستمعین به قوت خود باقی باشد.
همه ما این روایت از رسول خدا را شنیدهایم:
إِنَّ فَاطِمَةَ بَضْعَةٌ مِنِّي. فاطمه پاره تن من است. اما اینکه حضرت زهرا چه کرد و چه گفت که پیغمبر در مورد او این جمله را به کار برد جایی گفته نمیشود. چندین جا به مناسبت، پیغمبر اکرم صلی الله علیه و آله در مورد حضرت زهرا این جمله را به کار برد که در روایات میتوان بعضی از این مناسبتها را پیدا کرد:
ما همیشه شنیدهایم که حضرت زهرا بهترین زنان عالم است اما چه میشد اگر از خود ایشان میپرسیدیم که بهترین چیز برای زنان چیست؟ اتفاقاً روزی پیغمبر همین سوال را از اصحاب خود پرسید که بهترین چیز برای زنان چیست؟ اما اصحاب نتوانستند به این سوال پیغمبر پاسخ دهند. حتی امیرالمومنین هم در جمع حاضر بود اما نتوانست جوابی برای این سوال بدهد. وقتی که جلسه پایان یافت و اصحاب متفرق شدند، امیرالمومنین نزد همسر خود فاطمه زهرا رفتند و ماجرا را تعریف کردند. حضرت زهرا فرمودند من پاسخ این سوال را میدانم :
خَيْرٌ لَهُنَّ أَنْ لاَ يَرَيْنَ اَلرِّجَالَ وَ لاَ يَرَاهُنَّ اَلرِّجَالُ بهترین چیز برای زنان این است که مردان را نبینند و مردان نیز آنها را نبینند. امیرالمومنین پس از شنیدن این پاسخ نزد پیامبر بازگشت و جواب سوال را داد. پیغمبر از امیرالمومنین پرسید چه کسی این پاسخ را به تو یاد داده؟ زیرا تو وقتی پیش من بودی جواب را نمیدانستی حضرت علی فرمود که فاطمه این جواب را به من داده است. تعجب پیغمبر بیشتر شد آنجا بود که فرمود «فاطمه پاره تن من است»
و از عجایب این روایت این است که علی بن ابیطالب که دروازه شهر علم است پاسخ سوالات خود را از بی بی، فاطمه زهرا دریافت میکردند. البته خود حضرت زهرا حضور اجتماعی بسیار فعالی داشتند . ایشان باغات فدک را که از مهم ترین اراضی به جای مانده از یهودیان بود به طور مستقیم مدیریت میکردند و در جریانات غصب خلافت، بیت ایشان محل تحصن مخالفین حکومت بود. لذا این روایت و روایات شبیه به آن صرفا اهمیت محفوظ بودن زن را بیان میکند که نباید مورد غفلت قرار بگیرد.
این روایت را میتوانید در: كشف الغمة ج۱ ص۴۶۶/ وسائل الشیعة ج۲۰ ص۶۷/ بحار الأنوار ج۴۳ ص۵۴/ عوالم العلوم ج۱۱ ص۲۷۵ پیدا کنید. و نظیر آن نیز به وفور در منابع ما هست: دعائم الإسلام ج۲ ص۲۱۵/ مستدرك الوسائل ج۱۴ ص۱۸۲/ مستدرك الوسائل ج۱۴ ص۲۸۹.
@raveshh