نقد عالمانه یا خطابه های مغرضانه؟!
کالبدشکافی ادعاهای بدون دلیل آقای
#سیدمحمدجواد_علوی در نفی
#اقتصاد_اسلامی
دکتر حسن سبحانی
اقتصاد دان و استاد دانشگاه
@rozaneebefarda
🔻🔻🔻
🔹 «اقتصاد اسلامی» از جمله مفاهیمی است که در جهان مملو از اندیشه ها و تفکرات متفاوت و مختلف از همی که در آن به سر می بریم، با عمری بیش از نیم قرن ، توسط علاقمندان و دانشمندانی مرتبط با خویش مورد تحقیق، تدریس و ترویج واقع گردیده و ادبیات نسبتا مفصلی را ، معطوف به تلاش های علمی صورت گرفته به خود منسوب نموده است.
🔻این گرایش فکری در اقتصاد، همچون هر گرایش دیگری می تواند و باید از ناحیه دیگران مورد نقد و بررسی قرار گیرد و از این طریق ، در صورتی که ظرفیت داشته باشد متکامل شده و به حیات خویش ادامه داده و به رشد فکری و عملی بشریت کمک نماید.
🔹نقد و بررسی هم ، همان طور که
#سیره_عقلا می باشد با
#محور_قرار_گرفتن #مقالات و
#کتب و
#ادبیات_مربوط، عملیاتی می شود.
زیرا در
#عرف_علما_و_دانشمندان، مرسوم نمی باشد که نقد و بررسی به صورت
#کلی و
#مبهم و همچنین
#بدون_ارجاع_به_منابع و مآخذ عالمانه صورت گیرد.
🔹البته ممکن است
#کسانی با
#هر_انگیزه_ای #بدون_عنایت_به_لوازم_روش_شناسانه مباحث، چنین بایسته هایی را رعایت نکنند، که در آن صورت
#مقبولیت_ماندگاری را هم بوجود نمی آورند.
زیرا «عالم » صرفا و با احتیاط ، به موضوع می پردازد و از بحث در سطح مطالب و بدون استناد پرهیز می کند.
🔹رعایت چنین شیوه ای در مباحث و مجادلات عالمانه از برکات بسیاری برخوردار بوده است زیرا هم موجب می شود که بحث و حتی مجادله، تخطئه محسوب نشود و هم توان علمی و ظرفیت و سعه صدر ناقدان را در قلمرو موضوع مشخص (در دانش اقتصاد و یا هر دانش دیگری)، نشان می دهد و یاد آوری می کند که افق فکری دانشمندان در پذیرش و نقد و ترویج دانش تا چه اندازه گسترده و متواضعانه است.
🔹بر این اساس به نظر می رسد که پرداختن و یا
#هجمه به یک عبارت کلی همچون «اقتصاد اسلامی»، بدون استناد به یک موضوع مشخص از آن و بدون ارجاع به مقاله یا نوشته ای در باره موضوع و همچنین بدون اشاره به منبع نشر و صاحب ایده و نظر، از ناحیه هر عالم بزرگواری (که در حوزه و یا دانشگاه درس خوانده و در فضای آن تنفس نموده است) صورت گیرد، می تواند امری
#غیرمتعارف تلقی شده و حتی به نحوی ناخواسته برچسب
#بیان_ژورنالیستی را بخود اختصاص دهد.
🔹البته چنین شیوه ای ممکن است مقاصد برخی از
#غیر_علما و
#غیر_متخصصان در موضوع را از طریق ترویج مکانیکی آن، تامین نماید. اما موجبات ارتقاء و شانیت علمی گوینده و یا نویسنده خود را از حیث « روش شناسی» فراهم نیاورده و از آن حراست نمی کند و حتی می تواند زمینه قضاوت های آمیخته با صحت و سقم را در خصوص وی رقم بزند.
🔹ما به دلیل ارادتی که نسبت به اهل علم اعم از دانشگاهی و حوزوی قائل هستیم ، ضرورت لحاظ «روش » در پرداختن به موضوع مشمول «شناخت » واقع شده را ، خاطر نشان نموده و متواضعانه یاد آور می شویم از آنجا که «معرفت» ، همواره از نقد همراه با وقوف به موضوع ، بهره مند بوده و رشد و نمو و گسترش یافته است.
بنابراین نقد موضوعات در اقتصاد اسلامی و نه ایراد
#خطابه در باره عنوانی کلی (که طی آن خواننده حتی مطلع نمی شود که از آن عنوان و یا موضوع، چه استنباطی در ذهن ناقد وجود دارد) را مقوله ای لازم و موجب رفع نواقص و کاستی های آن دانسته و بر این باوریم که متفکران باید از آن استقبال نموده و طرح معرفت شناسانه آن را مغتنم بشمارند و این در حالی است که مطمئن هستیم برای
#اهالی_انواع_اغراض_غیر_معرفتی در این قلمرو، منطقا جایگاهی متصور نمی باشد.
#اقتصاد_اسلامي
#فقه_سرمایه_سالاری
#نشست_اساتید
#سکولاریسم_حوزوی
#اظهارنظر_غیرعالمانه
@rozaneebefarda