🔻مهدی صفری معاون سابق اروپا و آمریکای وزارت امورخارجه و سفیر اسبق ایران در کشورهای روسیه ، اتریش و چین در گفتگو با پایگاه اطلاع رسانی دکتر سعید جلیلی:
🔹یکی از اقدامات مهم کشورهای مختلف برای بالا بردن ضریب امنیتی شان، گرده زدن منافع ملی خود با منافع سایر دولتها از طریق ایجاد روابط اقتصادی و علی الخصوص صادرات کالا و خدمات است.
🔹خوشبختانه پانزده کشور در همسایگی ما وجود دارند که در زمینههای بسیار زیادی نظیر خدمات مهندسی، صنعتی و .. نیازمند همکاری اقتصادی با ما هستند.
🔹علت اینکه در حال حاضر در جایگاه مطلوب صادراتی خود نیستیم را در چند مورد معرفی میکنم: قوانین نامناسب، مدیریت غیر بهینه، عدم استفاده از ابزارهای به روز، ضعف در زیر ساخت و تجهیزات حمل و نقل.
🔹نباید سیاستهای اساسی کشور با تغییر مدیران یا حتی وزرا، تغییر سلیقه بدهد. جایگاه اسناد بالادستی در کشور را نباید تضعیف کنیم.
🔹برای مثال چینیها راهبردهای پنج ساله یا ده ساله دارند که دولتشان موظف به اجرای آن هستند. اینطور نیست که مثلا وزارت اقتصادشان کمبود بودجه خود را با مالیات بر صادرکنندگان تامین کند.
🔹صادرکننده ما زمانی میتواند به راحتی این کار را انجام دهد که با قوانین پایدار فعالیت کند. اگر قرار باشد مقررات و بخشنامهها درباره کالاهای مختلف دائما در حال تغییر باشد، صادرکننده بازار خود را از دست میدهد.
🔹ژاپنی ها 10 هلدینگ دارند که صادرات و واردات آنها از طریق این کمپانی ها صورت میگیرد و با تقسیمبندی کردن مناطق مختلف دنیا میان آنها، فعالیت تجارت خارجی خود را به این هلدینگها سپردهاند. به طریق مشابه در کرهجنوبی یا چین نیز به همین صورت اقدام میشود؛ دولت سیاستگذاری میکند و هلدینگهای خصوصی یا دولتی، بازاریابی و صادرات را انجام میدهند.
🔹مسیر های ترانزیتی نظیر چابهار-مشهد یا مشهد – تبریز بسیار برای کشورهای مشترک المنافع و آسیایی مهم است؛ ما میتوانیم از این نیاز آنها به بهترین وجه درآمدزایی داشته باشیم.
🔸وقتی این منافع اقتصادی به هم گره میخورد طبیعتا اشتراک سیاسی نیز میآورد و حتی در مجامع بینالمللی برای ما ایجاد قدرت خواهد کرد.
🔗خبر کامل این گفتگو در پایگاه اطلاع رسانی دکتر جلیلی
https://drjalily.com/posts/1597
✅
@saeedjalily