#
#صحیفه_سجادیه
🙏 فلسفه درخواستهای بی حد و حصر
(قسمت اول )
🍀 در اینجا چند سؤال مطرح میشود؛ آيا واقعا چنین خواستي در دل ما پيدا ميشود که ما از خدا بخواهيم؟ آیا اگر واقعا ما چنین خواستی پیدا کردیم و آن را از خدا خواستيم، خدا مستجاب ميکند؟ آیا امکان استجابت چنین درخواستی وجود دارد؟ اگر چنین امری امکان دارد، آیا لازمهاش اين است که در قيامت ما با انبياء و اولياي خدا مساوي شویم؟ اگر چنین امری امکان ندارد چرا به ما یاد دادهاند که در درگاه خدا اینگونه دعا کنیم؟ اين سوالها به شکل عامتري در بسیاری از دعاها مطرح میشود؛ برای مثال در همین دعای هرروز ماه رمضان که از خدا درخواست میکنیم: همه فقرا را بینیاز گردان، همه گرسنگان را سیر فرما و ...!
حقيقت امر اين است که اين دعاها چند حيثيت دارند
🍀 يک حيثيتشان اين است که انسان به وسعت رحمت الهي توجه کند؛ توجه کند به اين که اگر خدا به هر یک از بندگانش، چه به اندازهای که عقل آنها درک میکند، و چه بیش از حد درک آنها، نعمت عطا کند از خزانه خدا کم نميشود. اينگونه نيست که از طرف خداي متعال حدی وجود داشته باشد و اگر درخواست بندگان به آن حد رسید، خزانه خدا کم بیاورد و خداوند سؤال و درخواست را ممنوع اعلام کند و بگوید: این چه وضع درخواستکردن است؛ اگر من بخواهم اینگونه بذل و بخشش کنم چیزی در خزانهها باقی نمیماند! خير، رحمت خدا حد و مرزی ندارد که کسی حق نداشته باشد بیش از آن حد درخواست کند. انسان باید بفهمد دستگاه رحمت خدا محدوديت ندارد. خدای متعال بخيل نيست، و به هر کسی هر چه عطا کند از او چیز کاسته نمیشود، زیرا وقتی او چیزی را بخواهد، کار او تنها این است که بگويد: باش! و آن خواسته محقق میشود (فَإِذَا قَضَى أَمْرًا فَإِنَّمَا يَقُولُ لَهُ كُن فَيَكُونُ)
🍀 حیثیت دوم این دعاها این است که ما تنها فکر شخص خودمان و نيازهاي خودمان نباشيم. باید یاد بگیریم که وقتی چیزی را از خدا میخواهیم برای دیگران هم بخواهیم. وقتي گرسنهايم و از خدا روزی میخواهیم، بهجای اینکه بگوییم: خدایا! به من روزی عنایت کن! بگوییم: أللهمّ أشبع کلّ جائع، و اگر لباس میخواهیم بگوییم: أللهمّ اکسُ کلّ عريان، و ... يعني باید با این درخواستها صفت وسعتنظر، دلسوزي و مهرباني در حق ديگران را در خودمان ایجاد یا تقويت کنيم. ما باید خيرخواه همه باشيم، مگر برای کسی که بهخاطر دشمنیاش با خدا، خداوند استغفار برای او را نهی کرده باشد (مَا كَانَ لِلنَّبِيِّ وَالَّذِينَ آمَنُواْ أَن يَسْتَغْفِرُواْ لِلْمُشْرِكِينَ) ما نباید تنگنظر باشيم، بهخصوص وقتی در کنار دريای رحمت الهی ايستادهايم، و بدانيم که هر چه برای برادر ایمانی خویش از خداوند بخواهيم (خالصانه و بدون اینکه او خبر داشته باشد)، صدهزار برابر در حق خودمان مستجاب میگردد. از امام صادق علیهالسلام نقل شده است: اگر شخصی در پشت سر برادر مؤمنش برای او دعا کند، ، از عرش ندا میشود: برای تو صدهزار برابر مثل او است. این در حالی است كه اگر برای خودش دعا می كرد، درصورت اجابت، فقط به اندازه همان یك دعا به او داده میشد. پس دعای تضمین شدهای که صدهزار برابر آن داده میشود بهتر است از دعایی که معلوم نیست مستجاب شود یا نشود!
📎ادامه دارد ....
🌺 حضرت آية اللّه مصباح يزدى حفظه الله
👁کانال انس با
#صحیفه_سجادیه
🆔
@sahife2