#فقه_بانکداری
به همت گروه اقتصاد دانشگاه علوم اسلامی رضوی بررسی شد؛
📌 چالشهای فقهی
#بانکداری_اسلامی در ایران
🔅🔅🔅
✳ بایدها و نبایدهای بانکداری غربی
🔹 این استاد تمام اقتصاد در ادامه بررسی بایدها و نبایدهای بانکداری غربی در پاسخ به این پرسش که آیا این بانکداری ربوی است یا نه، اظهارکرد: برخی از عالمان دینی معتقدند که بانکداری غربی ربوی نیست.
🔹 این نظریه پرداز بانکداری با اشاره به این مطلب که دیدگاه ربوی نبودن بانکهای غربی در صد سال گذشته در میان مسلمانان نهادینه نشده است، بیان داشت: در واقع در دیدگاه دوم این مطلب مورد قبول واقع شد که بانکداری غربی ربوی است.
🔹 وی ادامه داد: با پذیرش ربوی بودن بانکهای غربی این پرسش مطرح شد که آیا میشود این بانکها را اصلاح کرد و بدون ربا شود که در این خصوص آیت الله شهید محمد باقر صدر درباره بانکداری غربی و کارکرد و معاملات تحلیل انجام داد.
🔹 حجت الاسلام موسویان با اشاره به این مطلب که براساس تحلیلهای شهید صدر معلوم میشود که کدام معاملات ربوی است و چرا اینگونه است، گفت: در همین راستا شهید صدر جایگزین معرفی میکند که ما میتوانیم بانک هائی را داشته باشیم و در عین حال سپرده گذاری انجام شود و بانکها وکیل مردم شوند.
✳ بانکداری بدون ربا لازم است، ولی کافی نیست
🔹 عضو شورای فقهی بانک مرکزی با تأکید بر این مطلب که بانکداری بدون ربا لازم است، ولی کافی نیست، ابراز کرد: در عین حال نیاز است تا به سمت بانکداری اسلامی حرکت کرد و این نکته را باید مدنظر قرار داد که بانکداری اسلامی فقط بانکداری بدون ربا نیست.
🔹 وی با اشاره به این مطلب که برخی بین بانکداری بدون ربا و بانکداری اسلامی تفاوت هائی گذاشته اند، اظهار کرد: در آموزههای اسلامی بانکداری اسلامی منحصر به حذف ربا نیست و باید موارد دیگر را هم مد نظر قرار داد.
🔹 حجت الاسلام موسویان با بیان اینکه در بانکداری اسلامی باید سایر آموزههای آسلامی را وارد کرد، بیان داشت: ایده اول که بانکداری غربی و ربوی است نهادینه نشد، اما ایده دوم بانکداری بدون ربا نهادینه شد و ایده سوم دیگری وجود دارد که هنوز عملیاتی نشده است.
✳ از بانکداری بدون ربا میتوان به سمت بانکداری اسلامی حرکت کرد
🔹 وی ادامه داد: این ایده سوم بانکداری اسلامی است که همه ابعاد فقهی و معاملاتی و مالی در آن تأمین میشود؛ از بانکداری بدون ربا میتوان به سمت بانکداری اسلامی حرکت کرد و همه مولفهها در این ایده وارد شود که تبدیل به بانکداری اسلامی شود.
🔹 عضو شورای فقهی بانک مرکزی در ادامه به بررسی صنعت بانکداری غربی پرداخت، گفت: در واقع این صنعت ۴۰۰ سال سابقه دارد که همه متفکران اقتصاد روی آن کار میکنند.
🔹 وی با اشاره به این مطلب که مسائل چالشی در حوزه پول به اندازهای فراوان است که دانشمندان غربی از حل آن ناتوان هستند، تصریح کرد: صنعت بانکداری، صنعت پیچیدهای است؛ درباره قانونهای بانکداری در ایران در مقام قانون هیچ اعتراضی نیست، اما در مقام اجرا اعتراض هائی وجود دارد.
@salmanraoofi