📜مداحان باید بدانند برای مرثیه خوانی دعوت می شوند نه تحلیل مسائل سیاسی/ مردم اگر بخواهند تحلیل سیاسی بشنوند، به میتینگ سیاسی میروند نه دعای عرفه
🔻مجید انصاری، عضو مجمع روحانیون مبارز در گفتگو با روزنامه اعتماد:
❓اعتماد: همواره انتقاداتی نسبت به مطرح شدن موضوعات سیاسی از تریبون مداحی وجود دارد اما زمانی که این انتقادات به مداحان مطرح میشود، پاسخ میشنویم «کل یوم عاشورا و کل ارض کربلا». این قشر از مداحان معتقدند که دین اسلام، دینی سیاسی است بنابراین نمیتوان از کربلا گفت اما به موضوعات سیاسی روز اشاره نکرد. آیا این پاسخ درست است؟
🔹اول باید توجه داشته باشیم که مسائل سیاسی با سیاسیبازی، خط بازی و جناح بازی تفاوت اساسی دارد. حتی گویندگان و سخنوران که مسائل را تحلیل میکنند، تحلیل فلسفه عاشورا، فلسفه قیام امام حسین(ع) و بیان فضایل ائمه اطهار(ع) و تطبیق این موضوعات با مسائل روز جامعه را مشروط بر آن میدانند که اولا با آگاهی و علم کامل از مسائل باشد. ثانیا این تطبیق باید بدون اهانت، تخریب، غرضورزی و جناح بازی باشد.
🔹در طول تاریخ مجالس امام حسین(ع) این اصول وجود داشته است اما باید به یک موضوع بسیار مهم توجه داشت. ما باید بدانیم میان آنکه با اطلاع دقیق و مطالعه کامل در جایگاه تبیین فلسفه زندگی ائمه(ع) موضوعی را مطرح میکند با یک مداحی که نه به لحاظ اطلاعات شخصی و نه به لحاظ مطالعات دانش و صلاحیت کافی برای بیان این موضوعات را ندارد تفاوت بسیاری وجود دارد.
🔹این مداحان باید بدانند برای عزاداری و مرثیه خوانی دعوت میشوند نه تحلیل مسائل سیاسی. این موضوعات در حوزه صلاحیت این افراد نیست. متاسفانه بعضا شاهد هستیم که ورود مداحان موضوعات سیاسی توام با اهانت و تحقیر است. توهین به مسوولان کشور طبق قانون جرم است و باید توجه داشت که همه افراد در برابر قانون برابر هستند و فرقی میان یک فرد عادی و مداح وجود ندارد.
🔹مداحان باید توجه داشته باشند تریبونی که در اختیار آنان قرار دارد، برای بیان موضوعات مرتبط با آن مراسم است نه موضوعات سیاسی. به عنوان مثال اینکه مداحی با سوءاستفاده از تریبون دعای عرفه که مردم برای شنیدن دعا آمدهاند، بخواهد به رییسجمهور اهانت کند اصلا کار درستی نیست. در آن مراسم برای خواندن دعا و مناجات آمدهاند نه شنیدن تحلیل سیاسی. هر موضوعی جایگاه و مکان خاص خود را دارد.
🔹مردم اگر بخواهند تحلیل سیاسی بشنوند، به میتینگ سیاسی میروند نه دعای عرفه و هیئات مذهبی. متاسفانه مداحان موضوعات را با یکدیگر قاطی کردهاند. این اتفاق به دین مردم آسیب میزند. تحلیل سیاسی با شعر و مداحی بیان نمیشود. فلسفه و شکل مداحی از گذشته با چنین مسائلی در مغایرت بوده و بیان کردن کل یوم عاشورا و کل ارض کربلا برای بیان مسائل سیاسی از تریبون مداحی توجیه است.
🔹در کربلا نیز هر فردی در جایگاه خود قرار دارد. خروجی این مهم که اگر هر فردی در جایگاه خود قرار نگیرد وضعیت امروز برخی از مجالس مذهبی ما است که به جای آنکه چنین مراسمهایی به وحدت ملی و تعمیق ارزشهای دینی کمک کند، تبدیل به محفلی برای گسترش تفرقه یا اشاعه خرافه شده است.
@saraeer