🚨 مرگ مدرک
آیا عمر مدارک دانشگاهی به سر آمده؟
📍 ایلان ماسک، مدیر شرکت تسلا در توئیتر اعلام کرده است که در زمان استخدام کارمندان در این شرکت پرآوازه و پیشرو در زمینه فناوریهای پیشرفته، آنها همیشه
دنبال نیروهایی با تحصیلات دانشگاهی نیستند. اتفاقی که در شبکههای اجتماعی مورد توجه مخاطبان قرار گرفت. البته این حرف تازهای از سوی ماسک نیست. سال 2014 او در گفت وگویی با یک نشریه آلمانی گفته بود برای آنها اهمیتی ندارد که داوطلبان همکاری با آنها از دانشگاههای معروف دانش آموخته شده باشند یا خیر،
حتی تمام کردن دوره دبیرستان هم در این مورد اهمیتی ندارد بلکه آن چه مهم است، تواناییهای فرد و تجارب عملی اوست.
📍 ماسک اولین فردی نیست که چنین موضعگیریهایی را داشته، در واقع چند سالی است که
بسیاری از شرکتهای پیشرو، شرط داشتن مدرک دانشگاهی برای استخدام را حذف کرده و در عوض روشهای متفاوتی را برای پیدا کردن نیروهای مناسب مجموعه خود در پیش گرفتهاند. در این پرونده به معرفی تعدادی از شرکتها که تاکنون گفتهاند مدرک دانشگاهی شرط لازم استخدام در مجموعه آنها نیست، پرداخته ایم. در کنار آن به تجربه دو شرکت معروف یعنی گوگل و آیبیام در زمینه بررسی صلاحیت افراد و آموزش کارکنان پرداخته ایم و مروری بر مشاغلی که تاثیر تحصیل دانشگاهی در اشتغال در آنها رو به کاهش است، خواهیم داشت تا به یک سوال تامل برانگیز پاسخ دهیم:
«آیا عمر مدارکدانشگاهی به سر آمده است؟»
📍 استخدام بدون نیاز به مدرکدانشگاهی!
شرکتهای سرشناسی همچون گوگل، اپل و ... آمارهایی از میزان کارمندان دانشگاه نرفته خود منتشر کردهاند.
طی سالهای اخیر تعداد مجموعههایی که مدرکدانشگاهی را از شروط لازم استخدام حذف کردهاند، رو به افزایش است. این رویه البته از حدود سال 2010 به این طرف با استقبال مواجه شده است و حالا شاهد افزایش کارمندان بدون مدرک دانشگاهی در شرکتهای سرشناس و پیشرو در زمینه فناوری هستیم.
📍 مروری بر بخشی از این شرکتها و آماری که آنها از میزان کارمندان دانشگاه نرفته خود منتشر کردهاند، میتواند نشان از لزوم بازنگری در اهمیت مدرک دانشگاهی در اشتغال در هزاره سوم برای بسیاری از بخشها باشد.
🔺
گوگل : در سال 2014 بود که لازلو باک، یکی از مدیران گوگل در گفت وگویی با نیویورک تایمز گفت: مجموعه گوگل به این نتیجه رسیده است که نمرات تحصیلی افراد هیچ ارزشی ندارند، چرا که این نمرات هیچ چیزی را در آینده کاری افراد پیشبینی نمیکنند. بر این اساس هم در برخی بخشهای تخصصی این مجموعه تا 14 درصد افراد تیمها را افرادی تشکیل میدهند که هیچ گونه مدرک دانشگاهی ندارند.
🔺
آیبیام: دسامبر 2016 یعنی حدود سه سال قبل، جینی رومتی، مدیر شرکت آیبیام، سرمقالهای برای یواسای تودی نوشت و در آن از سیاستهای جدید این شرکت در جذب نیرو گفت. طبق این مقاله، در آن زمان حدود یک سوم کارکنان این شرکت، مدرک دانشگاهی نداشتهاند. این در حالی است که برخی از آنها در مشاغلی بسیار تخصصی مانند محاسبات فضاهای ابری (cloud computing) مشغول به کار بودهاند.
🔺
اپل: طبق آن چیزی که شرکت اپل گزارش داده است، حدود نیمی از نیروهای استخدام شده این شرکت در سال 2018 را افرادی تشکیل داده که مدرک دانشگاهی نداشتهاند. دلیل این موضوع از سوی «تیم کوک» مدیر اپل، نبود برنامههای آموزشی متناسب با نیاز بازار کار اعلام شده است. او گفته بسیاری از دانشگاهها، مهارتهای ضروری برای ورود به بازار کار در حوزه فناوریهای جدید را به دانشجویان آموزش نمیدهند و در نتیجه این مسئله، داشتن مدرک دانشگاهی در برخی مشاغل امتیازی محسوب نمیشود.
📝 صبا امینی / روزنامه خراسان
🔥 پانوشت: آیا مرگ مدرک به معنی مرگ دانشگاه و هر نهادی که بر پایه مدرک بنا شده نیست؟!
❇️ اینجا کانال رسمی ستاد مدارس مسجدمحور کشور است:
https://eitaa.com/joinchat/3942449329C0d3812e329