بسم الله الرحمن الرحیم
تفسیر آیه ۱ از سوره نساء
اکنون ببینیم منظور از نَفْس واحِدَة کیست؟
آیا منظور از نفس واحده یک فرد شخصى است یا یک واحد نوعى (یعنى جنس مذکر)؟🤔
شکى نیست که ظاهر این تعبیر همان واحد شخصى را مى رساند و اشاره به نخستین انسانى است که قرآن او را به نام آدم پدر انسان هاى امروز معرفى کرده و تعبیر بنى آدم که در آیات فراوانى از قرآن وارد شده، نیز اشاره به همین است و احتمال این که منظور وحدت نوعى بوده باشد از ظاهر آیه بسیار دور است.
و در جمله بعد مى فرماید: همسر او را از جنس او خلق کرد (وَ خَلَقَ مِنْها زَوْجَها).
🟢بعضى از مفسران از این تعبیر، چنین فهمیده اند که: همسر آدم، حوّا از بدن آدم آفریده شده، و پاره اى از روایات غیر معتبر را که مى گوید: حوا از یکى از دنده هاى آدم آفریده شده شاهد بر آن گرفته اند.
در فصل دوم از سفر تکوین تورات نیز به این معنى تصریح شده است.
🟡ولى با توجه به سایر آیات قرآن هر گونه ابهامى از تفسیر این آیه برداشته مى شود و معلوم مى شود: منظور از آن این است که خداوند همسر او را از جنس او (جنس بشر) آفرید.
در آیه ۲۱ سوره روم مى خوانیم: وَ مِنْ آیاتِهِ أَنْ خَلَقَ لَکُمْ مِنْ أَنْفُسِکُمْ أَزْواجاً لِتَسْکُنُوا اِلَیْها: از نشانه هاى قدرت خدا این است که همسران شما را از جنس شما آفرید تا به وسیله آنها آرامش بیابید .
و در آیه ۷۲ سوره نحل مى فرماید: وَ اللّهُ جَعَلَ لَکُمْ مِنْ أَنْفُسِکُمْ أَزْواجاً: خداوند همسران شما را از جنس شما قرار داد .
روشن است که در این آیات مى خوانیم: همسران شما را از شما قرار داد معنى آن این است که از جنس شما قرار داد، نه از اعضاى بدن شما.
و طبق روایتى که از امام باقر(علیه السلام) در تفسیر عیاشى نقل شده، خلقت حوا از یکى از دنده هاى آدم، شدیداً تکذیب شده و تصریح گردیده که حوا از باقى مانده خاک آدم آفریده شده است.
ادامه دارد...
تفسیر نمونه جلد سوم صفحه ۳۱۳
#نشردهنده_معارف_قرآنی_باشیم