─═༅🌹﷽🌹༅═─
#یهودیان_کاشان
قسمت نهم
سلام علیکم
در ادامه مباحث مربوط به یهودیان ، رسیدیم به ماجرای تنها جهود عرق فروش کاشان بنام یوسف مختار و عاقبت هولناکی که گریبانگیر او شد .
در این ارتباط قبلا عرض کرده بودیم ، کاشان حتی در رژیم سابق هم شهر دارالمومنین بود و با شهرهای دیگر تفاوت های چشمگیر داشت .
البته بد نیست نسل جوان کاشانی بدانند چگونه و با چه زحمات و چه تدابیری در طول دوران فاسد پهلوی فضای ایمانی این شهر حفظ شده است .
برای نمونه دو اتفاق جالب را ذکر میکنیم .
مورد اول : روزی آیه الله میرسیدمحمدیثربی که در آن دوران دانش آموز مدرسه ابتدائی مدرس بود ، در مسیر راه بازگشت به منزل ، به اطلاعیه ای برخورد میکنند که مردم کاشان را دعوت به کنسرتی با خوانندگی گوگوش کرده بودند .
این کنسرت قرار بود فردای همان روز در مهمانسرای شربتی ( محل استجاری شهرداری که هم اکنون در خیابان شهید رجایی ، سراه میدان ، پارکینگ طبقاتی نیمه کاره است ) برگزار شود .
اتفاقا زمان برگزاری کنسرت مصادف بود با شب شهادت امام صادق سلام الله علیه .
وقتی اعلامیه به دست مرحوم والد ، امام جمعه فقید میرسد ، در حال وضو برای نماز ظهروعصر بودند .
با دیدن اعلامیه از عصبانیت رنگ از چهره مبارکشان میپرد .
پس از بازگشت از مسجد توسط مرحوم حاج سیدمهدی گیوه چی که از معتمدین و مومنین بازار کاشان بودند ، عامل برگزاری کنسرت ( شربتی) را احضار کرده و نخست از باب نصیحت ایشان را از برگزار کنسرت در کاشان برحذر میکنند .
اما وقتی با مقاومت ( شربتی ) مواجه میشوند ، تهدید میکنند که اگر فردا شب کنسرت برگزار شود ، من بعد از نماز مغرب و عشاء نماز گزاران مسجد را برای شرکت در کنسرت همراهی خواهم کرد !
شربتی چون با سوابق آقا آشنا و بخوبی معنای تهدید را متوجه شده بود ، تسلیم دستور آقا شده و کنسرت را کنسل کرد !
بدین صورت علمای گذشته نگذاشتند پای کنسرت و رقاصه بازی به دارالمومنین کاشان باز شود .
( هر چند متاسفانه امروزه باب بزن بکوب ها تحت عنوان برگزاری کنسرت و فضای مناسب برای کشف حجاب و بی بند و باری در کاشان باز شده است )
مورد دوم : همانگونه که به عرض دوستان کانال رسید .
در زمان رژیم گذشته ، شراب فروشی در کشور آزاد بود ، بطوریکه به جز شهرهای مشهد ، قم و کاشان در غالب شهرهای کشور مغازه های عرق فروشی دایر و فروشندگان آنها ارامنه و یهودیان بودند .
حتی تمام کتاب فروشی های مقابل دانشگاه تهران ، پیش از انقلاب شراب فروش بودند که نگارنده مشاهده حضوری داشته است .
اما در کاشان چنین مغازه هایی سابقه نداشت .
تا اینکه شخصی بنام ( ق ) اقدام به ساخت مشروب فروشی بزرگ و مدرنی در خیابان امیرکبیر کرده بود و تابلو این شراب فروشی بنام ( کلبه ) نصب شده بود .
این شراب فروشی در آستانه افتتاح بود که مرحوم آیه الله یثربی رضوان الله علیه از آن مطلع میشوند .
آیه الله یثربی توسط شخصی ایشان را دعوت به مذاکره میکنند ، اما نامبرده با گردن کلفتی دعوت را رد میکند .
برای بار دوم آقا شخص دیگری را نزد ایشان فرستاده و اتفاقا آن شخص به اتفاق چهار پنج نفر از داش مشتی های معروف آن دوران به آقای ( ق ) مراجعه و دعوت آقا را ابلاغ میکند ، البته آن شخص به گونه ای پیغام را منتقل میکند که گویا تا حدودی هم جنبه تهدید داشته و گفته بود حرف بزرگ شهر ما نباید زمین بماند !
بنابراین آقای ( ق ) ناچارا تمکین کرده و نزد مرحوم آیه الله یثربی شرفیاب میشود .
حضرت آیه الله تصمیم او را جویا میشوند و پس از اطلاع از قصد ایشان مبنی بر تاسیس این مکان برای فروش مشروبات الکلی ، نامبرده را از این اقدام نهی میکنند .
اما برای اینکه آقای (ق ) هزینه های بسیاری را متحمل شده بود به ایشان پیشنهاد میدهند ، مکان مورد نظر را به من بفروش .
خلاصه پس از مذاکرات و انعقاد قرار داد ، محل کلبه از آقای ( ق ) توسط مرحوم آیه الله یثربی خریداری و باحضور قاطبه مردم فین و کاشان بعنوان مسجد افتتاح و هم اکنون همشهریان کاشانی آنرا بنام مسجدالحسین ع در خیابان امیر کبیر مقابل بیمارستان متینی مشاهده میکنند .
ادامه دارد ...
https://eitaa.com/sheykhabdolrahim