#شب_عاشقی
🔰صحیفه سجادیه و توحید
🔷جملهاى در اوّلين دعاى صحيفه سجّاديّه است كه دعايى است كه با حمد و ثناى الهى شروع مى شود و همه آن دعاى حمد است.
🔶در همان اوايل اين دعا اين چند جمله آمده است: «ابتدع بقدرته الخلق ابتداعا» ابداع كرد با قدرت خود، خلق و آفرينش را، ابداع كردنى.
🔸«ابداع» يعنى خلقتى نه از روى يك مثال و تقليد، می دانیم که بشر در عالم خودش و در حدّ خودش نوعى آفرينندگى دارد ولى آفرينندگى بشر، گر چه اسمش را «ابداع» بگذاريم، باز از روى يك مثال (طبيعت و خلقت) است، امّا خداوند متعال كه خالق عالم است، قبل از او چيزى نبوده كه از روى يك نقشه خلق بكند.
🔸«و اخترعهم على مشيّته اختراعا» آنها را بر طبق مشيّت خودش اختراع كرد اختراع كردنى.
🔹«اختراع» نيز همان معناى «ابداع» را مى رساند يعنى [فقط] از ناحيه خداوند، اختراع است، چنانكه مثلًا ضبط صوت را يك كسى ابتدا- مى گوييم- اختراع كرده، بعد ديگران هر چه مى آيند مى سازند ديگر عمل اينها «اختراع» شمرده نمى شود.
🔹«ثمّ سلك بهم طريق ارادته و بعثهم فى سبيل محبّته» بعد كه اينها را آفريد، اينان را راه برد و به راه انداخت در طريق اراده خودش. به قرينه بعدى معنايش اين است: در طريق اين كه خلق، او را اراده كند (نه در طريقى كه او اراده كرده است)، در راهى كه او را مى خواهند، آنها را به راه انداخت و به حركت در آورد.
🔶جمله بعد مطلب را بيشتر روشن مى كند: «و بعثهم فى سبيل محبّته» خلق را در راه محبّت خودش برانگيخت (خيلى جمله عجيبى است) يعنى اصلًا تمام اين حركتها و جنبش هاى خلق، چه خودشان بفهمند و چه خودشان نفهمند، در طريق محبّت خداست.
❤️ در مسأله «
#عشق» حتّى آن كسى هم كه غير خدا را مى جويد، محرّك اصلىاش جستجوى خداست، مصداق را اشتباه گرفته است. حال، كلمه «خالق» كه در ابتداى اين جمله بود: «ابتدع بقدرته الخلق» ممكن است مقصود از آن، مطلق خلق و آفرينش باشد كه قهراً شامل انسان هم مى شود.
❤️ در اين صورت معناى جمله اين است كه تمام دار وجود در طريق محبّت الهى در حركت است؛ آن گياه هم كه حركت مى كند جز عشق او چيزى در سر ندارد، آن سنگ هم كه مى گوييم با قوّه جاذبه حركت مى كند در واقع غير از اين كه ذات حق را جستجو مى كند و محبّت او در ذات او هست چيز ديگرى نيست.
📚 مجموعهآثاراستادشهيدمطهرى، ج3، ص: 609
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
@bineshemotahar_qom
کانال جامع اندیشه های شهید مطهری