✍️ دوگانه ولایت و عدالت/طرح مسئلهای با انگیزه مشکوک
ولایت مقدم است یا عدالت؟
سئوالی که مدتی است در فضای رسانهای طرح شده است و مخالفان و موافقان دربارهاش نوشتهاند.
اما بررسیهای نشان میدهد این مسئله جدیدی نیست و قبلاً نیز مطرح بوده است.
ماجرا این است که مخالفان تقدم ولایت بر عدالت توجه ندارند به این نکته که از شروط ولایت فقیه، التزام به عدالت است و اساساً اگر ولی فقیه بر خلاف عدالت رفتار کند به طور طبیعی از مقام خود ساقط میشود.
تقدم ولایت بر عدالت به معنای جواز رفتارهای ظالمانه از جانب ولی نیست و بلکه به این معنا است که اگر ولایت تثبیت نشود نوبت به تحقق عدالت نیز نخواهد رسید.
عدهای خیال میکنند که ولی فقیه ترازش با دیگران یکی است و تسلط او بر مبانی دینی _ از جمله عدالت_ را نادیده میگیرند و فرض را بر این گذاردهاند که ولی فقیه میتواند برخلاف عدل رفتار کند.
طرح مسئله تقدم عدالت بر ولایت مشکوک است.
برخی از روی بی توجهی به لوازمش آن را گسترش میدهند اما عدهای نیز هستند که به آن چه می گویند واقفاند و از آن روی که ولی فقیه معیار و ملاک عدالت را بیان میکند و مدیریت برقراری عدالت اسلامی را در دست دارد، سعی دارند تا برای توجیه رفتارهای خلاف عدالت خودشان پاپوشی بسازند و ناعدالت خواهی را در جایگاه عدالت خواهی بنشانند.
در این میان وقتی با مرز بندیهای عدالت از جانب ولی فقیه مواجه میشوند چارهای ندارند جز این که تقدم عدالت بر ولایت را فریاد کنند و در نهایت نیز ولی فقیه عادل را به سکوت در برابر بی عدالتی و ارتکاب رفتارهای ناعادلانه متهم سازند.
اگر کسی به اصول اساسی دین پایبند باشد باید قبل از اعتقاد به عدالت و عدالتخواهی، ولایت و پذیرش
آن را در اولویت قرار بدهد.
اگر جز این باشد و عدالت بر محور ولایت نچرخد عدالتخواهی بر پاشنه بی عدالتی خواهد چرخید.
محمد هادی سمتی
شنبه ۲۳ آذر ۹۸
#سیاست_نامه
#ولایت
#عدالت
@siyasat_nameh