@soltannasir
{جوشن کبیر ۱}
در ایام ماه مبارک رمضان هستیم. خداوند جمیع مومنین و مومنات را و آنهایی که در آینده قرار است به جمعشان اضافه شوند را از شر بلیات زمینی و آسمانی حفظ نماید ان شاالله
در شب های قدر هستیم و در این شب ها ما شیعیان به خواندن دعای جوشن کبیر مبادرت می ورزیم. مطلبی است که چند سال است که تصمیم دارم بنویسم اما متاسفانه توفیق نیافتم ان شاالله امسال خداوند یاری دهد و توفیق یابم که بنویسم.
در این مطلب شباهت جوشن کبیر با فقراتی از هرمزد یشت اوستا را نشان خواهم داد. هدف بنده تنها نشان دادن بعضی شباهت ها می باشد نه چیز دیگر.
دعای جوشن کبیر دعایی است که در آن هزار و یک اسم و صفت الله جل جلاله آمده است.
در مورد شان نزول این دعای مبارک و خاص مرحوم کفعمی در بلدالامین و مصباح خویش اینگونه آورده که حضرت امام سجاد علیهالسلام از پدر خود اباعبدالله الحسین علیهالسلام و ایشان از حضرت امام العوالم علی بن ابی طالب علیهالسلام و ایشان نیز از سید المرسلین محمد مصطفی صلی الله علیه و آله نقل کردهاند که در یکی از غزوات که پیامبر صلوات الله علیه زرهی سنگین پوشیده بودند و آن زره جسم مبارک ایشان را اذیت میکرد، جبرئیل علیه السلام نازل شد و ضمن اعلام سلام الله جل جلاله بر پیامبر، خواندن این دعا را به جای پوشیدن آن زره به پیامبر صلوات الله علیه توصیه کرد و گفت: که این دعا امان حضرتش و امت اوست.
بنابراین روایت، هر کس این دعا را هنگام خروج از خانهاش بخواند خدا او را حفظ میکند و ثواب بسیار به او میدهد و هر کس آن را بر کفنش بنویسد از عذاب [قبر] مصون میماند.
حال بدون هیچ مقدمه ای به سراغ هرمزد یشت از مجموعه اوستا می رویم. مطالب داخل[ ] متعلق به بنده است و سایر بخش ها ترجمه استاد پورداود است به فقرات زیر توجه نمایید: 👇
{هرمزد پشت
۱: زرتشت از اهورامزدا پرسید: ای اهورامزدا (تو ای) مقدس ترین خرد آفريننده جهان مادی، ای پاک در کلام مقدس چه چیز قادر تر؛ چه چیز پیروزمندتر؛ چه چیز بلند رتبه تر؛ چه چیز برای روز واپسین مؤثرتر است.
۲: چه چیز پیروزمندترین؛ چه چیز چاره بخش ترین؛ چه چیز به خصومت دیوها و مردم بهتر غلبه کند در سراسر جهان مادی چه چیز بیشتر در اندیشه (انسان) اثر نماید در سراسر جهان مادی چه چیز بهتر وجدان را پاک کند
۳: آنگاه اهورامزدا گفت: ای سپنتمان زرتشت اسم ما و امشاسپندان در کلام مقدس قادرتر؛ پیروزمندتر؛ بلند رتبه تر؛ برای روز واپسین مؤثرتر است.
۴: این پیروزمندترین؛ این چاره بخش ترین است این است آنچه بهتر به خصومت دیوها و مردم غلبه کند. این است آنچه در سراسر جهان مادی بیشتر در اندیشه اثر نماید. این است آنچه در سراسر جهان مادی بهتر وجدان را پاک کند.
۵: زرتشت گفت ای اهورامزدای پاک مرا از آن اسم خود که بزرگ تر و بهتر و زیباتر و در روز واپسین مؤثرتر و فیروزمندتر و چاره بخش تر و بهتر به خصومت دیوها و مردم غلبه کننده است آگاه ساز
۶: تا آنکه من به همه دیوها و مردم ظفر یابم، تا آنکه من به همۀ جادوان و پری ها چیره شوم تا آنکه کسی به من غلبه نتواند نمود نه دیو نه انسان؛ نه جادو و نه پری.
۷: آنگاه اهورامزدا گفت: ای زرتشت پاک کسی که از او سئوال کنند. [نخست] اسم من است(پ ن ۱ : یعنی که اهورامزدا سرچشمه علم و معرفت است همه چیز را باید از او درخواست و سوال نمود) دوم کسی که گله و رمه بخشنده است، سوم کسی که تواناست، [قادر، قدیر، مقتدر] چهارم بهترین راستی، [صادق] پنجم (مظهر) کلیه نعم پاک آفریده مزدا [منعم] ششم منم خرد هفتم منم خردمند [حکیم] هشتم منم دانایی نهم منم دانا [علیم].
۸ : دهم منم تقدّس، یازدهم (منم) مقدّس[قدوس] دوازدهم اهورا، سیزدهم زورمندترین، [قوی، شدید القوی] چهاردهم (منم) کسی که دست خصومت به او نرسد، پانزدهم مغلوب نشدنی، [عزیز] شانزدهم کسی که پاداش (هر یک را) در خاطر نگهدارد،[الحسیب، دیان] هفدهم (کسی که) همه را نگهبان است.[رقیب حفیظ] هیجدهم همه را درمان بخش است[شافی] نوزدهم منم آفریدگار[خالق، باری، صانع] بیستم منم آنکه موسوم است به مزدا.[علیم، حکیم]
۹: ای زرتشت تو باید شبانه روز مرا با نیاز برازنده زور بستایی (این چنین) من اهورامزدا برای یاری و پناه به سوی تو آیم، سروش مقدس برای یاری و پناه به سوی تو آید، آب ها و گیاهان و فروهر پاکان (نیز) برای یاری و پناه به سوی تو آیند.
۱۰: ای زرتشت اگر تو را خواهش غلبه نمودن است، به خصومت دیوها و مردم و جادوان و پریها به کَوی ها و کَرپَنهای ستمکار و راهزنان دوپا و گمراه کنندگان دوپا و گرگهای چهارپا.
۱۱: و به لشکر دشمن با سنگر فراخ با درفش بزرگ و درفش بالا برافراشته و درفش گشوده و درفش خونین به دست گرفته، پس در همه روزها و شب ها این اسامی را آهسته زمزمه کن. }
ادامه...👇
@soltannasir