🔰
کارناوال لایوهای سلبریتیها در اینستاگرام
✍️ حمیدرضا دانشناری (جرمشناس)
🔘 بخش ۱ از ۲
🔸لایوهای این روزها در اینستاگرام کمی عجیب و غریب شده! بهطوریکه انسان درین فضا گم میشود: تتلو، ندا یاسی/ ندا یاسی، دنیا جهانبخت/ پویان مختاری، دنیا جهانبخت/ نیلی و ...
1️⃣.در این روزها ساختار حاکم بر جامعه ایرانی محل تلاقی سنتها، ارزشها و هنجارهای معارض است. دوگانه معارض سنت- مدرنیته، همگنی جامعه را با چالش مواجه کرده و به همین دلیل وضعیتی آنومیک را به وجود آورده است. سرگردانی ناشی از دوره گذار به عالم سایبر نیز سرایت کرده و با شکلگیری آنومی مجازی، اعضای جامعه تکلیف خود در فضای سایبر را به درستی درک نمیکنند.
2️⃣. کارناوال در آرای باختین جلوه چندصدایی و گفتگومحوری است. کارناوال مکانی برای تضارب آرا و شنیده شدن صدای افرادی است که تاکنون صدای آنها نادیده گرفته شده است. با این حال، صدای کارناوال مبتنی بر ایدئولوژی نیست، بلکه استدلالات بدنی توام با تمسخر و رقص ماهیت آن را شکل میدهد. امروزه متاثر از رشد فناوری ارتباطات میتوان کارناوال مجازی را مفهومپردازی کرد. شاید بخشی از حضور چشمگیر مردم در لایوها در بطن کارناوال مجازی توصیف شود. با این حال، چون در کارناوال مجازی، افراد حاضر در لایو امکان رقص و استدلالات بدنی را ندارند، با هجویات و گروتسک (ادبیات جنسی) به استقبال یکدیگر میروند.
3️⃣. در اکثر قریب به اتفاق لایوها، استفاده از عبارات نامتعارف و الفاظ رکیک مشاهده میشود. آنچه که در نظام کیفری ایران، جرایمی چون قذف و توهین را شکل میدهد. با این حال، شدت استفاده از این الفاظ به نحوی است که گویا فحش به بخشی از فرهنگ عمومی این افراد تبدیل شده است. به همین دلیل، میتوان گزاره مشهور 《جرم به مثابه فرهنگ》 در جرمشناسی فرهنگی را در این قالب تبیین کرد. به عبارت دقیقتر و بهتر، فرهنگ ناسزاگویی، بخشی از سبک زندگی این افراد شده است.
4️⃣. گفتمان امیر تتلو در مقام توجیه استفاده از الفاظ رکیک با اندیشه های پست مدرنِ کثرتگرا همسو میشود - فارغ از آنکه تتلو با پست مدرنیسم آشنا هست یا خیر؟ - وی که رهبر اصلی جریان عادیسازی فحش است، نتیجه این امر را کاهش خشونت و قتلهای ناموسی در جامعه ایرانی میداند. به همین دلیل، وی به صراحت میگوید وقتی من به مادر دیگری فحش میدهم، منظورم ارتکاب فعل زنا توسط وی نیست.
[ادامه دارد...⬇️]
⚜️
@taammolat74