☑️ برای نوشتن طراحی آموزشی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
🔷 اول اینکه طراحی آموزشی در قالب طرح درسهای قدیم تعریف نمی شود. طراحی آموزشی نگارش فعالیتهایی است که در کلاس با محوریت فعالیت دانشآموزان و نقش هدایتگری و تسهیلگری معلم انجام میشود و ارزشیابی گام به گام فرایند یادگیری در طراحی آموزشی بسیار مهم است.
🔷 در بالای صفحه مشخصات کامل معلم، درس، شماره صفحه و موضوع تدریس مشخص شود.
🔷 اهداف در دو دسته ذکرشوند :
۱- اهداف اصلی یعنی هدف کلی این آموزش و ۲- اهداف شایستگی یعنی مهارتهایی که کسب میشود.
نیازی به نوشتن اهداف جزیی نیست.
🔷 در درس ریاضی بهتر است طراحی آموزشی فقط روی یک موضوع متمرکز باشد مثلا تقسیم سه رقمی بر یک رقمی که در یک صفحهی کتاب آمده است و از تدریس چند صفحه از کتاب یا چند موضوع پرهیز شود.
🔷 بهتر است در طراحی آموزشی یک شروع خوب داشته باشیم. شروعی که توجه و انگیزهی لازم را در دانشآموز ایجاد کند.
🔷 وسایل و ابزار مورد استفاده بهتر است قابل دسترس، ارزان و ساده باشند و با توجه به حفظ محیط زیست از وسایل بازیافتی استفاده شود.
🔷 بهتر است در صورت امکان از فناوری نوین در طراحی آموزشی بهره ببریم.
🔷 به سبکهای یادگیری دانشآموزان توجه شود. طبق کتاب فعالیتها به صورت دست ورزی، تصویری و کلامی انجام شود و به بازنمایی مفاهیم ذهنی و عینیت بخشی به مفاهیم انتزاعی توجه شود.
🔷 از تابلوی کلاس استفادهی مفید شود. برای نشان دادن مفاهیم و انجام فعالیت و ارزشیابی و پای تابلو آوردن دانشآموزان شناسایی شده در ارزشیابیهای گامهای تدریس، از تابلو بهره ببریم.
🔷 تعداد گامها و مراحل فرایند یاددهی - یادگیری بستگی به موضوع و نوع طراحی آموزشی دارد، اما بهتر است گامها متناسب با زمان کلاس حداکثر ۵ تا ۶ گام باشد.
🔷 طراحی آموزشی به معنی انجام فعالیتهای رنگارنگ و شلوغ کردن و اجرای ایدههای زیاد در یک زنگ نیست! طراحی آموزشی اجرای یک فعالیت متناسب با سطح کلاس و امکانات با مشارکت دانش آموزان و تاکید بر ایجاد فضای کشف محتوای آموزشی توسط دانشآموز است.
🔷 در اجرای گامها توجه شود که اول از ابزار برای طرح مسئله استفاده شود تا دانشآموز با دانستههای پیشین خود و تلاش برای یافتن پاسخ به کشف برسد و پاسخ خود را بازنمایی کرده و نمایش دهد.
در گام دوم مراحل کار خود را همراه با فعالیت دست ورزی بنویسد و بعد توضیح دهد.
در گام سوم با کمک شکل و تصویر، محور و... راهحل فعالیت را بنویسد.
در گام چهارم بدون ابزار و تصویر بتواند فعالیت را انجام داده و توضیح دهد.
در گام پنجم بتواند به مرحلهی انتزاعی نزدیکتر شود و با سرعت بیشتر مراحل کار خود را تکمیل نماید.
یعنی سیر عینیت بخشی تا رسیدن به مرحله ذهنیت و تثبیت یادگیری در طراحی آموزشی در نظر گرفته شود.
🔷 در طراحی آموزشی به دلیل سیال بودن جریان یاددهی یادگیری و افزایش زمان فعالیت و ارزشیابی با توجه به بازخورد دانشآموزان، زمان بندی الزامی نیست، اما با توجه به گامهای تدریس، برای هر گام حدود ۱۰دقیقه میتوان در نظر گرفت.
🔷 طراحی آموزشی مطلوب میتواند تلفیقی باشد و اهداف بیشتری را در بر بگیرد.
🔷 اگر برای درک بهتر مفاهیم از مواد خوراکی استفاده میشود، بهتر است همهی دانشآموزان خوراکی را بیاورند و با هم بخورند و خوراکی که معلم نشان
می دهد، فقط جنبهی نمایشی نداشته باشد.
🔷 بهتر است تکلیف طوری طراحی شود که بررسی نتایج آن به معلم کمک کند تا برای تدریس جلسهی بعد بتواند برنامهریزی کند.
🔷 حتما انجام فعالیت کتاب درسی در طراحی آموزشی یک جلسه در نظر گرفته شود.
🔷 مبحث انتخابی از قسمت تمرین، فکر کن، فرهنگ خواندن و نوشتن و... نباشد! حتماً آموزش یک موضوع اصلی مثلا ضرب، تقسیم و.... باشد.
موفق باشید. 🌿
✅جهت سفارش
#تبلیغات در مجموعه کانالهای تدریس یار ؛
@teacherschool
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
@tadriis_yar