#اقتصاد
#تحلیل_کننده
#برجام
✅
سریالِ پرتکرار آزمون و خطای برجامی
🔶 با شروع طرح تحول اقتصادی توسط دولت که عقلانیت و ضرورت اجرای این طرح از سوی قاطبه کارشناسان اقتصادی مورد تأیید قرار گرفته، برخی عاملان وضع موجود، فرصت را غنیمت شمردند تا شاید در حرکت فرار به جلو با بندِ دوباره مشکلات کشور به خارج و گره زدن آبونان مردم به برجام، میراث بیعملی و بیتدبیری خویش را از اذهان و افکار عمومی پاک نمایند!
🔸 علی ربیعی، سخنگوی دولت تدبیر و امید در یادداشتی در سایت آفتاب نوشته است: «حالا قبول کردید دولت روحانی زیر فشار تحریمها بود؟ هر چه بود آن روزهای سخت گذشت و تاریخ قاضی منصفی است. پیشتر، وقتی از تأثیر مرگبار تحریمهای ظالمانه در تهدید زندگی، معیشت، نشاط و روان جامعه و نیز از همبستگی تحریم و FATF در به خطر انداختن جان انسانها سخن گفته میشد، باید ریسک انواع برچسبها به جان خریده میشد. این روزها آنچه انکار میشد، اندکاندک بر زبانها جاری میشود».
🔸 عباس عبدی، تحلیلگر اصلاحطلب نیز در روزنامه اعتماد نوشت: «پاسخ به حل مسئله امروزِ اقتصاد ایران را نباید در دانش اقتصادی دنبال کرد. متأسفانه امید به حل مسائل اقتصادی امروز ایران را باید در میدان سیاست جستوجو کرد که راه آن نیز باز نیست. از همه مهمتر اینکه بدون حل برجام چشمانداز روشنی نخواهد داشت!».
🔶
گزارههای تحلیلی
🔸 یکی از دلایل مهم مشکلات اقتصادی، درونزا نبودن اقتصاد کشور و تأثیرپذیری شدید آن از تکانههای بیرونی است که خود نتیجه پیروی از سیاستهای غرضآلود بانک جهانی و صندوق بینالمللی پول- البته با طرحریزی و پیادهسازی توسط نئولیبرالهای کارگزارانی و اعتدالی در قالب برنامههای توسعه- است.
🔸 طرح مجدد تأثیر برجام و نپیوستن به FATF در تداوم این مشکلات، در حالی توسط سخنگوی دولت قبل ارائه میشود که تنگنای امروز معیشتی در کشور، نتیجه اتکا به کدخدا و امید به دشمنان موجودیت ملت ایران بوده که از فردای اجرای این سند مخدوش و با همه پیشپرداختهای طرف ایرانی، به اذعان خودِ مسئولین دولت سابق، هیچ گشایش اقتصادی توسط آمریکاییها و شرکای اروپایی آنها برای ایران فراهم نشد.
🔸 تغییر زمین بازی از اقتصاد به سیاست و ادعایِ راهحل سیاسی داشتنِ مشکلات اقتصادی در صورتی است که خروجی این نگاه در ۸ سال گذشته، موجب توجه بیش از حد به تک گزینه مذاکرات برجامی شد که در پی آن شاهد بیعملی و بیتدبیری در داخل و رها کردن ظرفیتهای بومی و بیکاری هر چه بیشتر جوانان تحصیلکرده کشور بودیم.
🔶
نکته پایانی
🔸 سریالِ پرتکرار «نگاه امیدوارانه به غرب» دولت قبل، با امید بستنِ با کدخدا و دموکراتهای مؤدب، درنهایت، به دستاورد «هیچ» منجر شد و بهجای تکیه بر درون و تلاش در تحقق اقتصاد مقاومتی و عمل به طرح تحول اقتصادی به عنوان سند بالادستی، به شرطیسازی و پیوند زدن مسائل و مشکلات اقتصادی به میز مذاکره با نظام استکباری انجامید. با توجه به نیاز مبرم این نظام زیادهخواه سرمایهداری به تأمین منابع ارزان انرژی از یکسو و بهرهبرداری از بازار مصرف منطقه از سویی دیگر، خندههای دیپلماتیک غربی بار دیگر قصد انحراف باور ایرانی از مسیر خودباوری عزتمندانه به سمت نگاه تکخطی به بیرون از مرزها و تأمین نیاز از ماحصل نیمنگاه دشمن بیرونی دارد؛ درحالیکه مسیر مشخص است و برنامه مطلوب، همانا اقتصاد درونزای بروننگر است و بس.
🔸
#به_قلم_اساتید: جواد خسروی
⚡️
#شتاب بگیرید
🆔
@masale_shetab