باسلام
گفتیم که سومریها ، سه مرحلهء حکومتداری را پشت سرگذاشتند. این دورهها عبارتند از
۱. دوره کهن از ۵۳۸۰ سال پیش تا ۴۴۰۰ سال پیش. در این دوره حکومتهای ملوکالطوایفی یا به قول معروف دولتشهر وجود داشت و یک حکومت مستقل نبود. این حکومتها هم مرتبا باهم در حال جنگ بودند .
۲.دوره اکّدیان که از ۴۴۰۰ سال پیش تا ۴۲۰۰ سال پیش بودند. در این دوره یک پادشاه مقتدر به نام سایگون بر همه منطقه مسلط شد و یک دولت مستقل تشکیل داد که دولت اکدی نامیده میشد.
۳.دوره گاتها که دوره باشکوهی بود و به دوره سومریان جدید معروف بود و تا ۴۰۰۰ سال پیش دوام داشت و در این دوره قلمرو سومریان خیلی گسترش یافت و به لبنان فعلی هم رسید . مرکز دولت سومریان در تمام این مدت شهر اوور بود .
در اطراف سومریان در طی این مدت دولتهای مقتدری بوجود آمدند که عبارت بودند از عیلامیها ، آشوریها ، آموریها و هیتیها.
تمدن سومریها توسط عیلامیها برافتاد و همینها در منطقه بین النهرین ،شهر بابل را بنا کردند که یکی از عجائب دنیای قدیم است.
معروفترین سلاطین بابلی یکی حمورابی است که موسس قانون حمورابی بوده است.
یکی هم نمرود و آخری هم ماری.
برخی مورخین معتقدند این سه پادشاه ، همزمان بر سه منطقه کنار هم حکومت میکردهاند ولی اغلب مورخین معتقدند که پشت سر هم بودند.
حضرت ابراهیم ع از همین ناحیه و در زمان نمرود به دنیا آمد و در همین منطقه رشد و نمو کرد و بعدها که با نمرود درافتاد به سمت فلسطین حرکت نمود.
بابلیها یکی از پیشرفتهترین حکومتهای دوران باستان را تشکیل داده بودند و در زمان اینها علم و مخصوصا ریاضیات و نجوم خیلی پیشرفت کرد. کاخ ماری که در منطقه فرات علیا بوده است دارای سیستم فاضلاب قیراندود بوده است. یادتان باشد که قیر یک ماده طبیعی است و از قدیم که نفت خام به شکل چشمه از زمین میجوشیده، نفت سبک آن تبخیر میشده و قیر به جا میمانده که مردم آن را جمعآوری کرده و برای قیراندود کردن کشتیها و لولههای فاضلاب به کار میبردند. گویند حضرت نوح ع هم کشتی خود را با همین ماده ، عایق بندی کرده بود.
خلاصه اینکه خیلی از قوانین علمی که مااکنون هم استفاده میکنیم در آن زمان و توسط بابلیها کشف و اختراع شده. مثل تقسیم دایره به ۳۶۰ درجه و کشف عدد پی و تقسیم شبانهروز به ۲۴ ساعت و هرساعت به ۶۰ دقیقه و تعدادی قوانین مثلثاتی و خیلی از قوانین تقویمی.
بابلیها بتهای زیادی هم داشتند و معابد زیادی ساختند. خیلی از بتهای آنها تا زمان پیامبر اسلام هم وجود داشت و در کعبه نگهداری میشد.
بت مردوک معروفترین بت بابل بود. بسیاری از پیامبران که تقریبا همه آنها از نسل حضرت ابراهیم ع هستند در همین دورهها پا به عرصه وجود گذاشتند و در مناطق مختلف زمین که تمدنی به وجود آمده بود منتشر شدند. خود حضرت ابراهیم ع هم با هجرت به شامات باعث ظهور تمدنی بزرگ در آن منطقه شد.
همزمان با دولت بابلیها در مصر و ایران و هند و چین هم تمدنهایی ایجاد شد که به ذکر آنها خواهیم پرداخت. انشالله.
@tarikhbekhanim