💠کلام امام در نهج البلاغه،
معجزه ای آشکار است. کلامی است زیبا که وقتی با وجدان خود آن را میخوانی، میفهمی که جنس حرفهایش آسمانی است.
🌹#کلمات_قصار_نهج_البلاغه
🌴#شماره_69
إِذَا لَمْ يَکُنْ مَا تُرِيدُ فَلاَ تُبَلْ مَا کُنْتَ.
امام(عليه السلام) فرمود:
هنگامى که آنچه را مى خواهى انجام نمى گيرد، هرگونه باشى اعتنا نکن
(و نگران مباش).
شرح و تفسير
امام(عليه السلام) در اين گفتار حکيمانه به افرادى که در رسيدن به مقصودشان ناکام مى مانند دستورى مى دهد که مايه آرامش است، مى فرمايد: «هنگامى که آنچه را مى خواهى انجام نمى گيرد، هرگونه باشى اعتنا نکن»; (إِذَا لَمْ يَکُنْ مَا تُرِيدُ فَلاَ تُبَلْ(1) مَا کُنْتَ).
براى اين جمله تفسيرهاى متعددى از سوى شارحان نهج البلاغه ذکر شده است; اکثر شارحان بر اين عقيده اند که اين سخن حکيمانه اشاره به همان چيزى است که در قرآن مجيد آمده: (لِکَيْلا تَأْسَوْا عَلى ما فاتَکُم)(2) يعنى هنگامى که به مقصد نرسيدى غمگين مباش، چرا که اگر مقصود مادى است دنياى مادى بقايى ندارد و اگر مقصود معنوى است خداوند براى تلاشى که کردى به تو اجر و پاداش مى دهد.
بعضى ديگر مانند «محمد عبده» گفته اند که منظور اين است که اگر به مقصود نرسيدى دست از تلاش و کوشش بر ندار و به سخنان اين و آن اعتنا مکن.
بعضى ديگر گفته اند: مقصود اين است که اگر به مقصود نرسيدى به همان حال که هستى راضى باش تا از مقام و مرتبه تو نزد خداوند کاسته نشود.
تفسير چهارمى براى اين سخن به نظر مى رسد که از بعضى جهات مناسب تر است و آن اين که اگر به مقصود نرسيدى به هر صورت باشى تفاوتى نمى کند مثل اين که کسى هدفش اين بوده که در فلان شهر زندگى کند و موفقيت خود را تنها در آنجا مى بيند. اگر اين مقصود براى او حاصل نشود چه تفاوتى مى کند که در هر شهر ديگرى باشد، زيرا همه شهرها نسبت به خواسته او يکسان است و نبايد در اين باره سخت گيرى کند. اين شبيه چيزى است که مرحوم «علامه شوشترى» در شرح نهج البلاغه خود آورده که زنى تنها يک پسر داشت و از دنيا رفت. آن مادر گفت: من مى خواستم اين فرزند من زنده بماند حال که از دنيا رفت هر کس ديگرى مى خواهد بعد از او زنده بماند يا نماند.
بارها گفته ايم که اراده چند معناى مختلف از عبارت واحد مانعى از نظر ادبى ندارد و در نثر و نظم کلام عرب و ساير لغات، نمونه هاى فراوانى از آن هست، بنابراين ممکن است تمام معانى فوق در محتواى کلام امام(عليه السلام)جمع باشد.
(1). «لا تُبَلْ» از ماده «بَلْو» بر وزن «دَلو» به معناى اهميت دادن به چيزى گرفته شده و اين صيغه در اصل «لا تُبالَ» بوده و در حالت جزمى واو آن حذف شده سپس الف باب مفاعله نيز به عنوان تخفيف حذف گرديده و «لا تُبَلَ» شده سپس جزم که روى واو محذوف بوده، منتقل به لام شده است و «لا تُبَلْ» شده است.
(2). حديد، آيه 23.
@saLhintanhamasir
🌸💠🌸
ما به ميهماني آمدهايم...
ماه رمضان هم از راه رسيد و همه آفريدههاي خدا رو به ضيافت عشق و عشقبازي با معبود دعوت كرد.
سفرهاي كه به وسعت بخشندگي خداست
پهن شده و من تو اگه لايق باشيم،
دعوت صاحبخانه رو لبيك ميگيم
و ريزهخوار اين خوان پر نعمت الهي ميشيم.
ميگن ميهمان حبيب خداست
و چه لذتي بيش از اين كه دوست و
همنشين خالقت باشي،
معبودي كه عاشق بنده هاشه
و نعمتهاشو براشون تمام و كمال
سر سفره مياره. 👌🍎🍇☀️
« گــــر گـــدا كاهل بُوَد
تقصير صاحبخانه چيست؟ »
🌷🌴🌷
رمضان يك تحوله، تحولي از خويش به او،
از منيّت به آدميت، از بيقيدي به مسئوليت،
مسئوليت انسان شدن، خدايي شدن،
آسماني شدن، پيدا كردن گمشدههاي درون، گمشدههايي كه اگه بشناسيمشون
و پيداشون كنيم واژه ی اشرف مخلوقات رو درك كرديم و فهميديم.
به مرحمت خدا در روزها و شبهاي رمضان،
وزنه هاي سُربي معصيت و دنياخواهي
كه زمين گيرمون كرده
و حس پرواز در ملكوت خدا رو از ما گرفته
باز ميشه، ولي مشكل اينجاست كه
بعضي از ما پرواز كردن رو فراموش كردیم،
ولي نبايد نا اميد بود،
چون خودش گفته هر كه هستي و
هرچه هستي
منم كه از مادر بهت نزديكترم
و مادر هرچه هم كه فرزندش اذيتش كنه محبتش نسبت بهش كم نميشه...💟
وقتي در ازل به نداي « أَلَسْت؟َ »،
« قَالُواْ بَلَى» گفتيم و قبول كرديم که
پا در اين دنياي خاكي بگذاريم
شايد فكرش رو هم نميكرديم كه راه رو
گم كنيم و سرگردان دنيا بشیم، 🌖
ولي خداي رحمان رمضان رو به ما داد
و از سرگرداني و پريشاني
رهاييمون بخشيد.✨
این روزها وقت اون هست که
عرضه کنیم به درگاهش
خدايا:
« لاَ تُزِغْ قُلُوبَنَا بَعْدَ إِذْ هَدَيْتَنَا
وَهَبْ لَنَا مِن لَّدُنكَ رَحْمَة
ً إِنَّكَ أَنتَ الْوَهَّابُ »
بارالها، دل هاي ما را به باطل ميل مده
پس از آنكه به حق هدايت فرمودي،
و به ما از لطف خويش اجر كامل عطا فرما
كه همانا تويي بخشنده بي عوض و منت.🍃
🌟🌸🌟🌸🌟
هدایت شده از کانال مطالب ماه رمضان
4_230601144924111421.mp3
4.13M
#قرآن #رمضان
🔻گاهي رفقا در مورد كيفيت خواندن قرآن مي پرسيدند؛ عرض می کردم در غير ماه مبارك رمضان انسان با تأمل و توجه به معاني و كلمه به كلمه و با دقت به معانی و تفسير بخواند اشكالي ندارد، ولي در ماه مبارك رمضان کثرت تلاوت مطلوب است.
بزرگان زياد مي خواندند و سفارش هم شده است.
🔸خود ختم قرآن مطلوب بوده و هست لذا اگر كسي نه اين كه بي توجه بخواند، ولي طبق روال عادي هر 25 دقيقه ، نيم ساعتي يك جزء قرآن را بخواند خوب است...
دعای پیش از خواندن قرآن
منقول از حضرت رسول صلّی الله علیه و آله
✨اَللّهُمَّ بِالحَقِّ اَنزَلتَهُ و بِالحَقِّ نَزَلَ ، اَللّهُمَّ عَظِّم رَغبَتی فیهِ وَاجعَلهُ نُوراً لِبَصَری وَ شِفاءً لِصَدری وَ ذَهاباً لِهَمّی وَ غَمّی وَ حُزنی ، اَللّهُمَّ زَیِّن بِهِ لِسانی وَ جَمِّل بِهِ وَجهی وَ قَوِّ بِهِ جَسَدی وَ ثَقِّل بِهِ میزانی ، وَارزُقنی تِلاوَتَهُ عَلیٰ طاعَتِکَ ءاناءَ اللَّیلِ وَ اَطرافَ النَّهارِ ، وَاحشُرنی مَعَ النَّبِیِّ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الاَخیار.✨🍃
✨بار خدایا قرآن را به حق نازل کردی و بدرستی هم نازل شده، بارالها میل و رغبت مرا به قرآن بزرگ گردان و آن را روشنایی بده و شفای دل و برنده ی غم و غصه و اندوهم قرار ده، خداوندا زبانم را به خواندن قرآن زینت ده و چهره ام را به سبب آن نیکویی بخش و پیکرم را به پیروی آن نیرومند فرما و میزان علمم را به تبعیت آن سنگین گردان و خواندن قرآن را شب و روز با توفیق فرمانبرداری روزیم فرما و مرا با پیغمبرت حضرت محمّد (ص) و آل برگزیده اش محشور گردان.✨🍃
💖 ماه مهمانی خدا
🌺 یکی از دوستان پرسید: همه جا مهمونی که میدن، کلی غذا میدن و پذیرایی میکنن! ولی چرا خدا که مهمون دعوت میکنه، اتفاقا بهش غذا نمیده!
🛄 گفتم دو تا وجه داره. اگه از نظر "جسمی" میگی، درسته که آدم توی ماه رمضان یه وعده غذایی خودشو حذف میکنه ولی اتفاقا از افطاری کاملا لذت میبره.😊
✔️ و خدا دوست داره که آدم واقعا از غذا خوردن کیف کنه. برای همین گفته روزه بگیر تا لذت غذای افطاری رو تجربه کنی و حالشو ببری!👌🍝🍗🍔
✅ یه وجه دیگه هم روح انسان هست. ماه رمضان فقط برای کسانی ماه مهمانی خدا حساب میشه که "اهل مبارزه با نفس و انتخاب تمایلات برتر" باشن.
✳️ کسی که دنبال تمایلات برترش باشه میفهمه که در ماه های دیگه خیلی سخته که آدم بتونه خودش رو کنترل کنه و گناه نکنه ولی توی ماه رمضان، گناه نکردن خیلی آسون میشه براش
💖 برای همین به ماه رمضان میگیم ماه مهمانی خدا
چون توی این ماه، آدم خیلی راحت میتونه به سمت برترین علاقۀ خودش یعنی علاقه به پروردگار عالم حرکت کنه...
#رمضان_مبارک
🌺 @saLhintanhamasir💖
🔸پیشنهادی برای تجربه یک ماه رمضان متفاوت
🔻ماه رمضان؛ یک مناسبت یکماهه دربارۀ «امام زمان(ع)»
🔰خیلی عجیب است که ماه رمضان ما زیاد امام زمانی نیست! با اینکه به ما توصیه شده دعای افتتاح را در این ماه قرائت کنیم که عالیترین مضامین ولایی و مهدوی در آن وجود دارد. اوج ماه رمضان هم شب قدر است که در این شب، پروندۀ ما به محضر امام زمان(ع) میرسد. اوج رمضان دهۀ آخرش است که دعای «اللهم کن لولیک...» در آن توصیه شده.
🔰چرا نباید در ماه رمضان به یاد یک مناسبت یکماهه دربارۀ امام زمان(ع) بیفتیم؟ این بهخاطر دینداری سکولار است، بهخاطر همان دینی که قرنها طواغیت خواستهاند ما بدون امامت عبادت کنیم و بدون ولایت، دنبال تقوا باشیم! گفت: «نماز بیولای او، عبادتی است بیوضو» ماه رمضان بدون امام زمان(ع) مثل نماز بیوضو است! امام باقر(ع) فرمود: تمام حج به لقاء امام است و باز فرمودند: غرض از حج ماییم، خدا فرموده که این سنگها را طواف کنید تا در نهایت به محضر امام برسید و ولایت و نصرت خودتان را به امام زمانتان ابراز و اعلام کنید.(کافی/4/549)
🔰 چرا در دعای افتتاحی که توصیه شده هر شب ماه رمضان خوانده شود، اینقدر به موضوع امام زمان(ع) و ظهور و دعا برای فرج ایشان اهمیت داده شده است؟ بیایید این ماه رمضان خودمان را امام زمانی کنیم، و این 30 شب را به یاد امام زمان(ع) باشیم. کاش در مساجد رسم میشد هر شب #دعای_افتتاح بخوانیم و ندای «#یا_بن_الحسن» سر دهیم. یکسال امتحان کنید و ماه رمضانِ امام زمانیتری برقرار کنید، آنوقت میبینید ماه رمضان شما چقدر تفاوت پیدا میکند!
👤علیرضا پناهیان | ۹۶.۰۳.۰۴