🔰عملیات احیا در جمکو: الگوی پیشرفت واقعی در صنعت کشور
🔹نماینده رهبر معظم انقلاب در شورایعالی امنیت ملی روز گذشته از کارخانه ماشین های الکتریکی جوین (جمکو) بازدید و در خطوط تولید این کارخانه با عوامل هر بخش تولیدی و خدماتی گفتگو کرد.
🔸در ابتدای این بازدید دکتر جلیلی به چگونگی روند موفقیت و تبدیل یک کارخانه با چندین میلیارد تومان بدهی به دستیابی به قلههای علمی و فناوری کشور اشاره کرد و گفت باید دلایل موفقیتها را شناخت و الگوی آن را استخراج کرد تا بتوان آنها را تکثیر کرد و گسترش داد. وی افزود فراز نشیبهای این کارخانه و سایر مجموعهها برای کل کشور عبرتآموز و حاوی درسهای مفیدی است که اگر این الگوی موفقیت در سایر مجموعهها نیز بکار گرفته شود کشور شاهد توفیقات مضاعفی خواهد بود. در این میان، نکته حائز اهمیت این است که عوامل نابسامانیها و شکستها و دلایل توفیقات و پیروزیهای یک مجموعه باید شناخته شوند تا بتوان روند منفی و خسارتبار را متوقف و روند مثبت و موفقیت را روزبهروز تقویت کرد.
🔸عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در ادامه عنوان کرد وضعیت جمکو، حاصل موفقیت یک فرد نیست که وضعیت کارخانه را از زیانهای میلیاردتومانی به صادرات و رقابت در لبههای علم و فناوری کشانده است؛ بلکه مجموعهای از عوامل جمعی و کار تمام اجزا مجموعه در آن دخیل بوده است که الآن برای کشور اینچنین افتخار آفریدهاند. وی گفت وقتی کشور در عرصه نظامی و جنگی در دوران دفاع مقدس از تحریم یک متر سیمخاردار به پیشرفتهای شگرف فعلی دستیافته است آیا نمیتوان در اقتصاد، صنعت، تجارت و... به همان پیشرفت رسید و با آن الگو کشور را جهش داد؟ این پیشرفتها با این شرایط که همان نگاه و رویکرد دوران دفاع مقدس حاکم باشد قطعاً شدنی و دستیافتنی خواهد بود.
🔸دکتر جلیلی در ادامه با تأکید بر نوع نگاه مدیریتی یک مجموعه افزود نگرش متعالی و مبتنی بر ارزشها در مدیریت یک مجموعه است که باعث رشد و ارتقا همهجانبه آن میشود و نباید به عوامل و سرمایه انسانی هر مجموعهای نگاه ابزاری و پیچومهرهای داشت؛ چراکه همان نگاه متعالی و ارزشمند به افراد در دوران دفاع مقدس باعث آن درخششهای کمنظیر شد. وی عنوان کرد این نوع نگاه دفاع مقدس و نگاه متعالی به افراد را باید در صنعت و تجارت و اقتصاد و... را حاکم کرد تا همان نتایج را شاهد باشیم؛ چراکه همان خدای کربلای چهار و پنج خدای جمکو و سایر مجموعهها نیز است.
🔸نماینده رهبر معظم انقلاب در شورایعالی امنیت ملی در انتها عنوان کرد شهدای گمنام یک الگوی تامّ و کامل برای انجام بزرگترین کارها بدون قرارگیری در کانون توجهات و نگاهها هستند و این موفقیتها را میتوان با استعانت از خداوند در همه عرصهها و زمینهها کسب کرد. در جمکو نیز شاهد این روند و الگوی پیشرفت هستیم، تبدیل تراز منفی چندمیلیاردتومانی به صادرات فناوریهای پیشرفته و بر لبه علم، نمونه یک موفقیت و دستاورد بزرگ و پرافتخار است. وی در ادامه با تعمیم این نگاه و الگو به سایر حوزهها افزود که هر مدرسه، هر کارخانه، هر روستا، هر شهرستان و... همه اینها باید به یک سلول جهش کشور تبدیل شوند؛ چراکه پیشرفت و جهش کشور از بالابهپایین انجام نمیشود و باید از جزءجزء جامعه و کشور در این مسیر بهره برد. مثلاً ۴۰ هزار روستای کشور اگر هرکدام ارتقا پیدا کنند و در مسیر پیشرفت خود قرار بگیرند، حاصل آن میشود جهش کشور، میشود افتخارآفرینی بیمثال در عرصههای مختلف؛ لذا در این مسیر نباید به حداقلها اکتفا کرد و با نگاه به قلهها و هدفگذاری در سطح جهانی تعالی کشور را شاهد بود و آن زمان است که کل مجموعهها در کل کشور در این مسیر و با این الگو، سرانجام به قله میرسند.
🔸در ادامه دکتر جلیلی به همراه عوامل کارخانه جمکو از خطوط تولید این کارخانه مجموعاً پنج ساعت بازدید داشت و با متصدیان، مهندسان، سرپرستها و افراد مختلف در این مسیر به گفتگو پرداخت.
🔸شرکت ماشینهای الکتریکی جوین (جمکو) در سال 1369 در شهرستان جوین باهدف عدم وابستگی صنایع داخلی به کشورهای خارجی در زمینه تولید انواع ماشینهای الکتریکی تأسیس و راهاندازی شد ولی در ادامه با مشکلات زیادی روبرو شد و پس از گذشت فراز و نشیبهای بسیار با حدود 60 میلیارد تومان زیان و بدهی خالص در آستانه تعطیلی قرار گرفت و بسیاری از عوامل انسانی این کارخانه از این مجموعه جدا شدند. سرانجام با تغییر رویکرد مدیریتی و الگو قرارگرفتن ارزشهای متعالی انقلاب اسلامی و دفاع مقدس در مدیریت این مجموعه، این شرکت در حال حاضر علاوه بر صادرات الکتروموتورهای خود، در لبه دانش و فناوری تولید موتورهای الکتریکی در جهان حرکت میکند و در حال حاضر در میان 5 تولیدکننده الکتروموتورهای با فناوری پیشرفته در دنیا قرار گرفته است.
✅ پایگاه اطلاعرسانی دکتر سعید جلیلی
@saeedjalily
🔰گزارش تصویری-بخش دوم| بازدید نماینده رهبر معظم انقلاب در شورایعالی امنیت ملی از کارخانه ماشین های الکتریکی جوین(جمکو)
🔺مشاهده کامل گزارشتصویری و دانلود تصاویر
http://drjalily.com/photos/763
✅ پایگاه اطلاعرسانی دکتر سعید جلیلی
@saeedjalily
🔰گزارش تصویری-بخش سوم| بازدید نماینده رهبر معظم انقلاب در شورایعالی امنیت ملی از کارخانه ماشین های الکتریکی جوین(جمکو)
🔺مشاهده کامل گزارشتصویری و دانلود تصاویر
http://drjalily.com/photos/763
✅ پایگاه اطلاعرسانی دکتر سعید جلیلی
@saeedjalily
🔰گزارش تصویری-بخش چهارم| بازدید نماینده رهبر معظم انقلاب در شورایعالی امنیت ملی از کارخانه ماشین های الکتریکی جوین(جمکو)
🔺مشاهده کامل گزارشتصویری و دانلود تصاویر
http://drjalily.com/photos/763
✅ پایگاه اطلاعرسانی دکتر سعید جلیلی
@saeedjalily
🔰گزارش تصویری-بخش پنجم| بازدید نماینده رهبر معظم انقلاب در شورایعالی امنیت ملی از کارخانه ماشین های الکتریکی جوین(جمکو)
🔺مشاهده کامل گزارشتصویری و دانلود تصاویر
http://drjalily.com/photos/763
✅ پایگاه اطلاعرسانی دکتر سعید جلیلی
@saeedjalily
14.37M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥 گزارش شبکه استانی خراسان رضوی از بازدید سه ساعته دکتر سعید جلیلی از کارخانه ماشینهای الکتریکی جوین(جمکو)
✅ پایگاه اطلاعرسانی دکتر سعید جلیلی
@saeedjalily
🔰گزارش تصویری| حضور دکتر سعید جلیلی در مراسم رونمایی از کتاب عملیات احیا
🔸نماینده مقام معظم رهبری در شورایعالی امنیت ملی در مراسم رونمایی از کتاب عملیات احیا که در شهر سبزوار برگزار شد حضور یافت. این کتاب روایت صعود شرکت جمکو از شرایط بسیار نامطلوب مدیریتی و اقتصادی به نقطه صادرات و رقابت افتخارآمیز بر لبههای علم و فناوری است.
✅ پایگاه اطلاعرسانی دکتر سعید جلیلی
@saeedjalily
🔰عملیات احیا؛ نمونه بارز امتداد تفکر دفاع مقدس در عرصه تولید
🔹نماینده مقام معظم رهبری در شورایعالی امنیت ملی در مراسم رونمایی از کتاب عملیات احیا که در شهر سبزوار برگزار شد حضور یافت. این کتاب روایت صعود شرکت جمکو از شرایط بسیار نامطلوب مدیریتی و اقتصادی به نقطه صادرات و رقابت افتخارآمیز بر لبههای علم و فناوری است.
🔸در ابتدای این مراسم دکتر سعید جلیلی، با بیان چگونگی تحقق این الگوی پیشرفت در جمکو بر اهمیت نگاه امیدوارانه و توأم با ایمان به مسیر پیشرفت کشور تأکید کرد.
🔸عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت اگر جامعه تجارب خودش را، حافظه تاریخی خودش را، یافتهها و اندوختههای گرانش را از یاد ببرد، ناگزیر به پرداخت مجدد و مکرر هزینههای سنگینی است که باید از نو تجربه کند.
🔸دکتر جلیلی افزود اگر برنامهریزیها فقط روی نداشتهها و ضعفها متمرکز شود، نتیجهاش میشود ناامیدی و یأس؛ حالآنکه با نقاط قوت است که میتوان ضعفها را بر طرف کرد.
🔸نماینده رهبر معظم انقلاب در شورایعالی امنیت ملی در ادامه گفت حال که دشمنان ملت، مأیوس از به ثمر رسیدن اقدامات سخت علیه ملت ایران شدهاند، رو به هجمههای نرم و شناختی کردهاند و سعی در القای ناامیدی دارند.
🔸دکتر جلیلی با تأکید بر اینکه ناامیدی در شرایطی شکل میگیرد که حافظه تاریخی ملت پاک شود و از بین برود عنوان کرد تبیین صحیح عالمانه باید علیه این جنگ دشمن بکار گرفته شود تا مکر او خنثی شود چراکه تلاش دشمن پوشاندن نقاط قوت است. اگر ایران ضعیف است چرا با انبوهی از فشار حداکثری و هزینه که علیه ملت ایران اعمال کردند، باز هم شکست خوردند؛ آنهم به اعتراف خودشان شکست فاحش. وی افزود ایمان و آرمان تولید قدرت برای ملت میکند و این درحقیقت الگوی پیشرفت کشور است.
🔸نماینده رهبر معظم انقلاب در شورایعالی امنیت ملی افزود اگر موفقیتی حاصل شده است، اگر کشور باصلابت ایستاده است، همه مرهون تلاشهای عالمانه، صادقانه و خالصانهای است که بی ادعا در کشور انجام میشود که شرکت جمکو یک نمونه آن است.
🔸دکتر جلیلی گفت موفقیت چند سال اخیر کارخانه جمکو درحقیقت امتداد تفکر بسیجی است؛ یعنی ترکیب ایمان و آرمان در یک مجموعه و بدین خاطر است که این حرکت باید به جامعه بهعنوان الگو معرفی شود. مبتنی بر این الگو است که کشور در ردیف تولیدکنندگان الکتروموتورهای فشارقوی در جهان قرار میگیرد، آنهم در شهرستان جوین و با استفاده از نیروی انسانی همان منطقه.
🔸عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام افزود این سرمشقها را باید شناخت، درک کرد و تفسیر کرد؛ چراکه این موفقیتها علاوه بر یکسری اصول مدیریتی، مرهون نگاه والای انسانی و یک حرکت جهادی جمعی است که با همت مدیران، مهندسان و کارگران یک مجموعه، صحنههای دفاع مقدس تکرار میشود؛ اما این بار در عرصه دفاع از تولید؛ جهاد در این عرصه حقیقتاً کار بزرگ و ارزشمندی است و کتاب عملیات احیا توانست بهخوبی این جهاد صنعتی را برای همگان به تصویر بکشد و معرفی نماید. نشاندادن این داشتهها به ملت، به جوانان و به آحاد جامعه سدّ محکمی در برابر هجمههای دشمنی است که به دنبال القای یأس و ناامیدی است. اگر هریک از ظرفیتهای کشور نظیر روستاها، کارگاهها، واحدهای تولیدی و... این روحیه در آنها تزریق و حاکم شود آن زمان است که آینده پرافتخاری در انتظار کشور خواهد بود.
🔸دکتر جلیلی در انتها اضافه کرد تمام نگرانی دشمن از تکثیر و تکرار این الگوی پیشرفت است؛ دشمن نگران این است که «عملیات احیا» تکثیر شود و در سرتاسر جامعه اشاعه یابد. یکی از گلوگاههای مهم برای ترویج الگوی عملیات احیا، برنامه پنجساله هفتم است که در حقیقت برای پنج سال آینده کشور ریلگذاری میکند. باید تلاش نمود تا این الگوها و سرمشقها در اجرای برنامه هفتم در محوریت قرار بگیرند تا شاهد پیشرفت و جهش کشور باشیم.
🔸در ادامه این مراسم، دکتر سعید جلیلی از کتاب عملیات احیا که روایت فراز و نشیبها و صعود مثالزدنی شرکت جمکو به قله دانش و فناوری الکتروموتور در چند سال اخیر است، به همراه خانواده معزز شهدا و جانبازان، محمد رستمی مدیرعامل شرکت ماشینهای الکتریکی جمکو، محمد حکمآبادی نویسنده کتاب و سایر مسئولان و فعالان فرهنگی و اقتصادی شهر سبزوار و شهرستان جوین رونمایی کرد و در انتها هر یک به بیان نقطهنظرات خود درباره کتاب عملیات احیا پرداختند.
✅ پایگاه اطلاعرسانی دکتر سعید جلیلی
@saeedjalily
🔰 گزارش تصویری| جلسه سیودوم از سلسله سخنرانیهای دکتر سعید جلیلی با موضوع حکمت سیاسی اسلام در قرآن
✅ پایگاه اطلاعرسانی دکتر سعید جلیلی
@saeedjalily
🔰هشدار امام حسین علیهالسلام درباره تبعاتترک امر به معروف و نهی از منکر:تحریف دین و انحراف و تفرقه در جامعه - بخش اول
🔹دکتر سعید جلیلی نماینده رهبر انقلاب در شورای عالی امنیت ملی، روز سهشنبه 27 تیر در سیودومین جلسه از سلسله جلسات حکمت سیاسی اسلام در قرآن به ارائه موضوع «امر به معروف و نهی از منکر» پرداخت.
در اندیشهی اسلامی حکم فقط برای خداست
🔸اگر از حکمت سیاسی اسلام صحبت میکنیم، تفاوتهای اساسی و بنیانی این اندیشه با سایر اندیشهها چیست؟ آیا تمایزاتی که بین این اندیشه با سایر اندیشهها وجود دارد، امتیاز محسوب میشود؟
🔸یکی از بحثهای مهمی که در تاریخ اندیشههای سیاسی از قدیم مطرح بوده، این است که چه کسی باید حکم براند و چگونه انتخاب شود؟ نظریات بسیار مختلف و متعددی وجود دارد. اندیشهی اسلام بیان میکند که حکم فقط برای خداست و حتی اطاعت از پیامبر، اطاعت از خداوند است «مَنْ يُطِعِ الرَّسُولَ فَقَدْ أَطَاعَ اللَّهَ»
🔸دولت، نهادیست که به اصطلاح در جایگاه حکم مینشیند. حال اگر حکم فقط از آن خداست و جایگاهی آمده و شروع به حکم دادن کرده و این حکمها با حکم خدا متفاوت بود، حتی معارض بود، اینجا چه باید کرد؟ این بحث مهمی است که مفصل جلسات قبل و در کتاب «بنیان اندیشه سیاسی اسلام در قرآن» تا حدی که بضاعت بوده، درباره آن صحبت کردیم.
دخالت دولتها در حوزهی اجتماعی و خصوصی
🔸چه در اندیشههای غربی و انواع حکومت در آن (لیبرالیستی، مارکسیستی و ...)، و چه در اندیشه دینی که در آن حکم از آن خداست و خداوند باید حکم براند؛ از طریق پیامبر، از طریق ائمه، از طریق اولیالامر که به اعتقاد ما مثلاً همین ولایت فقیه باشد؛ سئوال این است که با توجه به اینکه افراد در این جامعه حریمی دارند، آیا حکومت میتواند وارد این حریم شود یا خیر؟
🔸در حوزهی اجتماعی، تقریباً همه اذعان دارند که حکومتها میتوانند حکم کنند و قوانین وضع کنند. در حوزهی خصوصی نیز حتّی کسانی که خیلی مخالف دخالت دولت در حوزهی خصوصی هستند، این نکته را بیان میکنند که در موارد استثنا، اگر مصالح عمومی در خطر بیافتد، دولتها میتوانند حکم کنند.
دخالت افراد یک جامعه در حوزه امر و نهی
🔸اگر برای دولتها قائل بودید که میتوانند در حوزه اجتماعی و خصوصی وارد شوند و حکم کنند، حال آیا شهروند و یا یک فرد از جامعه هم میتواند امر و نهی کند؟ آن شخص کیست و چه جایگاهی دارد؟ اگر یک شخص بتواند امر و نهی کند، آن موقع مناسبات چگونه شکل میگیرد؟
🔸یکی از تمایزات اندیشه سیاسی اسلام که به صراحت آن را بیان میکند جایگاهی است که برای تکتک آحاد جامعه قرار میدهد و مناسبات جدیدی را در یک جامعه، به ویژه در مباحث اندیشهی سیاسی شکل میدهد. برای هرکس در این مناسبات، امکان امر و نهی قائل میشود. حال سئوالی که مطرح میشود این است که این امکان چه امتیازی است و چه خروجی خواهد داشت؟
ترک امر به معروف و نهی از منکر منجر به تحریف دین و انحراف جامعه
🔸دو سال قبل از فرمایشاتی که امام حسین علیهالسلام از روز حرکت خود از مدینه تا کربلا و روز عاشورا داشتند، در اجتماع بزرگ مسلمانها در حج و در منا در جمع نخبگان آن زمان میفرمایند جامعهای که امر به معروف و نهی از منکر در آن ترک شود، دچار انحراف میشود. ادیان قبل چرا دچار تحریف شدند؟ به خاطر ترک امر به معروف و نهی از منکر. اگر این واجب را ترک نمیکردند، دچار آن فرجام را نمیشدند. امام هشدار میدهند که الان هم اگر این واجب ترک شود، دوباره همان فرجام میتواند در انتظار شما هم باشد. این هشدار به موقع امام حسین علیهالسلام اگر جدی گرفته میشد، چه بسا فاجعهی عاشورا پیش نمیآمد.
✅ پایگاه اطلاعرسانی دکتر سعید جلیلی
@saeedjalily
🔰هشدار امام حسین علیهالسلام درباره تبعاتترک امر به معروف و نهی از منکر:تحریف دین و انحراف و تفرقه در جامعه - بخش دوم
امر به معروف و نهی از منکر و حفاظت از حدود الهی از کارویژههای آحاد مردم در جامعهی اسلامی
🔸چرا امام حسین این حرکت را شروع کردند و بر چه مبنایی خودش و زن و فرزند را وسط میدان آوردند؟ «أنا من حسین» که پیامبر میفرماید به این خاطر است که امام حسین آمد و دین پیامبر از انحراف حفظ کرد. یک جا شما دعوت به خیر دارید، اما این دعوت نیست، بلکه امر است. این بهعنوان یک وظیفه و کارویژه مهم در جامعه دینی است. اگر بیان میشود «الَّذينَ إِن مَكَّنّاهُم فِي الأَرضِ»، اگر جامعهای یا یک حکومتی تشکیل دادید، فقط یکی از مسائل آن «أَقامُوا الصَّلاةَ» است و مسائل دیرگی هم هست که بیان میکند که آحاد جامعه «أَمَروا بِالمَعروفِ وَ نَهَوا عَنِ المُنكَرِ». یعنی اگر در جامعه مستقر شدید و مناسباتی که خواستید را شکل دادید، یکی از مناسباتی که شکل پیدا میکند، بحث امر به معروف و نهی از منکر است. در تعبیری بیان میشود «وَالمُؤمِنونَ وَالمُؤمِناتُ بَعضُهُم أَولِياءُ بَعضٍ» هر کدام نسبت به یکدیگر چنین نقشی دارند. بعد توضیح میدهد «يَأمُرونَ بِالمَعروفِ وَ يَنهَونَ عَنِ المُنكَر» حتی نماز را بعد از این تعبیر بیان میکند «وَيُقيمونَ الصَّلاةَ وَيُؤتونَ الزَّكاةَ» و آخر میفرماید «وَيُطيعونَ اللَّهَ وَرَسولَهُ». یکی از مصادیق اطاعت از خدا، انجام مأموریت و مسئولیتهاییست که خداوند تعریف میکند. اینجا نباید گفت این به من چه ربطی دارد و همانطور که اقامه نماز در جامعهی دینی بیان شده است، امر به معروف و نهی از منکر هم باید انجام داد. «وَالمُؤمِنونَ وَالمُؤمِناتُ بَعضُهُم أَولِياءُ بَعضٍ» میفرماید شما اینجا مسئولیتی دارید. حضرت امیر علیهالسلام در زمان حکومت خود به همهی مردم میفرمایند «فَلَا تَکُفُّوا عَنْ مَقَالَةٍ بِحَقٍّ أَوْ مَشُورَةٍ بِعَدْلٍ»؛ شما اینجا وظیفهتان این است که از زدن یک حرف حق یا از مشورتی در موضوع عدل خودداری نکنید. لذا اینگونه نیست که بگویید من رأی دادهام و دیگر چیزی به من مربوط نیست.
اهمیت شناخت ابعاد احکام امر به معروف و نهی از منکر
🔸یکی از تعابیری که بعضاً مطرح میشود این است که در صورت امر به معروف و نهی از منکر هرج و مرج میشود و جامعه دچار تفرقه میگردد. البته این به معنای تایید هرج و مرج نیست؛ اگه گفته میشود نماز، نماز احکامی دارد، ظرایفی دارد، لطایفی دارد، دقتهایی دارد که باید آنها را انجام داد و اگر آنها را انجام ندهید، کل نماز باطل است. اینطور نیست که هر کسی، هرکاری بکند. کار فقه و فقاهت همین است که این ابعاد احکام را دقیق و روشن کند که این کار امثال من نیست؛ کار فقهاست.
🔸یکی از قوتها و امتیازات همین است که میفرماید « لَا تَجَسَّسُوا» تجسس نکنید، «لايَعتب» غیبت نکند، یعنی با این ملاحظات، خروجی یک کار پاکیزه و تمیز میشود. پیرایههای غلط را باید برداشت. اینگونه نیست که کار غلطی به اسم امر به معروف انجام گیرد. نه، این امر معروف نیست، مثل نماز که احکامی دارد و اتفاقاً یکی را هم که انجام ندهید، همه نماز باطل است. در امر به معروف، ابعاد خیلی مهم است.
✅ پایگاه اطلاعرسانی دکتر سعید جلیلی
@saeedjalily
🔰هشدار امام حسین علیهالسلام درباره تبعاتترک امر به معروف و نهی از منکر:تحریف دین و انحراف و تفرقه در جامعه - بخش سوم
امر به معروف، مانع تفرقه و اختلاف
🔸بحثی که وجود دارد این است که زاویهی جایگاه امر به معروف در نظام هستی و نظام حکمرانی اندیشهی دینی چیست؟ یکی از بحثهای مهم برای یک جامعهی دینی، همین وحدت و همبستگی و عدمتفرقه و پراکنده شدن جامعه است. تعبیر «وَاعتَصِموا بِحَبلِ اللَّهِ جَميعًا وَلا تَفَرَّقوا» تاکید دین است. بلافاصله بعد از این بیان میفرماید نعمتی که خدا به شما داده این است که در جامعه دچار دشمنی با هم بودید «إِذ كُنتُم أَعداءً»، اتفاقاً دین آمد که قلبها را به هم نزدیک کند «فَأَلَّفَ بَينَ قُلوبِكُم». حالتهای پراکندگی تبدیل شد به یک نوع برادری «فَأَصبَحتُم بِنِعمَتِهِ إِخوانًا». وقتی صحبت از یک جامعه و حکومت دینی میشود، برای این است که بتوان، جامعه را از تفرقه و دشمنی خارج کرد و دلها را بهم نزدیک کرد «إِذ كُنتُم أَعداءً فَأَلَّفَ بَينَ قُلوبِكُم». قلبها به هم نزدیک شود، برادری شکل بگیرد. بلافاصله بعد از همین آیاتی که بیان میکند که وحدت باید باشد و تفرقه نباید باشد، میفرماید «وَلْتَكُنْ مِنْكُمْ أُمَّةٌ يَدْعُونَ إِلَى الْخَيْرِ وَيَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَيَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْكَرِ» وقتی در موضع امر به معروف قرار میگیرید باید امر به معروف و نهی از منکر کنید. این موضوع را ادامهی آیهای میگوید که باید وحدت داشته باشید، باید بین آحاد جامعه دوستی باشد، دشمنی تبدیل به برادری شود «إِذْ كُنْتُمْ أَعْدَاءً فَأَلَّفَ بَيْنَ قُلُوبِكُمْ فَأَصْبَحْتُمْ بِنِعْمَتِهِ إِخْوَانًا». بر خلاف این که بعضی میگویند امر به معروف جامعه رو بهم میریزد و دو قطبی درست میکند، اتفاقاً بیان میکند امر به معروف وقتی میآید، مانع تفرقه و اختلاف میشود، مانع دشمنیها میشود. چرا که اگر گفته میشود یک حقیقتی یا صداقتی خوب است، این معروف است، اگر جامعه همه نگهبان آن باشند، نتیجهاش باعث دوستی بیشتر میشود. اگر جامعهای مرتب مراقب باشد که مثلاً صداقت در جامعه تضعیف نشود، این آیا باعث تفرقه میشود یا باعث تقویت میشود؟
امر به معروف و نهی از منکر عامل رستگاری جامعه
🔸دقیقاً در ادامه همین آیه بیان میفرماید اگر میخواهید رستگاری و نیکفرجامی داشته باشید، لازم است که این مناسبات در روابط بین جامعه شکل بگیرد که همدیگر را دعوت به خیر کنند، امر به معروف کنند، نهی از منکر کنند، «وَأُولَئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ». در ادامه در آیهی بعد میفرماید « وَلَا تَكُونُوا كَالَّذِينَ تَفَرَّقُوا وَاخْتَلَفُوا مِنْ بَعْدِ مَا جَاءَهُمُ الْبَيِّنَاتُ» کسانی که میگویند امر شخصیست، هرکس به دین خود، اتفاقا در اینجاست که تفرقه، چندگانگی، دوگانگی، دوقطبی، چندقطبی شکل میگیرد. آن چه موجب یگانگی جامعه میشود، موجب برادری در جامعه میشود «فَأَصبَحتُم بِنِعمَتِهِ إِخوانًا»، محور وحدت «وَاعتَصِموا بِحَبلِ اللَّهِ جَميعًا وَلا تَفَرَّقوا» میگردد، امر به معروف است. محور «حَبلِ اللَّهِ» آن چیزی باید باشد که معروف است و میتواند یک جامعه را انسجام بدهد؛ نه موضوعات گذرای دنیوی که حالا فعلأ با هم اختلاف نداشته باشیم و هرکس کار خود را انجام دهد. چون رب العالمین میداند که آنموقع اختلاف از جای دیگر بروز پیدا میکند. وقتی که از «معروف» فاصله گرفته شود یعنی مثلاً اگر صداقت را معروف میدانید، ممکن است کسی با چند دروغ باعث شود اختلافی شکل پیدا نکند اما بعد آثار آن از جای دیگر بیرون میزند.
🔸«كُنْتُمْ خَيْرَ أُمَّةٍ أُخْرِجَتْ لِلنَّاسِ» میفرماید اتفاقاً امتیاز شما به همین است که «تَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَتَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْكَرِ». اگر مناسبات اجتماعی جامعهای بر این مبنا شکل گرفت، این ویژگی را خواهد داشت. اینکه امام حسین میفرماید چرا ادیان قبل دچار انحراف شدند، چون یک واجب اساسی را که میتوانست جامعه را حفظ کند و رستگاری را شکل دهد، ترک کردند. با همین بازیهایی که مطرح میشود که در حریم دخالت نکنید، هرکس به دین خودش، مگر شما چه کارهاید؟ میخواهید به زور بهشت ببرید؟ این حرفها همیشه با ادبیات مختلف مطرح میشود، فکر نکنید این حرفها ابداعات یا شاهکارهاییست که جدید مطرح میشود، حتی با ادبیاتهای بعضاً متنوعتری در دوران جاهلیت بوده است.
✅ پایگاه اطلاعرسانی دکتر سعید جلیلی
@saeedjalily