-----¦﷽¦-----
🔻 گنهکاران، در آغوشِ مهربانترینِ مهربانان
«خدای مهربانیها به حضرت داوود (ع) وحی کرد: ای داوود! هرکس شخصی را دوست بدارد، گفتههای او را تصدیق میکند. و هر کسی که از دوستی راضی باشد، از اَعمال او نیز راضی میباشد، و کسی که به دوستی اعتماد کند، بر او تکیه میکند و هرکس که مشتاق (دیدارِ) دوستی باشد، با جدیت به سوی او میرود. ای داوود! یادم را برای ذاکران، و بهشتم را برای اطاعتکنندگان، و محبتم را برای مشتاقان قرار دادهام. و من مخصوص برای عاشق هستم.
کسانی که از من پیروی میکنند، مهمان من هستند، آنان که شکرگزار مناند، نعمتشان فزونی مییابد. کسانی که به یادم هستند، در نعمت من غرقند. گناهکاران را از رحمت خود ناامید نمیکنم؛ اگر توبه کنند، دوستشان خواهم داشت و اگر دعا کنند، دعایشان را اجابت میکنم. اگر بیمار شوند، من طبیبِ آنها هستم، و با سختیها و مشکلات، آنها را شفا میدهم تا از گناهان و ناپاکیها پاک شوند»
📚 بحارالأنوار، جلد ۷۷، صفحه ۴۲
┄┄┅┅┅❅❁❅┅┅┅┄┄
ساحت اندیشه، پیرامون دین و اندیشه دینی👇
@sahat_andisheh
-----¦﷽¦-----
#سی_ثانیه_اندیشه
#سی_ثانیه_نهجالبلاغه
(قسمت چهارم)
«به خدا قسم، من همانند كفتار نيستم كه با آهنگی ملايم میخوابد، تا شكارچى و دشمنى که در کمين اوست، برسد و غافلگيرش کرده و شكارش كند. بلکه (با هوشيارى تمام، مراقب دشمنان هستم) و با شمشيرِ برندهی هوادارانِ حق، بر کسانى که به حق پشت کردهاند، مى کوبم و با یاریِ فرمانبرانِ مطيع، با سرکشانِ اهل تردید، میجنگم و اين روش همیشگیام است تا روزى زندگیام به پايان برسد» (نهجالبلاغه، خطبه ۶)
آنهایی که به دنبال این هستند که «علی دوستان» و «علی باوران»، از مواضع حق کوتاه بیایند، و سَر در «گریبان غفلت و بیتفاوتی» فرو ببرند، این آرزو را به گور خواهند برد؛ و چه زیبا بزرگ احیاگر مکتب علوی؛ «حضرت روح الله» فرمود: «هیهات که خمینی، در برابر تجاوز دیوسیرتان و مشرکان و کافران به حریم قرآن کریم و عترت رسول خدا و امت محمد (ص) و پیروان ابراهیمِ حنیف، ساکت و آرام بماند، و یا نظارهگرِ صحنههایِ ذلت و حقارتِ مسلمانان باشد. من خون و جانِ ناقابل خویش را برای ادایِ واجبِ حق و فریضهی دفاع از مسلمانان، آماده نمودهام و در انتظار فوز عظیم شهادتم» ( صحیفه امام، جلد۲۰، صفحه۳۱۸)
┄┄┅┅┅❅❁❅┅┅┅┄┄
ساحت اندیشه، پیرامون دین و اندیشه دینی👇
@sahat_andisheh
-----¦﷽¦-----
#سی_ثانیه_اندیشه
#سی_ثانیه_نهجالبلاغه
(قسمت پنجم)
«(یاران شیطان)، شيطان را ملاک و اساسِ کارِ خود قرار دادند. او نيز آنها را به عنوان شریکِ خود برگزيد، و در سينه هاى آنها تخمگذارى کرد. سپس آن تخمها را به جوجه تبدیل کرد. اين جوجههایِ شيطانى از درون سينه هاى آنان خارج شده، در دامانشان حرکت کرد و پرورش يافت. (سرانجام کارِ آنها به جايى رسيد که) شيطان با چشم آنها نگاه کرد و با زبانشان سخن گفت. آنها را بر مرکب لغزشها سوار کرد و سخنان فاسد و باطل را در نظرشان زينت بخشيد. به اين دليل، اعمالِ آنها، اعمال کسى است که شيطان او را در سلطهی خود شريک ساخته و سخنان باطل را بر زبان او نهاده است» ( نهجالبلاغه، خطبه۷)
در توضیح نفوذ شیطان در انسانها،حضرت چند مرحله را بیان میکند؛ مرحله اول: شیطان به انسانها به طور اجباری وارد نمیشود؛ بلکه انسانها خودشان با اختیار درب را به روی او میگشایند. مرحله دوم: شیطان این افراد را به عنوان دامهای خود برمیگزیند و اندک اندک وجودشان را تسخیر میکند. مرحله سوم: این افراد چنان تحت تأثیر قرار میگیرند که شیطان با زبان و چشم آنها عمل میکند. مرحله چهارم: شیطان آنها را به سوی گناهان و خطاهای بزرگ میکشاند و زشتیها را برایشان زیبا جلوه میدهد.
در نهایت نیز حضرت چگونگی شناخت این افراد از طریق رفتار و گفتار شیطانیشان را بیان میکند؛ که اعمالِ این افراد تحت تأثیر شیطان، و نمودی از نفوذ اوست. شیطان با شریک شدن در اعمال آنها، باعث جاری شدن سخنان باطل بر زبانشان میشود.
┄┄┅┅┅❅❁❅┅┅┅┄┄
ساحت اندیشه، پیرامون دین و اندیشه دینی👇
@sahat_andisheh
-----¦﷽¦-----
#سی_ثانیه_اندیشه
#سی_ثانیه_نهجالبلاغه
(قسمت ششم)
امیرالمؤمنین (ع) خطاب به فرزندش «محمد بن حنفيّه» در جنگ «جمل»:
«اگر کوه ها متزلزل شود تو تکان نخور! دندانهایت را بهم بفشار و جمجمهات را به خدا عاريه بده! قدمهایت را بر زمين ميخکوب کن! و نگاهت به آخر لشکر دشمن باشد! نگاهت را به زیر بینداز! و بدان، پيروزى از سوى خداوند است»
🖌 شرح:
اين كلام مشتمل بر #هفت_نکته است: دستوری كلّى، پنج ریزهکاریها و جملهای پایانی؛
۱- «اگر کوه ها متزلزل شود، تو تکان نخور»؛ در ميدان جنگ، استقامت داشته باش.
۲- «دندانهايت را به هم بفشار»؛ فشردن دندانها الف) ترس و وحشت را زايل یا کم میکند ب) استخوانهای سَر را محکم نگاه مى دارد و در برابر ضربات، آسيب کمترى میبیند.
۳- «جمجمهی خود را به خدا عاريه بده»؛ آمادگی برای ايثار و شهادت، مایهی شجاعت و پايمردى است.
۴- «قدمهايت را در زمين ميخکوب کن»؛ فکر عقب نشينى و فرار از ميدان را از سرت بیرون کن و در برابر دشمن ثابت قدم باش.
۵- «نگاهت به آخر لشکر دشمن باشد»؛ اين نگاه سبب مى شود که به تمام ميدان احاطه پيدا کنی و محاسبات صحیحِ تهاجمى يا دفاعى اتخاذ کنی.
۶- «نگاهت را به زیر بینداز»؛ نسبت به زیادیِ نفرات و تجهيزات دشمن بیاعتنا باش و از آن چشم ببند.
۷- «نصرت از سوى خداوند است»؛ آنچه گفته شد تنها اسباب ظاهری است، و مهم، اراده خداست که پيروزى از آن سرچشمه مى گيرد؛ به او دل ببند و تکيه کن و موفقيّت نهايى را از قادر متعال بخواه.
┄┄┅┅┅❅❁❅┅┅┅┄┄
ساحت اندیشه، پیرامون دین و اندیشه دینی
@sahat_andisheh
-----¦﷽¦-----
#سی_ثانیه_اندیشه
#سی_ثانیه_نهجالبلاغه
(قسمت هفتم)
«پس از پيروزى در جنگ «جمل»، يكى از ياران حضرت عرض کرد: دوست داشتم برادرم با ما بود و میدید كه چگونه خدا تو را بر دشمنانت پيروز كرد! حضرت پرسيد: آيا فكر و دل برادرت با ما بود؟ عرض کرد: بله.
حضرت فرمود: پس او هم در اين جنگ همراهِ ما بود، (نه تنها او، بلکه) گروههایی در لشکر ما حضور داشتند که اکنون در صُلب پدران و رحم مادرانند، ولى با ما هم عقيده و هم آرمان میباشند؛ کسانی که به زودى متوّلد، و دين به وسيله آنان تقويت میشود» (نهجالبلاغه، خطبه۱۲)
🖌شرح:
در نگاه اسلام، از ميان پيوندهاى انسانی - نژاد، زبان، تفكّر سياسى و منافع اقتصادى و ... - برترين و والاترين پيوند، پيوند مكتبی و عقیدتی است؛ زیرا اين نبرد، يک مبارزهی شخصى بر سر قدرت نبود، بلکه پيکار «طرفداران حق»، در برابر «طرفداران باطل» بود و اين دو صف، فراتر از محدودیتهای زمانی و مکانی، همانند رگههایِ آب شيرين و شور تا «آخر دنیا» جريان دارد؛
«رَگ رگست این آب شیرین وآب شور × در خلایق میرود تا نفخِ صور»
در حقيقت هریک از طرفدارانِ حق و باطل، دلهایشان متصل به یک مبدأ است؛ طرفداران حق، بر محور «الله» و طرفداران باطل بر محور «طاغوت» مجتمع هستند. همانندِ «وجودی واحد» که هر زمان، در لباسى تجلّى و ظهور میکنند.
┄┄┅┅┅❅❁❅┅┅┅┄┄
ساحت اندیشه، پیرامون دین و اندیشه دینی
@sahat_andisheh
-----¦﷽¦-----
#سی_ثانیه_اندیشه
#سی_ثانیه_نهجالبلاغه
(قسمت هشتم)
خطاب به اهالی بصره (همانهایی که همراه طلحه و زبیر، جنگ جمل را به راه انداختند): «عقلهایتان سبک و افکارتان سفيهانه است! به همین دلیل، هدفِ خوبى براى تيراندازان، لقمهی چربى براى مفت خواران، و شکارِ خوبى براى صيّادان و درندگان هستید» (نهجالبلاغه، خطبه۱۴)
🖌شرح:
افراد کمفکر و ناآگاه، به سادگی در دام دینفروشان، قدرتطلبان و سیاستبازان میافتند. از این رو، بهترین راه برای بیمهکردن جامعه در برابر چنین افرادی، «ارتقای سطح فکری» و «افزایش آگاهی مردم نسبت به مسائل اجتماعی و سیاسی» است؛ همان موضوعی که در اسلام بسیار بر آن تأکید شده و یکی از اهداف اصلی «خطبههای نماز جمعه» نیز ارائهی مستمر این نوع آگاهی است.
اگر مردم «بصره» قدری در امور خود تأمل میکردند و از اوضاع زمانه آگاه بودند، هرگز بازیچهی دست افرادی چون «طلحه» و «زبیر» نمیشدند، تا بیعت با امامشان را بشکنند و علیه او شورش کنند، که نتیجهاش آن همه کشته و رسوایی باشد.
┄┄┅┅┅❅❁❅┅┅┅┄┄
ساحت اندیشه، پیرامون دین و اندیشه دینی
@sahat_andisheh
-----¦﷽¦-----
#سی_ثانیه_اندیشه
#سی_ثانیه_نهجالبلاغه
(قسمت نهم)
«مسئولیت کامل این سخنان را به گردن میگیرم و درستیِ آنها را تضمین مینمایم! کسی که از سرگذشتِ گذشتگان و مجازاتهای الهی نسبت به آنها، عبرت بگیرد، نگاهش به عواقبِ آینده روشن میشود، (و با زنده شدنِ روحِ تقوا در او)، تقوایِ الهی او را از گرفتار شدن در چنین گرفتاریها و بدبختیهایی حفظ میکند» (نهج البلاغه، خطبه۱۶)
🖌شرح:
انسان عاقل، از رخدادهای گذشته، برای بهتر شدن امروزش درس میگیرد. برای نمونه، تغییر رژیمِ یوگسلاوی (2000)، گرجستان (2003)، اوکراین (2004) و قرقیزستان (2005) با نقشهی «انقلاب مخملی آمریکا»، و نیز سرنوشت کشورهایی که به وعدههای آمریکا و غرب، اعتماد کردند و سرشان به دیوار کوبیده شد، تجربه خوبی برایِ امروزِ ما میتواند باشد؛ «قذافی» در «لیبی»، در مذاکرات با آمریکا برای برداشته شدن تحریم ها، از تمامی حقوق هستهای چشم پوشید، اما بعد از ۵ سال، آمریکا و انگلیس به لیبی حمله، و آنها را نابود کردند. «کره شمالی» در سال ۲۰۰۳ به امید حمایتهای مالی آمریکا و غرب، ۸۰٪ فعالیتهای هستهایِ خود را تعلیق کرد، اما هیچگاه خبری از کمکهای آمریکا نشد. رئیس جمهور «مصر» (مُرسی) به امید حمایتهای آمریکا، به سمت آنها غَش کرد، اما آمریکاییها از پشت به او خنجر زدند. «رژیم بعث صدام» به صورت تمام قد خواستههای «آژانس بینالمللی انرژی اتمی» را عملی کرد، اما سرانجام به بهانه عدم همکاریِ لازم، در سال ۲۰۰۳ آمریکا به عراق حمله کرد.
ما کی میخوایم عبرت بگیریم!؟!
┄┄┅┅┅❅❁❅┅┅┅┄┄
ساحت اندیشه، پیرامون دین و اندیشه دینی
@sahat_andisheh
-----¦﷽¦-----
#سی_ثانیه_اندیشه
#سی_ثانیه_نهجالبلاغه
(قسمت دهم)
«قرآن، ظاهرش زيبا و آراسته و باطنش عميق و ژرف است. نکات شگفت آورش هرگز تمام نمى شود، رازهای پنهانش پايان نمیپذیرد، و تاریکیِ جهل و گمراهى فقط در پرتو انوارش بر طرف خواهد شد» ( نهج البلاغه، خطبه ۱۸)
🖌شرح:
قرآن، منبعی غنی از «احکام کلی» و «قواعد فراگیر» است که میتواند بسیاری از مشکلات را حل کند. این کتاب به صراحت «سنّت پیامبر» را بهعنوان یکی از منابع اصلیِ احکام الهی معرفی میکند. همچنین - بر اساس «حدیث ثقلین» - اهل بیت (ع) نیز بهعنوان «منبع معتبرِ معرفتِ معارف دینی» شناخته میشوند. نیز باید توجه داشت که قرآن دارای دو بُعدِ «ظاهر» و «باطن». ظاهرش مفاهیمی است که برای همگان قابل درک است، درحالیکه باطن عمیقش، شامل معانی خاصی است که تنها معصومین از آن بهرهبرداری میکنند. بنابراین، ارتباط نزدیک میان قرآن و اهل بیت، میتواند به «درک معانی باطنی قرآن» منجر شود.
بر این اساس؛
۱- از نظر ساختاری، واژگان قرآن بسیار موزون و تعابیر آن حسابشده است. آهنگ آیات نیز منحصر به فرد میباشد
۲- توجه به زیباییهای ظاهری، گاه موجب میشود، انسان از درک عمق معانی غافل شود، در حالیکه باطن قرآن عمیق و پرمحتواست
۳- شگفتیهای قرآن، ابدی است و با گذشت زمان گَرد کُهنگی بر آنها نمینشیند
۴- هر روز بخشهای جدیدی از معانیِ عمیق قرآن نمایان میشود
۵- تاریکیِ عرصههای اجتماعی، اقتصادی و ...، بدون تعالیم قرآن از میان نخواهد رفت، و قرآن راهِ هدایت در زندگی فردی و اجتماعی است
┄┄┅┅┅❅❁❅┅┅┅┄┄
ساحت اندیشه، پیرامون دین و اندیشه دینی
@sahat_andisheh
-----¦﷽¦-----
#سی_ثانیه_اندیشه
#سی_ثانیه_نهجالبلاغه
(قسمت یازدهم)
«اگر شما آنچه را که "مُردگان" پس از مرگ میبینند، میدیدید؛ بیشک ناله سر میدادید، وحشت میکردید، به سخنانِ حق گوش میدادید و از آن اطاعت میکردید. ولی آنچه که آنها دیدهاند، از شما پنهان است (و شما نمیتوانید آن حقایق را درک کنید).
با این حال، بهزودی پردهها کنار خواهند رفت (و شما نیز از این دنیا خواهید رفت و همه چیز را خواهید دید). اگر چشم بصیرت باز کنید، ابزارهای دیدن برای شما فراهم است، و اگر گوشِ شنوا داشته باشید، سخنانِ حق، به گوشِ شما رسیده است. و اگر خواهانِ هدایت باشید، وسایل هدایت آماده شدهاند. (آری!) به حق میگویم که رویدادهایِ عبرتآموز، به روشنی به شما نشان داده شده و با صدایِ رسا و مؤثر، از کارهایِ نادرست، نهی شدهاید. بعد از فرشتگان، فقط انسان وظیفهی تبلیغ از طرف خدا را دارد، (شما در انتظار چه چیزی نشستهاید؟ آیا در انتظار اين هستيد که فرشتگانِ آسمان بر شما نازل شوند و آيات الهى را بخوانند!!)» (نهجالبلاغه، خطبه ۲۰)
┄┄┅┅┅❅❁❅┅┅┅┄┄
ساحت اندیشه، پیرامون دین و اندیشه دینی
@sahat_andisheh
-----¦﷽¦-----
#سی_ثانیه_اندیشه
#سی_ثانیه_نهجالبلاغه
(قسمت دوازدهم)
«قيامت پيش روى شماست و مرگ در پشت سر، شما را مى راند. سبكبار شويد تا (به مقصد) برسيد. همانا آنان كه (از دنیا) رفتند، در انتظار رسيدنِ شمايند» (نهج البلاغه، خطبه ۲۱)
🖌 شرح:
پايانِ کار (قيامت، بهشت و دوزخ) در برابر انسان است و عواملِ مرگ، پيوسته انسان را به پيش میراند، و زندگىِ اين جهان، مقدمهای است براى «حيات ابدى» در آخرت.
اين که حضرت میفرماید: «قیامت در پيشِ روىِ شماست»؛ یعنی ترديدى در آن وجود ندارد و سرانجامِ کار هر انسانی آنجاست.
سپس میفرماید: «سبکبار شوید تا برسید»؛ در سفر زندگی، انسانها به سوی مقصد نهایی، یعنی زندگی ابدیِ پس از مرگ، حرکت میکنند. آنهایی که بارِ دنیا را سنگین کردهاند، در مسیر، با مشکلاتِ بیشتری مواجه میشوند و در برابر نیرنگهای شیطان آسیبپذیرند. چنین کسانی، مانند فردی که در قافله، با بار سنگین جا میمانند، و طعمهی خطرات شوند. اما انسانهایی که از تعلّقات دنیوی رستهاند و بار سبکتری دارند، با سرعت بیشتری از سختیها عبور میکنند، و زودتر به مقصد نهایی - یعنی «سعادت ابدی» - میرسند، و همچنین با امنیت و آرامش بیشتری زندگی را پشت سر میگذارند.
┄┄┅┅┅❅❁❅┅┅┅┄┄
ساحت اندیشه، پیرامون دین و اندیشه دینی
@sahat_andisheh
-----¦﷽¦-----
#سی_ثانیه_اندیشه
#سی_ثانیه_نهجالبلاغه
(قسمت سیزدهم)
بدانید که تقدیرات الهی مانند قطرات باران از آسمان به سوی انسانها میبارند، و هرکسی بهرهای متفاوت - کم یا زیاد - خواهد داشت. پس اگر فردی در برادرش، برتری در مال، همسر یا قدرت بدنی مشاهده کند، نباید فریب خورده و حسادت ورزد. چرا که مسلمان (تا هنگامی که به عمل ناخوشایندی دست نزده باشد) مانند مسابقهدهندهای است که میخواهد در ابتدا برنده شود، تا سودی ببرد و زیانی به او نرسد (یعنی همانند کسى است که در بخت آزمايى، در همان مرحله نخست، برترين سود نصيب او مى شود و هيچ هزينه و خسارتى نیز ندارد).
همچنین مسلمانی که از خیانت دوری میکند، انتظار دارد یکی از دو نیکی به او برسد: یا دعوت حق را لبیک گفته و زندگیش به پایان رسد که «آنچه نزد خدا است برایش بهتر است»، یا خداوند روزی فراوان به او عطا کند و او را صاحب همسر، فرزند و ثروت کند، در حالی که دین و شخصیتش را حفظ کند. بهراستی ثروت و فرزندان، نعمات دنیوی و گذرا هستند و اعمال صالح، زراعت آخرت (و ماندگار) است، هرچند گاهی خداوند هر دو را به اقوامی ارزانی میدارد» (نهجالبلاغه، خطبه ۲۳)
┄┄┅┅┅❅❁❅┅┅┅┄┄
ساحت اندیشه، پیرامون دین و اندیشه دینی
@sahat_andisheh
-----¦﷽¦-----
#سی_ثانیه_اندیشه
#سی_ثانیه_نهجالبلاغه
(قسمت چهاردهم)
«قَسَم به جان خودم، در مبارزهی با مخالفانِ حق (و کسانی که آگاهانه، راهِ خلافِ حق را میپیمایند)، و آنان كه در گمراهى و فساد، (از روى جهل و اشتباه و بدون تأمّل) غوطهورند، يک لحظه مدارا و سستى نمیکنم» (نهجالبلاغه، خطبه ۲۴)
🖌شرح:
دلایل احتمالی دست کشیدن از مبارزه، دو عامل اصلی است؛ ۱- سازش و مداهنه با دشمن؛ که به معنای کوتاه آمدن و توافق با دشمنان، به منظور جلوگیری از ادامهی درگیری و مبارزه است. ۲- پذیرش ضعف و ناتوانی؛ که به معنای تسلیم شدن در برابر مشکلات و ناتوانی در ادامهی مبارزه است.
اما در حضرت علی (علیهالسلام) هیچکدام از این دو ویژگی وجود ندارد؛ ایشان نه تنها اهل سازش و مُداهنه با دشمن نیستند، بلکه هرگز ضعف و ناتوانی را نمیپذیرند. این ویژگیهای منحصربهفردِ امیرالمؤمنین (علیهالسلام)، نشان میدهد که او در مبارزهی با مخالفان حق کاملاً مصمم و بیتردید، و همواره بر اصول خود پایدار است و در برابر هیچ فشار یا وسوسهای از موضع خود عقبنشینی نمیکند.
این ویژگی شخصیتی علی (علیهالسلام) الگویی برای کسانی است که در جستجوی حقیقت هستند و هیچگاه از مسیر خود بهخاطر «سازش» یا «ضعف» منحرف نمیشوند.
┄┄┅┅┅❅❁❅┅┅┅┄┄
ساحت اندیشه، پیرامون دین و اندیشه دینی
@sahat_andisheh