#صبح
،،، بایستی اولین عمل ما در هر صبح صلوات بر محمد و آل محمد باشد...
🌸اللهم صل علی محمد و آل محمد و عجل فرجهم🌸
🔗کانال انس با #صحیفه_سجادیه
🆔 @sahife2
#صبح #عهد
🏴 یا مهدی علیه السلام در این صبح زیبا
#با_تو_عهد_میبندم
🌸کمکم کن در عهد و پیمانم ...
🙏 yon.ir/aMJ0b
🙏 yon.ir/rZmKq
کانال انس با #صحیفه_سجادیه
🆔 @sahife2
#صبح #عهد
🙏 یکی از دغدغه های جدی #منتظر ان این است که زندگیشان رنگ و بوی زندگی مهدوی بگیرد. ما همیشه به دنبال این هستیم که بدانیم زندگی مهدوی چه نوع زندگی ای است؟ بهترین مسیر زندگی مهدوی در دعای عهد ترسیم شده است. در دعای عهد، فضیلتهای مختلفی وجود دارد و ابعاد مختلف زندگی مهدوی رقم خورده است. به فرموده امام صادق (ع) کسی که 40 صبح دعای عهد را بخواند از یاران حضرت می شود. در حقیقت خواندن این دعا توفیق یاری حضرت را فراهم می کند. توفیق رجعت، یکی دیگر از فضیلتهای این دعاست. این دعا به قدری فضیلت دارد که در هر کلمه دعای عهد به انسان هزار حسنه داده می شود و به هر کلمه ای هزار سیئه از انسان بخشیده می شود.
امام صادق (ع) نقل کرده اند:«هر که چهل صباح این عهد را بخواند از یاران قائم ما باشد و اگر پیش از ظهور آن حضرت از دنیا برود، خدا او را از قبر بیرون آورد که در خدمت آن حضرت باشد و حق تعالی به هر کلمه آن هزار حسنه، او را کرامت فرماید و هزار گناه از او محو کند.»
عهد و پیمان و میثاق با امام از دیگر مضامین این دعاست. عهد در زندگی منتظر باید همیشگی باشد. وقتی زندگی بر مبنای انتظار شکل گرفت عهد، دائمی وهمیشگی می شود. منتظر واقعی هرگز از عهدش با امام رویگردان نمی شود. قرائت صبحگاهی این دعا موجب می شود که فراموش نکنیم پیش از هر کس با امام خود عهد بستیم و اولویت عهد با امام را بر همه پیمانها حفظ کنیم چرا که «رسم عاشق نیست با یک دل دو دلبر داشتن / یا ز جانان یا ز جان باید دل برداشتن»
☘کانال انس با #صحیفه_سجادیه
🆔 @sahife2
#انس_با_قرآن
📋وَأَقِمِ الصَّلَاةَ إِنَّ الصَّلَاةَ تَنْهَي عَنِ الْفَحْشَاء وَالْمُنكَرِ 45
🌸سوره ی #عنکبوت
🙏yon.ir/7qSrK
☘کانال انس با #صحیفه_سجادیه
@sahife2
#انس_با_قرآن
📋اتْلُ مَا أُوحِيَ إِلَيْكَ مِنَ الْكِتَابِ وَأَقِمِ الصَّلَاةَ إِنَّ الصَّلَاةَ تَنْهَي عَنِ الْفَحْشَاء وَالْمُنكَرِ وَلَذِكْرُ اللَّهِ أَكْبَرُ وَاللَّهُ يَعْلَمُ مَا تَصْنَعُونَ (45)
📋 آنچه را از كتاب (آسمانى قرآن) به تو وحى شده تلاوت كن و نماز را به پادار، كه همانا نماز (انسان را) از فحشا و منكر باز مى دارد و البتّه ياد خدا بزرگ تر است و خداوند آنچه را انجام مى دهيد مى داند.
🌸سوره ی #عنکبوت 45
🌸در اين آيه خداوند به پيامبرش دستور تلاوت قرآن و نماز را در كنار هم داده و اين به خاطر آن است كه قرآن و نماز دو منبع نيروبخش مى باشند. خداوند كه به پيامبرش از يك مسئوليّت سنگين خبر مى دهد، «انّا سنلقى عليك قولاً ثقيلاً» به او مى فرمايد: براى انجام اين مسئوليّت سنگين، از دو منبع نيروبخش كمك بگير:
يكى تلاوت قرآن. «و رَتّل القرآن ترتيلا»
و ديگرى نماز شب. «اِنّ ناشئة اليل هى اَشدّ وَطاً و أقوم قيلاً»
البتّه علاوه بر اين آيه، نماز و قرآن، بارها در كنار هم آمده است؛ از جمله: «يتلون كتاب اللّه و اقاموا الصّلاة» و «يمسّكون بالكتاب و اقاموا الصّلاة»
براى جمله «لذكر اللّه اكبر» چند معنا بيان شده است:
الف: نماز، بزرگ ترين ذكر الهى است. به دليل آيه ى «أقم الصّلاة لذكرى» كه نماز را ذكر خداوند مى داند.
ب: ياد خدا (و حضور قلب)، بالاتر از ظاهر نماز است.
ج: ياد خدا براى انسان از همه كارها برتر است.
د: ياد خدا، براى جلوگيرى از فحشا و منكر بالاتر از هر اهرم ديگر است.
ه: ياد خدا از شما، بزرگتر از ياد شما از خدا است. (البتّه اين معنا با توجّه به روايات در ذيل آيه «فاذكرونى اذكركم» برداشت شده است.
به پيامبر اكرم صلى الله عليه وآله گفته شد: فلانى هم نماز مى خواند و هم خلاف مى كند، فرمود:«انّ صلاته تنهاه يوماً» بالاخره نماز او روزى نجاتش خواهد داد.
امام صادق عليه السلام فرمود: هر كسى دوست دارد قبولى يا ردّ نمازش را بداند، ببيند نمازش او را از فحشا و منكر باز داشته است يا نه. سپس امام عليه السلام فرمود: «فبقدر ما منعته قبلت منه» به اندازه اى كه نماز، انسان را از منكرات باز مى دارد، به همان اندازه قبول مى شود.
-----
پیام ها :
- تنها آشنايى با مفاهيم، تلاوت و آموزش قرآن كافى نيست، بلكه عمل لازم است. «اُتلُ - أقِم»
- قرآن و نماز، در رأس برنامه هاى تربيتى است. «اُتلُ - أقِم»
- رابطه پيامبر با مردم از طريق تلاوت آيات قرآن و ابلاغ اوامر خداوند به آنان و رابطه او با خدا از طريق عبادت و نماز است. «اُتلُ - أقِم»
- در تبليغ و ارشاد، حكمت و آثار دستورها دينى را بيان كنيم. «أقِم الصّلاة انّ الصّلاة تنهى عن الفحشاء و المنكر»
- در پيشگاه خداوند، نماز از عظمت و جايگاه خاصّى برخودار است. «أقم الصّلاة اِنّ الصّلاة» (تكرار كلمه ى «صلاة»)
- نقش اصلاحى نماز در فرد و جامعه حدسى و پيشنهادى نيست، بلكه قطعى است. «اِنّ الصّلاة» (كلمه ى «انّ» و جمله ى اسميه)
- اگر نمازِ انسان، او را از فحشا و منكر باز نداشت، بايد در قبولى نماز خود شك كند. «اِنّ الصّلاة تنهى»
- گسترش كارهاى نيك و معروف، به طور طبيعى مانع رشد منكر است. «الصّلاة تنهى»
- علم خداوند، ضامن اجراى صحيح دستورهاى اوست. «واللّه يعلم ما تصنعون»
- در نماز، انواع راز و رمزها، هنرها و سليقه ها نهفته است. «ما تصنعون»
🌸تفسیر تصویری👇
🎥yon.ir/Uucqj
☘کانال انس با #صحیفه_سجادیه
@sahife2
#انس_با_قرآن
📋اتْلُ مَا أُوحِيَ إِلَيْكَ مِنَ الْكِتَابِ وَأَقِمِ الصَّلَاةَ إِنَّ الصَّلَاةَ تَنْهَي عَنِ الْفَحْشَاء وَالْمُنكَرِ وَلَذِكْرُ اللَّهِ أَكْبَرُ وَاللَّهُ يَعْلَمُ مَا تَصْنَعُونَ (45)
📋نماز و بازدارندگى از منكرات
🌸سؤال: چگونه نماز فرد و جامعه را از فحشا و منكر باز مى دارد؟
🌸پاسخ:
1. ريشه ى تمام منكرات غفلت است و خداوند در آيه 179 سوره ى اعراف، انسان غافل را از حيوان بدتر شمرده است. «اولئك كالانعام بل هم اضلّ اولئك هم الغافلون» و نماز چون ياد خدا و بهترين وسيله ى غفلت زدايى است، پس زمينه ى منكرات را از بين مى برد.
2. اقامه ى نماز و داشتن رنگ الهى، مانع گرفتن رنگ شيطانى است. چنانكه كسى كه لباس سفيد بپوشد، حاضر نيست در جاى كثيف و آلوده بنشيند.
3. در كنار نماز، معمولاً توصيه به زكات شده است، كه فرد را از منكر بخل و بى تفاوتى در برابر محرومان و جامعه را از منكر فقر كه زمينه ى رويكرد به منكرات است، رها مى سازد.
4. نماز، داراى احكام و دستوراتى است كه رعايت هر يك از آنها انسان را از بسيارى گناهان باز مى دارد، مثلاً:
* شرط حلال بودن مكان و لباس نمازگزار، انسان را از تجاوز به حقوق ديگران باز مى دارد.
* رعايت شرط پاك بودن آب وضو، مكان، لباس و بدن نمازگزار، انسان را از آلودگى و بى مبالاتى دور مى كند.
* شرط اخلاص، انسان را از منكر شرك، ريا و سُمعه باز مى دارد.
* شرط قبله، انسان را از منكر بى هدفى و به هر سو توجّه كردن باز مى دارد.
* ركوع و سجده، انسان را از منكر تكبّر باز مى دارد.
* توجّه به پوشش مناسب در نماز، انسان را از منكر برهنگى و بى حيايى حفظ مى كند.
* توجّه به عدالت امام جماعت، سبب دورى افراد واز فسق و خلاف مى شود.
* نماز جماعت، انسان را از گوشه گيرى نابجا نجات مى دهد.
* احكام و شرايط نماز جماعت، بسيارى از ارزش ها را زنده مى كند از جمله: مردمى بودن، جلو نيافتادن از رهبر، عقب نماندن از جامعه، سكوت در برابر سخن حقّ امام جماعت، نظم و انضباط، ارزش گذارى نسبت به انسان هاى با تقوا، دورى از تفرقه، دورى از گرايش هاى مذموم نژادى، اقليمى، سياسى و حضور در صحنه كه ترك هريك از آنها، منكر است.
* لزوم تلاوت سوره حمد در هر نماز، رابطه ى انسان را با آفريننده ى جهان، «ربّ العالمين»، با تشكّر، تعبّد و خضوع در برابر او، «ايّاك نعبد» با توكّل و استمداد از او، «ايّاك نستعين»، با توجّه و يادآورى معاد، «مالك يوم الدين» با رهبران معصوم و اولياى الهى، «انعمت عليهم»، با برائت از رهبران فاسد، «غيرالمغضوب» و رابطه ى انسان را با ديگر مردم جامعه «نعبد و نستعين» بيان مى كند كه غفلت از هريك از آنها منكر، يا زمينه ساز منكرى بزرگ است.
☘کانال انس با #صحیفه_سجادیه
@sahife2
#انس_با_قرآن
📋اتْلُ مَا أُوحِيَ إِلَيْكَ مِنَ الْكِتَابِ وَأَقِمِ الصَّلَاةَ إِنَّ الصَّلَاةَ تَنْهَي عَنِ الْفَحْشَاء وَالْمُنكَرِ وَلَذِكْرُ اللَّهِ أَكْبَرُ وَاللَّهُ يَعْلَمُ مَا تَصْنَعُونَ (45)
📋علامه طباطبايى در تشريح علت عدم بازدارندگى نماز از گناه در نمازگزاران گفته اند:
« پيدايش صفت بازدارندگى از گناه اثر طبيعى نماز هست، و ليكن به نحو اقتضاء، نه به نحو عليت تامه، تا تخلف نپذيرد، و نمازگزار ديگر نتواند گناه كند، بلكه اثرش به مقدار اقتضاء است، يعنى اگر مانع و يا مزاحمى در بين نباشد اثر خود را مى بخشد، و نمازگزار را از فحشاء بازمى دارد، ولى اگر مانعى و يا مزاحمى جلو اثر آن را گرفت، ديگر اثر نمى كند، و در نتيجه نمازگزار آن كارى كه انتظارش را از او ندارند مى كند،( مثلا ممكن است هوا و هوس هاى درونى شخص مانع تاثير نماز شوند و آن را از اثر بيندازند. نماز چنين فردى در حد توان خود جلوى دشمن درونى را گرفته و مانع از فحشا و منكر مى شود؛ ليكن نفس اماره اش قوى تر بوده و مانع از اين اثر گذارى مى گردد ) خلاصه ياد خدا، و موانعى كه از اثر او جلو مى گيرند، مانند دو كفه ترازو هستند، هر وقت كفه ياد خدا چربيد، نمازگزار گناه نمى كند، و هر جا كفه آن موانع چربيد كفه ياد خدا ضعيف مى شود، و نمازگزار از حقيقت ياد خدا منصرف مى گردد، و گناه را مرتكب مى شود.»
☘کانال انس با #صحیفه_سجادیه
@sahife2
1_36774325.mp3
849.4K
آیت الله جوادی آملی
عالم ربانی
🔗کانال انس با #صحیفه_سجادیه
🆔 @sahife2
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🌸دکلمه زیبای محمدرضا شریفی نیا 👇
روزها فکر من این است و همه شب سخنم
که چرا غافل از احوال دل خویشتنم
از کجا آمده ام آمدنم بهر چه بود
به کجا میروم آخر ننمایی وطنم
☘کانال انس با #صحیفه_سجادیه
@sahife2
#شب_جمعه
#دعا_کمیل
🙏 بخشی از دعای روح بخش کمیل👇
« یا نُورُ یا قُدُّوسُ یا اَوَّلَ الاْوَّلِینَ وَ یا اخِرَ الاْ خِرینَ اَللّهُمَّ اغْفِرْ لِیَ الذُّنُوبَ الَّتی تَهْتِکُ الْعِصَمَ اَللّهُمَّ اغْفِرْ لِیَ الذُّنُوبَ الَّتی تُنْزِلُ النِّقَمَ اَللّهُمَّ اغْفِرْ لِیَ الذُّنُوبَ الَّتی تُغَیِّرُ النِّعَمَ اَللّهُمَّ اغْفِرْ لیَ الذُّنُوبَ الَّتی تَحْبِسُ الدُّعاءَ اَللّهُمَّ اغْفِرْ لِیَ الذُّنُوبَ الَّتی تُنْزِلُ الْبَلاءَ
ای نور، ای پاک از هر عیب، ای آغاز هر آغاز، و ای پایان هر پایان، خدایا! بیامرز برای من آن گناهانی را که پرده حرمتم میدرد، خدایا! بیامرز برای من آن گناهانی را که کیفرها را فرو میبارند، خدایا! بیامرز برایم گناهانی را که نعمتها را دگرگون میسازند، خدایا! بیامرز برایم آن گناهانی را که دعا را باز میدارند، خدایا! بیامرز برایم گناهانی که بلا را نازل میکند
#دعا_کمیل امیرالمؤمنین علی علیه السلام
🙏 yon.ir/Vktcg
🙏 yon.ir/FSujt
📣التماس دعا
☘کانال انس با #صحیفه_سجادیه
@sahife2
🖊آثار برخی گناهان
از زبان امام سجاد(علیه السلام)👇
https://hawzah.net/fa/Magazine/View/89/6938/83716
☘کانال انس با #صحیفه_سجادیه
@sahife2
#شب_جمعه است و
#شب_زیارتی حضرت عشق
🙏السلام علیک یا اباعبدالله الحسین 👇
😭yon.ir/Fiuzg
🙏التماس دعا
☘کانال انس با #صحیفه_سجادیه
@sahife2
#صبح #دعا_عهد
🏴 خدايا در این صبح جمعه عهد و میثاق خود را با امام زمان ع تازه و تجدید میکنم👇
🙏 yon.ir/aMJ0b
🙏 yon.ir/rZmKq
🙏 yon.ir/yjMth
التماس دعا
کانال انس با صحیفه سجادیه
🆔 @sahife2
#جمعه #دعا_ندبه
دعای روح بخش ندبه
📱بخوانید، بشنود و ببینید👇
📋 yon.ir/Xe9Vy
🎼 yon.ir/et4wT
🎥 yon.ir/et4wT
🎼 yon.ir/dzhcf
📣التماس دعا
💫✨💫 🔰 🔰 🔰 💫✨💫
🖋کانال انس با صحیفه سجادیه
🆔 @sahife2
#جمعه
بخشی از #دعا_ندبه
-------------
🌸یَا ابْنَ یس وَ الذَّارِیَاتِ یَا ابْنَ الطُّورِ وَ الْعَادِیَاتِ یَا ابْنَ مَنْ دَنَا فَتَدَلَّی فَکَانَ قَابَ قَوْسَیْنِ أَوْ أَدْنَی دُنُوّا وَ اقْتِرَابا مِنَ الْعَلِیِّ الْأَعْلَی لَیْتَ شِعْرِی أَیْنَ اسْتَقَرَّتْ بِکَ النَّوَی بَلْ أَیُّ أَرْضٍ تُقِلُّکَ أَوْ ثَرَی أَ بِرَضْوَی أَوْ غَیْرِهَا أَمْ ذِی طُوًی عَزِیزٌ عَلَیَّ أَنْ أَرَی الْخَلْقَ وَ لا تُرَی وَ لا أَسْمَعَ [أَسْمَعُ] لَکَ حَسِیسا وَ لا نَجْوَی عَزِیزٌ عَلَیَّ أَنْ تُحِیطَ بِکَ دُونِیَ [لا تُحِیطَ بِی دُونَکَ] الْبَلْوَی وَ لا یَنَالَکَ مِنِّی ضَجِیجٌ وَ لا شَکْوَی بِنَفْسِی أَنْتَ مِنْ مُغَیَّبٍ لَمْ یَخْلُ مِنَّا بِنَفْسِی أَنْتَ مِنْ نَازِحٍ مَا نَزَحَ [یَنْزَحُ] عَنَّا بِنَفْسِی أَنْتَ أُمْنِیَّةُ شَائِقٍ یَتَمَنَّی مِنْ مُؤْمِنٍ وَ مُؤْمِنَةٍ ذَکَرَا فَحَنَّا بِنَفْسِی أَنْتَ مِنْ عَقِیدِ عِزٍّ لا یُسَامَی
🌸ای فرزند یس و ذاریات، ای فرزند طور و عادیات، ای فرزند کسیکه نزدیک شد، آنگاه درآویخت، تا آنکه در دسترسی و نزدیکی به خدای علیّ اعلی، به فاصله دو کمان یا کمتر بود، ای کاش میدانستم خانه ات در کجا قرار گرفته، بلکه میدانستم کدام زمین تو را برداشته، یا چه خاکی؟ آیا در کوه رضوایی یا در غیر آن، یا در زمین ذی طوایی؟ بر من سخت است که مردم را میبینم، ولی تو دیده نمیشوی، و از تو نمیشنوم صدای محسوسی و نه رازونیازی، بر من سخت است که تو را بدون من گرفتاری فرا گیرد، و از من به تو فریاد و شکایتی نرسد، جانم فدایت، تو پنهان شده ای هستی که از میان ما بیرون نیستی، جانم فدایت، تو دوری هستی که از ما دور نیست، جانم فدایت، تو آرزوی هر مشتاقی که آرزو کند، از مردان و زنان مؤمن که تو را یاد کرده، از فراقت ناله کنند، جانم فدایت، تو قرین عزّتی، که کسی بر او برتری نگیرد.
☘کانال انس با #صحیفه_سجادیه
@sahife2
#جمعه
🙏آقای من،
بگو از کدامین سو می آیی؟
سرور من، بگو در کدامین ساعت با سعادت، قدم بر چشمانمان می نهی.
بدان که انتظار منتظران تو، با حرکت همراه است
☘کانال انس با #صحیفه_سجادیه
@sahife2
#جمعه
#امام_زمان
✔️تسلیم در برابر اهل بیت علیهم السلام
✨امام علی بن الحسین علیه السلام:
📜إنَّ لِلقائِمِ مِنّا غَيبَتَينِ اِحداهُما اَطوَلُ مِنَ الاُخري……وَ أمّا الاُخري فَيَطولُ اَمَدُها حَتّي يَرجِعُ عَن هذا الاَمرِ اَكثَرُ مَن يَقولُ بِهِ فَلا يَثبُتُ عَليهِ اِلّا مَن قَوي يَقينُهُ و صَحَّت مَعرِفَتُهُ و لَم يَجِد في نَفسِهِ حَرَجاً مِمّا قَضَينا و سَلَّمَ لَنا اَهلَ البَيتِ.
🌟همانا قیام کننده از ما دو غیبت دارد که یکی از آنها طولانی تر از دیگری است …… و اما غیبت دیگر , پس مدت آن به درازا میکشد تا آن حد که بیشتر کسانی که اعتقاد به امامت او دارند , از این اعتقاد برمیگردند ؛ پس ثابت قدم نمی ماند مگر کسی که یقینش محکم و معرفتش صحیح باشد و قلباً پذیرفتن احکام ما برایش سخت نباشد و تسلیم ما اهل بیت باشد.
📚 کمال الدین، باب ، ۳۱ ، ح۸
☘کانال انس با #صحیفه_سجادیه
@sahife2
#جمعه
☘ همراهان عزیز، جمعه ها روز خانواده است.
👋 لطفا امروز کمی از کار و شبکه اجتماعی فاصله بگیرید.
❤️ همه اعضای #خانواده به بودن شما کنارشون نیاز دارند.
💎کانال انس با #صحیفه_سجادیه
@sahife2
#انس_با_قرآن
📋اعْلَمُوا أَنَّمَا الْحَيَاةُ الدُّنْيَا لَعِبٌ وَلَهْوٌ وَزِينَةٌ وَتَفَاخُرٌ بَيْنَكُمْ وَتَكَاثُرٌفِي الْأَمْوَالِ وَالْأَوْلَادِ
🌸 سوره حدید
☘کانال انس با #صحیفه_سجادیه
@sahife2
#انس_با_قرآن
📋اعْلَمُوا أَنَّمَا الْحَيَاةُ الدُّنْيَا لَعِبٌ وَلَهْوٌ وَزِينَةٌ وَتَفَاخُرٌ بَيْنَكُمْ وَتَكَاثُرٌ فِي الْأَمْوَالِ وَالْأَوْلَادِ كَمَثَلِ غَيْثٍ أَعْجَبَ الْكُفَّارَ نَبَاتُهُ ثُمَّ يَهِيجُ فَتَرَاهُ مُصْفَرّاً ثُمَّ يَكُونُ حُطَاماً وَفِي الْآخِرَةِ عَذَابٌ شَدِيدٌ وَمَغْفِرَةٌ مِّنَ اللَّهِ وَرِضْوَانٌ وَمَا الْحَيَاةُ الدُّنْيَا إِلَّا مَتَاعُ الْغُرُورِ (20)
🌸بدانيد كه زندگانى پستِ دنيا، چيزى جز بازى و سرگرمى و زينت طلبى و فخر فروشى در ميان خود و افزون طلبى بر همديگر در اموال و فرزندان نيست، همانند بارانى كه گياه آن، كشاورزان را به شگفتى وا دارد، سپس خشك شود و آن را زرد بينى، سپس كاه شود و در آخرت، عذابى شديد (براى گنهكاران) و مغفرت و رضوانى(براى اطاعت كنندگان) از جانب خداوند است و زندگانى دنيا جز كالاى فريبنده نيست.
🖊 سوره حدید آیه 20
📖yon.ir/p9KiR
🌸نکته ها:
«غَيث» از «غياث» به معناى باران مفيد است، ولى «مطر» شامل باران مضرّ نيز مى شود. شايد به اين جهت كه باران، پاسخ ناله ونياز مردم است، «غيث» ناميده مى شود.
«كُفّار» در اينجا به معناى كشاورزان است نه افراد بى ايمان، زيرا در اصل از «كفر» به معناى پوشاندن است و به كشاورز چون بذر افشانى كرده و آن را زير خاك مى پوشاند، كافر و كفّار نام گرفته است.
«يهيج» از هيجان به دو معنا آمده است: خشكيدن گياه، جوش و خروش. «حطام» به معناى گياهى است كه از شدّت خشكيدگى مى شكند، مثل كاه.
لهو و لعب بودن دنيا، چهار مرتبه در قرآن، آن هم در قالب حصر و انحصار آمده است:
1. «و ما الحياة الدّنيا الاّ لعب و لهو»
2. «و ما هذه الحياة الدّنيا الاّ لهو و لعب»
3. «انّما الحياة الدّنيا لعب و لهو»
4. «اعلموا انّما الحياة الدّنيا لعب و لهو»
شايد از جمع بندى آيات قرآن در مورد دنيا بتوان اين گونه استفاده كرد كه هرگاه دنيا را به عنوان هدف و مقصد بنگريم، دنيا وسيله اغفال و غرور خواهد بود ولى اگر دنيا را مزرعه آخرت، مقدّمه و وسيله رسيدن به كمال بنگريم، دنيا و نعمت هاى آن ارزشمند و سازنده خواهند بود؛ بنابر اين از همين زندگانى دنيا، گروهى آن گونه بهره مى گيرند كه مغفرت و رضوان الهى را دريافت مى نمايند و گروهى آن گونه كه گرفتار عذاب شديد مى شوند.
اين آيه به دوران مختلف زندگى انسان(كودكى و نوجوانى، جوانى و بزرگسالى) اشاره داشته و بيان مى كند كه در هر دوره اى از عمر، يكى از جلوه هاى دنيا، انسان را مشغول مى كند؛ دوران كودكى و نوجوانى، مشغول لهو و لعب است، دوره جوانى، در فكر زينت و زيبايى و دوره ميانسالى و پيرى، گرفتار تفاخر و تكاثر است.
در آيات قبل سخن از صدقه و قرض الحسنه بود، اين آيه موانع و عوامل بازدارنده از انفاق را بيان مى كند.
🌸پیامها:
- شناخت حقيقت دنيا، به دقّت و ژرف نگرى نياز دارد. «اعلموا»
- قرآن، ديدگاه انسان را نسبت به دنيا تصحيح مى كند. «و اعلموا انما الحياة الدنيا»
- زيبايى هاى دنيا زودگذر است. «و زينة... تراه مصفرّاً»
- دنيا، همواره بهار و پاييز دارد و هرچه رنگ دنيا داشته باشد، گرفتار برگ ريزان است. «أعجب الكفّار نباته ثمّ يهيج فتراه مصفرّا ثمّ يكون حطاماً»
- بازى وسرگرمى، ويژگى زندگى دنياست ولى اگر در مسير درست قرار نگيرد، به عذاب آخرت مى رسد. «لعب و لهو... أعجب الكفّار... و فى الاخرة عذاب شديد»
- زينت هاى دنيا مثل زيورهاى شخصى وخانه وماشين، اگر موجب فخرفروشى و تفاخر گردد، انسان را به دوزخ مى كشاند. «زينة وتفاخر... فى الآخرة عذاب شديد»
- كثرت فرزند وافزايش جمعيّت، در صورتى ارزش است كه به كثرتِ دوزخيان منجر نشود و فرزندان، با تربيت درست بزرگ شوند. «تكاثر فى... الاولاد... و فى الآخرة عذاب شديد»
- دنيا براى عده اى موجب فريب و كيفر است، «فى الاخرة عذاب شديد» براى مؤمن، اسباب رشد و تكامل و كسب مغفرت و رضوان الهى است. «انما الحياة الدنيا... و مغفرة من اللّه و رضوان»
- تا لغزش ها برطرف نشود، دست يابى به رضوان الهى سخت خواهد بود. «مغفرة من اللّه و رضوان»
- عذاب شديد، عكس العمل كار خود انسان است، ولى آمرزش و لطف از جانب خداست. «مغفرة من اللّه»،(مغفرت و رضوان را به خدا نسبت داد)
- بايد انسان بين بيم و اميد باشد. «عذاب شديد و مغفرة من اللّه و رضوان»
در تعليم و تربيت، سه اصل لازم است: تبيين، تمثيل و نتيجه گيرى. «اعلموا» براى تبيين است، «كمثل غيث» براى تمثيل و «عذاب شديد و مغفرة» نتيجه گيرى است.
☘تفسیر این آیه را ببینید👇
🎥yon.ir/RYPPV
☘کانال انس با #صحیفه_سجادیه
@sahife2
#جمعه
#امام_زمان
رو به غروب می رود جمعه ی انتظار من
رحم نمی کند خدا به صبر بی قرار من؟
"ندبه" به ندبه بی اثر سمت "سمات" میرود
کی به "سما"ت میرسد ندبه ی انتظار من؟
#دعا_سمات
☘کانال انس با #صحیفه_سجادیه
@sahife2