#شرح مختصر
#دعا_چهل_هفت_96
هلاكت
وَ لَا تُهْلِكْنِي مَعَ مَنْ تُهْلِكُ مِنَ الْمُتَعَرِّضِينَ لِمَقْتِكَ.
و مرا همراه هلاكشوندگانى كه دشمنى تو را مىطلبند، هلاك نگردان.
«هَلاك»: به معنى نابودى، نيستى و فانى شدن است.
راغب اصفهانى براى «هلاك» معانى مختلفى بيان كرده و مىگويد: هلاك به چند معنى اطلاق مىشود:
1 - مفقود شدن شىء (كه از دست كسى مىرود ولى نزد ديگرى موجود است).
2 - فاسد شدن شىء و از حالتى به حالت ديگر تبديل شدن.
3 - مرگ (إِنِ امْرُؤٌاْ هَلَكَ). (نساء/ 176.).
4 - فنا شدن و نابود شدن شىء (كُلُّ شَىْءٍ هَالِكٌ إِلَّا وَجْهَهُ). (قصص/ 88.).
5 - عذاب خداوند (كَمْ أَهْلَكْنَا قَبْلَهُمْ). (مريم/ 74.).
امام سجاد عليه السلام در اين فراز از خداوند درخواست كرده كه او را مانند دشمنان خود هلاك نكند و منظور امام عليه السلام معنى چهارم و يا معنى پنجمِ ياد شده در بالا مىباشد و اين اختصاص به قيامت ندارد، بلكه خداوند در دنيا نيز مىتواند معاندان و مخالفان را به هلاكت رساند.
#چهل_هفت
◀️ کانال انس با #صحیفه_سجادیه
🆔 @sahife2
#شرح مختصر
#دعا_چهل_هفت_97
راه مستقيم
وَ لَا تُتَبِّرْنِي فِيمَنْ تُتَبِّرُ مِنَ الْمُنْحَرِفِينَ عَنْ سُبُلِكَ.
و مرا در شمار شكستگانى كه از راههاى تو منحرف شدهاند، در هم نشكن.
راه راست و مستقيم كه در تمامى نمازها از خداوند هدايت به آن را طلب مىكنيم و مىگوييم: (اهْدِنَا الصِّرَاطَ المُسْتَقِيمَ) (حمد/ 6.) يك مسير بيشتر نيست و آن راهى است كه خداوند با ارسال رسولان و فروفرستادن كتابهاى آسمانى، مشخص و مبيّن كرده و فرموده (إِنَّا هَدَيْنهُ السَّبِيلَ إِمَّا شَاكِراً وَ إِمَّا كَفُوراً): «ما راه را به او نشان داديم، خواه شاكر باشد يا ناسپاس». (انسان/ 3.) و غير از آن، انحراف است و هر كس در آن قدم گذارد منحرف گشته است.
حال بعضى از مردم، راه را يافته با فرمان خداوند، در اين راه مجاهدت كرده (وَ قَاتِلُواْ فِى سَبِيلِ اللَّهِ...)، (بقره/ 190.) مال خود را در طبق اخلاص قرار داده (الَّذِينَ يُنفِقُونَ أَمْوَالَهُمْ فِى سَبِيلِ اللَّهِ...)، «كسانى كه اموال خود را در راه خدا انفاق مىكنند». (بقره/ 262.) در آن راه هجرت كرده (الَّذِينَ هَاجَرُواْ وَ جَاهَدُواْ فِى سَبِيلِ اللَّهِ...): «كسانى كه هجرت كرده و در راه خدا جهاد نمودهاند». (بقره/ 218.) و عاقبت جان خود را در اين راه مىدهند (وَ لَا تَقُولُواْ لِمَنْ يُقْتَلُ فِى سَبِيلِ اللَّهِ أَمْوَاتُ...): «و به آنها كه در راه خدا كشته مىشوند، مرده نگوييد». (بقره/ 154.).
و بعضى ديگر به تذكرات خداوند و رسولان گوش نداده از مسير حق منحرف گشته و تبعيت هواى نفس كرده (وَ لَا تَتَّبِعِ الْهَوَى فَيُضِلَّكَ عَن سَبِيلِ اللَّهِ): «و از هواى نفس پيروى مكن كه تو را از راه خدا منحرف سازد». (ص/ 26.) و دچار عذاب دردناك خداوند در دنيا و آخرت خواهند شد (إِنَّ الَّذِينَ يَضِلُّونَ عَن سَبِيلِ اللَّهِ لَهُمْ عَذَابٌ شَدِيدُ): «كسانى كه از راه خدا گمراه شوند، عذاب شديدى بخاطر فراموش كردن روز حساب دارند». (ص/ 26.) و اين جزاى منحرفين است كه آنان را درهم خواهد شكست.
#چهل_هفت
◀️ کانال انس با #صحیفه_سجادیه
🆔 @sahife2
🙏خدايا در این شب نورانی #لیله_المحیا (#شب_مبعث) و نیر روز #مبعث عنایتی کن :
و كارهاى خير را كه راه به سوى تست بر من سهل و آسان فرما و بر آن كارهاى خير از طريقى كه امر كردى و به حدى كه اراده و رضاى تست در آن اعمال مرا حرص و اشتياقى ده كه بر همه در كار خير سبقت گيرم
و مرا در زمره آنانكه مستحق عقاب و عذاب تو بودند مانند آنها محو و نابود مساز
و با كسانى كه (بى باكانه و با تجرى و سركشى) خود را در معرض خشم و غضب تو درآوردند هلاك مگردان
و مرا در زمرهى آنانكه از راه تو (كه طريق مستقيم به سعادت ابد است) منحرف شدند با آنها مرا به هلاكت مرسان
#چهل_هفت #دعا_چهل_هفت_94
◀️ کانال انس با #صحیفه_سجادیه
🆔 @sahife2
#لیله_المحیا و دیگر اعمال شب 27 رجب:
مرحوم شیخ عباس قمی در مفاتیح الجنان در مورد فضیلت زیارت امیرالمؤمنین (ع) در شب 27 رجب بر این مسئله تأکید دارد که نه تنها شیعه بلکه برخی از علمای اهل سنت بدان اشاره کرده اند و به #سفرنامه ابن بطوطه در این مورد اشاره می کند:... از جمله اینکه ابو عبدالله محمد بن بطوطه که یکى از علماء اهل سنت است و در ششصد سال پیش می زیسته است در سفرنامه خود که به «رحله ابن بطوطه » معروف است در بیان وُرود خود از مکه معظمه به نجف اشرف ذکر کرده روضه و قبر مبارک مولایمان امیرالمؤ منین علیه السلام را و گفته اهل این شهر تمامى رافضى هستند و از براى این روضه مبارکه کراماتى ظاهر شده از جمله آنکه در شب بیست و هفتم ماه رجب که نام آن شب نزد اهل آنجا «لَیْلَةُ الْمَحْیا» است، مى آورند از عراقین و خراسان و بلادِ فارس و رُوم هر شَل و مفلوج و زمین گیرى که هست و جمع مى شود از آنها قریب سى چهل نفر در آنجا پس بعد از عشا مى آورند این مبتلایان را نزد ضریح مقدّس و مردم جمع مى شوند و منتظرند خوب شدن و برخاستن آنها را و این جماعت مردم بعضى نماز مى خوانند و بعضى ذکر مى گویند و بعضى قرآن تلاوت مى کنند و بعضى تماشاى روضه مى کنند تا آنکه بگذرد نصف یا دو ثلث از شب آن وقت جمیع این مبتلایان و زمین گیران که حرکت نمى توانستند بکنند برمی خیزند در حالیکه صحیح و تندرست مى باشند و علّتى در آنها نیست و مى گویند لا اِلهَ اِلا اللّهُ مُحَمَّدٌ رَسُولُ اللّهِ عَلَىُّ وَلی ُّاللّهِ و این امری است مشهور و مُسْتَفیض و من خودم آن شب را در آنجا درک نکردم لکن از مردمان ثقه که اعتماد بر قول آنها بود شنیدم
🌹اعمال شب عید مبعث🌹
1⃣ غسل کردن در شب مبعث
2⃣ دستورالعمل حضرت جوادالائمه علیه السلام
شيخ طوسى در مصباح المتهجّد روايتى را از امام جواد عليه السلام نقل كرده است كه آن حضرت فرمود: «در ماه رجب، شبى است كه از تمام آنچه كه خورشيد بر آن مى تابد بهتر است و آن شب، شب ۲۷ ماه رجب است كه در صبح اين شب، رسول خدا به رسالت مبعوث گرديد و از شيعيان ما هر كس در آن شب عملى را انجام دهد، پاداش آن به اندازه عمل شصت سال خواهد بود!».
3⃣ نماز شب مبعث
از امام جواد علیه السلام سؤال شد: چه عملى در شب مبعث بهتر است؟ فرمود: پس از نماز عشا وقتى كه خوابيدى، پيش از نيمه شب يا پس از نيمه آن از خواب برمى خيزى و دوازده ركعت نماز مى خوانى، در هر ركعتى سوره حمد و یک سوره از سوره هاى كوچك مفصّل را مى خوانى؛ آنگاه در هر دو ركعتى كه سلام نماز را دادى، مى نشينى و هفت مرتبه سوره حمد و هفت مرتبه معوّذتين (سوره فلق و ناس) و سوره هاى توحيد و كافرون و سوره قدر و آيةالكرسى را هر كدام هفت مرتبه مى خوانى.
4⃣ دعای شب مبعث
پس از نماز در شب مبعث، اين دعا را بخوان:
«الْحَمْدُ للَّهِ الَّذى لَمْ يَتَّخِذْ وَلَداً، وَلَمْ يَكُنْ لَهُ شَريكٌ فى الْمُلْكِ، وَلَمْ يَكُنْ لَهُ وَلِىٌّ مِنَ الذُّلِّ، وَكَبِّرْهُ تَكْبيراً، اللهُمَّ انّى اسئَلُكَ بِمَعاقِدِ عِزِّكَ عَلَى ارْكانِ عَرْشِكَ، وَمُنْتَهَى الرَّحْمَةِ مِنْ كِتابِكَ، وَبِاسْمِكَ الْأَعْظَمِ الْأَعْظَمِ الْأَعْظَمِ، وَذِكْرِكَ الْأَعْلَى الْأَعْلَى الْأَعْلى، وَبِكَلِماتِكَ التَّامَّاتِ، انْ تُصَلِّىَ عَلى مُحَمَّدٍ وَآلِهِ، وَانْ تَفْعَلَ بى ما انْتَ اهْلُهُ.
5⃣ دعای دیگر شب مبعث
مرحوم كفعمى، براى شب مبعث اين دعا را نقل كرده است:
«اللهُمَّ انّى اسئَلُكَ بِالتَّجَلِى الْأَعْظَمِ فى هذِهِ اللَّيْلَةِ مِنَ الشَّهْرِ الْمُعَظَّمِ، وَالْمُرْسَلِ الْمُكَرَّمِ، انْ تُصَلِّىَ عَلى مُحَمَّدٍ وَآلِهِ، وَانْ تَغْفِرَ لَنا ما انْتَ بِهِ مِنَّا اعْلَمُ. اللَّهُمَ فَصَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وَآلِهِ، وَاجْعَلِ الْيَقينَ فى قَلْبى، وَالنُّورَ فى بَصَرى، وَالنَّصيحَةَ فى صَدْرى، وَذِكْرَكَ بِاللَّيْلِ وَالنَّهارِ عَلى لِسانى، وَرِزْقاً واسِعاً غَيْرَ مَمْنُونٍ، وَ لا مَحْظُورٍ فَارْزُقْنى، وَ بارِكْ لى فيما رَزَقْتَنى، وَاجْعَلْ غِناىَ فى نَفْسى، وَ رَغْبَتى فيما عِنْدَكَ، بِرَحْمَتِكَ يا ارْحَمَ الرَّاحِمينَ.
سپس به سجده برو و صد مرتبه بگو: الْحَمْدُ للَّهِ الَّذى هَدانا لِمَعْرِفَتِهِ، وَخَصَّنا بِوِلايَتِهِ، وَوَفَّقَنا لِطاعَتِهِ، شُكْراً شُكْراً.
آنگاه سر از سجده بردار و بگو:
«اللهُمَّ انّى قَصَدْتُكَ بِحاجَتى، وَاعْتَمَدْتُ عَلَيْكَ بِمَسْئَلَتى، وَتَوَجَّهْتُ الَيْكَ بِائِمَّتى وَسادَتى، اللَّهُمَ انْفَعْنا بِحُبِّهِمْ، وَاوْرِدْنا مَوْرِدَهُمْ، وَارْزُقْنا مُرافَقَتَهُمْ، وَادْخِلْنَا الْجَنَّةَ فى زُمْرَتِهِمْ، بِرَحْمَتِكَ يا ارْحَمَ الرَّاحِمينَ.
6⃣ زيارت حضرت امير مؤمنان عليه السلام
افضل اعمال شب ۲۷ رجب، زیارت حضرت امیرالمؤمنین علیهالسلام است.
این زیارت از نزدیک و دور، امکانپذیر است.
#مبعث #شب_مبعث
◀️ کانال انس با #صحیفه_سجادیه
🆔 @sahife2
🙏زیارت امام علی علیه السلام در #نجف_اشرف - 360 درجه
https://b2n.ir/sahife2_najaf
https://b2n.ir/sahife2_najaf1
👆#زیارت #امین_الله
◀️کانال انس با #صحیفه_سجادیه
🆔 @sahife2
برنامه ی #نهج_البلاغه_خوانی
#نهج_البلاغه_حكمت_237
◀️ #عبادت بردگان و آزادگان
فَقَالَ (علیه السلام): إِنَّ قَوْماً عَبَدُوا اللَّهَ رَغْبَةً فَتِلْكَ عِبَادَةُ التُّجَّارِ، وَ إِنَّ قَوْماً عَبَدُوا اللَّهَ رَهْبَةً فَتِلْكَ عِبَادَةُ الْعَبِيدِ، وَ إِنَّ قَوْماً عَبَدُوا اللَّهَ شُكْراً فَتِلْكَ عِبَادَةُ الْأَحْرَارِ.
امام علی علیه السلام : گروهى خدا را به اميد بخشش پرستش كردند، كه اين پرستش بازرگانان است، و گروهى او را از روى ترس عبادت كردند كه اين عبادت بردگان است، و گروهى خدا را از روى سپاسگزارى پرستيدند و اين پرستش آزادگان است.
🖋کانال انس با صحیفه سجادیه
🆔 @sahife2
◀️ #عبادت آزادگان و احرار:
📜 امام(عليه السلام) در اين كلام نورانى انگيزه هاى عبادت عابدان را با ذكر سلسله مراتب آنها بيان كرده، مى فرمايد: «گروهى خدا را از روى رغبت و ميل (به بهشت) و پرستش كردند، اين عبادت تاجران است و عدّه اى از روى ترس او را پرستيدند و اين عبادت بردگان است و جمعى ديگر خدا را براى شكر نعمت ها (و اين كه شايسته عبادت است) پرستيدند. اين عبادت آزادگان است»; (إِنَّ قَوْماً عَبَدُوا اللَّهَ رَغْبَةً فَتِلْكَ عِبَادَةُ التُّجَّارِ، وَإِنَّ قَوْماً عَبَدُوا اللَّهَ رَهْبَةً فَتِلْكَ عِبَادَةُ الْعَبِيدِ، وَإِنَّ قَوْماً عَبَدُوا اللَّهَ شُكْراً فَتِلْكَ عِبَادَةُ الاَْحْرَارِ).
امام(عليه السلام) در اين گفتار حكيمانه انگيزه هاى عبادت را به صورت بسيار لطيف، زيبا و دقيق بيان فرموده و مردم را به سه گروه تقسيم مى كند. گروه اوّل كسانى هستند كه شوق بهشت و عشق به حور و قصور و مواهب ديگر بهشتى آنها را به سوى عبادت پروردگار دعوت مى كند، گرچه عبادت اينها بر خلاف آنچه بعضى از ناآگاهان پنداشته اند صحيح است; ولى به يقين در حد اعلا نيست، زيرا كارشان شبيه تاجرانى است كه سرمايه اى را به بازار مى برند تا چيز بهتر و بيشتر به دست آورند. گروه دوم كسانى هستند كه ترس از آتش دوزخ و عذاب هاى جانكاه آن، ايشان را وادار به اطاعت و عبادت پروردگار مى كند. گرچه عبادت اين گروه ـ همان گونه كه خواهد آمد ـ نيز صحيح است; ولى در حد اعلى نيست، زيرا كار آنها شبيه غلامانى است كه از ترس تازيانه مولا انجام وظيفه مى كنند. اما گروه سوم كسانى هستند كه سطح فكر و معرفت و اخلاصشان برتر از اين است كه عشق به نعمت هاى بهشتى و وحشت از عذاب هاى دوزخى آنها را به عبادت پروردگار وادارد، بلكه محبت پروردگار و شكر نعمت هاى او و عشق به قرب حق آنها را به عبادت جذب مى كند. اين برترين انگيزه عبادت است و اين عبادت آزادگان است; آزادگان از عشق به جنت و ترس از نار. شبيه اين معنا به صورت ديگرى ـ طبق روايتى كه مرحوم علامه مجلسى در بحارالانوار آورده از آن حضرت نقل شده مى فرمايد: «مَا عَبَدْتُكَ خَوْفاً مِنْ نَارِكَ وَلاَ طَمَعاً فِي جَنَّتِكَ لَكِنْ وَجَدْتُكَ أَهْلاً لِلْعِبَادَةِ فَعَبَدْتُك; (خداوندا!) من تو را از ترس دوزخت پرستش نكردم و نه به جهت طمع در بهشت تو; ولى تو را شايسته عبادت ديدم و پرستيدم».
در حدیث دیگرى از آن حضرت این تقسیم هاى سه گانه به تعبیر دیگرى نقل شده و در آخر آن آمده است: «لَکِنِّی أَعْبُدُهُ حُبّاً لَهُ عَزَّوَجَلَّ فَتِلْکَ عِبَادَةُ الْکِرَامِ وَهُوَ الاَْمْنُ لِقَوْلِهِ عَزَّوَجَلَّ وَهُمْ مِنْ فَزَع یَوْمَئِذ آمِنُونَ; ولى من او را به جهت عشق به آن ذات پاک مى پرستم و این عبادت بزرگواران است که سبب آرامش و امنیت در روز جزاست، زیرا خداى متعال مى فرماید: آنها از وحشت آن روز در امانند».
#نهج_البلاغه_حكمت_237
🖋کانال انس با صحیفه سجادیه
🆔 @sahife2