#محرم
سوال از آیت الله جاودان : با توجه به این منطقی که فرمودید همه در راه امام فدا می شوند، تا ایشان باقی بماند، می بینیم که اولین کسی که در راه امام کشته شده است ، همان اولین کسی است که راه را برروی امام بسته است، و باعث این مشکلات شده است.. می خواستم بپرسم که این شخصیت- حُرّبن یزید ریاحی- چه کسی بوده؟ آیا قبل از تاریخ کربلا نیز نامی از وی در تاریخ آمده است؟ آیا از خانواده سرشناسی بوده است؟
ج. بزرگان فن تاریخ عاشورا بعنوان نمونه علامه سماوی در کتاب «ابصار العین فی انصار الحسین» که بسیار کتاب خوبی است، در مورد حُرّ می گوید: کان رجلاً شریفاً فی قومه فی زمان الجاهلیّة و الاسلام، و جدّ سوم حُرّ، ردیف نُعمان بن منذر بوده است. نعمان پادشاه حیره است، و «ردیف» در عرب جاهلی یک مقام بسیارمحترمی بوده است. یک چیزی به مانند وزیر. اما در کل باید گفت که ایشان قبل از عاشورا در تاریخ نام و نشانی نداشته است، به مانند چندین تن دیگر از بزرگان و اصحاب کربلا مثلا زهیر. تنها ما کمی از حضرت حبیب بن مظاهر و مسلم بن عوسجه و بُریر بن خضیر خبر داریم. چرا که این بزرگواران تربیت شده وصحابی امیرالمومنین بوده اند. اما مساله این است که حوادث بزرگ ، عظمت و نبوغ مردان بزرگ را نمایان می کند. یعنی واقعه ای به بزرگی کربلا که به وجود می آید، شخصیت هائی مانند حُر و زهیرّ هم پیدا و شناخته می شوند.
کانال انس با صحیفه سجادیه
🆔 @sahife2
#محرم
سوال از آیت الله جاودان : همیشه اسم حُرّ با توبه به یکدیگر گره خورده است، حرّ با آن اشتباه بزرگی که کرد و راه را بر حضرت امام حسین بست ، چگونه توانست توبه کند و اتقاقاً توبه اش هم مقبول واقع شود؟ یعنی اصلا گناهی به این بزرگی جای توبه دارد؟
ج. هر گناهی توبه ای درخور و مناسب خودش را می طلبد. مثلا یک داستان مشهور و جعلی در میان مردم وجود دارد که حضرت زین العابدین علیه السلام نماز #غفیله را به یزید یاد دادند، و گفتند که هر کس این نماز را بخواند خداوند از گناهش می گذرد، در حالیکه این حرف کلاً غلط است؛ چرا که کشتن امام اصلا فرض توبه ندارد. این کار نابودی رکن دین است ؛ وبدین دلیل جای جبران ندارد. اما در موارد غیر از این، انسان هر گناهی که کرده باشد می تواند توبه کند. مثلا اگر کسی سالها نماز نخوانده است، بعداً توبه می کند، و با پشیمانی از گذشته، قضای نمازهای پیشین را به جا می آورد. خب گناهانش ممکن است بخشیده شود.
البته در مورد حضرت حُرّ نکاتی هست که گناه ایشان را تخفیف می دهد، و بار ایشان را کم می کند. چراکه اولا حضرت حُرّ برای جنگ با امام حسین نیامده بوده و این در حرفهای حر هست، و در تاریخ هم ثبت شده است. از سوی دیگر ایشان حضرت امام علیه السلام را اکرام کرده است، و امام را شخصیتی می داند که جنگ با او ممکن است، و به همین دلیل هم وقتی یک منادی او را به بهشت وعده داد ، پیش خود می گفت: جنگ با پسر رسول خدا(ص) جنگی نیست که راهی به بهشت داشته باشد. از طرف دیگر ایشان احترام و ادبی خاصی به نام حضرت صدیقه طاهره نشان داد، و به امام گفت: من نمی توانم از مادر شما جز به نیکی و پاکی یاد کنم. از طرف دیگر وقتی هم که یکبار حضرت حسین علیه السلام می خواستند نماز بخوانند، به حر گفتند : بروید با اصحابتان نماز بخوانید، و ما هم با اصحابمان نماز می خوانیم. حر گفت: نه، وقتی شما نماز بخوانید ما پشت سر شما می ایستیم، و با اصحابش پست سر امام ایستادند، و نماز خواندند. همه اینها حکایت از یک دیانت و ایمان حقیقی می کند. دیانتی که در عمق جان حر نشسته است.
ببینید احترام به اولیای خدا از اصلی ترین اصول دین است. ممکن است کسی حتی نماز شب به جا بیاورد، و بارها به حج برود؛ اما اگر اینجا مشکل داشته باشد به سرانجام نمی رسد، و در نهایت ممکن است همه اش موجب نفاق باشد. شما می بینید که حُرّ چه احترامی به حضرت امام حسین علیه السلام گذاشته است. همه اینها باعث می شود که بحث حُرّ با دیگران فرق داشته باشد. چرا که همه اینها نشان از یک دیانت واقعی است. از حرفهای حر هم اینچنین چیزی دانسته می شود. مثلا در عاشورا یاران حر دیدند که بدن حُرّ می لرزد، از او پرسیدند : چرا می لرزی؟ ما گمان نمی کردیم که از تو شجاع تر در این لشکر وجود داشته باشد. حر پاسخ داد: من خودم را بین بهشت و جهنم می بینم. این جملات حکایتگر از آن دیانت واقعی است.همه ی این معانی و اینکه حر از ابتدا برای جنگ با امام نیامده بوده است، بار او را سبک می کند، و به او اجازه توبه می دهد. گنهکار نباید راه را بطور مطلق ببندد.
کانال انس با صحیفه سجادیه
🆔 @sahife2
#محرم
سوال از آیت الله جاودان : تفاوت توبه حر با توبه توابین در چه بوده است؟ آیا اصلا توبه توابین که نوشداروی بعد از مرگ سهراب است مقبول است؟
ج. ببینید جریان عاشورا یک جریان فرهنگی است و هر چه که به این جریان منتسب شود، و به گستردگی این جریان بیافزاید، ارزشمند می شود. توبه آنها- توابین- نیز به این علت که به گستردگی این واقعه فرهنگی می افزاید، ارزشمند است. همین که فهمیدند یک اشتباه بزرگی کرده اند، بسیار مهم بود. همین که سعی کردند آن را جبران کنند خود بسیار مهم و ارزشمند بوده است. توبه ی توابین یک حلقه از حلقات توبه ی امت اسلام از این گناه عظیم بود؛ پس می توانست ارزشمند باشد.
براساس آن چه گفته شد، و توضیحی که در مورد دین قریشی دادم می توان گفت که مختار نیز در این میان کار بزرگی انجام داده است. چراکه او نیز در زمانه ای که تمام عالم اسلام غرق در سب و لعن علی علیه السلام است، و این را دین می دانند، وخاندان پیامبر در بدترین شرایط اجتماعی بسر می برند، در مقابل این بدعت و جنایت بزرگ تاریخ می ایستد، کار بسیار بزرگی انجام داده است، و گذشته اش در ارزشمند بودن این کارش دخلی ندارد.
کانال انس با صحیفه سجادیه
🆔 @sahife2
محرم
سوال از آیت الله جاودان : اگر بخواهیم از توبه حُرّ به عنوان یک توبه ی مقبول الگو برداری کنیم باید خصوصیت یک توبه مقبول را چه بدانیم؟
ج. ببینید حُرّ تا آخرین لحظه ای که جان داشت ایستاد و از امام دفاع کرد. شرط اصلی توبه هم همین است یعنی انسان توبه که کرد بر سر آن ایستادگی کند . حُرّ هم تا تکه تکه شدن بدنش ایستادگی کرد، و پای توبه خود ایستاد. این همان خصوصیت اصلی یک توبه ی مقبول است.
ببینید ایشان وقتی خدمت حضرت امام حسین مشرف شد پرسید: آیا برای من توبه ای هست؟ امام فرمودند : بله ، تابَ اللهُ علیک. یعنی خداوند به سوی تو روی آورده است؛ چرا که هر توبه ای قدم اولش عنایت خود پروردگار است.
کانال انس با صحیفه سجادیه
🆔 @sahife2
#محرم
سوال از آیت الله جاودان : در سوال قبل فرمودید که هر توبه ای در مرحله اول، با بازگشت الهی همراه است. می شود این مساله را کمی توضیح بدهید؟
ج- ببینید در بحث توبه یک نکته مهمی هست، و آن اینکه درب توبه همیشه از جانب خداوند باز است؛ اما گاهی انسان کاری می کند که دیگر خودش راه توبه را بر روی خودش می بندد. یعنی زمانیکه شاکله انسان تبدیل به شاکله گناه شد؛ یعنی آن چه قرآن آن را سیئه ی محیطه می نامد، بوجود آمد؛ یعنی گناه بر انسان احاطه و غلبه ی تام کرد، دیگر نمی تواند توبه کند، و به همین دلیل هم خداوند متعال می فرماید:«و لم یصرّوا علی ما فعلوا و هم یعلمون» در این آیه دو نکته وجود دارد. اول اینکه می داند، و دوم اینکه اصرار دارد، یعنی گناه راتکرار می کند، بدون جبران. ببینید این یک اصل است. در این صورت انسان کاری را که می کند آن قدر می پسندد که اصلا فکرش را هم نمی کند که دل بکـَند، و از آن توبه کند. از سوی دیگر هم خداوند متعال می فرماید:« إنّما التوبة علی الله الّذین یعملون السّوء بجهالة ثم تابوا من بعد ذلک».
با توجه به این نکات می فهمیم که چرا توبه حر قبول می شود. مرحله اول این است که اصلا او برای جنگ نیامده بود، و نمی خواست که با حضرت امام حسین بجنگد، و از لحظهای هم که فهمید قصه چیز دیگری است به اشتباه نادانسته خودش اصرار نورزید، و فوراً راهش را عوض کرد.
از طرف دیگر ایشان سعی می کند دیگران را هم با خودش در این بازگشت همراه کند، و تا جاییکه برایش مقدور است، به یاران امام اضافه کند . بالاخره خیلی مهم است که یکی از مهمترین سرداران سپاه دشمن به لشکر امام پیوسته است. از طرف دیگر وقتی خطبه ای که حُرّ در مقابل لشکر کوفه خوانده می بینیم، متوجه می شویم که خطبه ایشان با خطبه اصحاب دیگر امام هم افق است، و در یک مسیر است. خود اینها نشانگر آن ذات سلیم وفطرت سالم مانده ی حُرّ است. حر در آنجا می گوید:« ای اهل کوفه مادرانتان به عزایتان بنشینند. این مرد صالح را دعوت کردید، و سپس او را در میان دشمنانش رها کردید. با اینکه با او وعده کرده بودید که در رکاب او جهاد کنید، و جان تان را نثارش کنید، در قتل او همدست شده اید، و راه او را به تمامی شهرها و آبادانی ها بسته اید، و....» و درنهایت می گوید:«وای بر شما اگر در همین روز و در همین ساعت توبه نکنید و از این راهی که در پیش گرفته اید باز نگردید». ببینید انسان وقتی این خطبه را می خواند به وضوح می بینید که این شبیه و هم افق با همان حرفهایی است که یاران دیگر امام نیز بیان کرده اند.علاوه در آن دعوت به همراهی است. او می خواهد همه ی لشکر کوفه با وی همراه شده و به یاری امام بیایند.
کانال انس با صحیفه سجادیه
🆔 @sahife2
#محرم
رسول ترک ، آزاد شده ی امام حسین علیه السلام
حاج سعید حدادیان
😂 yon.ir/P9nzs
کانال انس با صحیفه سجادیه
🆔 @sahife2
#محرم
🌸yon.ir/Y6L20
باز دوباره ذکر یا حسین
باز روی لبا شهادتین
باز بهشت بین الحرمین
با حسین یا حسین
کانال انس با صحیفه سجادیه
🆔 @sahife2
#محرم
🏴 #روز_شمار_محرم
( برگرفته از کتاب تقویم شیعه، استاد بنــدان)
🖋کانال انس با صحیفه سجادیه
🆔 @sahife2
#محرم
🏴#روز_شمار_محرم
( برگرفته از کتاب تقویم شیعه، استاد بنــدان)
🏴 روز سوم محرم:
نامه امام حسین (علیه السلام) براى اهل کوفه
در این روز امام حسین (علیه السلام) براى بزرگان کوفه نامهاى نوشتند و آن را به قیس بن مسهر صیداوى دادند که به کوفه برساند. مأمورین در بین راه قیس را گرفتند، و پس از آنکه او بر ضد یزید و ابن زیاد سخن گفت، او را به شهادت رساندند.
🖋کانال انس با صحیفه سجادیه
🆔 @sahife2
هدایت شده از انس با صحیفه سجادیه
هدایت شده از انس با صحیفه سجادیه
هدایت شده از انس با صحیفه سجادیه
هدایت شده از انس با صحیفه سجادیه
السلام علی الحسین ابن علی الشهید
بِأَبِي أَنْتُمْ وَ أُمِّي طِبْتُمْ وَ طَابَتِ الْأَرْضُ الَّتِي [أَنْتُمْ] فِيهَا دُفِنْتُمْ وَ فُزْتُمْ فَوْزا عَظِيما
🖋کانال انس با صحیفه سجادیه
🆔 @sahife2
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#زیارت_امام_حسین
#زیارت_وارث
🙏السلام علیک یا وارث آدم صفوه الله
سلام بر تو اى وارث آدم ، برگزیده خدا !👇
🌸 yon.ir/F9el0
🖋کانال انس با صحیفه سجادیه
🆔 @sahife2
ادامه ی برنامه ی روزانه ی ختم
صحیفه سجادیه
#دعا_سی_یک_6
دعای سیدالساجدین (ع ) در یاد کردن توبه و درخواست آن:
🔹هذَا مَقَامُ مَنْ تَدَاوَلَتْهُ أَيْدِى الذُّنُوبِ، وَ قَادَتْهُ أَزِمَّةُ الْخَطَايَا، وَ اسْتَحْوَذَ عَلَيْهِ الشَّيْطَانُ، فَقَصَّرَ عَمَّا أَمَرْتَ بِهِ تَفْرِيطا، وَ تَعَاطَى مَا نَهَيْتَ عَنْهُ تَغْرِيرا🔹
🔸اينك در حضور تو است بنده اى كه دستخوش گناهان شده و عنان او به دست خطاها سپرده، و شيطان بر او چيره گشته، و بهانه جسته در اطاعت فرمان تو كوتاهى نموده، فريفته شده و به آنچه نهی کرده ای مرتکب شده است🔸
#سی_یک #توبه
🖋کانال انس با صحیفه سجادیه
🆔 @sahife2
صحیفه سجادیه
#دعا_سی_یک_7
دعای سیدالساجدین (ع ) در یاد کردن توبه و درخواست آن:
🔹كالْجَاهِلِ بِقُدْرَتِكَ عَلَيْهِ، أَوْ كَالْمُنْكِرِ فَضْلَ إِحْسَانِكَ إِلَيْهِ حَتَّى إِذَا انْفَتَحَ لَهُ بَصَرُ الْهُدَى، وَ تَقَشَّعَتْ عَنْهُ سَحَائِبُ الْعَمَى، أَحْصَى مَا ظَلَمَ بِهِ نَفْسَهُ، وَ فَكَّرَ فِيمَا خَالَفَ بِهِ رَبَّهُ، فَرَأَى كَبِيرَ عِصْيَانِهِ كَبِيرا وَ جَلِيلَ مُخَالَفَتِهِ جَلِيلا🔹
🔸همچون کسی که نمیداند هستی اش در دست قدرت توست یا همچون کسی که احسان بسيار تو را در حق خودش را انکار میکند تا آن زمان که چشم بصیرتش گشوده گشت، و راه را نگريست و ابرهاى تيره از پيش چشم پراكنده گردند. ستم هايى كه بر خود روا داشته بود برشمرد، و در مخالفت های خود با پروردگار انديشه كرد،پس نافرمانی خود را بزرگ و مخالفت سنگین خود را سنگین میبیند🔸
#سی_یک #توبه
🖋کانال انس با صحیفه سجادیه
🆔 @sahife2
انس با صحیفه سجادیه
#زیارت_امام_حسین #زیارت_وارث 🙏السلام علیک یا وارث آدم صفوه الله سلام بر تو اى وارث آدم ، برگزیده خدا
#زیارت_وارث
یکى از اهالى عراق در مدینه ،به دیدار امام صادق علیه السلام آمد از او پرسید: (در عراق که هستى ، آیا به زیارت قبر امام حسین علیه السلام مى روى ؟). مرد گفت :( آرى مى روم ) .
امام علیه السلام فرمود: (آیا مى خواهى ثواب زیارت امام حسین علیه السلام را برایت بگویم ؟).مرد گفت : ( آرى).امام علیه السلام فرمود: ( وقتى کسى آماده مى شود که به زیارت امام حسین علیه السلام برود ،فرشتگان آسمان با خوشحالى به یکدیگر خبر مى دهند؛ و آن گاه که به طرف کربلا حرکت مى کند ،فرشتگان بر او درود مى فرستند تا به کربلا برسد).سپس امام علیه السلام فرمود: (وقتى که مى خواهى امام حسین علیه السلام را زیارت کنى ،این زیارت را بخوان که به ازاى هر کلمه اش درى از رحمت الهى به رویت باز مى شود ).آنگاه امام علیه السلام زیارتى را به او آموخت که به (زیارت وارث )معروف شد. در بخش اول این زیارت آمده است :(سلام بر تو اى وارث آدم ،برگزیده خدا! سلام بر تو اى وارث نوح ، پیامبر خدا! سلام بر تو اى وارث موسى ،هم صحبت خدا! سلام بر تو اى وارث عیسى ،روح خدا!) حسین وارث علم همه پیامبران است ؛ حسین وارث زهد همه پیامبران است ؛حسین وارث شجاعت همه پیامبران است ؛ حسین وارث رنج ها و مشقت هاى همه پیامبران است ؛ حسین وارث فضایل همه پیامبران است ؛ و خلاصه آنکه ، حسین (خلاصه خوبى هاى )
همه پیامبران است . اگر چه امام حسین علیه السلام شباهت امام حسین علیه السلام به پیامبران را بیان کردیم .
امید آن که ما نیز بتوانیم قطره اى از دریاى بى کران خوبى هاى آن امام عزیز و همه پیامبران بزرگ را در خود داشته باشیم ؛ ان شاء الله .
السلام علیک یا وارث آدم صفوه الله
سلام بر تو اى وارث آدم ، برگزیده خدا !
🙏متن و صوت👇
🌸 yon.ir/K8w61
🌸 yon.ir/F9el0
🖋کانال انس با صحیفه سجادیه
🆔 @sahife2
انس با صحیفه سجادیه
ادامه ی برنامه ی روزانه ی ختم صحیفه سجادیه #دعا_سی_یک_6 دعای سیدالساجدین (ع ) در یاد کردن توبه و درخ
📖اقرار به گناه و نجات از غضب خدا
شرحی کوتاه از استاد حسین انصاریان
#دعا_سی_یک_6
بى بهره بودن از عنايت رب جليل زواياى گوناگونى دارد، به گونه اى كه احساس نياز را در نهاد آدمى برمى انگيزد كه به طور طبيعى انسان نيازمند را وادار مى كند كه به دنبال پناهگاه امنى برود و در نزد او زانو بزند ولى از آن جا كه نهاد آدمى حقيقتى نامحدود و نيازهاى او نيز بى نهايت است، تنها حقيقت نامحدود مى تواند ظرف بى نهايت را پر كند، بر اين پايه؛ ظرف ماده با همه گستردگى كه دارد چون محدود است، هيچ گاه نمى توان نياز حقيقى نامحدود را برآورده نمايد. ناگزير انسان براى برطرف كردن نيازمندى و كمبودهاى مادى و معنوى خود بايد به آن حقيقت بى انتها وصل گردد تا به صورت دعا يا مناجات عارفانه يا اعتراف به گناه؛ به خواسته خويش دست يابد.
اعتراف به خطاكارى اسباب رحمت و حلم و احسان را فراهم مى كند و هر كه به خداوند حسن ظن داشته باشد به يقين اقرار او به عفو و گذشت الهى منجر شود و اين اقرار بايد بسيار خاضعانه و خالصانه باشد و اعتقاد بر آن كه اعمال و كردار او مانند جاهلان به قدرت خداوند يا منكران لطف حق است.
حضرت امام سجاد عليه السلام در دعا اين وضعيت روحى را چنين توصيف مى فرمايد:
«هَذَا مَقَامُ مَنْ تَدَاوَلَتْهُ أَيْدِي الذُّنُوبِ وَ قَادَتْهُ أَزِمَّةُ الْخَطَايَا وَ اسْتَحْوَذَ عَلَيْهِ الشَّيْطَانُ فَقَصَّرَ عَمَّا أَمَرْتَ بِهِ تَفْرِيطاً وَ تَعَاطَى مَا نَهَيْتَ عَنْهُ تَغْرِيراً كَالْجَاهِلِ بِقُدْرَتِكَ عَلَيْهِ أَوْ كَالْمُنْكِرِ فَضْلَ إِحْسَانِكَ إِلَيْهِ» اين جايگاه كسى است كه دست هاى گناهان او را دست گردان كرده اند، و مهارهاى خطاها او را به دنبال خود كشيده اند، و شيطان بر او چيره شده و از باب ضايع كردن امر نسبت به آنچه امر فرمودى كوتاهى كرده، و به خاطر غفلتش از عاقبت كار، آنچه را نهى كردى مرتكب شده، مانند كسى كه قدرتت را بر وجودش جاهل و فراوانى احسانت را نسبت به خودش منكر است.
سپس حضرت در جاى ديگر طلب عفو و ترحم از درگاه خداوند مى فرمايد:
«مَوْلَايَ ارْحَمْ كَبْوَتِي لِحُرِّ وَجْهِي وَ زَلَّةِ قَدَمِي وَ عُدْ بِحِلْمِكَ عَلَى جَهْلِي وَ بِإِحْسَانِكَ عَلَى إِسَآءَتِي فَأَنَا الْمُقِرُّ بِذَنْبِي الْمُعْتَرِفُ بِخَطِيئَتِي وَ هَذِهِ يَدِي وَ نَاصِيَتِي أَسْتَكِينُ بِالْقَوَدِ مِنْ نَفْسِي» «2» سقوط و به رو در افتادنم، و لغزش گامم را رحمت آر، و به نادانيم با بردباريت و به بدكرداريم با احسانت به من بازگرد. من به گناهم اقرار دارم و به خطايم اعتراف مى كنم. اين دست و سر من است كه براى قصاص از نفسم آن را به زارى تسليم مى كنم.
و ذات حق تعالى هم همين حال را مى خواهد كه زمينه گذشت و مغفرت آماده گردد كه حضرت باقر عليه السلام بر اين قصد پروردگار سوگند ياد مى فرمايد:
لا وَ اللَّهِ ما أَرادَ اللَّهُ مِنَ النَّاسِ إِلَّا خِصْلَتَينِ أَنْ يُقِرُّوا لَهُ بِالنِّعَمِ فَيَزيدَهُمْ وَ بِالذُّنُوبِ فَيَغْفِرَها لَهُمْ.
نه به خدا قسم، خداوند از مردم دو چيز خواسته است: يكى اين كه اقرار به نعمت هاى الهى كنند تا بيفزايد و ديگر اين كه اقرار به گناهان كنند تا بيامرزد.
و مى فرمايد:
وَ اللَّهِ ما يَنْجُو مِنَ الذَّنْبِ إِلَّا مَنْ أَقَرَّ بِهِ.
به خدا سوگند از گناه نجات نيابد مگر كسى كه به آن اعتراف كند.
معاوية بن عمار گفت: از امام صادق عليه السلام شنيدم كه فرمود:
إِنَّهُ وَ اللَّهِ ما خَرَجَ عَبْدٌ مِنْ ذَنْبٍ بِإِصْرارٍ وَ ما خَرَجَ عَبْدٌ مِنْ ذَنْبٍ إِلَّا بِإِقْرارٍ.
هر آينه به خدا سوگند هيچ بنده به اصرار بر گناه از آن بيرون نرود و هيچ بنده اى از گناه مگر به اعتراف بر آن خارج نشود.
سرچشمه اقرار به خطاى نفس و غلبه شهوات، اعتراف به ربوبيت اللّه و رسالت پيامبران او و آنچه كه از نزد آنان رسيده است، مى باشد.
🖋کانال انس با صحیفه سجادیه
🆔 @sahife2