#شرح_صحیفه_سجادیه_انصاریان_دعا_6
دعای #ششم
دعای سیدالساجدین (علیه السلام ) در #صبح و #شب:
«13» اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ
وَ ارْزُقْنَا حُسْنَ مُصَاحَبَتِهِ
وَ اعْصِمْنَا مِنْ سُوءِ مُفَارَقَتِهِ بِارْتِكَابِ جَرِيرَةٍ أَوِ اقْتِرَافِ صَغِيرَةٍ أَوْ كَبِيرَةٍ
«14» وَ أَجْزِلْ لَنَا فِيهِ مِنَ الْحَسَنَاتِ
وَ أَخْلِنَا فِيهِ مِنَ السَّيِّئَاتِ
خدايا! بر محمّد و آلش درود فرست،
و نيكو همنشينى با اين روز را نصيب ما گردان ( #حقيقت_رفاقت_با_روز ) ،
و از بد جدا شدن با او، همراه دست زدن به گناه، و ارتكاب معصيت كوچك يا بزرگ، ما را حفظ فرما،
و در آن بهره ما را از خوبىها سرشار و فراوان قرار ده
و از زشتى ها تهى كن.
#حقيقت_رفاقت_با_روز
#دعا_ششم_13
🙏کانال انس با #صحیفه_سجادیه
🆔 @sahife2
#شرح_صحیفه_سجادیه_انصاریان_دعا_6
#دعا_ششم_13
#حقيقت_رفاقت_با_روز 1
🔴 رفاقت و مصاحبت نيكو با روز در سايه ايمان و عمل صالح و اخلاق حسنه، ميسّر است. ميلياردها چرخ در كارگاه هستى به اراده حضرت رب العزّه مىچرخد تا ساعات روز و شب در اختيار انسان قرار گيرد؛ انسان اولًا: نبايد اين ساعات را مجّانى از دست بدهد، ثانياً: نبايد اجازه دهد ساعات بازيچه شيطان و گوى ملاعبه ابليس و ظرف آلودگىهاى هوا و هوس و شهوات غلط گردد.
روز را بايد با ديده عقل و هدايت و چشم وجدان و انصاف نظاره كرد تا ظرف پاكىها، درستىها، كرامتها و حقايق گردد و از وجود انسان، موجودى ملكوتى و معنوى و آسمانى ساخته شود كه اگر روز را با چشم شهوت و شكم و ضلالت و گمراهى تماشا كنيم به سعادت دنيا و آخرت خود ضربه زده و هيزم خشك جهنّم خواهيم شد.
👈 ادامه دارد ...
تفسير و شرح صحيفه سجاديه، ج 5 ، ص: 66
👌 دعای #ششم
◀️کانال انس با #صحیفه_سجادیه
🆔 @sahife2
#شرح_صحیفه_سجادیه_انصاریان_دعا_6
#دعا_ششم_13
#حقيقت_رفاقت_با_روز 2
🔴 تفسيرى از آيه نهم سوره اعلى
صاحب كتاب پرتوى از قرآن مىنويسد:
«اين انسان است كه اگر چشم عقلش باز و بازتر نشد و دچار گمراهى و هواهاى نفسانى شد و استعدادها و قوايش خاموش و به هم پيچيده ماند و از قوانين حيات سرپيچى نمود، گرفتار رنجها و سختىها مىشود و هرگونه انعكاس و برخورد اوضاع و حوادث با ديوارهاى نفس گرفته و انديشه محدودش به صورت صاعقه مرگ و آواى مصيبت نمودار مىشود و پيوسته در هر قدم و اقدامش، سراب آب و زشتىها زيبا مىنمايد و چون به جلو تاخت جز رنج و آلام و خستگى چيزى برايش نمىماند.
و اگر با نور هدايت، آفاق ديدش به مبادى و نهايات زندگى باز شد و با چنين ديدى هر چه را به جاى خود و با چشم حكمت بين و جمال آرا ديد و به قواى درونى خود پى برد و عقدههايش گشوده شد و ديوار انديشههاى محدودش از ميان رفت و خود را جزء عالَم و عالَم را كلّ خود دانست، چنين انسانى استعدادهايش شكفته مىشود و ذهنش در پرتو هدايت، همه چيز را چنانكه هست مىنگرد و قواى درونيش هماهنگ و نيرومند به حركت درمىآيد و بال و پرعقلش باز مىشود و آهنگ تسبيح سر مىدهد و پيوسته عقربه هدايت را با هدفهاى عالى و عالىتر تطبيق مىنمايد. چنين انسانى در مسير بلند خود، ديگر تاريكى و مانع و مشكلى نمىبيند و با جاذبه حق و رشتههاى صفات ربوبى اوج مىگيرد واز بالا و كنار امواج مخالف و ابرهاى متراكم عبور مىنمايد و از مشاهده قدرت و نظم و حكمت و جمال مشهود- خلق و تسويه و تقدير و هدايت- به سوى اصل و از محدود به سوى سرچشمه صفات و اسماى حسنى- به سوى درياى بيكران قدرت و حيات، آسان مىگرايد.
👈 ادامه دارد ...
تفسير و شرح صحيفه سجاديه، ج 5 ، ص: 66
👌 دعای #ششم
◀️کانال انس با #صحیفه_سجادیه
🆔 @sahife2
#شرح_صحیفه_سجادیه_انصاریان_دعا_6
#دعا_ششم_13
#حقيقت_رفاقت_با_روز 3
🔴 اگر با ديد هدايت به روز بنگريم، حسن مصاحبت محقق مىشود و اگر دچار ضلالت باشيم، روزى را پشت سر خواهيم گذاشت كه سراسرش آلوده به معصيت و گناه و غرق در خطا و آلودگى و آغشته به سخط و غضب حضرت جبّار است. در اين صورت از روز به بدى مفارقت كرده و ساعاتى از عمر را تلف نموده و به ناشكرى و ناسپاسى دچار گشته و خود را در دالان بدبختى و شقاوت قرار دادهايم.
قسمتى از ساعات روز را به خريد و فروش اختصاص دهيد، ولى در خريد و فروش، حلال و حرام خدا را رعايت نماييد كه اين گونه كسب و كار جزئى از عبادت رب، بلكه از افضل عبادات است.
امام صادق عليه السلام از رسول خدا صلى الله عليه و آله روايت مىفرمايد:
مَنْ باعَ وَاشْتَرى فَلْيَحْفَظْ خَمْسَ خِصالٍ وَ الّا فَلا يَبيعَنَّ وَ لايَشْتَرِيَنَّ: الرِّبا، وَ الْحَلْفَ، وَ كِتْمانَ الْعَيْبِ، وَ الْحَمْدَ إذا باعَ، وَ الذَّمَّ إذَا اشْتَرى.
آن كه مىخواهد وارد خريد و فروش شود، بايد پنج خصلت را مواظبت نمايد، ورنه از خريد و فروش خوددارى كند. ربا، سوگند، پوشاندن عيب جنس، تعريف به وقت فروش و مذمّت به وقت خريد.
رسول خدا صلى الله عليه و آله به مردى كه مشغول فروش خرما بود، فرمود: «آيا نمىدانى كه هر كس در معامله و خريد و فروش حيله كند از مسلمانان نيست»؟!
اگر بتوانيد قسمتى از روز را به كشاورزى اختصاص دهيد كه: رسول خدا صلى الله عليه و آله دست كشاورزى را بوسيد و فرمود: اين دست در قيامت با آتش تماس پيدا نمىكند.
ساعات روز را جهت خدمت به ملّت و كشور در دامدارى و صنعت و هنر خرج كنيد كه اين گونه برخورد با روز، قدردانى و سپاس از ساعات روز است.
بعضى از ساعات روز را به حلّ مشكل مردم، عيادت مريض، ديدن مؤمن، خواندن قرآن، اداى فرائض الهى و دوستى با پاكان اختصاص دهيد كه مصاحبت نيكو با روز جز با اين امور ميسّر نيست.
#مناجات
خداوندا به ذات كامل خويش
به درياهاى لطف شامل خويش
به آن ذاتى كه مانندى ندارد
جهان جز وى خداوندى ندارد
به آن سروى كه از بطحا سرافراخت
عَلَم بر عالم بالا برافراخت
به آن شاهى كه ماه آسمان شد
شب اسرى مكانش لامكان شد
به دين پاك جمع پاكدينان
در ايوان فلك بالانشينان
به شبهاى دراز نااميدى
كه در وى نيست امّيد سفيدى
به آه دردناك صبحگاهى
به #فيض رحمت و نور الهى
كه فيضى بخشى از نور حضورم
كنى مستغرق درياى نورم
هلالى را هواى آشنايى است
به خورشيد آشنايى روشنايى است
به مهر خويشتن روزش برافروز
چو مهر عالم افروزش برافروز
( #هلالى_جغتايى )
👈 ادامه دارد ...
تفسير و شرح صحيفه سجاديه، ج 5 ، ص: 66
👌 دعای #ششم
◀️کانال انس با #صحیفه_سجادیه
🆔 @sahife2
این فقرات دعای ششم را در این روز پر عظمت
عید الله اکبر
#عید_غدیر
خاضعانه و خالصانه
با هم زمزمه میکنیم...
خدايا! بر محمّد و آلش درود فرست،
و نيكو همنشينى با اين روز را نصيب ما گردان
آمین
التماس دعا
◀️کانال انس با #صحیفه_سجادیه
🆔 @sahife2
طرح #برداشت_من هفته 30
از عبارات نورانی #صحیفه_سجادیه
👌صفحه ی ویژه اعضا در روزهای #جمعه
✳️ عبارت #منتخب
🔹اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ،
وَ اجْعَلْ لِى يَدا عَلَى مَنْ ظَلَمَنِى،
وَ لِسَانا عَلَى مَنْ خَاصَمَنِى، وَ ظَفَرا بِمَنْ عَانَدَنِى
🔸خدايا بر محمد و آل او درود فرست،
دست توانايم ده برآن كه بر من #ظلم و ستم كند،
و زبانى گويا بر آن كه با من ستيز جويد
و فيروزى بر آن كه با من دشمنى ورزد
https://eitaa.com/sahife2/5187
دعای #بیستم #مکارم_اخلاق
#دعا_بیستم_8
👈 نظرات، دل نوشته ها و حرفهای صمیمانه ی شما درخصوص عبارت فوق که از هم اکنون برای ما ارسال شود، در این قسمت بارگذاری میشود
◀️ انشاالله سعی کنید در این طرح به عشق امام سجاد علیه السلام و انس بیشتر با این کتاب نورانی ولو درحد یک خط!! مشارکت فرمایید
👌 ادمین 👇
@yas2463
👈 میتوانید این دعای زیبا را با 🎙 صدای مداحان مختلف گوش دهید
👈 و متن آن را بخوانید
◀️ کانال انس با #صحیفه_سجادیه
🆔 @sahife2
🔴 مرقد مطهر و نورانی مرحوم آخوند ملا محمد حسین #تفلیسی قدس الله سره الشریف در #تخت_پولاد #اصفهان - تکیه صاحب روضات
👈 اگر حواله کربلا میخواهی بخوانید
#حدیث_سرو
◀️ کانال انس با #صحیفه_سجادیه
🆔 @sahife2
در این فراز امام سجاد علیه السلام پیروزی بر دشمن را از خداوند طلب میکند.چیره شدن برخصم را میخواهد،چه در زبان ،چه در اعمال و رفتار.
مومن زیرک است.همواره در پی ظفر است،نه اینکه بگوید نتیجه برای ما مهم نیست.بلکه
دنبال پیروزی است،هم از نظر تکوین(از خدا می خواهد)وازنظر تشریع(تمام توان خود را به کار می گیرد)
منظور از «ید»در اینجا قدرت است.
و لسان هم یعنی «برهان»در برابر خصم.
البته زبان گویا وداشتن حجت بر علیه خصم،چیزی است که فقط باید از خداوند خواست.قرآن کریم در این مورد می فرماید:«تلک حجتنا آتیناها ابراهیم علی قومه....»برهانی که ابراهیم علیه السلام برای هدایت قوم خود به کار برد از طرف خداوند به او عطا شده بود.برهان عقلی که دشمن نتواند بر آن شبهه وارد کند،و در نتیجه دعوت حق را قبول کند یا ساکت شود.
البته برهان عقلی منافات با زبان خوش ندارد،در سوره مبارکه حج،آیه 24می فرماید:«و هدوا الی الطیب من القول ...» همه اینها برای آن است که در نهایت پیروزی وظفر بر دشمن به دست آید.....چرا؟...تا اینکه شرک، از قلب برود و خانه دل برای پذیرش حق ویکتا پرستی آماده شود و نتیجه ای چنین به دست آید که؛«فالهکم اله واحد فله اسلموا وبشر المخبتین»خدای شما خدای یکتا ست وهمه باید تسلیم او باشید....
ان شاء الله .
به حسن وخلق و وفا کس به یار ما نرسد
تورادر این سخن انکار کار ما نرسد
اگرچه حسن فروشان به جلوه آمده اند
کسی به حسن و ملاحت به یار ما نرسد
یا امیر المومنین(علیه السلام)بحق الحجة(علیه السلام)
اللهم صل على محمد و آله، و اجعلنى يدا على من ظلمنى، و لسانا على من خاصمنى، و ظفرا بمن عاندنى
بار الها بر محمد و آلش درود فرست و مرا آنچنان قرار ده كه بر كسى كه به من ستم مىكند دستى نيرومند باشم، و بر آنكه با من خصومت مىكند زبانى گويا، و بر كسى كه به من عناد مىورزد پيروز باشم.
و اجعلنى يدا على من ظلمنى.
بار الها مرا آنچنان قرار ده كه بر كسى كه به من ستم مىكند دستى نيرومند باشم.
دشمنان دين حق و مخالفين تعاليم قرآن شريف، در گذشته، بر ضد اسلام، تبليغاتى مىنمودند و در افكار جوانان سم پاشيهايى مىكردند تا آنان را از گرايش به آيين الهى بازدارند.
از آن جمله مىگفتند: دين ترياك جامعه است و آن را براى تخدير افكار مردم ساختهاند،
و مثال مىآوردند كه در اسلام اكيدا دستور داده شده كه مردم صابر و بردبار باشند، يعنى ظلم ظالم را تحمل كنند و به اذيت و آزار ستمكاران تن دردهند كه خداوند افراد صابر را دوست دارد.
از اين سخن نتيجه مىگرفتند كه دين، مردم را به ذلت و زبونى و توسرى خوردن از زورگويان دعوت مىكند و آنان را به تحمل آزار و اذيت متجاوزين تشويق مىنمايد.
مىگويد: اگر در دنيا ظلمها را پذيرا شديد و عكسالعملى از خود نشان نداديد در قيامت پاداش بزرگ خواهيد داشت، و به استناد اين سخن خلاف واقع مىگفتند دينى كه مردم را ذليل و توسرىخور بار بياورد قابل پيروى نيست و بايد هر چه زودتر آن را ترك گفت.
برای آن که بدانید اين گفته تهمتى بيش نيست، لازم است معناى #صبر را بدانيم و موارد اعمال آن را كه از اولياى گرامى اسلام رسيده است بشناسيم تا حقيقت آن طور كه هست آشكار گردد و بطلان كلام معاندين واضح شود.
صبر به معناى مالكيت نفس و قدرت خويشتندارى است و على (ع) آن را به شجاعت تعبير نموده و فرموده است:
الصبر شجاعه.
صبر و بردبارى رمز پيروزى و راه كاميابى و موفقيت است.
كدام محصل بدون تحمل صبر و خويشتندارى در شنيدن درس استاد و مطالعهى كتاب و تمرينهاى لازم مىتواند مدارج علم را بپيمايد و به كمالى كه شايستهى آن است برسد،
كدام كشاورز و باغدار بدون تحمل مشقت شخم و آبيارى و بدون زحمت پيوند و سمپاشى مىتواند محصول خوب به دست آورد و موجبات رفاه خود را در زندگى فراهم سازد.
هر كس در هر كارى كه عهدهدار است بايد صابر باشد، زحمت كار را تحمل نمايد، و با رنجها و ناراحتيهاى آن بسازد تا به هدفى كه دارد نايل گردد.
نابرده رنج گنج ميسر نمىشود
مزد آن گرفت جان برادر كه كار كرد
حفص بن غياث حديث مفصلى دربارهى صبر از امام صادق (ع) نقل نموده از آن جمله فرموده است: اى حفص! در تمام كارهايت صابر و بردبار باش، خداوند حضرت محمد صلى الله عليه و آله را به رسالت مبعوث فرمود و به او دستور صبر و مدارا داد. فرمود: در مقابل گفتههاى مخالفان بردبارى نمايد و از آنان به گونهاى خوب و نيكو دورى گزيند.
سپس در اين حديث، امام صادق (ع) آيات متعددى را كه خداوند به موجب آنها به پيمبرش دستور صبر داده ذكر نموده و در پايان حديث از پيروزى و غلبهى آن حضرت بر مشركان و دشمنان ياد نموده است.
صبر و ظفر هر دو دوستان قديماند
بر اثر صبر نوبت ظفر آيد
على (ع) فرموده: انسان صبور و بردبار فاقد پيروزى و ظفر نمىشود اگر چه مدت صبرش به درازا بكشد. براى آنكه هدف اسلام در امر به صبر و تحمل شناخته شود، لازم است بدانيم كه در كجا و در چه مورد اولياى گرامى اسلام، پيروان خود را امر به صبر و بردبارى نموده و اين وظيفهى سنگين را بر عهدهى آنان گذاردهاند، و با روشن شدن موارد صبر، هدف و مقصود از آن روشن مىگردد.
على (ع) فرموده: صبر و بردبارى يا صبر در مصيبت است يا صبر بر طاعت است و يا صبر از معصيت، و درجهى اين سومين قسم صبر، از دو درجهى اول برتر و بالاتر است.
براى يك فرد باايمان، مصيبت پيش مىآيد: فرزند جوانش بر اثر تصادف با ماشين كشته مىشود، مزرعه و باغش كه تمام سرمايهى زندگى اوست بر اثر سيل از ميان مىرود و تهيدست مىگردد، و از اين قبيل مصائب و بلايا، چون باايمان است براى خدا صبر مىكند و بىتابى و جزع نمىنمايد، و اين معناى صبر در مصيبت است.
شخص باايمان براى اطاعت از دستورات باريتعالى به زحمتهاى تكاليف دينى تن مىدهد، سختى روزه را تحمل مىكند و امساك مىنمايد، با مشكلات فرايض يوميه مىسازد و آنها را انجام مىدهد، فشار درونى پرداخت حقوق الهى از خمس و زكات و ديگر پرداختهاى مالى را تحمل مىنمايد و دين شرعى خود را ادا مىكند، و اين صبر بر طاعت است كه دومين قسم صبر است كه امام (ع) فرموده.
شخص باايمان در مقابل پول ربا يا رشوه يا ديگر پولهاى غير مشروع واقع مىشود ، با آنكه نياز شديد دارد براى خدا صبر مىكند و آن پولها را نمىگيرد، جوان باايمان در شرايط عمل منافى با عفت قرار مىگيرد، با آنكه از نظر غريزهى جنسى تمايل بسيار شديد دارد، اما براى رضاى خدا خويشتن را نگاه مىدارد و دامن پاك خود را به بىعفتى آلوده نمىكند، و اين قسم صبر، بردبارى و صبر در مقابل گناه است و مردان باايمان به آن توجه بسيار دارند. به فرمودهى على (ع)، درجهى اين قسم صبر از دو قسم اول برتر و مهمتر است. آن كس كه واجد ايمان قوى و داراى مالكيت نفس است در زمينهى مصيبت و اطاعت و معصيت، براى جلب رضاى باريتعالى صبر مىكند و خويشتن را با نيروى ايمان نگاه مىدارد ، چنين انسانى به فرمودهى امام صادق (ع) از نعمت حريت برخوردار است، بنده و مطيع بىقيد و شرط خداوند است و از بندگى غير خداوند آزاد.
ابىبصير مىگويد، از امام صادق (ع) شنيدم كه فرمود: انسان آزاد در تمام احوال، آزاد است، اگر با يك مصيبت مواجه شود صبر مىكند، و اگر مورد هجوم مصائب قرار گيرد در هم شكسته نمىشود، اگر چه اسير و مقهور گردد و زندگى سهل و آسانش به مشقت و زحمت تبديل شود، همانطور كه تاريكى چاه و بردگى و مقهور شدن، به آزادگى يوسف صديق امين آسيب نرساند و سرانجام بر اثر صبر و شكيبايى، خداوند بر وى منت نهاد و جبار متكبر مصر را پس از آنكه مالك و صاحب اختيار وى بود بندهى او قرار داد.
از آنچه معروض افتاد اين نتيجه به دست آمد كه معناى صبر، شجاعت و قوت نفس است، معناى صبر، مالكيت اراده و حفظ خويشتندارى است، صبر، رمز موفقيت براى تمام كسانى است كه مىخواهند در رشتههاى علمى يا عملى پيروز گردند و كامروا شوند،
خلاصه اينكه صبر يكى از مهمترين وسايل براى پيمودن مدارج كمال مادى و معنوى است،
كسانى كه صبر را در اسلام به تحمل ستم ستمكاران و ظلم و بيدادگرى معنى مىكردند،
كسانى كه بردبارى را تن دادن به ذلت و سكوت در مقابل متجاوزين تفسير مىنمودند
خيانتى بزرگ و غير قابل اغماض مرتكب شدند ،
هدفشان در اين عمل خائنانه گمراه ساختن مسلمانان و منحرف نمودن نسل جوان باايمان بود. خوشبختانه انقلاب اسلامى عملا به آنان پاسخ كوبنده داد و جوانان مسلمان با صبر و بردبارى در راهپيمايىهاى شهرها و مقابله با مسلسلها و همچنين در ميدانهاى جنگ تحميلى و تحمل زخمها و رنجها، صبر را كه رمز موفقيت است تفسير نمودند و به پيروزى نايل آمدند.
پس با توجه به معناى صبر در اسلام اينك براى روشن شدن جمله ى "و اجعلنى يدا على من ظلمنى "
لازم است بدانيم اسلام درباره ى #ظلم چه گفته
و درباره ى كسى كه مورد ظلم واقع مىشود چه دستورى داده و چه وظيفهاى را بر عهدهى وى گذارده است.
رسول اكرم فرمود: هفت عذاب بين بهشت و بنده است و آسانترين آنها مرگ است. انس بن مالك مىگويد به حضرت عرض كردم: يا رسول الله! سختترين آنها كدام است؟ فرمود: وقوف در حضور باريتعالى موقعى كه ستمديدگان براى احقاق حق، با ستمگران درگير مىشوند.
درباره ى كسانى كه مورد ستم واقع شدهاند ...قرآن شريف در سورهى شورى ضمن چند آيه علائمى را براى مردم باايمان ذكر نموده، از آن جمله فرموده است:
و الذين اذا اصابهم البغى هم ينتصرون.
مردمان باايمان كسانى هستند كه وقتى مورد اصابت ستم واقع مىشوند دفاع مىكنند و براى كوتاه كردن دست ظالم استنصار مىنمايند.