May 11
آیت الله علیدوست:
🌻یکی از عهدهای ضروری که انسان به ویژه سربازان امام زمان عج باید با خود داشته باشند، آن است که خداوند و دین او را به مردم برسانند،
✅ از امام زمان عج سخن بگویند و دین خدا را تبلیغ کنند نه آنکه تبلیغ خود کنند.
⛔️باید با خود عهد کنیم که شائبه های أنانیت و تبلیغ خود را حذف کنیم.
@salsabeal
🔰ورود حوزه های علمیه به موضوعات روز؛ الزامات و بایسته ها
🎙 آیت الله علیدوست
🔻درباره فرمایشات مقام معظم رهبری درخصوص ورود حوزه به موضوعات روز:
🔹این آمادگی در حوزه برای ورود به موضوعات روز وجود دارد. البته به نکتهای باید توجه شود که ورود حوزهها به این مسائل شرایطی دارد که به نظرم مسئولان حوزههای علمیه، بزرگان، اساتید، مدیریت حوزه وشورای عالی باید به این نکات توجه کنند:
🔸ورود به این موضوعات باید ورود محتاطانهای باشد. اولا کسانی ورود کنند که گفتمان این مسائل را داشته باشند، یعنی ممکن است یک استاد مسلط بر مکاسب، رسائل و کفایه و درس خارج ورود کند اما گفتمان و فرهنگ گفتگوی این بحثها را نداشته باشد و لذا بخواهد با همان ابزارهای قدیم و ابزارهای سنتی این موضوعات را حل کند بنابراین این ورود، ورود موفقی نخواهد بود.
▫️به عنوان مثال مسائل بانکها همانطور که میدانید و ابزارهای مالی و ابزارهای مشتقه امروز از مسائل معاصر و مسائل روز است و اگر کسی بخواهد به این موضوعات ورود کند و بگوید شما وارد بانک شوید و با همان حیل شرعی یک سری عقود تصنعی و ظاهری برقرار کند و به گمان خودش مشکل را حل کرده است. از این جور تفکر بانکداری اسلامی در نمیآید این اسلامی نما و اسلام نماست. چراکه فرد آن گفتمانی که باید داشته باشد فهم نظام اقتصادی اسلام را داشته باشد را ندارد.
🔹به نظر من اگر ما فاصله داریم با اقتصاد اسلامی آنچه که از روایات استخراج شود و آنچه که از قرآن استفاده شود کسی نمیخواهد از خودش چیزی بگوید به دلیل همین نبود گفتمان کسانی است که حتی در این رابطهها تصمیم گیر بودهاند و قانون گذار بودهاند این یکی از بایستههایی است که باید مطمح نظر قرار بگیرد.
🔸از طرفی برخی از موضوعات حتی برای کارشناسان فن هنوز روشن نیست. شما ببینید شرکتهای هرمی وقتی که وارد کشور ما شد تا الان چقدر پوست انداخته است وچقدر محتوای آن تغییر کرده است و اقسامی پیدا کرده است. اگر قبلا میگفتند همه اقسام آن حرام است الان برخی از اقسام آن با آنچه که قبلا گفته شده است فاصله دارد. برخی از موضوعات در حال شدن است اگر کسی میخواهد به این موضوعات بپردازد باید به این نکته توجه داشته باشد به تغییراتی که گاهی روزانه رخ میدهد و معاملات دیجیتال، بیت کوینها و رمزارزها هنوز در حال شدن است و در حال تحول است.
▫️بنابراین اگر کسی میخواهد به این موضوعات بپردازد باید به این تحول و شدنها توجه کند. گاهی دیده شده است افرادی به این مسائل پرداختهاند اما اطلاعاتشان مربوط به ۸۰ سال پیش است حتی منابعی که استفاده میکنند مربوط به خیلی از گذشتههای دور است. اینکه پرداختن به مسائل معاصر نیست و نظر رهبری هم قطعا این نخواهد بود. نکته دیگری که باید در این موضوع توجه شود این است که کسی که میخواهد به این موضوع ورود کرده و بحث کند نباید پیش خودش چند مسئله داشته باشد و فقط درباره این مسائل بحث کند.
🔸گاهی بسیاری از کتابها را میبینیم که عنوان معاصر دارد و یا شبیه این عنوان است اما میبینم به آنچه که در کف میدان مطرح است توجهی نشده است به طور مثال در کمیته فقهی بورس یا کمیته فقهی بانک مرکزی مطرح است، سازمان بورس سوال دارد و شرکتها پرسشهایی دارند یک موضوع است اما آنچه که محقق به آن پرداخته است یک موضوع دیگر است. محقق سوالاتی در گمان خودش داشته است و حاضر هم نشده است به میدان سری بزند و ببیند سوالات چیست. اینطور که نمیشود باید محقق حواسش به سوال باشد و آن سوال را پاسخ دهد.
🔹باز یکی از نکات دیگر که ورود مناسب را شامل میشود این است که سوالها حسب الفرض نباشد. یعنی به طور مثال ما یکباره وارد معاملات رمزارزها میشویم بعد میگوییم اگر مال باشد اشکال ندارد، معامله درست است اگر مال نباشد، درست نیست. این که قبلا از ورود حوزه به این موضوعات هم معلوم بود و از همه مهمتر این است که استفاده فنی و منضبط از کارشناسان امین هم باید صورت بگیرد. گاهی اوقات فقیهی که بحث میکند خودش کارشناسی میکند خودش داوری میکند و اگر احیانا هم از کارشناس استفاده کند کارشناسی نیست که به معنای واقعی کارشناس باشد از گزارشاتی که در مقالات فقهی مشاهده میکنیم متوجه میشویم که این افراد به کارشناس مراجعه نکردهاند و صرفا ویکی پدیا را دیده است و به آن حکم کارشناسی داده است یا خودش تطبیق داده است لذا باید بحثها حداقل دو ضلعی باشد یعنی یک ضلع آن در اختیار استاد فقیه عهده دار شود و یک ضلع را کارشناس امین عهده دار شود و اینها کنار هم باشند و الا اگر من فقیه اطلاعات متفرقی را بدست بیاورم که بعضا نادرست هم است و آن را وارد کتاب کنم این درست نیست. بایستهشناسی و آسیبشناسی فقه معاصر چه آسیبهایی دارد و چه بایستههایی لازم دارد از جمله مباحثی است که من در گذشته نیز به آن پرداخته ام.
کانال آیت الله علیدوست
https://eitaa.com/salsabeal
آیت الله علیدوست
🌀ضرورت تعظیم شعائر فاطمی (بخش اول) بسم الله الرحمن الرحیم * و لا تلبسوا الحق بالباطل و تکتموا الحق
🌀ضرورت تعظیم شعائر فاطمی (بخش دوم)
2️⃣ اگر برفرض غیر واقع مطالعه و تحلیل تاریخ صدر اسلام را حرام بدانیم، آیا افسانهانگاشتن شهادت حضرت زهرا - سلام الله علیها – و انکار هرگونه حرکت ناروا نسبت به ایشان، بیت فاطمه - سلام الله علیها - و حوادث دیگر در درون خود گزارش تاریخی با تحلیل ندارد؟ این که هجوم به بیت فاطمه (س) نانجیبانه به این گونه توجیه شود که خلیفه و نیروهایش میخواستند ببینند اگر داخل خانه از «مال الله» چیزی هست بردارند و بین مسلمین پخش کنند، (انه کبس البیت لینظر هل فیه شیء من مال الله الذی یقسمه و ان یعطیه لمستحقه. ابن تیمیه، منهاج السنة، ج8، ص 291) گزارش و تحلیل حرام تاریخی نیست؟!
گویا حرمت نقل تاریخ و تحلیل آن یک طرفه است! توصیه صاحب این قلم این است که نابخردانه وقایع تاریخ را افسانه پنداری نکنیم.
3️⃣ تعجب از کسانی است که نبود عزاداری به سبک امروزین در ایام فاطمیه را در زمان امام علی و حسنین (علیهم السلام) نشان از بیاعتباری، غیر ضرور – بلکه انحراف آن – می دانند؟ در حالی که کمتر آشنایی به تاریخ حکایت از این دارد که هیچ زمینهای در آن زمان برای این حرکتها جز به ندرت و در مواقعی خاص نبوده است. البته منکرانی هم نبودهاند که تشیع و امامت و عالمان امامیه را بدهکار کنند و لذا تا زمینه و دریچهای باز میشد حضرات معصوم علیهم السلام مصیبتهای وارده را متذکر میشدند، چراکه اذا زال المانع جاز و عاد الممنوع.
فضای نامناسب در آن زمان تا جایی بود که حتی در زمان امام صادق (علیه السلام) وقتی تعدادی محدود در خانه امام جمع میشوند و به عزاداری میپردازند امام اشاره به بستن درب خانه میکنند و دستور گریه آرام میدهند (کافی، ج8، ص 216).
4️⃣ البته هیچ عالم دینی و متفکر اسلامی موافق عزاداری به هر سبک و سیاق نیست؛ عزاداری را باید هدایت کرد و عامل ترویج و تبلیغ معارف دین قرار داد. تاریخ را روشن کرد و نسل مخاطب را هدایت نمود. کسانی که دغدغه صرف مال و وقت را برای بیان معارف دارند، آیا نمیدانند که یکی از بهترین راههای نشر مذهب و اسلام اقامه مجالسی مثل فاطمیه و عاشورا است؟! هدایت میلیونها انسان و دانشمندان و نویسندگانی توانمند چون سید ادریس الحسینی از مراکش نویسنده «لقد شیعنی الحسین – علیه السلام – و احمد حسین یعقوب از اردن نویسنده «این سنة الرسول و ماذا فعلوا بها» و... جز از برکات و آثار همین جلسات است؟!
5️⃣ در پایان باید از بزرگانی چون سید شرف الدین صاحب «المراجعات» و سید محسن امین صاحب «الشیعة بین الحقائق و الاوهام» یاد کرد که چگونه در روش خالد و محمود خویش، بنیان گفتگوی روشنگر و فارغ از ایجاد شقاق، اختلاف و نفاق را گذاشتند. روشی که همیشه تاریخ درمان دردها است و متضادنمای «یا بیان حقیقت با اختلاف و یا کتمان حقیقت بدون اختلاف» را حل کرده و مرتفع ساختند. إِنْ أُرِیدُ إِلَّا الْإِصْلَاحَ مَا اسْتَطَعْتُ.
الحمد لله رب العالمین
قم – حوزه علمیه – ابوالقاسم علیدوست
2/دی ماه/1402
9/جمادی الثانی/1445
کانال آیت الله علیدوست
https://eitaa.com/salsabeal
قبض فقه و بسط باطن
درنگی در مناظرهی عبدالکریم سروش و ابوالقاسم علیدوست
👤 #یاسر_میردامادی
نسبتسنجی عقل و فقه نکتهی محوری مناظرهی سهگانهی سروش-علیدوست به میزبانی برنامهی اینترنتی «آزاد» در نیمهی دوم ۱۴۰۳ خورشیدی بود. هر دو طرف بحث همدلانه از عقل سخن میگفتند. اما سروش از «قبض فقه» دفاع میکرد تا جا برای عقل باز شود، حال آنکه علیدوست از «بسط فقه» دفاع میکرد تا جا برای عقل باز شود. سروش استدلال میکرد که جدی گرفتن عقل، به ویژه عقل مدرن، کاروباری همه یا هیچ است. از نظر او اولا فقه برای «بلاموضوع و بی ربط» (irrelevant) نشدن و ثانیا برای تأمین عدالت در جهان جدید چارهای جز جدی گرفتن عقل مدرن ندارد.
اما، از نظر سروش، عقل مدرن را که جدی بگیری سرآخر چیزی از فقه باقی نمیگذارد، تنها باقی میماند فقهِ عبادات و شبهعبادات یا به قول فان اس فقهِ «ژیمناستیکِ عبادت» که البته آن هم چون نیک بنگری در بنوبنیاد مراسم صبحگاه، ظهرگاه، شامگاهی ظاهری-دنیوی است و نه سلوکی باطنی-اخروی. در یک کلام، آنچه از فقه باقی میماند تلاش منفعلانه و مذبوحانه برای تطبیق خود با عقل جدید است، از لغو بردهداری گرفته تا (احتمالا در آینده) لغو اعدام، لغو نابرابریهای زن و مرد و کافر و مؤمن، کنار آمدن با «ربا» و قس علیهذا.
از نظر سروش، عقلانی کردن فقه قدم نهادن در سرازیریِ محو فقه است و باکی از این نیست. زیرا فقه غیر ضروری و بلکه مضرّ است. در مقابل اما، علیدوست، محترمانه و با زبانی نامفهوم برای عموم البته، استدلال میکرد که برای عقلانی کردن فقه باید آن را بسط روشمندانه داد: عنصر مصلحت را وارد آن کرد، فقه را مقاصدی کرد تا فقه طراز نوین در موارد مستحدثهای که «نصوص» ساکت اند متن را به صدا در آورَد و حکمی سازگار با روح زمانه و در راستای مقاصد شارع از آن استخراج کند. سروش اما میگفت «نصوص» وقتی ساکت اند باید به عقل جمعی مدرن مراجعه کرد ــــ و البته از نظر سروش «نصوص» سراسر ساکت اند و مفسر است که حرف در دهان متن میگذارد. عقل خالص هم نداریم، بلکه ماییم و خردهعقلی کآتش در آن نتوان زد.
سروش، مصرّانه و بیپرده، به مشکلات بسط فقه اشاره کرد: ۱. فقدان معیار برای تمایز نهادن میان «عقل خالص» و «عقل ناخالص» (به تعبیر دقیقتر: فقدان معیارِ فقیهانهای بین الاذهانی و خالی از مصادره به مطلوب برای تمایزنهی میان «خالصی» و «ناخالصیِ» عقل) ، ۲. خانه کردن فقه در زمین دیگران، که زمین عقل جمعی است. و البته توصیهی مولوی در گوش ما است که «در زمین دیگران خانه مکن». خانه کردن فقیهان در زمین عقل مدرن، در حالت خوشبینانه، غیر ضروری و بی فایده و در حالت بدبینانه، مخلّ به عقلانیت مدرن و غاصبانه است.
با این حال، آنچه حتی به اشاره هم مورد بحث قرار نگرفت و در عین حال مسألهای محوری است، مشکلات «قبض فقه» است. حال آنکه برای پروراندن راه حلی جامع در نسبتسنجی عقل و فقه، یعنی راه حلی که بیشترین مزایا و کمترین مضرات را داشته باشد، باید حسن و قبحِ «قبض فقه» و حسن و قبحِ «بسط فقه» هر دو را با هم سنجید، سنجیدنی نه یکبار برای همیشه و از جنس خطابه که سنجیدنی دائمی، استدلالی و گفتوگویی. در ادامه به شکل گذرا به بحث از مشکلات «قبض فقه» خواهم پرداخت.
کانال آیت الله علیدوست
https://eitaa.com/salsabeal
📷| گزارش تصویری
⚡️بازدید آیت الله ابوالقاسم علیدوست از سومین نمایشگاه تخصصی پژوهشهای کلامی و فقهی معاصر
کانال آیت الله علیدوست
https://eitaa.com/salsabeal
🔰 هجمه به اسلام با انواع تاکتیک ها
(به مناسبت رحلت پیامبر عظیم الشان)
✔️ استاد ابوالقاسم علیدوست
(بیانات در جلسه خارج اصول فقه 1393)
بسم الله الرحمن الرحیم
🔹در مورد پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله حتی از غیر مسلمانان که به نبوت ایشان ایمان نداشتند مدح های فراوانی وجود دارد. آنان به نقش این شخصیت و ظرفیت استثنایی او اعتراف کردند و این مهم را در کتاب ها و مقاله ها نوشتند.
🔹در میان همه ستایش ها بعد از قرآن کریم ستایشی بالاتر از آنچه امیر مؤمنان علی علیه السلام در مورد پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله بیان فرموده پیدا نمی کنیم ایشان در دعای صباح پس از ستایش پروردگار در چهار جمله اظهار مودت و محبت میکنند:
صل اللهم علی الدلیل الیک فی اللیل الالیل
والماسک من اسبابک بحبل الشرف الاطول
و الناصع الحسب فی ذروة الکاهل الاعبل
و الثابت القدم علی زحالیفها فی الزمن الاول
خدایا درود فرست به آن راهنمای به سویت در شب تیره و تار جاهلیت آن چنگ زننده از میان ریسمانهایت به بلندترین رشته شرف و آن دارنده حسب پاک و ناب که بر گرده استوار و بلند شرافت قراردارد و آن ثابت قدم در لغزشگاه های دوران پیش از بعثت این سخن حضرت شعر و نثر نیست بلکه فراتر از آن هاست.
🔻دوستان گرامی مهم آن است که رسالت خود را به درستی درک کنیم در پنج شش سال گذشته جریان های ضد اسلام دست به فعالیت های خیلی خطرناکی زده اند به دو روش و دو تاکتیک هجوم اشاره می کنم.
✅ تاکتیک رأس هرم
در این تاکتیک همه فعالیت ها و هجمه ها متوجه رأس هرم و آن نقطه کانونی است و به کمتر از آن راضی نیست آشکارا و بی محابا به شریان های حیاتی حمله ور شده تا به مقصود خود دست پیدا کنند.
در دوران قبل از انقلاب جریان های مخالف شاه به مخالفت با وزیران صاحب منصبان و حتی خانواده شاه میپرداختند ولی حضرت امام شاه را هدف گرفت وانتقادها به دیگران را بازی می دانست.
امام خمینی بر همین اساس شعار اصلی خود را بر رفتن شاه متمرکز کردند امام رأس هرم قدرت پهلوی را نشانه گرفته بود و به خوبی بر این امر واقف بودند که با رفتن شاه، رژیم پهلوی نیز خواهد رفت امام خمینی برای پشتوانه نظریه «شاه باید برود » به شعارهای مردم استناد می کردند و می فرمودند: که الآن تمام مردم ایران از بزرگ و کوچک شعارشان بر رفتن شاه است.
✅ تاکتیک قاعده هرم
در این تاکتیک حمله به اهداف خرد تعلق می گیرد و از هجمه ها به رأس هرم و نقطه های کانونی پرهیز می شود.
قبل از انقلاب برخی از جریان های مخالف شاه به دنبال اصلاحات خرد بودند تا به بر اندازی طاغوت منجر شود.
✅ اسلام و هجمه ها
از این دو تاکتیک حق و باطل هر دو استفاده می کنند در پنج سال گذشته جریان های مخالف اسلام از هر دو تاکتیک برای مقابله با اسلام استفاده کرده و می کنند اینان رأس هرم را هدف گرفته و همه قوای خود را متوجه آن کردهاند لذا به قرآن سوزی و کشیدن کایکاتور برای شخص پیامبر روی آورده اند و شمشیر را از روی بسته اند این همان تاکتیک راس هرم است تاکتیک قاعده هرم را نیز دنبال می کنند به این شیوه که (مثلا) کتابی نویسنده مطابق عقاید شیعه و در ظاهر از باورها و فقه شیعه دفاع می کنند اما در لابلا، باور مطالعه کننده کتاب را نسبت به علمای شیعه مورد هجمه قرار می دهند و علیه ایشان مطالبی را بیان می کنند تا بین شیعه و علمای آنها فاصله ایجاد کنند یا حرف های اهل تسنن را در لا بلای کتاب تزریق می کنند مثلا گفته می شود: ما حق نداریم حوادث صدر اسلام را تحلیل تاریخی کنیم چرا که در این صورت نمی توانیم کار برخی اصحاب را توجیه کنیم و نسبت به آنها بدبین شویم و… رسالتی که برعهده ماست این است که شرح زندگی پیامبر را بدون اعمال سلیقه بیان کنیم.
به یقین اگر بتوانیم زندگی پیامبر را همان گونه که هست برای انسانها بیان کنیم دل ها شیفته او می شود تریبون های بزرگی در اختیار ماست لکن بهره وری اندک است و برخی اگر سخن نگویند این به نفع شیعه است ببینیم که دشمنان با چه سرعتی کتاب را به دست ما می رسانند وما چه فرصت هایی را از دست می دهیم متاسفانه در برخی از موارد باید کار را از دشمن یاد گرفت!
کانال آیت الله علیدوست
https://eitaa.com/salsabeal
🔰 جای شهید بهشتی در سپهر فقاهت همانند سیاست خالی است
📖 آیتالله ابوالقاسم علیدوست در گفتوگویی مطرح کرد؛
📕 شهید بهشتی شخصیتی بود که هرگز از انضباط فکری و فقهی خارج نشد؛ یعنی اظهار نظر فقهی غیرمنضبط نمیکرد و براساس روابط شناخته شده اجتهاد، فقاهت خود را نشان داد. فقه ایشان فقه پایا و پویا، منضبط، اصولی و متناسب با اقتضائات زمان و مکان بود.
📕 البته نمیگوییم که دیدگاههای ایشان قابل نقد نبود، خود بنده هم بر آراء ایشان نقد دارم ولی این نقد برایندی است و نه فرایندی، یعنی او به صورت روشمند اجتهاد میکرد و اگر نقدی بر آراء او وجود دارد در برایند و نتیجه بحث است. به هر حال همان طور که جای ایشان در سپهر سیاست کشور خالی مینماید و اگر بود خلأیی را پر میکرد در سپهر فقاهت هم اگر بود وجودش کاملاً ملموس بود.
📕 اگر فقیه ما پایا و پویا و با توجه به حوادث واقعه اجتهاد کند، در همه مقولات مانند اقتصاد، بازار و معاملات این اجتهاد لازم است؛ الان نقد بنده بر برخی نهادها این است که میخواهند با متد خاصی مسائل اقتصادی را قانونگذاری کنند در حالی که داشتن روش اجتهاد در هر عرصه فقهی جزء ضروریترین کارها است.
کانال آیت الله علیدوست
https://eitaa.com/salsabeal
✔️استاد ابوالقاسم علیدوست
🔹عقیده بنده این است که اجتهاد بدون روششناسی به سامان نخواهد رسید. نمیگویم روششناسی اجتهاد فقهی بلکه کسی که بخواهد در تفسیر، کلام، معارف و فقه قلم بزند نیازمند روششناسی و منهج است وگرنه بیراهه رفته و سعی نامشکور از او صادر خواهد شد.
🔸توصیه میکنم که محققان حاشیه محقق ایروانی را بر شیخ اعظم انصاری بخوانند. ایشان در برخی موارد به شیخ انصاری حمله علمی کرده و گفته است که شما در مسئله نظرات و ادله موافق و مخالف را هم آورده و یکطرف را تقویت و طرف دیگر را تضعیف کردهای ولی از تعبیر لکن الانصاف استفاده میکنید و این دیگر چیست؟ انشاء الله و ماشاءالله و اگر و مگر چیست؟ اگر نظرتان را دادید این تردید برای چیست؟
🔹در یکی دو دهه قبل مقالهای با عنوان «نصبسند» نوشتم که بازتاب زیادی داشت؛ نظر بنده این بود که نص غایت و هدفی دارد و ما باید مقاصد شریعت را لحاظ کنیم ولی منتقدان بنده گفتند که اگر مقاصد به میان بیاید دین را خراب خواهد کرد که این توجیه برای بنده قابل هضم نیست.
کانال آیت الله علیدوست
https://eitaa.com/salsabeal
آیت الله علیدوست:
همگان میدانند حاکمیت «برادری دینی»، همگرایی، تقریب و همزیستی مسالمتآمیز همه مسلمانان نه تنها ضروری، بلکه مقدس است. بالاتر از این، میتوان گفت: همزیستی مسالمتآمیز همه انسانها، مسلمان و غیر مسلمان عدم اختلاف و پررنگشدن «برادری انسانی» - که قرآن کریم بارها از آن یاد میکند – نیز امری مبارک و عزیز است. در همین راستا است که قرآن، پیامبر – صلی الله علیه و آله - ، اصحاب ایشان و امامان اهل بیت – علیهم السلام -، عالمان و مصلحان دلسوز همیشه منادی تقریب و زندگی در کنار هم بودهاند. و اگر ندایی به اختلاف و شقاق در امت پیامبر بوده است از دشمنان دین و مسلمانان بوده است.
کتاب حق هستی
دفتر یکم
ویژه اندیشه تقریبی بین مذاهب و ادیان
خرید آنلاین با پست رایگان
https://arabadib.ir/shop/product/view/1/741
کانال آیت الله علیدوست
https://eitaa.com/salsabeal
آیت الله علیدوست:
خداوند متعال در بعث رسولان و انزال کتب آسمانی و تشریع مقررات، مقاصد و اهدافی کلی و کلان داشته است که عالمان دین، بعدها از آن به «مقاصد شریعت» یاد کردند. مقاصد شریعت غیر از علتها و حکمتهای جزیی احکام است که در شریعت مطهر اسلام بیشمار است. مقاصد شریعت آن اهداف کلی است که چون لباسی سرتاسری بر اندام شریعت پوشانیده میشود. در قرآن و روایات اموری چون اقامه مردم به قسط و عدل، آزادی انسانها از قیود و خرافات، شکوفایی استعدادها، تعلیم و تزکیه از مقاصد عالیه شریعت به شمار رفته است.
کانال آیت الله علیدوست
https://eitaa.com/salsabeal
آیت الله علیدوست:
مایه تأسف فراوان است که آیات و اسناد مبین مقاصد،آن گونه که باید مورد توجه مفسران، عالمان و فقیهان قرار نگرفته است. در حالی که مطمح نظر قراردادن تراث و آیات مبین مقاصد، گفتمان و گفتگوی فهمنده نصوص دینی را از فهم اتمیک، شخصی، خودحقپندار به فهمی نظاممند، اجتماعی و متحمّل آرا و افکار دیگران میرساند. شمشیر عداوت را از دست ایشان و عموم مسلمانان میگیرد و به جای آن، قلم و تفکر را به آنها ارزانی میدارد.
مسلمانان، دیگر به نام خدا خون نمیریزند، سنی و شیعه پنجه تعرض به رخسار شکوه و آبروی همدیگر نمیافکنند و سالم، عزیز و کریم در کنار یکدیگر زندگی میکنند؛ اقامه قسط میکنند؛ خرافات را میزدایند؛ به پیشرفت و تکامل فکر میکنند؛ و در نهایت ، تعلیم و تزکیه و خروج از ظلمت به نور مورد اهتمام ایشان قرار می گیرد.
در این جا است که به دلیل محور قرار گرفتن آیات و نصوص مبین مقاصد الاهی، جامعه به اهداف خداوند در بعث رسل و انزال کتب و تشریع مقررات نزدیک میشود و به تعبیر دیگر: دین خدا در زمین حاکمیت مییابد.
• عالمان، غیر فقیه، باید در تفسیر قرآن و نصوص دینی، همه نصوص را در سایه نصوص مبین مقاصد تفسیر کنند؛ در این جا است که دینی مطبوع، جامع، جهانی و جاودان به عرصه دنیا ارائه میشود. و ثمره مبارک این نگاه، زیست آرام همه انسانهای حقجو در کنار یکدیگر است.
کانال آیت الله علیدوست
https://eitaa.com/salsabeal
آیت الله علیدوست
آیت الله علیدوست: همگان میدانند حاکمیت «برادری دینی»، همگرایی، تقریب و همزیستی مسالمتآمیز همه مسلما
آیت الله علیدوست:
• فقیهان سترگ اسلام – فارغ از هر مذهبی که دارند- ضمن اقدام لازم و حتمی به صدها آیه و روایت معتبر – که در موارد جزئی و خرد وارد شده است- به آیات و نصوص مبین مقاصد نیز بنگرند و با مطمح نظر قراردادن این نصوص به استنباط احکام بپردازند.
طبیعی است که به دلیل اشتراک همگان در قبول این اَسناد، خروجی اجتهاد فقیهان تا حد زیادی به ویژه در امور سیاسی، اجتماعی و آن چه به کلیت جامعه مسلمانان مرتبط است به همدیگر نزدیک شده و مسلمانان با اختلاف کمتر در کنار هم زندگی میکنند.
البته هیچ فیلسوف فقهی معتقد نیست که اختلافات جزئی مذاهب مختلف فقهی مرتبط به اسلام به کلی باید از بین برود، لکن صحبت بر سر تقلیل این اختلافها و در نهایت زیست سالم در کنار یکدیگر است و تمسک به مقاصد شریعت از عهده این کار برمیآید.
اینجانب در مقالات و نگاشتههای مختلف با بسط بیشتر به این امور پرداختهام. به امید تقریب و اتحاد رفتاری و زیستی خالی از تنش در کنار یکدیگر؛ اصلاح مفاسد امور مسلمانان و قلع و قمع دشمنان ایشان در هر زمان و مکان.
کتاب حق هستی
دفتر یکم
ویژه اندیشه تقریبی بین مذاهب و ادیان
خرید آنلاین با پست رایگان
https://arabadib.ir/shop/product/view/1/741
کانال آیت الله علیدوست
https://eitaa.com/salsabeal
• برنامه ماجرا
💠 «فصل فاطمیه»
حضرت زهرا(سلام الله علیها) الگوی زن معاصر
قسمت سوم : حضرت زهرا(سلام الله علیها) بانویی از اسلام برای انسان
باحضور: ابوالقاسم علیدوست
📆 دوشنبه ۱۲ آذر ماه ساعت ۲۳
شبکه چهار سیما
بازپخش: روز بعد ساعت ۸ و ۱۳
کانال آیت الله علیدوست
🆔https://eitaa.com/salsabeal
حفره های معرفتی در نظام قضایی
آیت الله علیدوست:
حفرههای معرفتی یا نظری و تئوریک در نظام قضایی جمهوری اسلامی یا کمی عقبتر یعنی فقه موجود، بحث بسیار مهمی است که نیاز به گفتگو دارد.
در تعاملات، گفتگوهایی که با قضات کشور داشتم و یا سوالهایی که آنها از بنده داشتند باعث به عینیت رسیدن این موضوع شده است و حدس و گمان نیست. در این بین، مشاهده کردم که حفرههای معرفتی زیادی وجود دارد (فرقی نمیکند در برخی حوزهها از جمله حوزه سیاست یا قوه مجریه، حفرههای تئوریک داریم) اما در همه جا، تقریباً به یکگونه رفتار میکنیم که نانهادینه، بیبرنامه وبی سلیقهای و کجدارومریز است؛ بنابراین نظام قضایی پاسخگو نیست و ما را دچار مشکل میکند.
کانال آیت الله علیدوست
🆔https://eitaa.com/salsabeal
🔻حضور آیت الله علیدوست در نماز جمعه شهر ابرکوه
+ اقامه نماز عصر به امامت ایشان
🌹 #اتفاق_جالب: حضور و ابراز علاقه کودک خردسال به استاد علیدوست و عکس العمل جالب ایشان
#نماز_جمعه
#ارتباط_با_مردم
کانال آیت الله علیدوست
🆔https://eitaa.com/salsabeal
💢مکاسب را شیخ انصاری نوشته است نه امام مرتضی علی(ع)/ مدیریت تدریس
✔️آیت الله علیدوست🔻
🔹آنچه در تدریس مهم است، مدیریت استاد است. استاد است که با محوریت کتاب باید برای دانش پژوه، انگیزه سازی کند.
🔸استاد است که باید متن را مدیریت کند و همت در اتمام محدوده ها داشته باشد، چه بسا صفحاتی را به مطالعه خود طلاب واگذار کند و اهتمام خود را بر بخش های دشوار قرار دهد.
🔹استاد باید ایمان به کتاب درسی داشته باشد و آن را به طلبه منتقل کند طلبه ای که به کتاب به روش و هدف ایمان داشته باشد، در راه قدم می زند و همت می گمارد.
🔸هر چند کتاب درسی میتواند پیشرفت کند ولی زیرا مکاسب را شیخ مرتضی انصاری نوشته است نه امام مرتضی علی علیه السلام، لذا جای ترمیم، پالایش و پیشرفت دارد.
🔹این از مدیریت استاد است که وضعِ موجود را مدیریت کند و از خود با تزریق بیایمانی به کتاب و پر رنگ کردن کاستیهای آن باعث ناکامی تلاش خود نشود و طلبه را دلسرد نکند.
🔸فراموش نکنید که بزرگان با همین کتب و با وضع موجود خود را به مقصد عالی رساندند و توانستند برای امام زمان (عج) سربازی کنند.
کانال آیت الله علیدوست
🆔https://eitaa.com/salsabeal
حفره های معرفتی در نظام قضایی
آیت الله علیدوست:
ما واقعیتهایی داریم که هم فقه ترجیحش بر سکوت است و هم برخی از قضات به همین شکل عمل میکنند. این حفرههای معرفتی را به طور دقیق نمیتوان رتبهبندی کرد اما میتوان از نظر کاربست و مهمبودن رتبهبندی کرد. به نظرم با توجه به رفتار برخی قضات، میتوان گفت که مسأله اصلی حفره معرفتی در نظام قضایی این است که برخی از قضات یا حتی فقه ما، با یک سیستم روشن مواجه نیستند.
اگر ما دو روشی(طریقیت وموضوعیت) که معروف هست را در نظر بگیریم که آیا نظام قضایی باید به همان اکتفا کند و نمی تواند روش دیگری اتخاذکند؟
در دادگاههای فرانسه، بالای سر جایگاه قاضی، این عبارت حک شده است که «من به این اطمینان رسیدهام که قضاوت میکنم».
کانال آیت الله علیدوست
🆔https://eitaa.com/salsabeal