📙اشعار پژمان بختیاری در رثای امام حسین (ع)
استاد پژمان بختیاری (محقق، مترجم و شاعر بزرگ معاصر) در وصف امام حسین و امام علی(ع) سروده های متعددی دارد. از جمله این سروده ی زیبا و پر مفهوم در رثای امام حسین:
مکتب حسین (ع)
این ماه، ماه ماتم سِبط پیمبرست؟
یا ماه سربلندی فرزند حیدرست
شیر اوژنی که بر تن و فرق مبارکش
از زخم تیر جوشن و از تیغ مغفرست
در ظاهر ار شکسته شد آن شیردل منال
کز آن شکست بادۀ فتحش به ساغرست
سر لوح فتحنامۀ او شد ، شکست او
مرد حق ار شکسته شودهم، مظفر است
او کشته گشت و ملت اسلام زنده شد
وین کشته از هزار جهان زنده برترست
شیرین، شهادتی که به اسلام داد جان
فرخنده، رفتنی که چنین هستی آورست
او کشته نیست زندۀ اعصار و قرنهاست
کِش نام نیک تا به ابد زیب دفترست
از خون آن حسین، حسینی دگر بزاد
وین نقش جاودانه از آن روی و منظرست
مرگ از برای ماست نه درخورد او، که ما
ترسان زمحشریم و، وی آن سوی محشرست
چندین زتشنه کامی مظلومی اش مگوی
کو شَهم و قادرست، نه مسکین و مضطرست
خواری و سرشکستگی آرد قبول ظلم
او تا جهان بجاست عزیزست و سرورست
آن آهنین جگر که ز تصویر تیغ او
تب لرزه مر سپاه عدو را به پیکرست
مظلوم نیست،خانه برانداز ظالم است
لب تشنه نیست ساقی تسنیم و کوثرست
مظلوم نَی ، که رایت پیروزمند او
پیوسته بر بسیط زمین سایه گسترست
آن کس که بی سپاه زند بر سپاه خصم
دریای لشکرست، نه محتاج لشکرست
آن کو به پای خویشتن آید به قتلگاه
مرگ ستمگر است، نه مرد ستمبرست
چون کودکان گمشده گریان مباش از آنک
او شاهمرد و قصۀ او مرد پرور است
بر ابن سعد و ابن زیادست و بر یزید
ار گریه جایزست و گر نوحه در خورست
کان جمع تیره بخت پلید جهول را
دنیا نماند و کیفر عقبی مقررست
زاری مکن به ماتم سلطان دین از آنک
در سوک مرد شیوۀ مردانه خوشترست
رو کسب فخر وفیض کن ازمکتب حسین
کان مکتبت به دولت جاوید رهبرست
در راه حفظ میهن و آئین و دین و داد
باش آنچنان که زادۀ زهرای اطهرست
آئین سربلندی و هنجار نام و ننگ
در مکتب حسین، نه در جای دیگرست
تسخیر کاخ عزّت و طی طریق حق
صعب است و پر مخاطره ، اما میسرست
دیندار باش وعدل گزین باش و مرد باش
کاین مکتب گزیدۀ سبط پیمبرست
در راه دوست تکیه به شمشیر تیز کن
کاری که کرد شاه شهیدان تو نیز کن
۱ـ شَهم: دلیر، بزرگ و سرور .
سایت سرزمین ما (ویژه تاریخ و فرهنگ ایرانزمین و بختیاری):
sarzaminema.ir
@sarzaminemair
...
تمدار برای فضای مجازی.pdf
2.68M
نمایه جشنواره تمدار بیت اردل
برگزیدگان 👆
@sarzaminemair
...
هدایت شده از کانال پژمان بختیاری شاعر بزرگ ایران
📙همایش ملی زندگی، آثار و شخصیت پژمان بختیاری
محورهای اصلی و تخصصی رویداد:
- تبارشناسی و مطالعات نسب شناختی پژمان بختیاری
- بررسی و شناخت جریان های ادبی مرتبط با پژمان بختیاری
- بررسی سبک شناسی و نقد ادبی آثار منظوم پژمان بختیاری
- بررسی و نقد آثار ترجمه شده توسط پژمان بختیاری
- بررسی زبان و گویشی آثار پژمان بختیاری
- بررسی و نقد آثار پژمان بختیاری در زمینه تاریخ، فرهنگ، جامعه شناسی، مذهب، هنر و سیاست
- بررسی و مطالعه احوال و آثار و اندیشه های ژاله قائم مقامی، مادر پژمان بختیاری
مهلت ارسال مقاله: ۳ آذر ماه ۱۴۰۳
تاریخ برگزاری: ۵ آذر ۱۴۰۳
ارسال مقاله: از طریق وبسایت همایشهای دانشگاه شهرکرد
مکان برگزاری: سالن اجتماعات دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه شهرکرد
@pezhmanb
سایت:
sarzaminema.ir
واگذاری بهره برداری سه بنای تاریخی استان به بخش خصوصی
علیرضا جیلان مدیرکل میراث فرهنگی استان گفت: صندوق توسعه صنایعدستی و بهرهبرداری از اماکن تاریخی و فرهنگی که مؤسسهای وابسته به وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی است، در نظر دارد سه مجموعه تاریخی در این استان را بر اساس مشخصات مندرج در اسناد مزایده از طریق مزایده عمومی بهصورت قرارداد سرمایهگذاری در مرمت، احیا، نگهداری و واگذاری حق استفاده و بهرهبرداری مدت معین از طریق سامانه تدارک الکترونیکی دولت (ستاد) به آدرس www.setadiran.ir و براساس تشریفات مزایده به اشخاص (حقیقی و حقوقی) واجد شرایط واگذار کند.
مدیرکل میراثفرهنگی چهارمحال بختیاری ادامه داد:
این بناها شامل "قلعه صمصامالسلطنه" در شهرستان کیار، "قلعه اسفندیارخان بختیاری" و "قلعه سورک" در شهرستان فرخشهر است.
وی بهرهبرداری "قلعه اسفندیارخان بختیاری" در فرخشهر را با کاربری اقامتی، پذیرایی و گردشگری با رویکرد سلامت اعلام و تصریح کرد: هزینه مرمت این بنا ۳۳۹ میلیارد ریال و مدت زمان مورد نیاز مرمت ۲۴ ماه، اجاره ماهانه ۸۰ میلیون ریال و مدت زمان بهرهبرداری آن ۲۶ سال است.
جیلان بهرهبرداری "قلعه صمصامالسلطنه" در شلمزار مرکز شهرستان کیار را با کاربری فرهنگی، اقامتی و پذیرایی دانست و یادآور شد: هزینه مرمت این بنا ۲۸۸ میلیارد ریال، مدت زمان مورد نیاز مرمت ۲۲ ماه، اجاره ماهانه ۴۰ میلیون ریال و مدت زمان بهرهبرداری آن ۲۴ سال است.
بهرهبرداری "قلعه سورک" در شهرستان فرخشهر را با کاربری فرهنگی، خدماتی، پذیرایی و قامتی دانست و اظهار داشت: هزینه مرمت این بنا ۲۹۷ میلیارد ریال، مدت زمان مورد نیاز مرمت ۲۴ ماه، اجاره ماهانه ۳۰ میلیون ریال و مدت زمان بهرهبرداری آن ۲۰ سال است.
وی افزود: تمامی مراحل برگزاری مزایده از دریافت اسناد مزایده تا ارائه پیشنهاد مزایدهگران و همچنین کمیته فنی و بازرگانی در زمان بازگشایی پاکتها، از طریق درگاه سامانه تدارکات الکترونیکی دولت (ستاد) به آدرس www.setadiran.ir انجام خواهد شد.
جیلان تأکید کرد: بههمین منظور علاقهمندان به شرکت در تمامی مزایدات و مناقصات صندوق توسعه و احیاء مراحل ثبتنام در سایت یاد شده و دریافت گواهی امضای الکترونیکی را انجام دهند.
جیلان افزود: درخواستکنندگان میتوانند تا ساعت ۱۹ روز سهشنبه ۲۴ مهرماه سالجاری اسناد مزایده را از سامانه تدارک الکترونیکی دولت (ستاد) به آدرس www.setadiran.ir یا پایگاه اینترنتی صندوق توسعه و احیاء (https://chre.ir) و یا پایگاه ملی اطلاعرسانی مناقصات و مزایدات (https://iets.mporg.ir) دریافت کرده و براساس زمانبندی ذیل مدارک مربوطه را تکمیل و نسبت به درج پاکتها در سامانه تدارک الکترونیکی دولت (ستاد) به آدرس www.setadiran.ir اقدام کنند.
مدیرکل میراثفرهنگی چهارمحال و بختیاری تصریح کرد: مهلت تسلیم پیشنهادهای مرتبط با این مزایده پنجم آبانماه سال جاری در نظر گرفته شده است.
وی عنوان کرد: پیشنهادهای واصله ساعت ۹ صبح روز یکشنبه شِشم آبانماه سالجاری در کمیسیون مزایده واقع در خیابان جمهوری، میدان بهارستان، عمارت تاریخی مسعودیه، سالن جلسات و از طریق درگاه سامانه تدارکات الکترونیکی دولت (ستاد) باز و خوانده میشود.
جیلان خاطرنشان کرد: متقاضیان شرکت در این مزایده در صورت نیاز به اطلاعات بیشتر میتوانند با شماره تلفن ۰۲۱۳۳۹۹۲۰۱6 و ۰۲۱۳۳۹۹۲۰۱7 داخلی ۳۲۶ مربوط به صندوق توسعه صنایعدستی و فرش دستبافت و احیا و بهرهبرداری از اماکن تاریخی و فرهنگی و یا شماره تلفنهای ۰۳۸۳۳۳۴۹۷۶۳ و ۰۳۸۳۳۳۴۲۹۱۲ مربوط به ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری چهارمحال و بختیاری تماس بگیرند.
(به بهانه سالگرد درگذشت استاد مرید محمدی)
گنجینه هایی که به خاک سپرده می شوند
✍رضا بهرامی دشتکی
اسفندماه سال ۱۳۹۷ استاد مرید محمدی به کانون فرهنگی تربیتی شهید بهشتی شهرکرد (محل کار ما) آمدند. فرصتی فراهم آمد تا ساعاتی در محضر استاد در باب شعر و ادب و تاریخ و فرهنگ بختیاری به گفتگو بپردازیم. از آثار و تجربیات استاد، گفتگو شد و از دغدغه هایی که در زمینه شعر و ادبیات بختیاری داشت و از کاری نیمه تمام که نمی دانم به ثمر رسید یا خیر.
چه لحظاتی بهتر از این که از شعر و ادب و تاریخ سخن به میان آید و از دانش و تجربیات استادی دانشور و ادیبی برجسته بهره مند شویم.
استاد با بزرگواری و مهر چند جلد از آثار خود را به ما اهدا نمودند، به همراه عکس قدیمی تازه یافت شده از "ملازلفعلی بختیاری" شاعر پیشگام گویش بختیاری پیش از داراب افسر و داراب افسر شاعر بزرگ گویش بختیاری هم از وی تاثیر پذیرفته و الگو گرفته بود
پیش از آن شرح حال ملازلفعلی را با بهره گیری از دیوان وی که استاد مرید محمدی تصحیح کرده بود، نوشته و در صفحه شاعران مشهور بختیاری در سایت سرزمین ما منتشر کردیم اما چون عکسی از شاعر در دسترس نبود از تصویری فرضی استفاده کردم. این عکس تازه یافت شده از ملازلفعلی در قلعه تاریخی گهرو بود که در سایت قرار دادیم.
استاد مرید محمدی می گفت: ملازلفعلی محتملا اشعار دیگری نیز داشته که در دسترس نیست. و از چاپ دوم دیوان ملازلفعلی که منتشر کرده بود، نیز سخن به میان آورد و تاکید داشت چاپ دوم نسبت به چاپ اول کاملتر و با اصلاحات و ویرایش جدید است که بهتر است از آن استفاده شود.
همیشه آخرین چاپ کتاب هر شاعر و نویسنده ای، معتبرتر از چاپ های قبلی است. و علاقه مندان و دوستان پژوهشگر برای تحقیق در زندگی و اشعار ملارلفعلی بهتر است از چاپ دوم استفاده کنند.
استاد محمدی آخرین مجموعه چاپ شده شعر بختیاری خود را با نام چوپی آواز در سال ۱۳۹۷ منتشر کرد اثری با اشعار زیبا و ناب و پر از واژگان اصیل گویش بختیاری.
مسرور از ناگفته های استاد، با خود قرار گذاشتیم در فرصتی دیگر و در محفلی فرهنگی ناگفته ها تجربیات و خاطرات ادبی استاد را ثبت کنیم. قراری که به دلیل مشغله و گرفتاریهای روزگار و البته اهمال کاری که همیشه همراه ماست، محقق نشد و حسرتی دیگر به حسرت های ما در این باره افزوده شد.
چهره های ارزشمند مانند مرید محمدی ستونهای فرهنگ و ادب ما هستند که حلقه اتصال میراث فرهنگی گذشته با امروز بودند میراثی که در گرد و غبار سنگین تحولات امروزی محو می شوند و خاطرات کمرنگی از آن باقی می ماند و ما خود نیز در این محو شدن سهیم هستیم. بی شک آموخته هایی که داریم مدیون چنین بزرگانی است.
پاسداشت چهره های برجسته همچون ایشان پاسداشت فرهنگ و هنر سرزمین ماست. امیدواریم پیش از آنکه دیر شود گنجینه های زنده تاریخ و فرهنگ و ادب بختیاری را دریابیم و افسوس و دریغ پس از رفتن آنان را نداشته باشیم.
استاد مرید محمدی هشتم آبان ۱۴۰۲ به سن ۷۹ سالگی در حالیکه هنوز ناگفته ها و ناسروده های بسیار داشت، دار فانی را وداع گفت. روانش شاد باد .
🥀🎋
@sarzaminemair
...
به منظور شناخت افکار و اهداف "سردار اسعد"(از رهبران مشروطیت) بخشهایی از نامهی او به انجمن ولایتی اصفهان که در روزنامهی زایندهرود (سال اول، ۷ ربیعالثانی ۱۳۲۷ ق.) چاپ شده است، در پی میآید.
«خدمت ذی شرافت اعضای محترم انجمن مقدس ولایتی ـ دام بقائهم.
عرض مینماید، چنان که سابقاً عرض و اظهار شده، تهیهی حرکت اردوی بزرگ، مرکب از ده هزار سوار و پیاده، دیده شده و عماقریب حرکت مینماییم و این که فیالجمله تأخیری در حرکت بنده پیدا شد برای این است که بنده بدواً خیال داشتم فقط با دو هزار نفر سوارهی منتخب حرکت کنم،
غرض اصلی بنده از تحمل این همه مشقت اصلاح حال کلیهی مملکت و آزادی تمام ملت است و ثالثاً من به حکم وجدان و شرط اسلامیت خودم انجام این امر بزرگ را بر عهده گرفتهام و تا یک نفر از ایل بختیاری زنده باشد، از انجام این مقصد بزرگ دست بردار نیستم،خواه مردم اصفهان همراه باشند یا مخالف باشند.
وصریحاً مینویسم غرض غیر از اجرای احکام مقدسهی آیاتالله نجف اشرف و سایر علمای اعلام ـ دامت برکاتهم ـ در اعادهی مشروطیت و رفع تعطیل موقتی مجلس شورای ملی ندارم. نه با دولت طرف هستم و نه با سلطنت عداوت دارم. نه خیال سلطنت دارم نه هوای حکومت. هر وقت حقوق مغصوبهی ملت به آنها مسترد شود با نهایت خلوص عقیدت به دولت خدمت میکنم.
مجملاً استدعا میکنم به مردم اصفهان حالی کنید که از هیچ چیز اندیشه نداشته باشند و بدانند به یاری امام زمان ـ عجلالله فرجه ـ به زودی مقاصد مشروعهی ایشان برآورده خواهد شد.
فدایی ملت نجیب ایران، علیقلی بختیاری
(اول آبان سالروز درگذشت سردار اسعد )
@sarzaminemair
🌷
تا آتش غم، زیر خاکستر نهان بود
اشک نگاه شرم من،شرح بیان بود
وقتی ز چشم ابر،باران می تراوید
چتر نگاهم، بر فراز آسمان بود
طومار مهرم،در شرار آه میسوخت
وقتیکه مهر داغ، روی استخوان بود
وحشت ندیدم در نگاه آهوی دشت
صیاد، تا بی دام وبی تیروکمان بود
بانوی انگورم، شرابی ناب می داد
وقتی به پیری،روح شوق من،جوان بود
تا قدکشیدم ،همچو سرو نازشیراز
صبح بهارم، باغ قمری آشیان بود
موج نسیم آوای رؤیایی باغم
رامشگر اندوه بی پایان جان بود
وقتی برابرمی شوم با تو چو گنگم
ایکاش مارا،همچو سوسن ده زبان بود
همچون کبوترهای شاهین دیدهی صبح
شب درنگاهم، سرپناهی بی نشان بود
مفروش ارزان خویش را، شاعر، به کاهی
چون شان انسان از ازل دری گران بود
اکبربهداروند
۱۴۰۳/۲/۲۰
....
@sarzaminemair
🌷🌷
🖋آیین بزرگداشت داراب رئیسی شاعر برجسته بختیاری همزمان با دومین سالگشت درگذشت وی👆
@sarzaminemair
...
هدایت شده از کانال پژمان بختیاری شاعر بزرگ ایران
🎬نخستین کنگره نویسندگان ایران در سال ۱۳۲۵ با حضور پژمان بختیاری
ردیف اول نفر سوم پژمان
این کنگره به ریاست ملک الشعرا بهار و با همکاری انجمن دوستی ایران و روسیه در تهران برگزار گردید.
برخی چهرههای برجسته شعر و ادب ایران در این کنگره: ملکالشعرا بهار، عباس اقبال آشتیانی، علی اکبر دهخدا، پژمان بختیاری، بهمنیار، ابراهیم پورداوود، فریدون توللی، صادق چوبک، ابوالقاسم حالت، علیاصغر حکمت، فروغ حکمت، حمیدی شیرازی، دکتر پرویز ناتل خانلری، زهرا خانلری، دکتر خطیبی، علیاکبر آذراغلی، جلال آلاحمد، امینی، بزرگنیا، رعدی آذرخشی، ادیبالسلطنه، فاطمه سیاح، دکتر شایگان، شهریار، منوچهر شیبانی، دکتر صورتگر، طباطبایی، احسان طبری، بزرگ علوی، فروزانفر، میرزا عبدالعظیمخان قریب، گلچین، دکتر محمد معین، رهی معیری، سعید نفیسی، نیما یوشیج، صادق هدایت، جلالالدین همایی و حبیب یغمایی و...
کانال در تلگرام ایتا؛
t.me/pezhmanb
eitaa.com/pezhmanb
🌷🌷
شاعران بختیاری
سایت سرزمین ما ۱۳۹۵ :
استاد اکبر بهـداروند
همیشه بر لبم نام تو جاری است
دل من همنوای بی قراری است
زمن نام نشـان ای گل چه پرسی
تبـار مـن ز ایل بختیاری است
اکبر بهداروند، شاعر برجسته کشور، در سال ۱۳۲۹ در شهرستان اندیمشک در خانواده ای از طایفۀ بهداروند بختیاری به دنیا آمد تحصیلات ابتدائی را در دبستانهای سعدی، شاهپور و داریوش اندیمشک سپری کرد و تحصیلات دبیرستانی را در دبیرستانهای شاپور و مولوی اندیمشک و پهلوی سابق در دزفول به پایان رسانید سپس به خدمت سربازی رفت و بعنوان سپاهی دانش در محرومترین مناطق ایران در جنوب استان هرمزگان مشغول تدریس شد و برای گذران زندگی نیز هنگام فراغت از آموزش به کار مشغول می شد.
پس از اتمام دوره سربازی در دانش سرای تربیت دبیر آبادان در رشته ادبیات قبول شد و پس از آن دوره برای تدریس عازم شهر اندیمشک شد و به مدت ۱۳ سال در مدارس اندیمشک به تدریس پرداخت که پس پایان جنگ تحمیلی ایشان به شهرستان کرج مهاجرت کردند و به ادامۀ تحصیل در رشته ادبیات فارسی پرداختند.
بهداروند در سال ۶۵ همکاری ادبی خود را با حوزۀ هنری در تهران شروع کرد و همچنین در روزنامه اطلاعات و کیهان و کیهان فرهنگی مشغول به کار شد. سالها در حوزه کارشناس شعر با مطبوعات و ناشران کار کرد و هم اکنون نیز در ادامۀ فعالیتهای فرهنگی خود با توجه به اینکه بازنشسته شده در کیهان فرهنگی مشغول بکار است و ساکن کرج است . برادر وی دکتر محمد مهدی بهداروند هم مدرس دانشگاه و حوزه است.
آثار چاپ شده شعری ایشان عبارتند از: ۱- مزامیر کال ۲- تلواسه در عطش ۳- ترانه آب ۴- گزیدۀ اشعار
و آثار تحقیقی و تصحیح شده توسط ایشان عبارتند از: ۱- کلیات محتشم کاشانی ۲- کلیات اقبال لاهوری ۳- دیوان حافظ ۴- گلستان سعدی ۵- نگار دانش ۶- از تبار شبنم ۷- آواز سبز ایل ۸- آئینۀ مهر ۹- چکامۀ زخم ۱۰- کلیات سه جلدی بیدل دهلوی ۱۱- نثرهای بیدل ۱۲- رباعیات بیدل ۱۳- عزلیات سه جلدی بیدل دهلوی ۱۴- عزلیات یک جلدی بیدل دهلوی ۱۵- مثنوی های بیدل دهلوی ۱۶- نثرهای بیدل دهلوی ۱۷- تبسم یک قافله آه ۱۸- مقالات اقبال شناسی ۱۹- عزلیات ظهوری ترشیزی ۲۰- رباعیات ظهوری ترشیزی ۲۱- کلیات ملک قمی ۲۲- کلیات واعظ قزوینی ۲۳- شهربانو و خاکسترهای سرد ۲۴- مقالات بیدل شناسی ۲۵- کلیات ظهیر فارابی ۲۶- دوبیتی از مشروطه تا امروز ۲۷- کلیات طبیب اصفهانی ۲۸- فرهنگ رشیدی و…
نمونه اشعار اکبر بهداروند:
چمن
چه کسی گفت دلم شهری شد
چه کسی تهمت بی مهری زد
به دلم ، آینه صبح چمن
ریشه در عاطفه گل دارد
دل خورشیدی من
کرج – ۱۳۶۸
در شبی پر اندوه
در شبی پر اندوه
که افق های خیال، آینه دار غم بود
و غم از چهره گل می بارید
پدرم نعره زنان گفت
پسر
مرکبم را زین کن
عزم رفتن دارم
عزم رفتن به دیاری دیگر
بشتاب
که سحر میعادی دارم ،
من با خورشید
اکبر بهداروند
آغوش انتظار
چون روح بیشه در نظرم سبز میشوی
مثل سپیده در سحرم سبز میشوی
پیراهن بهار به تن کردهای مگر
کاین گونه سبز در نظرم سبز میشوی
یاد تو زاد راه ـ مگو صبر آمده ـ
چون لحظه لحظه در سفرم سبز میشوی
افتد به پرده دلم آتش ز یاد تو
با رقص شعله در شررم سبز میشوی
چون رود شعر، راه به دریای دل کشد
در جان پاک هر اثرم سبز میشوی
باغی مگر؟ که در تو مرا آشیانهایست
داغی مگر؟ که در جگرم سبز میشوی
آغوش انتظار پُر از نو شکوفههاست
وقتی خیالگون به بَرَم سبز میشوی
نام تو
همیشه
شوق من این است
نام پاک ات را
به روی شیشه ی دل
عاشقانه بنویسم
که تا نسیم
به بوی تو از کرانه ی جان
مشق عشق
آغازد.
خرداد ۱۳۹۵
سایت سرزمین ما
sarzaminema.ir
کانال سرزمین ما:👇
eitaa.com/sarzaminemair
🌷🌷
هدایت شده از کانال پژمان بختیاری شاعر بزرگ ایران
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🖋 پژمان بختیاری در کلام دکتر کزازی (استاد بزرگ زبان و ادبیات پارسی)
پژمان بختیاری (محقق، مترجم، و شاعر نامدار ایران از مفاخر بزرگ ملی)
متولد: ۱۲۷۹ درگذشت: ۱۳۵۳
#پژمان_بختیاری
t.me/pezhmanb
🌷🌷
✍️استاد اکبر بهداروند:
چپق خاطره را روشن کرد
و چنین گفت پدر:
بوی باد و علف و گندم زار
لذّتی بی پایان دارد!
زندگی شیرین است
پشت پرچین شقایق، پونه!
کاش می شد چون پار
پای دیوار گلی
سر خرمن، جالیز
شعر فایز را می خواندم من
یا که مى شد
خورجین را پر کرد از "تُوله"
توله با سیر، چه لذّت بخش است
مثل خواب دم صبح.
"نان تیری" و پنير و ریحان
در پسین سر خرمن، آه!
یاد آن روز که "نصرت" با مَشک
از سر رود "عقیلی" با شوق
آب می آورد، امّا تشنه!
کوله بار سفرم را باید بربندم
سفری در پیش است
سفری تا دل ده
سفری تا به فراسوی افق های خیال
زادراه سفرم
"شروه" و عشق و پریشانی و یک جرعه نسیم!
باید ای دوست، دلی وام کنم
دلی از طایفه ى منقرض اجدادم
عاطفه رخت سفر بسته ز شهر!
دل شهری شده ام را روزی
می فروشم ارزان
چه کسی می خرد آن را
چه کسی؟
می فروشم ارزان
به کلامی از مهر
به دو پاپاسی عشق
پدرم می گوید: کاش در آمدنم
عطسه می کرد کسی
وقتی از خانه اجدادی خود رخت سفر می بستم!
روستا، خانه اجدادی ماست
وای! ای وای! دلم شهری شد
جان پناهی باید!.
پیامبر باران و به آواز فروردین (در دست انتشار) از آخرین آثار "اکبر بهداروند 📙
t.me/sarzaminemai
معرفی کتاب📙
کتاب جامع «زندگی و اشعار پژمان بختیاری» پژوهش و تدوین «رضا بهرامی دشتکی»
این اثر پژوهشی از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در فهرست آثار برتر قرار گرفت و حمایت ویژه جهت انتشار آن به عمل آمد.
این اثر پژوهشی، شامل: زندگانی، آثار، اسناد، عکسها، خاطرات، اشعار شاعر نامدار ایران حسین پژمان بختیاری است.
اشعار نویافته، بررسی ویژگی های شعر پژمان و دیدگاه شاعران و اندیشمندانی چون دکتر باستانی پاریزی، دکتر شفیعی کدکنی، نادر نادرپور، دکتر غلامحسین یوسفی، دکتر ایرج افشار، استاد شهریار، سیمین بهبهانی و… در خصوص این شاعر نیز آمده است.
خاطرات و زندگینامه خودنوشت پژمان نیز با ویرایشی دقیق و جدید آمده است، سرگذشتی که پژمان از زندگانی خود، نوشت، شیرین و دلنشین و در عین حال حزن آور و غم انگیز است و ما را به گذشته های دور و دراز در کوهساران زیبای سرزمین بختیاری و دیار خاطره انگیز پدری خود (دشتک بختیاری) می برد و تا روزگارانی از تاریخ پر فراز و نشیب ایران زمین در پایتخت می کشاند.
حسین پژمان بختیاری، محقق، مترجم و شاعر بزرگ معاصر (۱۳۵۳ـ ۱۲۷۹) از مفاخر ملی و از شاعران توانمند و پیشرو به شمار می آید که در تحول شعر معاصر ایران نقش برجسته ای داشت. زادگاه و دیار پدری پژمان «دشتک بختیاری» واقع در قلب سرزمین زیبای بختیاری است که در دامنه کوهساران بلند نزدیک به «زردکوه» و در کنار سرچشمه های اصلی رود «کارون» قرار دارد…
✉️ارسال پستی
پیام به شماره: 09131840211 بهرامی
t.me/pezhmanb
📙
ای همتبار آفتاب وچشمه ساران
میراث دار نغمه های آتش و خون
صبح اساطیری دشت لاله زاران
بیدار مرد خطه ی باروت وبرنو
گل می شکوفد
در نگاه روشن باغ
ای شیهه ی اسب کهر در دشت خورشید
همراه تو
در کوچه سارمرگ بودم
ای کاش،همزاد بلوط وداغ و فریاد
ای التهاب (شیر علی مردان) و(هیجار)
درکشتن شب
درصبح،این برنو به دوشان
این آسواران سلحشور
پا بر رکاب اسبهاشان می رسیدند
فریاد کن
درگوش این شب،ایلیاتی
تا با (هیاری) ات سرود زندگانی
در رگ رگ جانم شود جاری تر ازخون
خنیاگر آوازهای سربداران
ای برلبانت (گاگریو) مرگ وشیون
سرکن ز سُرنای گلویت بغض باران
سوگ( شلیل) و (دی بلال) جاودان را
حالا که شیمبار نوایت لاله گون است
از نو بخوان
آواز تلخ (مال کنون) را
تا ایل
این بگسسته زنجیر حقارت
آرامشی یابد ز سوز هرغریوت
روح حماسه
بوی باروت تفنگت
هر رود و دشت کوه و جنگل هم شنیده
زخم پلنگ تیر خورده
ناله سر کن
تا موج طوفان ازنوایت می تراود
مثل طنین صاعقه درآسمانها
ای تیغ خورشید
تا چون عقاب صبحدم
بر شب بتازی
ای فاتح برنو به دوش شب ستیزم
(مندیر) آواز تو
قوم بختیاری است.
اکبر بهداروند
t.me/sarzaminemair
🌷🌷
هدایت شده از کانال پژمان بختیاری شاعر بزرگ ایران
مقاله دکتر دبیری نژاد.pdf
2.13M
مقالات پیرامون زندگی و آثار پژمان بختیاری نخستین کنگره
مقاله 3
زندگی پژمان بختیاری و نقدی بر اشعار او دکتر دبیری نژاد
کانال ویژه پژمان بختیاری 👇
http://t.me/pezhmanb
🌷🌷
کانال در ایتا👇
eitaa.com/pezhmanb
🌷🌷
هدایت شده از کانال پژمان بختیاری شاعر بزرگ ایران
🔹نخستین زندگینامه خودنوشت پژمان بختیاری در کتاب مخزن الدرر
شاعر عارف "عمان سامانی" کتابی دارد بنام مخزن الدرر که شرح حال شاعران و گویندگان دیار چهارمحال و بختياری است
در این کتاب نخستین زندگینامه حسین پژمان بختیاری آمده است که پژمان با شکسته نفسی بسیار شرح کوتاهی از زندگانی پر رنج خود را تا آن دوران (آغاز شاعری) درج کرده است
t.me/pezhmanb
🌷🌷🌷
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
بفرمایید تا این بی چراتر کار عالم؛ عشق
رها باشد از این چون و چرا و چندهای ما
#قیصر_امین_پور🌹
https://t.me/sarzaminemair
🌷🌷