✅منّت وقتي درباره¬ي خدا به كار رود به به معناي نعمت بزرگ است؛ 👈در قرآن كريم نيز از نعمت رسالت به منّت ياد شده است«لَقَدْ مَنَّ اللَّهُ عَلَى الْمُؤْمِنينَ إِذْ بَعَثَ فيهِمْ رَسُولاً» ، نعمت #ولايت، #رسالت، #امامت؛ اين¬ها نعمت¬هاي بزرگي هستند كه به آنان منّت گفته شده است. نعمت #عاقبت_بخيري كه هر روز ماه مبارك رمضان، در دعاي «يا عليّ يا عظيم» مي¬خوانيم اين قدر خدا را صدا مي¬كنيم و تعريف و توصيف خدا مي¬كنيم و عظمت ماه #رمضان را بيان مي¬كنيم، در آخر آن، عاقبت بخيري را درخواست مي¬كينم؛ عاقبت بخيري يعني انسان جهنّمي نشود و بهشتي شود و به لقاء قهر خدا نرود و به لقاء مهر خدا برود.
✍🏻در اينجا هم عرض مي¬كنيم««وَ أَنْتَ مُسَدِّدٌ لِلصَّوَابِ بِمَنِّكَ»، خدايا من اگر در صراط مستقيم هستم و در راه درستي پا گذاشتم و اگر در مسير درست حركت مي¬كنم به خاطر اين است كه تو پشتوانه و حمايتگر من هستي و تو نعمت بزرگ هدايت را به من ارزاني داشته¬اي و 👈👈👈براساس اين نعمت بزرگ توست كه توانسته¬ام در صراط مستقيم بمانم.👉👉👉 @sebqat14
3️⃣و 4️⃣جمله سوم و چهارم
✳️ «وَ أَيْقَنْتُ أَنَّكَ أَرْحَمُ الرَّاحِمِينَ فِي مَوْضِعِ الْعَفْوِ وَ الرَّحْمَةِ وَ أَشَدُّ الْمُعَاقِبِينَ فِي مَوْضِعِ النَّكَالِ وَ النَّقِمَةِ وَ أَعْظَمُ الْمُتَجَبِّرِينَ فِي مَوْضِعِ الْكِبْرِيَاءِ وَ الْعَظَمَة»، از آن طرف هم مي¬دانم كه بايد بين #خوف_و_رجاء زندگي كنم، درست است كه تو #نعمت بزرگي در حقّمن عنايت كردي و مرا به راه مستقيم هدايت كردي و در كنار #سالكان كوي خودت در بزرگراه #صراط مستقيم جاي دادي. اما حواسم را بايد جمع كنم، مي¬دانم در جايي كه جاي نوازش است و مهرورزي، تو بهترين نوازشگري و در جايي كه جاي #عقوبت است و كيفر، تو سخت¬ترين كيفر دهنده¬اي، بايد حواسم را جمع كنم.
💚عزيزان من، انسان #مؤمن_موحّد بايد بين خوف و رجاء زندگي كن؛ از يك طرف يقين داشته باشد كه خدا بيشترين #رحمت و كرامت و مهرباني را دارد و بر اساس اين، رويكردهاي اطاعت پيشه داشته باشد و از آن طرف يقين داشته باشد كه خدا سخت-ترين كيفر را دارد، رويكردهاي #معصيت¬گريزانه داشته باشد، يعني جايي كه خدا دوست ندارد حضور پيدا نكند بلكه جايي حضور پيدا كند كه خدا دوست دارد. عظمت خدا را درك كند و بداند تنها موجودي كه شأن او، عظمت او، جلالت او بي نظير است و كسي در آن جايگاه حقّ حضور ندارد، فقط و فقط خداي يگانه است.
🙏🏻از خداي منان مي¬طلبيم توفيق آشنايي با معارف ادعيه¬ي ماه مبارك رمضان را به همه¬ي ما عنايت بفرمايد به بركت صلوات بر محمد و آل محمد(اللهم صلّ علي محمّدو آل محمّد و عجّل فرجهم).🙏🏻 🍃🌺🍃
شرح وتفسیردعای افتتاح# جلسه۱.mp3
2.23M
✍🏻شرح فقره يكم از دعاي #افتتاح
🔹«اللهم إني افتتح الثناء...»
#آيت_الله_حيدري_فر_دامت_بركاته 🌺🍃 @sebqat14
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
✍🏻بسم الله الرحمن الرحيم
#دعاي_ابوحمزه_ثَمالي
📚مرحوم شيخ طوسي در كتاب مصباح المتهجد، نقل كرده است از جناب ثابت ابن دينار، ابوحمزه ثَمالي –كه يكي از صحابي جليل القدر و ياران باوفاي ائمه اطهار، مخصوصاً امام زين العابدين عليه اسلام بود و پدر دو شهيد هم هست-نقل كرده است از #امام_زين_العابدين عليه السلام كه #امام عليه السلام در ماه مبارك #رمضان، شب¬ها را به نماز و عبادت، سپري مي¬كرد و چون نزديك سحر مي¬شد اين دعاي خاصّ را مي¬خواند.
🍃🕊🍃🕊🍃🕊 @sebqat14
⏰وقت سحر
مي¬دانيد💚 عزيزان، اگر شب را تقسيم به دو نيم كنيم مثلاً از نماز مغرب تا اذان صبح نيمه¬ي شب است. چنانچه اين نيمه¬ي دوم شب را دو نيم كنيم فرض بفرماييد الآن 12 نصف شب باشد و 12 تا 5 (5 ساعت) كه #اذان صبح است، نيمه¬ي شب است؛ نيمه¬ي دوم(5/2) اين نيمه(5 ساعت)، يعني از ساعت 2 و نيم تا اذان صبح كه ساعت 5 است، «وقت سحر» است.
🍃♻️🍃♻️🍃♻️ @sebqat14
🙏🏻مناجات #امام_سجاد عليه السلام در سحرهاي ماه رمضان(دعاي #ابوحمزه)
🙏🏻🕊🙏🏻هنگام سحر امام زين العابدين عليه السلام اينگونه با خدا مناجات مي¬كرد.
✳️«إِلَهِي لَا تُؤَدِّبْنِي بِعُقُوبَتِكَ وَ لَا تَمْكُرْ بِي فِي حِيلَتِكَ مِنْ أَيْنَ لِي الْخَيْرُ يَا رَبِّ وَ لَا يُوجَدُ إِلَّا مِنْ عِنْدِكَ وَ مِنْ أَيْنَ لِيَ النَّجَاةُ وَ لَا تُسْتَطَاعُ إِلَّا بِكَ لَا الَّذِي أَحْسَنَ اسْتَغْنَى عَنْ عَوْنِكَ وَ رَحْمَتِكَ وَ لَا الَّذِي أَسَاءَ وَ اجْتَرَأَ عَلَيْكَ وَ لَمْ يُرْضِكَ خَرَجَ عَنْ قُدْرَتِكَ»
✳️«إِلَهِي لَا تُؤَدِّبْنِي بِعُقُوبَتِكَ» خدايا مرا با كيفر خودت، ادب و تنبيه مكن، عرض كرديم كه عقوبت از كلمه ي عقب است و به معناي كيفر، زيرا هر كيفري پشت سر و عقب هر معصيتي مي آيد به كيفر، عقوبت گفته مي¬شود.
✳️«وَ لَا تَمْكُرْ بِي فِي حِيلَتِكَ» درباره¬ي من مكر مكن، مكرهاي خودت را درباره¬ي من به كار مگير.
✳️«مِنْ أَيْنَ لِي الْخَيْرُ يَا رَبِّ» من از كجا مي¬توانم خيري بدست آورم، راهي براي بدست آوردن خير ندارم.
✳️«وَ لَا يُوجَدُ إِلَّا مِنْ عِنْدِكَ» فقط و فقط خير در پيشگاه توست، تو كانون خيري.
✳️«وَ مِنْ أَيْنَ لِيَ النَّجَاةُ...» من از كجا نجات پيدا كنم و هيچ كسي توان نجات¬يابي ندارد مگر به كمك تو، خدايا نه آن كسي كه آدم خوبي هست و كار خوبي مي¬كند، بي¬نياز از كمك و رحمت توست و نه آن كسي كه با جرأت معصيت و بدكاري مي¬كند و رضايت تو را بدست نمي¬آورد،از حوزه¬ي قدرت تو بيرون است.
🍃🕊🍃 @sebqat14
👈چند نكته👉
1️⃣رمز شروع دعا
⁉️چرا #امام عليه السلام با اين جمله«إِلَهِي لَا تُؤَدِّبْنِي بِعُقُوبَتِكَ» شروع كرده است؟ ما از ادعيه و زياراتي كه داريم-مانند كميل و ندبه و افتتاح و جامعه كبيره- همه با حمد و ثناء و توصيف و تحميد و تسبيح خداي منان آغاز مي¬شود اما #امام #زين_العابدين عليه السلام برخلاف همه¬ي آن¬ها، در اينجا با ادبيات جديدي وارد مي¬شود؛ اين نشان مي¬دهد كه در اينجا مناجات، #مناجات راز و ناز است نه مناجات راز و نياز؛ اگر در كنار ناز، نيازهايي هم مطرح شده است، آن¬ها در حاشيه قرار دارند، امام از همين ابتدا مي¬خواهد به صورت #خودماني با خدا صحبت كند. 🍃🌷🌷🍃 @sebqat14
2️⃣گونه¬هاي صحبت با خدا
✍🏻🖕👉عرض كرديم كه #مؤمن_موحد به دو گونه با خدا صحبت مي¬كند: يكي راز و نياز و ديگري راز و ناز؛ #راز_و_ناز يعني با خداي خودش از در حبيب و #محبوب وارد شدن و صميمي و بدون تكلّف صحبت كردن و آداب و گفتگوي به اصطلاح تشريفاتي را پشت سرگذاشتن؛ مثل معروفي هست كه «عند الأحباب تسقط الآداب»، ✅انسان وقتي در محضر بزرگي قرار مي¬گيرد، قهراً سعي مي¬كند با تشريفات و حفظ احترام و القاب حرف بزند اما وقتي به صورت خودماني در آمد ديگر آن آداب و تشريفات را ندارد. معلوم مي¬شود كه اين مناجات از قبيل راز و ناز است، #امام عليه السلام با اين زبان(راز و ناز) با خدا صحبت مي¬كند.
✳️«إِلَهِي لَا تُؤَدِّبْنِي بِعُقُوبَتِكَ» خدايا تو كه مرا آفريدي، اگر مي¬خواهي ادب كني چرا با كتك ادب مي¬كني؟ مرا با لطفت ادب كن، مرا با با مرحمتت ادب كن، مرا با دوست داشتنت ادب كن، مرا با جذب به سوي خودت ادب كن؛ اگر دوست مرا ادب كني كه دوست داري، اما مرا با كيفر و كتك ادب مكن، مرا با #نعمت ادب كن نه #نقمت. 🍃🙏🏻🍃 @sebqat14
3️⃣چيستي مكر
✳️«وَ لَا تَمْكُرْ بِي فِي حِيلَتِكَ» #مكر، در لغت عرب به معناي چاره¬انديشي و چاره¬جويي است منتها در اصطلاحات بيشتر انصراف به چاره¬جويي¬ها منفي دارد؛ گاهي چاره¬جويي مثبت است و گاهي منفي است؛ آنجايي كه درباره¬ي خدا به كار مي¬رود، چون خدا هيچ¬وقت كار بد نمي¬كند و همه¬ي كارهاي او خير است، پس بنابراين مكر به معناي واقعي خودش به كار مي¬رود يعني با مكر و حيله¬ي خودت مرا مكر مكن يعني با راه¬هاي چاره¬اي كه ممكن است به نفع و خير من نباشد و مرا از تو جدا مي¬كند، معامله مكن، اگر مي¬خواهي با من معامله و ادب كني، از در #عقوبت وارد نشو، بلكه مرا ادب كن، مرا به سوي خير هدايت كن، من از تو خير مي¬خواهم و مي¬دانم كه هيچ راهي براي بدست آوردن خير ندارم مگر اينكه به تو وصل شوم، خدايا اگر مي¬خواهي مرا ادب كني، با خيررساني و نعمت¬ها و لطف و رحمت خودت، ادب كن و براي من مكر مكن، يعني مرا با كارها و برنامه¬هايي كه ممكن است مرا از تو جدا كند، امتحان مكن.
💚عزيزان، گاهي ممكن است ثروت و قدرت و شهرت و شهوت، به حساب ظاهر نعمت ولي به حسب واقع نقمت باشد و انسان را از خدا دور كند.
🍃🌼🍃 @sebqat14
4️⃣خير و نجات محض
✳️«وَ لَا يُوجَدُ إِلَّا مِنْ عِنْدِكَ» خير محض تويي و هركسي خير بخواهد بايد به تو پناه ببرد و متصل به كانون خير شود.
وَ مِنْ أَيْنَ لِيَ النَّجَاةُ اگر مي¬خواهي مرا با كيفر خودت ادب كني يعني مرا نجات دهي، نجات فقط از توست.
«وَ لَا تُسْتَطَاعُ إِلَّا بِكَ» هيچ¬كس نمي¬تواند به نجات دسترسي پيدا كند مگر اينكه به درگاه تو پناهنده شود، درگاه و قلعه¬ي توحيد، قلعه¬ي امن توست.
5️⃣سيطره¬ي قدرت خدا
✳️«لَا الَّذِي أَحْسَنَ اسْتَغْنَى عَنْ عَوْنِكَ وَ رَحْمَتِكَ وَ لَا الَّذِي أَسَاءَ وَ اجْتَرَأَ عَلَيْكَ وَ لَمْ يُرْضِكَ خَرَجَ عَنْ قُدْرَتِكَ» نكند كه يك وقت به خودمان بباليم كه ما روزه مي¬گيريم و دعا و نماز شب مي¬خوانيم نه، نه آن كسي كه كارهاي خوب مي¬كند، بي¬نياز از كمك و رحمت و حمايت توست و نه آن كسي كه ¬بدي مي¬كند و جرأت بر گناه مي¬كند و دنبال خشنودي و رضايت تو نيست از حوزه-ي قدرت و حكومت تو خارج شده است؛ بالأخره همه¬ي هستي¬مندان و انسان¬ها، هم اطاعت¬گران و فرمان¬برداران و هم معصيت-پيشگان و تبه¬كاران، همه تحت سيطره¬ي و سلطه¬ي تو هستند؛ هر چه هست و نيست، مدير و مدبّر و كاردار و كارگردان و كارفرماي جهان هستي تويي و همه¬ي خيرات در دست توست.
خدايا اگر مي¬خواهي مرا در اين جهان هستي ادب كني با نعمت¬ها و خيررساني خوت ادب كن.
«غفرالله لكم و لنا و السلام عليكم و رحمة الله و بركاته»