✳️ جايگاه مرد و زن در خانواده (32)
📖 .... وَ اللاَّتی تَخافُونَ نُشُوزَهُنَّ فَعِظُوهُنَّ وَ اهْجُرُوهُنَّ فِی الْمَضاجِعِ وَ اضْرِبُوهُنَّ فَإِنْ أَطَعْنَكُمْ فَلا تَبْغُوا عَلَیهِنَّ سَبیلاً إِنَّ اللَّهَ كانَ عَلِیا كَبیراً
سوره نساء آيه 34
📖 .... و آن زنانی که از سرکشیشان بیم دارید، پس پندشان دهید و در بسترهای خواب رهایشان کنید و آنان را بزنید؛ پس اگر اطاعتتان کردند پس علیه آنان بهانهای مجویید؛ همانا خداوند بلندمرتبه و بزرگ است.
📌بسیاری از فقهایی که صرف #بدزبانی و دشنامگویی زن، که حتی کدورت مرد را در پی دارد، مصداق نشوز وی #ندانستهاند (یعنی گفتهاند بداخلاقیای از جانب زن علامت نشوز زن است که نشانگر تغییر رویه او باشد، وگرنه اگر آن زن اساساً بدزبان و دشنامگو بوده، به صرف این نمیتوان وی را ناشزه و سزاوار تنبیههای مطرح شده در این آیه دانست) وقوع #بداخلاقی از جانب مرد با زن را مصداق نشوز وی #دانستهاند. (مسالك الأفهام، ج۸، ص۳۶۰-۳۶۲)
👆درباره چرایی این تفاوت شاید بتوان چنین توضیح داد که:
در تفاوت روانشناختی زن و مرد میگویند که اگرچه زن و مرد هم به نیاز جنسی خود توجه دارند و هم به نیاز عاطفی خویش، اما مرد در درجه اول طالب نیاز جنسی است و زن طالب نیاز عاطفی و حمایتی. از این رو، مساله نشوز زن نسبت به مرد بیشتر ناظر به نیاز جنسی مطرح میشود (که مطالبه اولیه مرد از زن است) و در طرف مقابل، نشوز مرد نسبت به زن، ناظر به نفقه (نیاز حمایتی) و خوشاخلاقی (نیاز عاطفی) دیده میشود.
⬅️ به تعبیر دیگر، چون مهمترین رکن در استواری کانون خانواده پیوند زن و شوهر است؛ نشوز زن در مسائل جنسی است که این پیوند را تضعیف میکند و نشوز مرد در مسائل حمایتی و عاطفی است که این پیوند را تضعیف میکند.
🚨 البته این سخنان بدین معنا نیست که امکان ندارد که مرد به لحاظ عاطفی از زنش احساس سرخوردگی پیدا کند و یا زن به لحاظ جنسی از مردش گلایهمند باشد و همه اینها در تضعیف کانون خانواده نقش دارد؛ اما چون محور اصلی پیوند در این عرصه نیست، تمرکز احکام فقهی هم در این عرصه نمیباشد و توصیهها به حد وجوب و حرمت شرعی نمیرسد؛ بلکه وجوب و حرمت شرعی در همان عرصهای است که کانون خانواده را محکم نگه دارد.
🔸این گونه موضعگیریها بخوبی دروغ بودن شبهات علیه فقها (که آنان را مردسالار و مخالف حقوق زنان معرفی میکنند) نشان میدهد؛ مساله آنان کشف حکم شرع با رعایت ضوابطش بوده است؛ نه ترجیح مرد بر زن یا بالعکس.
🔮 شناسه ما در دو پيام رسان ايتا و تلگرام 👇👇👇
🍃
🌸🍃
🍃🌸🍃 @serajemoniir
🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃
مذمت عیبجویی
🔷 امامُ سجّاد عليه السلام:
▪️کفی بِالمَرءِ عَیباً اَن یَنظُرَ فی عُیوبِ غَیرِه ما یَعمی عَلَیهِ مِن عَیبِ نَفسِهِ؛
▫️در عیب انسان همین بس که در عیوب دیگران بنگرد و از دیدن همان عیب در خودش نابینا باشد.
📓کافی ج ۲ ص ۴۶۰
🔮 شناسه ما در دو پيام رسان ايتا و تلگرام 👇👇👇
🍃
🌸🍃
🍃🌸🍃 @serajemoniir
🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃
❎ درخواست از مردم
♨️ روِيَ عَنْ لُقْمَانَ أَنَّهُ قَالَ لِابْنِهِ:
يَا بُنَيَّ ذُقْتُ الصَّبِرَ وَ أَكَلْتُ لِحَاءَ الشَّجَرِ فَلَمْ أَجِدْ شَيْئاً هُوَ أَمَرُّ مِنَ الْفَقْرِ فَإِنْ بُلِيتَ بِهِ يَوْماً وَ لَا تُظْهِرِ النَّاسَ عَلَيْهِ فَيَسْتَهِينُوكَ وَ لَا يَنْفَعُوكَ بِشَيْءٍ ارْجِعْ إِلَى الَّذِي ابْتَلَاكَ بِهِ فَهُوَ أَقْدَرُ عَلَى فَرَجِكَ وَ سَلْهُ مَنْ ذَا الَّذِي سَأَلَهُ فَلَمْ يُعْطِهِ أَوْ وَثِقَ بِهِ فَلَمْ يُنْجِهِ.
♨️روايت شده که لقمان به فرزندش گفت:
اى پسرم! صبر را چشيدم و پوست درخت را خوردم چيزى تلختر از ندارى نيافتم و اگر روزى به ندارى آزمايش شدى، مردم را از آن آگاه نكن كه تو را سبك مىشمارند و هيچ منفعتى به تو نمىرسانند. به سوى كسى برگرد كه او برگشايش كار تو قدرت دارد و از كسى سئوال كن هركه از او سئوال نمود رد نكرد و هر كه به او اطمينان پيدا كرد، نجات داد.
📚 کافى ج 4 ص 22
💢 پدیده گدایی و وظیفه ما در قبال آن
تردیدی نیست که پدیده گدایی، پدیده مطلوبی در جامعه نیست و احادیث فراوانی هم وارد شده که سوال و درخواست کردن را، حتی در حالت نیازمندی، مذمت کرده، چه رسد به اینکه به دروغ باشد.
⬅️ از طرف دیگر، میدانیم که تا تحقق عدالت مهدوی، انتظار اینکه هیچ نیازمندی در جامعه وجود نداشته باشد، آرزویی بیش نیست؛ و وقتی نیاز به شخص فشار آورد، بسیاری به سوال و درخواست رو میآورند و لذا همگان باید برای رفع این معضل بکوشند. در این زمینه یک سلسله وظایف جمعی و حتی حاکمیتی هست (مانند راهانداختن موسساتی برای شناسایی و رفع مشکلات نیازمندان، ایجاد اشتغال، و …)؛
👈 اما علاوه بر آن، هریک از ما به عنوان «یک فرد مسلمان» در مواجهه با این پدیده، وظیفهای فردی هم داریم.
❌برخی معتقدند که نباید به طور فردی به هیچ گدا و سوالکنندهای کمک کرد، چون موجب تقویت پدیده تکدیگری و سوءاستفادهها میشود؛ که وجود آیات متعددی در قرآن (مثل: ذاريات/19؛ بقره/۱۷۷؛ ضحی/۱۰) این تلقی را رد میکند.
❌ برخی هم هرکسی بتواند احساسات آنها را برانگیزاند، به او کمک میکنند؛ که چنین مواجههای باب سوءاستفادهها را بیشتر باز میکند.
🔮 شناسه ما در دو پيام رسان ايتا و تلگرام 👇👇👇
🍃
🌸🍃
🍃🌸🍃 @serajemoniir
🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃
📌تاریخچه جشنهای #نیمه_شعبان
◀️ در دوره آل بُوَیه فَخرالمَلِک، اولین کسی بود که در نیمه شعبان شیرینی پخش کرد.
◀️ در سال 335 قمری در نیمه شعبان در منطقه باب طاق بغداد خیمههایی نصب شده و پس از آن مردم به زیارت حرم امام حسین(ع) مشرف شدند.
◀️ افزون بر عراق و ایران، شیعیان ساکن در صِدّیقا بین صور و قدس در مسجدی مقدس و در مشهدالحسینِ(ع) حلب مراسم نیمه شعبان را برگزار کرده و در حلب بین نماز مغرب و عشاء قرآن و دعا میخواندند.
◀️ شرف الدوله مسلم بن قریش و بدران از امرای بنی عَقیل در موصل و جزیره (شمال عراق) نیز در قرن چهار و پنج، پرچمهای سفید بر بام های قصر زده و هر روز جمعه منتظر خروج حضرت قائم (عج) بودند.
📚البداية و النهاية ج 12 ص 5
📚تکمله تاریخ طبری ج 11 ص 356
📚احسن التقاسيم ص 188
📚خطط الشام ج 6 ص 286
📚صبح الاعشی فی صناعه الانشاء ج 1 ص 396- 395.
📚النقض ص 471
🔮 شناسه ما در دو پيام رسان ايتا و تلگرام 👇👇👇
🍃
🌸🍃
🍃🌸🍃 @serajemoniir
🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃
سراج منیر
✳️ داستانهای پیامبران در قرآن ♦️داستان حضرت آدم علیه السلام ▪️سکونت آدم در بهشت و هبوط این موضوع
✳️ داستانهای پیامبران در قرآن
♦️داستان حضرت ادریس علیه السلام
حضرت ادریس علیه السلام از پیامبران الهی است که در زمان بین حضرت آدم و حضرت نوح علیهما السلام میزیست.
▫️قرآن کریم او را به صبر و راستی در اعتقاد و کردار و گفتار ستوده است. مطابق با روایات، ادریس نخستین کسى بوده که با قلم نوشت و نیز خیاطی کرد.
حضرت ادریس را ابوالحکما نامیدهاند و مبادی و اصول اولیه بسیاری از علوم را به او نسبت میدهند. گفته شده ادریس نبی از پیامبرانی بوده که غیبت داشته است و پس از غیبت، او با نام الیاس و به عنوان رسول دوباره بر مردم مبعوث شد.
▪️وجه تسمیه ادریس
بیشتر لغویان «ادریس» را واژهاى عربى و از ماده «درس» مشتق دانسته و وجه این نامگذارى را کثرت دانش یا ممارست او بر آموزش، ذکر کردهاند. اگر چه برخى به اشتقاق آن از ماده «دروس» به معناى پنهان شدن، معتقد بوده و علت آن را پنهان شدن ناگهانى ادریس بیان نمودهاند.
⬅️ روایتی از امام صادق علیه السلام در تفسیر قمی وجه اول را تایید مینماید:
➖و سُمّى ادریس لکثرة دراسته الکتب
➖این که او ادریس نامیده شد براى آن است که کتابها را بسیار درس میداد.
♦️مطابق با گفته دیلمى در محبوب القلوب، ادریس را عبرانیان «اخنوخ» و یونانیان «ارمیس» میگفتند که در نزد آنها به معنی عطارد بود. و عرب او را ادریس میخوانند مطابق با آنچه خدا در کتابش او را نامگذاری نموده است.
♦️به گفته علامه حسن زاده آملی حکماى یونان هر جا در کتابهای خود هرمس حکیم مینویسند، مرادشان حضرت ادریس علیه السلام است.
هرمس الهرامسه نیز نام دیگری است که به ایشان می گفتند.
و در مورد وجه آن گفته شده از آنجا که در یونان مردم هرمس را دوست داشتند، بسیاری از آنان نام نوزادان خود را هرمس گذاشته بودند. از بین این هرمس نامها بسیاری از حکما و علما شدند و دانشوران برای تمییز بین او و دیگر حکمای با نام هرمس او را هرمس الهرامسه خواندند.
💤 ادامه دارد ....
🔮 شناسه ما در دو پيام رسان ايتا و تلگرام 👇👇👇
🍃
🌸🍃
🍃🌸🍃 @serajemoniir
🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃
✅ تعادل بهرهمندی در سایه خدامحوری
آیات فراوانی از قرآن نشانگر این حقیقت است که خداوند، نوع رسیدگی به امورات زندگی مردم را بر اساس باورها و اعتقادات آنها تنظیم و تدبیر میکند.
افرادی که به دنبال کسب رضایت الهی و بندگی او بوده و میزان بهرهمندی از دنیا را در چارچوب رضایت او پیگیری میکنند، خداوند نیز در مقابل، سنتها و قوانین مخصوص به آنها را بکار میگیرد. ولی افرادی که هدف اصلی خود را دنیا و بهرهمندی حداکثری از لذتها و امکانات آن قرار دادهاند، خداوند نیز سنتها و سرنوشت متفاوت و شومی را برایشان رقم زده است.
🔺بر همین اساس، بسیاری از آیات قرآن، مسلمانان را از آرزوی داشتن زندگی پر از زرق و برق کفار و دشمنان خودشان برحذر داشته است.
⚠️ یکی از خطراتی که زندگی افراد مسلمان و دیندار را تهدید کرده و انواع سختیها و دشواریها را برای آنان به وجود میآورد، شیفتگی نسبت به جهان غرب و پیشرفتهای ظاهری و مادی آنهاست؛ به گونهای که همواره ظاهر زندگی خود را با ظاهر زندگی آنها مقایسه کرده و در نتیجه به سرخوردگی و خودباختگی و غربزدگی مبتلا میشوند.
❎ برخی از مسلمانان با غفلت از باطن پربرکت زندگی در سایه خدامحوری، تلاش میکنند تا آن را با ظاهر زندگی خداگریزی معاوضه کنند. آنها حتی حاضرند برای رسیدن به ثروت و اموال بیشتر، خواسته یا ناخواسته به کشورهای استعمارگر که دستشان به خون مردم این کشور آلوده است خدمت کنند. از این رو سختی زندگی در غربت را بر نعمت ماندن در کشور ترجیح داده و برای اینکه به بهرهمندی بیشتری دست پیدا کنند، بار سفر به سوی فرنگ میبندند.
⬅️ این در حالی است که بر اساس قوانین الهی، کسانی که برای تمتع بیشتر، به خدا پشت کرده و دین و ایمان خود را به خطر میاندازند، در جهات دیگر زندگی سختی را تجربه میکنند و حتی از ثروت خود نیز لذت نمیبرند.
✳️ به نظر میرسد یکی از مهمترین راهکارها برای مواجهه با افزایش مهاجرت، بالا بردن سطح دینداری و آشنا ساختن آنها با سنتهای متفاوتی است که خداوند بین مسلمانان و کفار به اجرا میگذارد. آنها باید بدانند که افزایش ثروت و فرزند کفار به معنی لطف و خیرخواهی خدا نسبت به آنها نیست. (مومنون/56)
✔️ و از سویی دیگر تنگی معاش برخی از مسلمانان، هرگز نشانه تحقیر و بیتوجهی به آنها نیست. (فجر/16) کسب ثروت با برکت و داشتن فرزندانی صالح و فرمانبردار، در همین کشور امام زمان (ع) و در سایه کسب رضایت الهی امکانپذیر است.
🔮 شناسه ما در دو پيام رسان ايتا و تلگرام 👇👇👇
🍃
🌸🍃
🍃🌸🍃 @serajemoniir
🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃
💢 جواب محبت
🔰 عالمی سوار بر مرکب از بیابانی عبور میکرد. فردی را نالان دید، علت را پرسید. گفت: من علیلم توان راه رفتن ندارم. گرسنهام نای ایستادن ندارم. راه را گم کردهام، درماندهام.
🔸عالم از اسب پایین آمد و فقیر را سوار بر اسب کرد تا با خود به شهر ببرد.
🔹جوان فقیر افسار اسب را کشید، به تاخت از آنجا دور شد.
🔸عالم با صدای بلند فریاد زد: ای مرد جوان لحظهای بایست، اسب و هر آنچه در خورجین است برای تو.
🔹جوان گفت: چه میگویی پیرمرد؟ عالم گفت: به کسی نگو که اسب مرا بردی.
🔸جوان با تعجب گفت: چرا؟
🔹پیرمرد گفت: چون دیگر هیچ سوارهای، به پیادهای و هیچ سالمی، به ناتوانی کمک نخواهد کرد.
🔸جوان فقیر از اسب پیاده شد و گفت: درس بزرگی که امروز از تو آموختم، از همه ثروتهایی که میخواستم به دست آورم با ارزشتر است. تو به من یاد دادی در مقابل محبت خیانت نکنم.
🔮 شناسه ما در دو پيام رسان ايتا و تلگرام 👇👇👇
🍃
🌸🍃
🍃🌸🍃 @serajemoniir
🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃
13.03M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔰 به ما میگن که بعد از جمهوری اسلامی ما به دین شما کاری نداریم، دینتون رو ببرید تو خونههاتون و تو جامعه نیارین
✅ خب جمهوری اسلامی هم همینو میگه، میگه عرق خوری و لخت شدنتون رو ببرید تو خونههاتون و تو جامعه نیارید
⚠️ در واقع دعوا سر اینه که چه چیزی بیاد تو جامعه، دین خدا یا دین شیطان!
👈 کل داستان در دنیا همینه، دقیقا بلایی که سر مسیحیت آوردن در دهه های گذشته و باعث منزوی شدن مسیحیت شد ولی الان ....
#دهه_فجر
📡حداقل برای یک☝️نفر ارسال کنید
🔮 شناسه ما در دو پيام رسان ايتا و تلگرام 👇👇👇
🍃
🌸🍃
🍃🌸🍃 @serajemoniir
🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃
🤲 «امر به دعا برای حضرت صاحب الأمر ارواحنا فداه»
🔺سیرهٔ تربیتی اهلبیت علیهم السلام نسبت به اصحاب خاصّ خود ...
❇️ جناب «یونس بن عبدالرحمٰن» شخصی است که از امام صادق تا امام رضا علیهم السلام را درک کرده و از پرورشیافتگانِ خاصّ مکتب اهلبیت علیهم السلام به شمار میرود.
🔹 روایات متعددی در فضیلت جناب «یونس» از امامان معصوم علیهم السلام به ما رسیده است که در یکی از این روایات آمده است که راوی گوید:
➖سَمِعْتُ اَلرِّضَا عَلَيْهِالسَّلاَمُ يَقُولُ: ... يُونُسُ فِي زَمَانِهِ كَسَلْمَانَ اَلْفَارِسِيِّ فِي زَمَانِهِ.
➖از امام رضا علیهالسلام شنيدم که میفرمود: «یونس» در این زمان، همانند جناب «سلمان» در زمان خودش است.
📒رجال کشّی ج 2 ص 781
⬅️ حال، جناب یونس بن عبدالرحمن که پیوسته تحت تربیت و عنایت حضرات معصومین علیهم السلام به ویژه حضرت ثامن الحجج علیه السلام بوده، اینگونه نقل کرده و میگوید:
♦️أَنَّ الرِّضَا علیهالسلام کَانَ یَأْمُرُ بِالدُّعَاءِ لِصَاحِبِ الْأَمْرِ بِهَذَا: ....
🔻حضرت علی بن موسی الرضا عليهما السلام پیوسته ما را امر مینمود تا با این «دعا» برای حضرت صاحب الامر، حجة بن الحسن العسکری علیهماالسلام دعا کنیم:
«اللَّهُمَّ ادْفَعْ عَنْ وَلِیِّکَ وَ خَلِیفَتِکَ وَ حُجَّتِکَ عَلَی خَلْقِکَ وَ لِسَانِکَ الْمُعَبِّرِ عَنْکَ بِإِذْنِکَ ...»
📗جمال الأسبوع (سیدبنطاووس) ص 511-506
📌 این دعا به صورت کامل در کتاب شریف مفاتیح الجنان بعد از دعای عهد، با عنوان
«دعا برای امام عصر علیهالسلام»
آمده است و معارف و مضامین بسیار والایی در آن ذکر شده است.
🔮 شناسه ما در دو پيام رسان ايتا و تلگرام 👇👇👇
🍃
🌸🍃
🍃🌸🍃 @serajemoniir
🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃
سراج منیر
👥 عوامل نفوذی یهود در صدر اسلام (47) ✳️ برنامههای یهود برای نفوذ در سازمان حکومتی پیامبر ⬅️ جزئ
👥 عوامل نفوذی یهود در صدر اسلام (48)
✳️ برنامههای یهود برای نفوذ در سازمان حکومتی پیامبر
⬅️ جزئیات برنامههای خليفه اول در نفوذ به سازمان حکومتی پیامبر:
گفته شد مأموریت دوم ابوبکر این بود که سازمانی تشکیل دهد، و گروهی را گرد هم آورد که به خلافت وی پس از پیامبر (ص) معتقد باشند. و ادعا کرديم شواهدی بر تشکیل سازمان توسط ابوبکر و رهبری وی بر آن داريم:
♨️شاهد هشتم: شهادت دروغ
مدتی از بیعت مردم با ابوبکر گذشت، علی علیهالسلام با ابوبکر بیعت نکرد و این برای دستگاه غاصب خلافت خوشایند نبود؛ از اینرو تصمیم گرفتند ایشان را به هر شکل ممکن به مسجد بیاورند.
عمر و قنفذ و شماری از اصحاب رسول خدا (ص) به سمت خانه حضرت حرکت کردند و ایشان را به اجبار به مسجد آوردند. در مسجد بین علی علیه السلام و ابوبکر سخنانی رد و بدل شد. ابوبکر ترسید کلمات حضرت در مردم نفوذ کند و آنان را تحت تأثیر قرار دهد و مردم ایشان را یاری کنند؛ بنابراین همانجا حدیثی با این مفاد جعل کرد:
«از رسول خدا (ص) شنیدم که فرمود: خداوند سبحان برای ما اهل بیت، نبوت و خلافت را باهم قرار نداده است.»
امیرمؤمنان فرمود: آیا از اصحاب رسول خدا (ص) کسی شاهد بود؟
عمر گفت: خلیفه رسول خدا (ص) راست میگوید. من از رسول خدا (ص) همین سخنان ابوبکر را شنیدم. ابوعبیده بن جراح و سالم مولی ابیحذیفه و معاذ بن جبل هم تصدیق کردند و گفتند ما از رسول خدا (ص) این مطلب را شنیدیم. (بحار الانوار ج 28 ص 274)
✅ یکی از دلایل جعلی بودن این حدیث، آن است که رسول خدا (ص) از ابتدای بعثت تا زمان رحلتشان در موارد متعددی و در حضور افراد مختلف، از خلافت و جانشینی علی (ع) سخن گفتند، به گونهای که اهل تسنن در کتابهای خود این موارد متعدد را آورده و نتوانستهاند تکذیب کنند. بنابراین چنین حدیثی نمیتواند صحت داشته باشد.
✅ از سوی دیگر، معنا ندارد این خبر تنها برای پنج نفر گفته شده باشد؛ حال آنکه خلافت امری بسیار مهم است و رسول خدا (ص) میبایست آن را برای همه مردم بازگو میکرد؛ همانگونه که روز غدیر خم در ابلاغ خلافت علی (ع) چنین کرد.
✅ دلیل دیگر بر جعلی بودن حدیث آن است که عمر با قرار دادن علی بن ابیطالب در شورای شش نفره برای تعیین خلیفه سخن خود را نقض کرد.
امام علیهالسلام در پاسخ به ابن عباس که ایشان را از رفتن به شورا منع کرد، چرا که نتیجهای جز خلافت عثمان در پی ندارد، فرمود: حضور من ثابت میکند عمر مرا بر خلافت اهل میداند، در حالیکه در گذشته گفته بود رسول خدا (ص) فرمود: نبوت و خلافت در یک خانه جمع نمیشود. عمر با قرار دادن من در این شورا آنچه را که روایت کرده بود، با فعل خود، تکذیب کرد. (بحار الانوار ج 28 ص 295)
💤 ادامه دارد ....
🔮 شناسه ما در دو پيام رسان ايتا و تلگرام 👇👇👇
🍃
🌸🍃
🍃🌸🍃 @serajemoniir
🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃
🕌 برخى از احکام جا گرفتن در مسجد
🔸اگر کسى در مسجد جايى براى خود بگيرد و ديگرى نگذارد که از آنجا استفاده کند، حق او را غصب کرده است.
🔸کسى که در مسجد نشسته، اگر ديگرى جاى او را غصب کند و در آنجا نماز بخواند بايد دوباره نمازش را در محل ديگرى بخواند.
🔸گذاشتن رحل (اثاث و وسائل، مانند سجاده و عبا و...) براى نشستن در مسجد، مانند نشستن است، يعنى صاحب رحل، حق اولويتى نسبت به آن مکان پيدا مىکند و ديگران نمىتوانند جاى او را بگيرند، در صورتى که رحل و چيزهايى مثل سجاده و عبا باشد که تمام محل نماز خواندن يا قسمت عمده آن رابگيرد، نه مثل گذاشتن مهر يا تسبيح يا مسواک و شانه و امثال اينها.
بنابراين با گذاشتن مهر يا تسبيح و حتى هر دو حقى براى او ثابت نيست و ديگران مىتوانند، بردارند و در آن مکان نماز بخوانند.
🔸 بين گذاشتن رحل و آمدن فرد نبايد فاصله زياد باشد، به طورى که آن مکان معطل بماند، پس اگر رحلى بگذارد و برود و برنگردد در صورتى که بدون برداشتن نتوان در آن محل نماز خواند، ديگران مىتوانند آن را بردارند ولى کسى که آن را بر مىدارد، ضامن نگهدارى آن است تا صاحبش برگردد.
🔸اگر شخصى که در جايى از مسجد نشسته است، برخيزد و از آن محل صرف نظر کند، حتى اگر رحلى گذاشته و رحل را برندارد، ديگران مىتوانند آنجا را بگيرند. ولى تصرف در رحل او جايز نيست، مثلا نمىتوانند بر سجاده او نماز بخوانند.
❓سوال:
شخصى در مسجد، جهت نماز جماعت، رحل گذاشته و بيرون رفته و جماعت برپا شده و صاحب رحل مراجعت نکرده است در اين صورت به محض منعقد شدن نماز جماعت، حق او از آن مکان ساقط شده و ديگرى مىتواند جاى او را تصرف کند يا نه؟
✅ پاسخ:
بعد از منعقد شدن جماعت، احتياط آن است که تا امام به رکوع رکعت اول نرفته جاى او را اشغال نکنند، و به محض رکوع امام، حق او ساقط مىشود.
🔮 شناسه ما در دو پيام رسان ايتا و تلگرام 👇👇👇
🍃
🌸🍃
🍃🌸🍃 @serajemoniir
🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃