💠 زبان گفتوگوشان فتوا نیست
ولادت حضرت علیاکبر و روز جوان مبارک باد
از سال پنجاهویک، ارتباط محمدباقر با دانشگاهیان هم بیشتر شد؛ ملاقات عمومی و دیدارهای خصوصی و نامهها و شنیدهها راه او را به دنیای جدیدی باز میکردند؛ دنیایی که شاید بیش از حوزه بین مردم و جامعه نفوذ داشت.
ایدههای جدید بین این گروه زود رسوخ میکرد و دامنهدار میشد، ایسمها هم. زبان گفتوگوشان فتوا نبود. با فتوا نمیشد بر آنها اثر گذاشت.
آنها را تشویق میکرد کنار آنچه در دانشگاه میخوانند فقه و اصول هم یاد بگیرند؛ اندیشهای که از علوم اسلامی در کنار علوم مدرن خلق میشد چیز کارآمدی میشد. به وکلایش سپرد که اگر با جوان دانشگاهی بااستعدادی آشنا شدند، او را به تحصیل در حوزه تشویق کنند، هزینه تحصیل را محمدباقر میپردازد.
📚 کتاب نا، ص۱۴۹
🆔 @shahidsadr
💠 انتظار، باور به اعتراضی زنده و پابرجا
اندیشۀ مهدویت با ویژگیهای اسلامی آن، شکاف غیبی میان همه ستمدیدگان و آن منجی منتظَر را کاهش میدهد و هراندازه هم که این انتظار طولانی شود، پل میان آنان و او را در احساس درونیشان کوتاه میسازد.
وقتی از ما خواسته میشود تا به اندیشۀ مهدویت بهعنوان تعبیری از انسانی زنده و معین ایمان بیاوریم که همچون خود ما زیست میکند و همانند ما انتظار میکشد، در این حال، هدف القای این باور به ماست که اندیشۀ اعتراض مطلق به هر گونه ستم و بیداد که مهدی نمودبخش آن است، بهصورت بالفعل در آن رهبر معترض منتظَر تجسم یافته است؛ همو که ظهور خواهد کرد، درحالیکه رشتۀ بیعت هیچ ستمگری بر گردنش نیست و ایمان به وی، باور به همین اعتراض زنده و پابرجا و همگامی با اوست.
📚 پژوهشی درباره امام مهدی علیهالسلام ، ص٣٠
🆔 @shahidsadr
💠 اندیشۀ صدر ۳
🔻 در چهلویکمین سالگرد شهادت شهیدصدر بهصورت وبینار برگزار میشود:سلسلهنشستهای علمی «اندیشۀ صدر» 🔻 سومین نشست از سلسلهجلسات اندیشۀ صدر برگزار میشود: 🔷 تأملی در تحلیل تاریخ دوران امامت در آثار شهیدصدر 🔹دکتر محمدحسین رجبی دوانی، استاد دانشگاه و پژوهشگر تاریخ اسلام 🔸 دوشنبه ۹ فروردین ۱۴۰۰، ساعت: ۲۰:۰۰ 📺 پخش زنده از صفحۀ رسمی اینستاگرام پژوهشگاه شهید صدر 🆔 @shahidsadr
💠 ایمان به مهدی علیهالسلام یعنی...
🌸 ولادت باسعادت منجی بشریت، حضرت بقیةاللهالاعظم، مهدی موعود عجلاللهتعالیفرجهالشریف مبارک باد
ایمان به مهدی علیهالسلام یعنی باور به نپذیرفتن و پس زدن ستم، حتی درحالیکه بر همۀ دنیا حکمفرما باشد.
📚 پژوهشی درباره امام مهدی علیهالسلام، ص٣٠
🆔 @shahidsadr
💠 مراحل سهگانه زندگی ٢۵٠سالۀ ائمه اطهار علیهمالسلام
سومین نشست از سلسلهنشستهای علمی «اندیشۀ صدر» با موضوع «تأملی در تحلیل تاریخ دوران امامت در آثار شهید صدر» با حضور دکتر محمدحسین رجبی دوانی، بهصورت مجازی برگزار و از صفحه رسمی اینستاگرام پژوهشگاه شهید صدر پخش شد.
🔻این استاد دانشگاه و پژوهشگر تاریخ اسلام بیان کرد:
آیتالله شهید صدر در همۀ عرصههای لازم ورود کرده و نوآوریهایی را در آن عرصه به ظهور رسانده است و افسوس که آن مرد بزرگ و نابغه کمنظیر در سن ۴۶ سالگی از دست جامعه بشریت رفت، وگرنه با عمر طولانیتر بهحتم برکات بیشتری برای عالم بشریت داشت.
کتاب «فدک در تاریخ» محاکمه غاصبان فدک در تاریخ با مسائلی علمی و عقلی و تعالیم قرآنی و سنت نبوی است. منظور شهید صدر با زیرکی و هوشمندی این بوده که با اثبات غاصب بودن خلافتکنندگان، خلافت این افراد را زیرسؤال ببرد و محق بودن حضرت علی (ع) را اثبات کند.
کتاب «امامان اهلبیت علیهمالسلام مرزبانان حریم اسلام» از سلسله سخنان شهید صدر است. شهید آیتالله صدر جزو معدود چهرههای تاریخ اسلام و شیعه است که در نگاه به دوران ٢۵٠ سال حضور و ظهور ائمه (ع) با بحثی تحلیلی و نگاهی عمیق و تأمل در سیره پاک ائمه علیهمالسلام بحثهای نو و جالبی را ارائه کردهاند. همزمان با شهید صدر رهبر معظم انقلاب نیز با تعمق در زندگی ائمه به نتیجه یکسانی با شهید صدر رسیدهاند که ائمه ما یک خط مشخص را پیمودهاند و هدفی بزرگ را پیگیری میکردند.
شهید صدر مرحله اول زندگی ائمه را حفظ اسلام از خطر نابودی میداند؛ با توجه به رحلت پیامبر و تشکیل سقیفه، اسلام در حال از بین رفتن بود که شهید صدر تلاش ائمه اطهار را در طول پنجاه سال تا امام سجاد علیهالسلام بهدنبال جلوگیری از روند از بین رفتن اسلام دانسته است.
تدوین و تبیین مکتب اهلبیت علیهمالسلام و پرورش شیعیان مرحله دوم زندگی اهلبیت علیهمالسلام از منظر شهید صدر است. شهید صدر این مرحله را تا دوران امام کاظم علیهالسلام میداند که فقه شیعه شکل گرفته است.
مرحله سوم، مرحله گسترش مکتب اهلبیت علیهمالسلام و تلاش برای بهدست گرفتن حکومت است که از اواسط امامت امام کاظم علیهالسلام شروع میشود.
شهید صدر بسیار عالمانه برای بهرهبرداری مخاطبان گوناگون و بهدلیل اجتناب از انگ تعصب افراطی، کتاب «پژوهشی درباره امام مهدی علیهالسلام» را نوشته است که دکتر حامد حفنی داوود روش عالمانه، دقیق و غیرقابلخدشه علامه صدر بهویژه در بحث طول عمر امام عصر (عج) را تحسین میکند.
🔗 گزارش کامل این نشست را اینجا بخوانید
🛒 این کتابها را از اینجا بخرید
فدک در تاریخ
امامان اهلبیت علیهمالسلام مرزبانان حریم اسلام
پژوهشی درباره امام مهدی علیهالسلام
🆔 @shahidsadr
💠 مرز بیکران حکومت اسلامی
۱۲فروردین روز جمهوری اسلامی گرامی باد
حکومت اسلامی یک حکومت فکری است. یکی از مؤلفههای ذاتی یک حکومت فکری این است که رسالت فکری مشخصی دارد و محدودۀ خود را بهاندازه محدوده آن فکر تعریف میکند و ازاینرو میتواند در گستردهترین محدودۀ انسانیِ ممکن گسترش یابد.
حکومت اسلامی اینچنین است؛ چه اینکه حکومتی است که رسالت فکری مشخصی دارد که همان اسلام است و اسلام هم یک دین انسانی عمومی است که حضرت محمد صلیاللهعلیهوآله به آن دین و برای همه بشر در همۀ زمانها و مکانها و بدون توجه به قومیتها و اقلیمها مبعوث شده است.
📚 بارقهها، ص٢٨۵
🆔 @shahidsadr
💠 اندیشه صدر۴
🔻 در چهلویکمین سالگرد شهادت شهیدصدر بهصورت وبینار برگزار میشود:
سلسلهنشستهای علمی «اندیشۀ صدر»
🔻 چهارمین نشست از سلسلهجلسات اندیشۀ صدر:
🔷 نوآوریهای شهید صدر در فقه
🔹آیتالله احمد مبلغی، عضو مجلس خبرگان رهبری
🔸 شنبه ١۴ فروردین ۱۴۰۰، ساعت: ۲۰:۰۰
📺 پخش زنده از صفحۀ رسمی اینستاگرام پژوهشگاه شهیدصدر
🆔 @shahidsadr
💠 اینفوگرافیک کتاب پژوهشی درباره امام مهدی علیهالسلام
❓چرا باید پژوهشی درباره امام مهدی را خواند؟
🔆 ۷ پرسش اساسی که کتاب با روش تجربی به آنها پاسخ میدهد.
🛒 پژوهشی درباره امام مهدی علیهالسلام را از اینجا بخرید
🆔 @shahidsadr
💠 بهشت کوچک
محمدباقر کنار گلها و سبزههایی که فاطمه کاشته بود نشست و هنرهای همسرش را تحسین کرد.
این روزها کتاب و دوات و ورقهایش را با خودش به این باغ کوچک میآورد و در اینجا غرق در فکر و نوشتن میشد. فاطمه به او گفته بود که در ایران همه گل و گیاه دوست دارند و خودش هم در خانه پدری به گلدانها و درختها آب میداده و ازشان مراقبت میکرده. به محمدباقر گفت: «خوب است در خانه خودمان بذر و نهال بکاریم».
محمدباقر در اولین فرصت از خانه سید محمد تعدادی نهال کوچک و بذر گرفت و تعدادی جعبههای چوبی آورد که به کار بستهبندی میوه و سبزی میآمد. جعبهها را کنار دیوار حیاط کوچکشان چیدند و نهالها و بذرها را کاشتند. دیگر باغی داشتند بهتر از هر بهشت. لحظاتی که با هم در میانه آن مینشستند و چای مینوشیدند چه خوش بودند! محمدباقر استکان چای را تا دهانش بالا میآورد و مزمزه میکرد. با لذت نفس عمیقی میکشید و به حوریاش نگاهی میکرد و میگفت: «خدایا، این چای است یا شراب طهور؟»
📚 نا، ص۸۵
#١٩فروردین_سالگردشهادت_شهیدصدر
#نابغه_ای_که_نمیشناسیم
#شرح_صدر
🆔 @shahidsadr
💠 فرصت صدرخوانی
به مناسبت چهلویکمین سالگرد شهادت شهید صدر
♨️ فروش ویژۀ سالیانۀ همۀ آثار فارسی و عربی پژوهشگاه شهید صدر
✅ ٢٠ درصد تخفیف + ارسال به سراسر کشور
زمان: یکشنبه ١۵ فروردین تا ٢۵ فروردین ١۴٠٠
🔻 تازههای نشر:
نا
شرح صدر
سنتهای تاریخی در قرآن کریم
🛒 خرید از فروشگاه سایت پژوهشگاه تخصصی شهید صدر
🆔 @shahidsadr
💠 فهم و فهمشناسی در اندیشه شهید صدر
چهارمین نشست از سلسلهنشستهای اندیشه صدر برگزار شد
🔻 آیتالله مبلغی، عضو مجلس خبرگان رهبری مطرح کرد:
تولید ادبیات درباره «فهم»
شهید صدر در باب «فهم» بهعنوان یکی از چهار عنصر اصلی عمل فقهی، ادبیات و نگاههایی متفاوت داشته است. هرچند افراد دیگر نیز به فهم توجهاتی داشتهاند؛ اما توجه شهید صدر به این مقوله ویژه است.
فهمشناسی
شهید صدر در آثار خود بابی گشوده با عنوان فهمشناسی. فهم شناسی فرآیندی است که فهم بهوسیله آن حرکت میکند و نهایی میشود؛ روند فهم و فهمیدن خیلی مهم است؛ چون روند فهم و فهمیدن دربردارنده خلأها، خطرات و اشکالاتی است که اگر آنها را نشناسیم، نمیتوانیم استنباط دقیق و خوبی داشته باشیم.
افزوده شهید صدر بر فهم عرفی
شهید صدر به نظر فقها مبنیبر اینکه اگر نصی در جایی وارد شده باشد، فهم عرفی آن مورد را در حکم مثال میبینند و حمل بر مثالیت میکنند، نکتهای اضافه کرده است که این حمل بر مثالیت، گاهی در ارتباط با چند نص هم قابل انجام است؛ بهوسیله این دقت شهید صدر میتوانیم قاعده بسازیم و پیش رویم.
تولید ادبیات برای فهم اجتماعی
شهید صدر بابی را در فهم اجتماعی گشوده که بحث درباره آن باید کماکان انجام شود. ارتکاز عمومی برای مجموعه وجود دارد، که همه در آن مشارکت دارند و خبرگی، مهارت عمومی، ذوق یکسان و یکیشده، مربوط به همه و جامع است و در سایه و نتیجه این، ارتکازی متولد میشود که فهمی از خود تراوش میدهد که در موارد دیگر هم قابل استفاده است.
هنر شهید صدر است که برای فهم اجتماعی ادبیات تولید کرده است و زمینه را فراهم میکند؛ اما میتوان زمینه را فراتر برد.
فهم علمی
شهید صدر فهم علمی را در فهم موضوعی مطرح میکند که فقیه باید به یک فهم علمی مجهز باشد و یک مسأله را از حیث علمی نهایی کند و بعد سراغ نص برود؛ فهم علمی در کلام فقهای دیگر هم آمده است اما گسترده و فراوان نبوده است و در لابهلای بحثها گم شده است.
فقدان فهم تاریخی
شهید صدر مشکل فقهای دیگر را در اقتصادنا، فهم تاریخی میداند که در یک عهد و بخش خاصی تمرکز کردهاند و ابتدا و انتهای تاریخی یک قضیه را ندیدن و فهم نکردن، باعث میشود آسیب بزرگی وارد شود که ایشان در این باب حرفهای قابل توجه و نکتههای بدیعی دارد که باید به آن توجه کرد.
🆔 @shahidsadr
💠 اندیشه صدر۵
🔻 در چهلویکمین سالگرد شهادت شهیدصدر بهصورت وبینار برگزار میشود:
سلسلهنشستهای علمی «اندیشۀ صدر»
🔻 پنجمین نشست از سلسلهجلسات اندیشۀ صدر:
🔷 شرح صدر؛ تحلیل آراء، اندیشهها و سیره عملی شهیدصدر
🔹دکتر محسن اسماعیلی، عضو خبرگان رهبری
🔸 سهشنبه ۱۷ فروردین ۱۴۰۰، ساعت: ۲۰:۰۰
📺 پخش زنده از صفحۀ رسمی اینستاگرام پژوهشگاه شهید صدر
🆔 @shahidsadr
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎞 شهید صدر کیست؟
▶️ گوشهای از زندگانی و برخی از مهمترین فعالیتهای علمی و سیاسی شهید صدر
#نابغه_ای_که_نمیشناسیم #١٩فروردین_سالگردشهادت_شهیدصدر
#بازنشر
🆔 @shahidsadr
💠 اندیشه صدر۶
🔻 در چهلویکمین سالگرد شهادت شهیدصدر بهصورت وبینار برگزار میشود:
سلسلهنشستهای علمی «اندیشۀ صدر»
🔻 ششمین نشست از سلسلهجلسات اندیشۀ صدر:
🔷 شهید صدر و آنچه از او باید بدانیم
🔹حجتالاسلاموالمسلمین علیرضا پناهیان
🔸 پنجشنبه ١٩ فروردین ۱۴۰۰، ساعت: ۲۰:٣٠
📺 پخش زنده از صفحۀ رسمی اینستاگرام پژوهشگاه شهید صدر
🆔 @shahidsadr
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💠 آخرین سخن
🔹 در روزهای سختِ حصر، آیتالله صدر مانده بود و ضبطی کوچک که آخرین سخنان شهید را برای تاریخ به یادگار بگذارد.
📻 صدای شهید صدر در پیام ضبطشده خطاب به مردم عراق، اندکی پیش از شهادت
دهم شعبان ۱۳۹۹ق.
#نابغه_ای_که_نمیشناسیم #١٩فروردین_سالگردشهادت_شهیدصدر
🆔 @shahidsadr
💠 فرصت صدرخوانی در طاقچه
📚 آثار شهید صدر را با ٢٠ درصد تخفیف از طاقچه دریافت کنید
⏲ زمان: پنجشنبه 19 فروردین تا یکشنبه ٢٢ فروردین ١۴٠٠
⬅️ برای خرید نسخۀ چاپی آثار اینجا را کلیک کنید
🆔 @shahidsadr
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💠 نمونهای از زندگانی موسیبنجعفر علیهالسلام
🔻 بیانات رهبر معظم انقلاب به مناسبت سالگرد شهادت شهید صدر و خواهر مظلومهاش بنتالهدی
٢٣فروردین١٣۶۴
یکى از خاطرههاى تلخ، خاطرۀ شهادت مظلومانۀ عالم و متفکر بزرگ اسلامى مرحوم آیتاللّه سید محمدباقر صدر و خواهر مظلومهاش بنتالهدىٰ است که واقعاً یک نمونهاى از زندگى موسىبنجعفر(ع) و همان مبارزات و همان جهتگیرىها و بالأخره همان سرنوشت است.
#نابغه_ای_که_نمیشناسیم
#١٩فروردین_سالگردشهادت_شهیدصدر
🆔 @shahidsadr