💠 برترین اسوه جهاد
ولادت امیرالمؤمنين، امام علی علیهالسلام مبارک باد
امام علی علیهالسلام برترین اسوۀ جهاد در راه هدف بزرگ اسلام بود. زندگی فرخنده ایشان از آنجا که در مسجدالحرام آغازش فرمود تا سرانجام که در خانۀ پروردگارش به شهادت رسید، سراسر، لهیب نبردی مقدس بود که در راه دین، هیچ نرمی نداشت و در کارِ تکلیف، هیچ سستی نمیورزید و در راستای حق، هیچ کُندی نمیکرد و هیچچیز را برتر و فراتر از ایثار و فداکاری نمیدید.
امام با دعوت اسلام همروزگار شد و با روح و عقل و فکر و همه احساس و عاطفه خویش در آن درآمیخت و از نخستین ساعت از عمر فرخنده این دعوت با آن همگام شد؛ دعوتی که با قدرت و قوت آغاز شد تا تاریخ را بسازد و جهانی نو دراندازد و به دست انسان رسالتی را که از برایش آفریده شده بود، برآوَرد.
📚 امامان اهلبیت علیهمالسلام، ص٣٧۵
🆔 @shahidsadr
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
از نا شنیدن
🔹 نا اواسط پاییز امسال وارد بازار کتاب شد و حالا با استقبال خوب مخاطبان به چاپ هفتم رسیده است.
#مریم_برادران در این کتاب روایتی داستانی از زندگی #شهید آیتالله #سیدمحمدباقرصدر است را قلم زده است.
در بخش اول «از نا شنیدن» گوشهای از تجربه اهل هنر و ادبیات را از خواندن نا میشنوید.
برای تهیه #کتاب_نا میتوانید به سایت mbsadr.ir مراجعه کنید.
#شهید_صدر
#زندگینامه
#محمدرضازائری
#مژده_لواسانی
#شهرام_شکیبا
#حمید_حسام
#میثم_امیری
#معصومه_رامهرمزی
@shahidsadr
💠 نشست شهید صدر و مسائل معاصر ما برگزار شد
به مناسبت هشتاد و ششمین زادروز شهیدصدر نشست نقد و بررسی کتاب نا در دانشگاه علوم اسلامی رضوی مشهد برگزار شد. در این نشست دکتر محمد رضا قائمی نیک، عضو هیئت علمی گروه علوم اجتماعی دانشگاه رضوی، استاد سعید تشکری نویسنده و منتقد ادبی و مریم قربانزاده نویسنده به همراه دکتر مریم برادران نویسنده کتاب «نا» به ارائه بحث پرداختند.
🔻 استاد سعید تشکری
کسی میتواند از این کتاب لذت ببرد که موضوع و ابر قهرمان آن را پذیرفته باشد
این زندگینامه مبتنی بر ادبیات است، یعنی زبان، لحن، رنگ ادبی و فصل داستانی، تعلیق و پایان باز دارد که ویژگیهای یک زندگینامه است. علما بالذات دارای زبان و ادبیات فاخر هستند، نهضتی درباره این ادبیات در ایران شکل گرفته است که نویسندگان، زبان کامل و فاخر علمای گذشته را به زبان معمول ترجمه کنند، که مهارت نویسنده در این کار مهم است.
برای چنین کتابهایی باید فضای سمپاتیک شکل بگیرد و کسی میتواند از این کتاب لذت ببرد که موضوع و ابر قهرمان آن را پذیرفته باشد و خواندنیهای این کتاب برایش خواندنی باشد. کتاب نا روایت دراماتیک نیست، بلکه حزن آلود است؛ این کار میتوانست حماسه نویسی باشد، و این بخشی است که در جامعه ادبی ما تبدیل به یک فرم شده است بیش از اینکه تبدیل به شکل شود. در این نقطه باید به نویسندگان فرصت دهیم که آنچه را که به جهت حجم داستان نیاز دارند بنویسند.
🔻 سرکار خانم مریم قربانزاده
چاپ هفتم کتاب نشان دهنده عطش جامعه است که باید پاسخ داده شود
نزدیک شدن به زندگی افرادی مانند شهید صدر دشوار است. آثار شهید صدر وجود دارد اما نسل جدید نیاز دارد که یک همفکری و همزمانی با این بزرگان پیدا کند؛ مطلب درباره بزرگان پیشین که خیلی از آنها دور هستیم مانند شیخ مفید و شیخ طوسی، در کتابهای تاریخی بسیار کم است، اما جامعه امروز ما نیاز به شناختن این افراد دارد.
کتاب نا در مدت کوتاهی به چاپ هفتم رسیده است و این چاپ زیاد نشان دهنده عطش جامعه است که باید پاسخ داده شود؛ چه از جانب نویسندگان و چه از جانب بیوت معظم علما که باید سپر خود را کنار بگذارند و این میراثها باید در دست مردم قرار بگیرد. اگر کتابهای درباره بزرگان، مانند کتاب نا، در جامعه بیشتر شود، فرهیختگان را به سوی خود آن شخصیت علمی هم سوق خواهد داد تا او را از کتابهای خودش بشناسند.
🔻 دکتر محمدرضا قائمی نیک
باید به سراغ شهید صدر برویم و شهید صدر را بخوانیم
کتابهایی مانند «نا» با هدف نزدیک شدن ما به شهید صدر نوشته شده است؛ همراهی با این شخصیت به دو شکل انجام شدنی است. نخست روش مورد استفاده در حوزههای علمیه است که با نظریات علمی این بزرگوار همراه میشوند؛ راه دوم نزدیکی به یک متفکر این است که با شناخت شرایط زندگی او، در جامعه و خانواده به او نزدیک شوید؛ در این حالت الزاماً او یک فرد عالم نیست. چون شهید صدر هر دو جنبه به حد عالی داراست، نگارش کتابی مانند نا را سخت میکند. چرا که نمیتوان فقط زندگینامه ایشان را مبتنی بر آثار علمی ایشان نوشت یا به آن بی تفاوت بود.
برای پرداختن به شخصیتی مانند شهید صدر باید وجه علمی و شرایط عاطفی او را با هم ببینیم؛ کتابهایی مانند «نا» که شرح اسس المنطقیه، اقتصادنا نیست، کتابی است که انتظار میرود بسترهای تاریخی اجتماعی و مسائلی که بین ما و شهید صدر مشترک است را روایت کند، و به جهت همین مسائل مشترک است که باید به سراغ شهید صدر برویم و شهید صدر را بخوانیم تا بتوانیم این نیاز را برطرف کنیم.
🔻 دکتر مریم برادران
نقصهای روایت من درباره شهید صدر دیده میشود، هر چند سعی کردم خیلی احساسات خود را کنترل کنم و مسائل را به صورت واقعی تعریف کرده باشم. به نظرم تنها اثر کتاب نا، این است که مخاطبان به سمت خواندن آثار خود شهید صدر بروند و اگر این اتفاق نیفتد، هیچ کاری انجام نشده است.
نویسنده کتاب نا ادامه داد: دوستانی که در نگارش دستی دارند بهتر میدانند که محتوایی که وجود دارد به راوی میگوید چه چیزی را بنویس و چگونه بنویس بر چه مسائلی تأکید کن که جواب بهتری بدهد؛ اینطور نبوده است که با انباشتی از اطلاعات مواجه بودم و انتخاب کرده باشم. مصاحبههایی هم که انجام دادم تنها با هدف رسیدن به برآوردی از زاویه نگاه افراد مرتبط با شهید صدر به ایشان بود، نه جمع آوری اسناد.
🆔 @shahidsadr
💠 معیار زندگی انسان
اسلام در همۀ برنامهها و مراحل زندگی انسان برایش معیاری برنهاده که عبارت است از: رضای خداوند بزرگ. پس هرچیز که منفعت شخصی ایجاب میکند، لزوماً حلال و جایز نیست و هرچیز هم که زیانی شخصی به انسان بزند، لزوماً حرام و ناروا نیست؛ بلکه هدفی که اسلام برای انسان در زندگی ترسیم نموده، رضای خداوند است.
معیار اخلاقی که همه کارها را با آن میسنجند، آن است که چهاندازه از این هدف مقدس تحقق یافته است. انسانی در راه راست است که این هدف را تحقق بخشد. شخصیت کامل اسلامی آن است که در همۀ مراحل بر وفق این هدف و در پرتو این معیار و در همین چارچوب عام حرکت نماید.
فلسفه ما، ص۵۶
🆔 @shahidsadr
💠 همهجا را باید مسجد کرد
تفاوت مسجد، بهعنوان خانۀ خدا با خانۀ آدمی در شکل ساختمان یا داشتن نشانههایی مخصوص نیست؛ بلکه مسجد ازآنرو خانه خداست که آدمی در آن قلمرو به کارهایی میپردازد که در انجام آنها از خود میگذرد و هدفی فراتر از منطق منافع مادی محدود را پی میگیرد و این قلمرو باید گسترش یابد و همۀ زمینههای زندگی آدمی را دربربگیرد.
برایناساس هر عرصهای که انسان در آن کاری را میکند که در انجام آن از خود میگذرد و هدفش را خدا و خلق خدا قرار میدهد، عرصهای است که روح مسجد را با خود دارد.
📚 انسان و عبادت، ص۶۴
🆔 shahidsadr
هدایت شده از دفتر قم مؤسسه انقلاب اسلامی
📣 دوازدهمین جلسه از سلسله نشستهای #مجازی «نظام فکری اندیشمندان انقلاب اسلامی»
💠 موضوع: نظام فکری شهید آیتالله صدر (رضواناللهعلیه)
🎙 ارائهدهنده: آیتالله محسن اراکی
🗓زمان: امروز دوشنبه، هجدهم اسفند ۱۳۹۹
⏰ ساعت ۱۹ تا ۲۱
🔖 اگر هنوز ثبتنام نکردهاید، میتوانید از طریق این پیوند ثبتنام کنید.
@qom_khamenei_ir
💠 تحمل سختیها برای جلوگیری از افکار انحرافی
🏴 شهادت موسیبنجعفر علیهماالسلام تسلیت باد
زندان چنان سلامتی امام موسیبنجعفر علیهماالسلام را به خطر انداخته بود، که وقتی ايشان برابر پروردگارش به سجده میرفت، همچون جامهای نقش بر زمين میشد.
ناگاه فرستادۀ پيشوایِ کجرو بر ايشان وارد شد و عرض کرد: خليفه از شما پوزش میخواهد و اگر شما به ديدار او برويد و پوزش بخواهيد يا رضايتش را جلب کنيد فرمان آزادی شما را میدهد.
امام علیهالسلام سر بلند کرد و بهصراحت پاسخ منفی داد و تلخی جام را تا به آخر تحمل کرد. تنها بدان دلیل که پيشوای کجرو به هدف خود دست نيابد تا امام علیهالسلام عملکردش را تأييد کند و اين گونه آثار اجرای تحريفشده بر رسالت بازتاب افکنَد.
📚 امامان اهلبیت علیهمالسلام، ص١٢٧
🆔 @shahidsadr
💠 اندیشۀ صدر
🔻 در چهلویکمین سالگرد شهادت شهیدصدر بهصورت وبینار برگزار میشود:
سلسلهنشستهای علمی «اندیشۀ صدر»
شهید صدر در جایگاه فقیه نظریهپرداز علوم انسانی، دیدگاههای گوناگونی را در شاخههای گوناگون علوم انسانی بیان کرده که هرکدام بهنوعی جریانساز حرکتهای فکری و علمی گستردهای در جهان اسلام شده است. بازخوانی و ترویج این اندیشهها، عمق و دامنۀ علوم انسانی و اجتماعی اسلامی را در میان دانشگاهیان، بهویژه جوانان و دانشجویان گسترش خواهد داد.
🔻 نخستین نشست از جلسات اندیشۀ صدر برگزار میشود:
🔷 بررسی پیشنویس قانون اساسی جمهوری اسلامی با توجه به متن پیشنهادی شهید صدر
🔹 دکتر محمدمهدی غمامی، عضو هیئتعلمی گروه حقوق دانشگاه امام صادق علیهالسلام،
🔸 چهارشنبه ٢٠ اسفندماه ١٣٩٩، ساعت: ١٩:٠٠
📺 پخش زنده از صفحۀ رسمی اینستاگرام پژوهشگاه شهیدصدر
و اسکای روم
http://vc.isu.ac.ir/ch/4766-30644
🆔@shahidsadr
💠 انسانی که چون توانش به توان خدا بپیوندد...
مبعث رسول گرامی اسلام مبارک باد
ما حضرت محمد صلیاللهعلیهوآله را در مقام مردی والا حس میکنیم. در مقام مردی که توانست برای بشریت ثابت کند اعتبار و هدفی فرای همۀ مصلحتها و دیدگاهها، فرای همۀ خودخواهیها و فرای سرفرازیهای ساختگی و ارجمندیهای محدود در کار است؛
کسی که توانست ثابت کند انسانی هست که چون توانش به توان خدا بپیوندد، پایانی بر توانش نیست و انسانی هست که چون پیوسته در راستای رسالت خداوند متعال ره بسپارد، پایانی بر نفَسش نیست.
📚 امامان اهلبیت علیهالسلام، ص٩١
🆔 @shahidsadr
💠 معیار عزت و ذلت
بلال عزیزترین مردم بود، اگرچه در ظاهر ذلیلترین بود؛ شکنجه میشد، صخره بر روی سینهاش میگذاشتند، [اما درحالىکه] شکنجه میشد، میگفت : «اَحد، اَحد».
جاهلیت با همه ستمگریاش نتوانست به قلب او رخنه کند، نتوانست دل او را عوض کند، نتوانست عقیدهاش را بخرد، نتوانست کاری بکند که او به نبردی جز نبرد اصلیاش، یعنی نبرد با جاهلیت، نبرد با دشمنان خداوند متعال بیندیشد. بنابراین، او عزیزترین مردم است؛ چون آنها نتوانستند او را شکست بدهند؛ توانستند او را شکنجه کنند، توانستند او را بکشند، اما قتل بهمعنای شکست نیست، شکست معنایش این است که قلب، عواطف و اراده او را سست و نرم کنند، اما نتوانستند ارادهاش را سست کنند. او عزیزترین مردم بود، با اینکه بردهای ذلیل و اسیر و دستبسته بود.
ما حداقل میتوانیم مانند بلال باشیم، اگر نمیتوانیم سروران زمین باشیم، حداقل میتوانیم مانند بلال باشیم. اگر عزت را از راه دیگری از دست دادیم، حداقل از این راه آن را بخریم.
📚 بارقهها، ص۴۶۳
🆔 @shahidsadr
💠 برخی جملات شهید صدر بدون تغییر در قانون اساسی آمده است
نخستین جلسه از سلسلهنشستهای علمی «اندیشۀ صدر» به مناسبت چهلویکمین سالگرد شهادت شهید سید محمدباقر صدر با موضوع «بررسی پیشنویس قانون اساسی جمهوری اسلامی با توجه به متن پیشنهادی شهید صدر» و با حضور دکتر محمدمهدی غمامی عضو هیئتعلمی گروه حقوق دانشگاه امام صادق علیهالسلام بهصورت مجازی برگزار و از صفحۀ رسمی اینستاگرام پژوهشگاه شهید صدر پخش شد.
دکتر غمامی با اشاره به نامۀ شهید صدر با عنوان «مقدمهای بر پیشنویس قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران» به تأثیرات این نامه پرداخت:
نظریه شهید صدر مبنای نظام مردمسالاری جمهوری اسلامی ایران است و مقدمه شهید صدر بهطور کامل با مقدمه قانون اساسی ایران تطابق و تناظر دارد. رویکرد شهید صدر با رویکرد امام خمینی(ره) مبنی بر نظریه امتامامت یکسان است و این نظریه بهطور کامل متفاوت از حکومتهای پیشین و همزمان با تأسیس جمهوری اسلامی بوده است؛ شهید صدر اعتقاد داشت که امت ایران باید جایگاهی ویژه در حکومت داشته باشد.
شهید صدر مرجعیت را با امامت در کشورداری تطبیق میدهند و امام خمینی(ره) هم چنین نظری را با ولایت فقیه دنبال میکردند؛ نظریههای ولایت فقیه و مرجعیت-امت یک مسیر را طی میکنند که در اصل پنجم قانون اساسی مشهود است.
شهید صدر اثر انقلاب اسلامی را جهانی ارزیابی میکند و درباره مدل حکمرانی جدید گفته است که اگر بتوانید مدل خوبی برای ایران تعیین کنید تأثیری بر جهان اسلام بلکه گیتی خواهد داشت.
عبارات قانون اساسی بسیار شبیه عبارات شهید صدر است؛ امت اسلامی و بازگشت به جهانبینی اصیل اسلامی که در نامه شهید صدر آمده است از عبارات شاخصی است که مشابه، قرین و نزدیک به عبارات قانون اساسی جمهوری اسلامی است.
شهید صدر بعد از مبنای تشریع، مرجعیت و اسلامیت، به مبنای حکومتداری و اصل حاکمیت اشاره میکند که خداوند متعال منشأ تمام قواست. شهید صدر سرزمین را جهان اسلام، جمعیت را امت اسلام و حاکمیت را برای الله میداند.
شهید صدر منطقةالفراغ را به قوۀ مقننه که نماینده مردم هستند سپرده است که بهشرط رعایت احکام اسلامی و مغایر نبودن با دیگر قوانین راهی را برای اداره امور پیدا کنند.
با مشکلاتی که پیش آمد، ده سال بعد به این نتیجه رسیدند همانطور که شهید صدر گفته بود باید اختیار کنترل مفاد قانون اساسی در اختیار رهبری گذاشته شود که در اصل١٧۶ و١٧٧ قانون اساسی در اصلاح آن آمده است.
🔗 گزارش این نشست را اینجا بخوانید
🆔 @shahidsadr
💠 اندیشۀ صدر ۲
🔻 در چهلویکمین سالگرد شهادت شهیدصدر بهصورت وبینار برگزار میشود:
سلسلهنشستهای علمی «اندیشۀ صدر»
🔻 دومین نشست از سلسلهجلسات اندیشۀ صدر برگزار میشود:
🔷 جبران کاهش ارزش پول (بررسی انتقادی دیدگاه شهیدصدر)
🔹 حجتالاسلاموالمسلمین دکتر علی نعمتی، عضو هیئت اندیشهورز اقتصاد حوزه علمیه خراسان
🔸 یکشنبه ۲۴ اسفند ١٣٩٩، ساعت: ۱۹:۰۰
📺 پخش زنده از صفحۀ رسمی اینستاگرام پژوهشگاه شهید صدر
و لینک سامانه آموزش مجازی:
https://eqtesad.lms2.hozehkh.com/ws/sadr
🆔 @shahidsadr
💠 بازخوانی درست عبارت شهید صدر مشکل تمام اندیشههای اقتصادی درباره پول را حل میکند
دومین نشست از سلسلهنشستهای علمی «اندیشۀ صدر» به مناسبت چهلویکمین سالگرد شهادت شهید صدر با موضوع «جبران کاهش ارزش پول (بررسی انتقادی دیدگاه شهید صدر)» برگزار شد:
🔻 حجتالاسلاموالمسلمین دکتر علی نعمتی، عضو هیئت اندیشهورز اقتصاد حوزه علمیه خراسان گفت:
🔹 پرداخت به ماهیت پول در اقتصاد اسلامی بسیار کمرنگ است و این ضعف بهدلیل نبود نظریهای اجتهادی است و غیرقابلقبول است که بدون شناخت ماهیت پول درباره بانک و بانکداری اسلامی بحث کنیم.
🔸 سه دسته از فقها که درباره جبران کاهش ارزش پول نظر دادهاند، کسانی که قائل به جبران قدرت خرید پول هستند به یکی از عبارات شهید صدر در کتاب الاسلام یقود الحیاة استناد میکنند.
🔹 شهید صدر در هیچیک از کتابهای خود به ماهیت پول ورود ویژه نکردهاند و متعرض ماهیت پول نشدهاند؛ اما در بخشی از کتاب الاسلام یقود الحیاة که الگوی بانکداری اسلامی را ارائه میکنند، و در کتاب اسلام راهبر زندگی صفحه ۲۴۷ انتشار پژوهشگاه شهید صدر نیز آمده است، به چیزی اشاره میکند که قابل تطبیق بر نظریه قدرت خرید پول است.
🔸 برخی علما مانند آیتالله شاهرودی و آیتالله سید محمد بجنوردی مدافع جبران ارزش کاهشیافته پول هستند و حتی آیتالله بجنوردی از بهکار بردن عبارت جبران نهی میکند و میگوید این مقدار اضافه، جبران نیست، بلکه اصل پول است.
🔹 اقتصاددانان دنیا سه کارویژه برای پول قائل هستند: نخست، پول معیار سنجش ارزشهاست؛ دوم، باید قدرت ذخیره کردن ارزش را داشته باشد؛ سوم باید واسطه مبادلات باشد.
نزاع بر سر جبران کاهش ارزش پول بهدلیل تمرکز هریک از گروههای یادشده بر معیار سنجش ارزش و یا قدرت ذخیره ارزش پول است.
🔸 طرفداران قیمی بودن پول، نمیتوانند غرری بودن معاملات را توجیه کنند و طرفداران مثلی بودن نمیتوانند مسئله عدالت را حل کنند.
سخن شهید صدر را میتوان اینگونه مطرح کرد که پول مثلی است و مثلیت آن به این معناست که همان قدرت خرید با همان مقدار اسکناس بازپرداخت شود، که به این صورت ما از مثلی بودن آن عدول نکردهایم و دغدغه مدافعان قیمی بودن آن را نیز در این تعبیر گنجاندهایم.
📎 برای خواندن گزارش تفصیلی این نشست اینجا را کلیک کنید
🆔 @shahidsadr
💠 چراغ انسانیت
سالروز ولادت حضرت اباعبدالله الحسین علیهالسلام مبارک باد
🔸 حسین علیهالسلام، چراغ فروزنده انسانیت، نور خود را بر شبی از شبهای قیرگون آدمی تاباند تا بر او بامدادی تابناک و درخشان بیافریند و او را در راه رسیدن به انسانیت دست گیرد و به جلای ناب اسلامی بپالاید و حقوق فردی و اجتماعیاش را بهدستش دهد، پس از آنکه حکومتهای ترسافکن و بردهساز آنها را از او برگرفته بودند، حکومتهایی که هیچگاه به نگاه اسلام در حکمرانی و نظاممندی باور نداشتند.
🔹 حسین علیهالسلام کسی است که همه قداستهای انسانیت را در یگانگی معجرهآسای خود خلاصه کرد. حیاتی در روح بیهمتای او موج میزد که زندگی میساخت؛ از این رو بر او گران آمد که این حیات را تنها برای خود بخواهد، پس آن را به عقیدهها بخشید و به نسلها ارزانی داشت. این چنین زندگی حسین علیهالسلام در هستی گستره یافت و از زندگی محدود یک انسان به زندگی گرانمایه و جاوید الگوی والای اسلام تبدیل شد و همچون وجدانی نیکخواه در دل نسلهای آگاه بنیآدم ادامه یافت.
📚 امامان اهلبیت، ص۵۵٧
🆔 @shahidsadr
💠 ولادت ائمه علیهمالسلام، روز اعطای بنیان اساسی وجود امت
ولادت با سعادت امام سجاد علیهالسلام مبارک باد
اگر روز مبعث روز ولادت اندیشهای آسمانی است که در دین بزرگ اسلام ظهور یافته، پس این ایام مبارک ولادت [معصومان علیهمالسلام] روزهایی است که رهبران فرخندۀ دین را به آن عطا و بدینوسیله بنیان اساسی وجود امت را تکمیل کرده است و از پی آن، اندیشه با رهبری پیوند خورده و درنتیجه، امتی بهوجود آمده که «بهترين امتى است كه براى مردم پديدار شده است».
📚 بارقهها، ص٢١٠
🆔 @shahidsadr
💠 حجاب آخرت
هر انسانی که حب دنیا بر قلبش غلبه کند، فقط خودش هلاک میشود، اما طلاب [چطور؟] اگر حب دنیا بر قلب ما طلبهها چیره شود، هم خودمان هلاک میشویم و هم دیگران را هلاک میکنیم؛ زیرا ما خودمان را در موضع مسئولیت و در جایگاه پیوند دادن مردم به خداوند متعال قرار دادهایم، درحالیکه خدا در قلبهای ما نیست. پس هرگز نمیتوانیم مردم را با خدا مرتبط کنیم.
📚 حوزه و بایستهها
🆔 @shahidsadr