شهرداد
خلاصه صحبت های دکتر افشین کاردوست، دکتری جامعه شناسی مسائل اجتماعی ایران و جرم پژوه، در نشست دوم باف
#گزارش_نشست
دکتر افشین کاردوست، دکتری جامعه شناسی مسائل اجتماعی ایران و جرم پژوه، در نشست دوم بافت تاریخی همدان با موضوع پیشگیری از جرم از طریق طراحی CPTED بیان کردند:
در خصوص جرم این نکته مهم است که بین جرم و انسان فاصله ای وجود ندارد و با زندگی انسان در هم تنیده است. جرم برای جامعه حتی کاربرد دارد و با بسیاری از مشاغل در جامعه مرتبط است.بسیاری از ساختار های اجتماعی به خاطر جرم ایجاد شده اند.
ایا می توان جرم را به کلی از بین ببریم؟ پاسخ اغلب اندیشمندان به این سوال منفی است! ما میتوان جرم را کنترل، تعدیل و یا سویه دهیم اما از بین نخواهد رفت!
نکته مهم دیگر این است که بین جرم و آسیب باید تفاوت گذاشت. البته فراموش نکنیم جرم از آسیب زاده خواهد شد. بنابراین این تلقی که مشکلات موجود در بافت یا هر نقطه دیگر شهر، آسیب هستند و نه جرم نباید ما را از پرداختن به آن ها بازدارد.
نکته دیگر این که اگر اهالی را از بافت راندیم، ساکنین غریبه جای آن ها را خواهند گرفت. یکی از ویژگی های انسان این است که زمانی که در جایی ناشناخته و غریبه باشد میل به جرم پیدا میکند.
همانطور که تجربه های دیگر در همدان نشان داده با تاسیس کلانتری نمی توان مانع جرم شد. نظریاتی مثل CPTED میتواند تا حد زیادی جرم را کنترل کنند.
مثلا در لندن، از آنجایی که بیشتر جرائم را موتورسوارها مرتکب می شدند. موانعی برای تردد آن ها در پیاده راه ها وضع شد و به این ترتیب جرم را کنترل کردند.
هرچند نمیتوان جرم را از بین برد اما میتوان به آن حتی سویه داد. با استفاده از نظریات بافت-جرم یا نظریات دیگر مثل CPTED میتوانیم جلوتر از مجرم باشیم و به جرم در شهر سویه دهیم.
به کمک علم، می توان مواضعی را که جرم در یستر آن اتفاق می افتد را با تغییرات کالبدی کنترل کرد. در تجربه ایران هم میبینیم مثلا برخی شهرها مثل یزد بخاطر ویژگی های شهرسازی جرم کمتری را تجربه میکنند.
علاوه بر این ها، چشمان باز و ناظر، چه به صورت طبیعی و چه به صورت دوربین های نظارتی در کاهش جرم بسیار موثرند.
#بافت_تاریخی #همدان #بازارتاریخی #بازارهمدان #جرم #CPTED #نشست #شهرسازی #طراحی_شهری #معماری #برنامه_ریزی_شهری #جامعه_شناسی #جرم_پژوهی
جرم یا آسیب اجتماعی؟
مشکلاتی که در بافت وجود دارند جرم هستند یا آسیب اجتماعی، این سوال را دکتر محققی از اداره کل امور اجتماعی استانداری همدان اولین برا مطرح کردند. در این یادداشت نظرات حاضران در جلسه را مرور میکنیم.
@shahrdad_ir
رسانه تخصصی شهرسازی و معماری همدان
شهرداد
جرم یا آسیب اجتماعی؟ مشکلاتی که در بافت وجود دارند جرم هستند یا آسیب اجتماعی، این سوال را دکتر محققی
جرم یا آسیب اجتماعی؟
مشکلاتی که در بافت وجود دارند جرم هستند یا آسیب اجتماعی، این سوال را دکتر محققی از اداره کل امور اجتماعی استانداری همدان اولین برا مطرح کردند. در ادامه نظرات حاضران در جلسه را مرور میکنیم:
👤محققی (اداره کل امور اجتماعی استانداری همدان):
درتعمیم نظریات غربی در جامعه خود نیاز به دقت نظر بیشتری است. یکی از مصادیق این تفاوت ها همین تفاوت تلقی غرب و ما از جرم است. علاوه بر این خود مفهوم جرم نیز باید تدقیق شود.
بسیاری از مواردی که امروز در تحقیق خانم افشاری جرم تلقی شده، ما به عنوان آسیب اجتماعی میشناسیم. باید میان جرم و آسیب اجتماعی تفاوت قائل شد.
👤محرمی (معاونت اجتماعی س انصار الحسین (ع)):
جرم، فعل یا ترک فعلی است که برای آن در قانون جرم انگاری شده باشد و بر اساس قانون در مجلس شورای اسلامی مجازات در نظر گرفته شده باشد.
آسیب هم رفتاری است که فرد میخواهد آن را از دید سایرین پنهان کند، نوعی کج روی است.
جرم یا آسیب شناختن یک عمل، نحوه مواجهه ما با مساله را تحت تاثیر قرار خواهد داد.
👤نادری (معاونت فرهنگی اجتماعی ناجا):
این تفاوت جرم و آسیب از جنبه دیگری هم حائز اهمیت است. مثلا درست تر است که بجای مناطق جرم خیز از مناطق آسیب پذیر استفاده کنیم. در این مناطق اهالی بسیار شریفی زندگی می کنند.
👤کاردوست (دکتری جامعه شناسی و جرم پژوه):
درست است که جرم با اسیب تفاوت دارد، اما توجه داشته باشیم که جرم از اسیب ایجاد میشود. تا اسیب نباشد جرمی به وجود نمی آید. به همین دلیل هم هست که در دنیا پیشگیری از آسیب ها نیز اهمیت دارد.
ایا میتوان جرم را به کلی از بین برد؟ اغلب اندیشمندان پاسخ منفی داده اند. جرم را تنها میتوان کنترل یا تعدیل کرد!
👤عراقچی (عضو هیئت علمی معماری دانشگاه بوعلی سینا):
جرم نسبی است ممکن است چیزی در ایران جرم باشد در جای دیگری جرم تلقی نشود. علاوه بر این بین تلقی قانون از جرم، عرف و نگاه جامعه شناسی به جرم تفاوت هایی وجود دارد.
در مورد تحقیق ارائه شده از نظر بنده، آبریزگاه جرم نیست، آسیب هم نیست.بلکه نیازی بوده که جوابی به ان نداده ایم و بنابراین به این صورت درآمده است.
نیاز است جرم یا اسیب دسته بندی شود. آنگاه میتوان راه حل های متناسب با هر کدام را اتحاذ کرد.
در تجربه یکی از شهرهای انگلیس، محدودیت هایی متنناسب با نوع جرم در محلات مختلف در نظر گرفته شده است. به طور مثال تردد برای برخی اقوام یا یک جنسیت یا مثلا سن خاصی در ساعاتی از روز در محلات خاص ممنوع است.
#بافت_تاریخی #همدان #بازارتاریخی #بازارهمدان #جرم #CPTED #نشست #شهرسازی #طراحی_شهری #معماری #برنامه_ریزی_شهری #آسیب_اجتماعی
محل جرم یا محله جرم خیز؟
آیا بافت تاریخی همدان محله جرم خیز است یا محل ارتکاب جرم؟ این سوال را اولین بار سرهنگ محرمی معاونت اجتماعی س انصار الحسین (ع) مطرح کردند. در این یادداشت نظرات حاضران در جلسه را مرور میکنیم.
@shahrdad_ir
رسانه تخصصی شهرسازی و معماری همدان
شهرداد
محل جرم یا محله جرم خیز؟ آیا بافت تاریخی همدان محله جرم خیز است یا محل ارتکاب جرم؟ این سوال را اولین
محل جرم یا محله جرم خیز؟
آیا بافت تاریخی همدان محله جرم خیز است یا محل ارتکاب جرم؟ این سوال را اولین بار سرهنگ محرمی معاونت اجتماعی س انصار الحسین (ع) مطرح کردند. در ادامه نظرات حاضران در جلسه را مرور میکنیم:
👤محرمی (معاونت اجتماعی س انصار الحسین (ع)):
این صحبت که این محدوده ها جرم خیز است اشتباه است. بلکه نهایتا به شرط صحت تنها محل جرم است.
بافت تاریخی یکی از فرهنگی ترین محلات همدان بوده است. مثلا عباسیه جولان قدمتی نزدیک 100 سال دارد. پس دقیق تر این است که افراد جای دیگری مجرم شده اند ولی برای ارتکاب جرم به مرکز شهر آمده اند.
👤محققی (اداره کل امور اجتماعی استانداری همدان):
تفاوت میان محل انجام جرم و محل جرم اهمیت دارد. گفته شد بافت تاریخی جرم خیز است. محلات سنتی و بافت فرهنگی ما جزو با پتانسیل ترین مناطق شهر هستند و مطابق آمارهای ما، اتفاقا این بافت ها جرم بسیار کم است.
👤کاردوست (دکتری جامعه شناسی و جرم پژوه):
من هم بر تفکیک جرم و محل جرم تاکید دارم. در سال 97 در تمامی شهرهای ایران مطالعه ای انجام شد. در این مطالعه مشخص شد که در بسیاری از شهرها میان مجرم و محل جرم فاصله زیادی است. گاهی به کلی جای دیگری از شهر درگیر جرم است حال آنکه اهالی آن محل آلوده به جرم نیستند!
اگر به تفکیک میان محل جرم و محله جرم خیز و مجرم خیز توجه داشته باشیم. باید بسیاری از محلات همدان را محلات آسیب پذیر تلقی کنیم و نه محله جرم خیز!
#بافت_تاریخی #همدان #بازارتاریخی #بازارهمدان #جرم #CPTED #نشست #شهرسازی #طراحی_شهری #معماری #برنامه_ریزی_شهری #آسیب_اجتماعی
خلاصه صحبت های دکتر نادری، معاون فرهنگی، اجتماعی ناجا، در نشست دوم بافت تاریخی همدان با موضوع پپیشگیری از جرم از طریق طراحی CPTED را در این یادداشت بخوانید.
@shahrdad_ir
رسانه تخصصی شهرسازی و معماری همدان
شهرداد
خلاصه صحبت های دکتر نادری، معاون فرهنگی، اجتماعی ناجا، در نشست دوم بافت تاریخی همدان با موضوع پپیشگی
دکتر نادری، معاون فرهنگی، اجتماعی ناجا، در نشست دوم بافت تاریخی همدان با موضوع پپیشگیری از جرم از طریق طراحی CPTED مطرح کردند:
در رابطه با سه نسل CPTED که مطرح شد باید گفت، نسل اول بیشتر بر این انگاره متکی بوده است که انسان زائیده شرایط است! در واقع با نگاهی پوزیتیوستی نقش کالبد در پیشگیری از جرم بیش از واقعیت تصور شده است.
در نسل دوم، رویکرد کمی تفاهمی تر شده و تلقی این است که شرایط محیطی، الزام آور و تعیین کننده نیست. بلکه به جنبه های روان شناسانه نیز توجه شده است.
به نظر بنده رویکرد نسل سوم پذیرفته تر است. چرا که در این نسل که به دیدگاه ما نیز نزدیک تر است بر جنبه های جامعه شناختی و روان شناسانه در کنار عوامل کالبدی توجه شده است.
باید دانست که امنیت یک مقوله چند وجهی است. اگر زمینه و بستر جرم خشک نشود، تنها مکان آن را تغییر داده ایم. چون استعداد جرم هنوز باقی مانده است. پس زیرساخت ها، اقتصاد، شرایط کلی جامعه اثرگذار تر است.
این به معنی این نیست که نباید به جرم پرداخت. بلکه میتوان با رویکردهایی نظیر CPTED به پالایش جرم پرداخت.
ساختار فیزیکی همدان، با این همه کوچه پس کوچه ها، استعداد جرم و آسیب دارد. همانطور که ابن خلدون نیز اشاره میکند میان طبیعت، فرهنگ و نوع جرائم یک شهر ارتباط وجود دارد. و این ها نیاز به مطالعه دارند.
در بسیاری از شهرهای دنیا پلیس زیر نظر شهرداری ها اداره میشود. و این به هم افزایی بین پلیس و مدیریت شهری کمک میکند.
با وجود تفکیک این دو نهاد در ایران، اما ما از مساعدت های شهرداری همدان بسیار سپاسگزاریم. چرا که در خصوص دوربین ها و افزایش چشمان ناظر همکاری های خوبی با پلیس داشته اند. البته این نظارت قطعا در راستای تامین امنیت شهروندان است.
در ارتباط با تامین امنیت، پلیس دست خود را به سوی دانشگاه دراز میکند. در موضوع کارهای مطالعاتی نظیر پژوهش خانم افشاری چه از جهت حمایت های مالی و چه در اختیار قراردادن اطلاعات علاقه مند به همکاری هستیم.
طبیعی است که اعلام برخی آمار موجب برچسب زنی و تشدید آسیب های اجتماعی خواهد شد. حتی قیمت زمین و مسکن از این آمار متاثر است.
باید میان محلات آسیب پذیر و محله جرم خیز تفاوت قائل شد. تقریبا همه محلات همدان دچار آسیب ها و جرائم مختلف هستند. چه محلات برخوردار و چه محلات حاشیه ای همدان. نباید با برچسب زدن به مردم شریف یک محله اجحاف کرد. رسانه ها و اصحاب خبر نیز باید این مهم را در نظر داشته باشند.
مه تر این که بافت تاریخی همدان جزو یکی از متدین ترین محلات همدان و همچنین یکی از پایین ترین امار جرائم را دارد.
@shahrdad_ir
رسانه تخصصی شهرسازی و معماری همدان
خلاصه صحبت های حجت الاسلام و المسلمین صفری افلاکی، نائب رئیس شورای اسلامی شهر همدان، در نشست دوم بافت تاریخی همدان با موضوع پپیشگیری از جرم از طریق طراحی CPTED را در این یادداشت بخوانید.
@shahrdad_ir
رسانه تخصصی شهرسازی و معماری همدان
شهرداد
خلاصه صحبت های حجت الاسلام و المسلمین صفری افلاکی، نائب رئیس شورای اسلامی شهر همدان، در نشست دوم باف
حجت الاسلام و المسلمین صفری افلاکی، نائب رئیس شورای اسلامی شهر همدان، در نشست دوم بافت تاریخی همدان با موضوع پپیشگیری از جرم از طریق طراحی CPTED مطرح کردند:
در این جلسه تاکید زیادی بر لزوم وجود چشمان ناظر شد این نظریه در عین صحت خود امروز و در عصر ما تقریبا رو به زوال میباشد و در مواردی چشمان ناظر هم نتوانسته امنیت را تامین کند چراکه این نوع از بازدارنگی مستلزم وجود عنصر شرم حیاست که در شرایط گسست اجتماعی و زوال فرهنگ ها، اساسا عنصر شرم و آبرو نیز در حال زوال و انحلال است.
چیزی که باعث میشود انسان ها التزام به رعایت برخی اصول داشته باشند پیوند اجتماعی است. چیزی که فرهنگ را تشکیل میدهد، نوعی عهد جمعی است و این بود که در گذشته مقوله شرم از جامعه و هنجارهای حاکم بر آن یه عامل بازدارنده محسوب میشد و همواره اعضای خانواده _به ویژه بزرگترا_به هم میگفتند که ما آبرو داریم! مبادا فلان کار را بکنید که آبروی ما در محل برود! چراکه آبرو یا همان اعتبار اجتماعی وابسته به انسجام و التزام به هنجارهای مشترک جمع و جامعه است...
اما در دوران حاضر و استقرار مدرنیته و افزایش فردگرایی و موضوعیت یافتن لذت فردی، آن عهد و پیوند اجتماعی دچار گسست شده است! این گسست و کاهش تعلق اجتماعی به وطن و به محله، تقریبا شرم و حیاء را هم از بین برده است و بیش از خواهد برد! ( همانطور که مشاهده میشود نسلهای جدیدتر بی پرواتر و لایبالی تر به هنجارهای جامعه هستند)
چون فرد خود را در این گسست فراگیر، جزئی از جامعه تلقی نمیکند و به خود اجازه هرکاری برای لذایذ خود میدهد...
در واقع در گذشته، اصول ارزش ها و آداب و رسوم مشترک، مورد احترام بود چرا که ما خود را جزئی از جامعه میدانستیم و نمیتوانستیم بدون توجه به هنجارها و ارزشهای حاکم بر نسل پیش هرکاری را انجام بدیم...! بنابراین تصور بنده این است که نقطه عزیمت ما باید برقراری پیوند اجتماعی باشد.
اگر مردم خود را در محله مثل یک خانواده دیدند آنگاه بازدارندگی نیز ایجاد میشود؛ هم بین خود اهالی و هم بازدارندگی از وقوع جرم در محله ما.
لذا با همین استدلال میگوییم که عامل معماری نیز به تنهایی موثر نیست و باید اقتضائاتش فراهم شود که همان تعهد و التزام به جامعه است.
اگرچه در گذشته عناصر معماری و شهرسازی در خدمت محله و پیوند اجتماعی بوده است. مثلا چمن ها، نشانه ها و علائم هر محله و ... تعلق ایجاد میکرد که امروزه خبری از آن هم نیست!
.
به زعم من مشکل اساسی نظام شهرسازی ما در نظام توزیع جمعیت است...! طرح های جامع هم بی توجه به طرح های آمایش سرزمینی تهیه میشوند و این به مشکلات اضافه میکند.
خود برنامه ریزی شهری نیز نه تنها در جهت صیانت، مرمت و نگهداری از محلات و پیوندهای اجتماعی نیست، بلکه ضوابط متکی بر عرض معبر و ارتفاع متناسب با آن عملا مردم را در یک مسابقه اقتصادی قرار داده است.
مسابقه ای به خاطر کسب سود و ارزش افزود بر ملک، بر طبقات می افزایند و با زهم نظام و ثبات حاکم بر محله را بر هم میزنند!
فرهنگ در دل و وجود مردم است، اگر مردم در یک محله و شهر ثبات نداشته باشند فرهنگ نیز بی ثبات گشته و در معرض فروپاشی قرار خواهد گرفت. من جمله مقوله التزام به قانون و ارزشها و هنجارها و لذا نوبت به عامل «شرم ازنگاه رهگذارن» برای پیشگیری از جرم یا عمل خلاف هنجار عمومی نخواهد رسید!
@shahrdad_ir
رسانه تخصصی شهرسازی و معماری همدان
خلاصه صحبت های دکتر محمدرضا عراقچیان، عضو هیئت علمی معماری دانشگاه بوعلی سینا، در نشست دوم بافت تاریخی همدان با موضوع پپیشگیری از جرم از طریق طراحی CPTED را در این یادداشت بخوانید.
@shahrdad_ir
رسانه تخصصی شهرسازی و معماری همدان
شهرداد
خلاصه صحبت های دکتر محمدرضا عراقچیان، عضو هیئت علمی معماری دانشگاه بوعلی سینا، در نشست دوم بافت تاری
دکتر محمدرضا عراقچیان، عضو هیئت علمی معماری دانشگاه بوعلی سینا، در نشست دوم بافت تاریخی همدان با موضوع پپیشگیری از جرم از طریق طراحی CPTED مطرح کردند:
جرم نسبی است ممکن است چیزی در ایران جرم باشد در جای دیگری جرم تلقی نشود. علاوه بر این بین تلقی قانون از جرم، عرف و نگاه جامعه شناسی به جرم تفاوت هایی وجود دارد.
در مورد تحقیق ارائه شده از نظر بنده، آبریزگاه جرم نیست، آسیب هم نیست.بلکه نیازی بوده که جوابی به ان نداده ایم و بنابراین به این صورت درآمده است.
نیاز است جرم یا اسیب دسته بندی شود. آنگاه میتوان راه حل های متناسب با هر کدام را اتحاذ کرد.
در تجربه یکی از شهرهای انگلیس، محدودیت هایی متنناسب با نوع جرم در محلات مختلف در نظر گرفته شده است. به طور مثال تردد برای برخی اقوام یا یک جنسیت یا مثلا سن خاصی در ساعاتی از روز در محلات خاص ممنوع است.
در جانمایی راسته های مختلف در بازارهای سنتی به مقوله امنیت توجه خاصی شده است. به نقل از استاد پیرنیا، راسته هایی که امنیت بیشتری نیاز داشتند در مرکز بافت قرار می گرفته و باقی در حاشیه ها جانمایی می شدند.
یک دهه قبل مخالفت هایی در کمیته فنی داشتیم که امروز عوارض بی توجهی به آن ها بروز کرده است.
مراکز تجاری صرف، خیابان هایی که به صنف خاص اختصاص پیدا کرده اند و هم چنین بی توجهی به شکل و تبعات اجتماعی آن از جمله آن ها بودند. پیشنهاد ما کاربری های مختلط بود ترکیبی از تجاری در همکف و مسکونی در طبقات بالا.
شکل معابر، فرم معماری و ... هم در مقوله امنیت مهم هستند. اجزای درون و بیرون معماری مثل وجود بالکن به معبر و ... میتواند در تامین امنیت بافت موثر باشد.
جابجایی کاربری ها و خارج کردن مراکز تجاری و اداری از بافت تاریخی باعث از بین رفتن زندگی در بافت و آسیب پذیر شدن آن خواهد شد. بنابراین باید اهالی و کسبه را حفظ کرد. وابستگی سرزمینی و خانوادگی در کاهش جرم موثر است.
نکته دیگر این است که برای کاهش آسیب ها شهر باید در تمام نقاط 17-18 ساعت زنده باشد.
قطعا برخی موضوعات از محرمانگی برخوردارند. بسیاری از مناطقی که در این جلسه محل جرم یا آسیب معرفی شد در کنار این مشکلات، مزایای بالقوه و بالفعل فراوانی دارند. مثلا در مورد یکی از این نقاط که عنوان شد محل فروش مواد مخدر است، به خوبی میدانیم یکی از کانون های اجتماعی در همدان نیز می باشد.
انتشار برخی داده ها تبعات اجتماعی، امنیتی خواهد داشت.
#بافت_تاریخی #همدان #بازارتاریخی #بازارهمدان #جرم #CPTED #نشست #شهرسازی #طراحی_شهری #معماری #برنامه_ریزی_شهری #آسیب_اجتماعی
خلاصه صحبت های دکتر سعید حاجی بابایی، عضو شورای اسلامی شهر همدان و رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورا، در نشست دوم بافت تاریخی همدان با موضوع پپیشگیری از جرم از طریق طراحی CPTED را در این یادداشت بخوانید.
@shahrdad_ir
رسانه تخصصی شهرسازی و معماری همدان