فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
مهارتهای همسرداری
چیزهایی که از آن لذت میبرید را به یک دیگر بازگو کنید.
❇️ کانال شاخص پنجم: سالم، با نشاط و امیدوار
🆔 eitaa.com/shakhes5farhangi
#مهارت_زندگی
🛑 به صورت کاملا مختصر و مفید با مهارتهای بسیار کاربردی زندگی که هر فردی باید آنها را یاد بگیرد ، آشنا شویم.
🅰 بخش اول
🍀 مهارت خودآگاهی:
توانایی شناخت نقاط ضعف و قوت و یافتن تصویری واقعبینانه از خود. شناخت نیازها و تمایلات فردی برای آشنایی با حقوق و مسئولیت های فردی و اجتماعی
🍀 مهارت همدلی:
درک کردن دیگران و مشکلاتشان در هر شرایطی. این مهارت به دوست داشتن و دوست داشته شدن و در نتیجه روابط اجتماعی بهترِ افراد با یکدیگر میانجامد.
🍀 مهارت روابط بین فردی:
مشارکت و همکاری با دیگران، همراه با اعتماد واقع بینانه، که در کنار تقویت دوستیها، دوستیهای ناسالم را خاتمه میدهد تا کسی از چنین روابطی آسیب نبیند.
🍀 مهارت ارتباط موثر:
درک بهتر نیازها و احساسات دیگران، به شیوهای که فرد بتواند نیازها و احساسات خودش را نیز در میان بگذارد. تا ارتباطی رضایت بخش شکل گیرد.
🍀 مهارت مدیریت استرس:
با آموختن این مهارت افراد هیجانهای مثبت و منفی را در خود و دیگران میشناسند و سعی میکنند واکنشی نشان دهند که این عوامل مشکلی برای آنها ایجاد نکنند.
❇️ کانال شاخص پنجم: سالم، با نشاط و امیدوار
🆔 eitaa.com/shakhes5farhangi
#مهارت_زندگی
🅱 بخش دوم
🍀 مهارت مدیریت هیجان:
هر انسانی که در زندگی خود با هیجانات گوناگونی از جمله غم، خشم، ترس، خوشحالی، لذت و موارد دیگر مواجه است که همه این هیجانات بر زندگی او تاثیر میگذارد. شناخت و مهار این هیجانات، همان مدیریت هیجان است. برای کسب این مهارت فرد به طور کامل باید بتواند احساسات و هیجانات دیگران را نیز درک و به نوعی این هیجانات را مهار کند.
🍀مهارت حل مسئله:
زندگی سرشار از مسائل ساده و پیچیده است. با کسب این مهارت بهتر میتوانیم مشکلات و مسائلی را که هر روز در زندگی برایمان رخ میدهند، از سر راه زندگیمان برداریم.
🍀مهارت تصمیمگیری:
برای برداشتن هر قدمی در زندگی باید تصمیمگیری کنیم، مسیر زندگی انسان را تصمیمگیریهای او مشخص میکند. با آموختن این مهارت اهداف خود را واقع بینانه تعیین و از میان راهحلهای موجود بهترین را انتخاب میکنیم و مسئولیت عواقب آن را نیز به عهده میگیریم.
❇️ کانال شاخص پنجم: سالم، با نشاط و امیدوار
🆔 eitaa.com/shakhes5farhangi
مهارتهای همسرداری
در بیان
مرحوم استاد آیت الله حائری شیرازی :
زبانبازی، ملاتش سریع میریزد!
در کازرون، یک مدرسهای ساخته و تحویل داده بودند. شبی یک دفعه تمام ساختمان روی هم آمد! خدا را شکر که در روز روشن که بچهها سر کلاس بودند نریخت. اشکال در چه چیزش بود؟ رفتند نگاه کردند دیدند این ملاتی که از سیمان بوده، وقتی دست به آن میزنی خرد میشود. نگو خاکستر کرده بودند لای سیمانش!
دو انسان را مثل دو آجر فرض کن. ملاتی هست که این دو تا آجر را با هم نگه میدارد. #زبانبازی ، ملاتش سریع میریزد. کار چاق کردن، تظاهر و زرنگی و ...، اینها ملاتشان سریع میریزد. ازدواجهایی که در آنها، فرد رابطۀ خود با همسرش را بر اساس زبانبازی و چاخان درست میکند، این آخر ندارد و آخرش به دعوا میکشد.
امّا «انصاف» یک ملات سیمانی است! انصاف یعنی چه؟ انصاف یعنی اینکه هر کدام خودش را جای دیگری بگذارد. اگر طرفین خودشان را جای همدیگر بگذارند، مسائل حل میشود. مثلاً زن میبیند مرد از راه رسیده، فکر کند بگوید حال اگر من خسته از راه میرسیدم، دلم میخواست زنم که میآید، با من خوشرویی کند؛ نه اینکه دعوا کند و بهانه بگیرد. یا مرد خودش را جای زن بگذارد که مدتی در خانه منتظر نشسته تا تو از راه برسی. تو اگر زن بودی و منتظر بودی شوهرت بیاید، چه توقّعی از او داشتی؟ توقّع داشتی با تو خوشبرخوردی کند. پس حالا خودت خوشبرخوردی کن!
❇️ کانال شاخص پنجم: سالم، با نشاط و امیدوار
🆔 eitaa.com/shakhes5farhangi
خلاصه مفهوم اضطراب و افسردگی
اضطراب :
یعنی زمانی که به همه چیز بیش از حد اهمیت میدی.
افسردگی :
یعنی زمانی که واقعاً به هیچی اهمیت نمیدی.
داشتن هر دوشون عین اینه که :
از درون مرده باشی
ولی
از بیرون زندهای ...
❇️ کانال شاخص پنجم: سالم، با نشاط و امیدوار
🆔 eitaa.com/shakhes5farhangi
برخی علائم افراد درونگرا :
وقتی مجبور می شوند به یک نفر زنگ بزنند، از اینکه آن فرد جواب ندهد خیلی خوشحال می شوند
پیش کسی که دوستش دارند برونگراترین می شوند
وقتی ناراحت می شوند به جای داد و بیداد کردن، سکوت می کنند و دیگر با شما حرف نمی زنند
به رابطه های عمیق علاقه دارند، نه رابطه های سطحی، شاید شروع کننده خوبی نباشند اما خیلی عالی می توانند ، ادامه دهند.
از جمله هایی مثل چرا « اینقدر ساکتی » متنفر هستند.
راننده تاکسی ای که صحبت کند برای آن ها عذاب آور است، چون دوست دارند در ماشین سکوت برقرار باشد و از مسير لذت ببرند.
وقتی_بالاجبار_ مدتی در جمع و یا مهمانی باشند نیاز زیادی به تنهایی پیدا می کنند تا دوباره انرژی بگیرند.
در واقع آن ها فقط در اتاقشان زندگی می کنند، نه در خانه کنار بقیه خانواده.
❇️ کانال شاخص پنجم: سالم، با نشاط و امیدوار
🆔 eitaa.com/shakhes5farhangi
#مهارت_زندگی
🆎 بخش سوم
🍀 مهارت تفکر خلاق :
تفکر یکی از مهمترین مهارتهای زندگی است. مهارت تفکر خلاق، همان قدرت کشف، نوآوری و خلق ایدهای جدید است تا در موارد گوناگون بتوانیم راهی جدید و موثر بیابیم. با آموختن تفکر خلاق، هنگام مواجهه با مشکلات و دشواریها احساسات منفی را به احساسات مثبت تبدیل میکنیم. هنگامی که تفکر خلاق را میآموزیم دیگر مشکلات زندگی مزاحم ما نیستند، بلکه هر کدام فرصتی هستند تا راهحلهای جدید بیابیم و مشکلات را به گونهای حل کنیم که کسی تاکنون این کار را نکرده باشد.
🍀 مهارت تفکر نقادانه:
این مهارت موجب میشود هر چیزی را به سادگی قبول یا رد نکنیم و پیش از آن، موضوع مورد نظر را به خوبی مورد بررسی قرار دهیم و پس از آن، در مورد رد یا پذیرش آن تصمیم گیری کنیم.
با آموختن تفکر نقادانه فریب دیگران را نمیخوریم و به عاقبت امور به خوبی فکر میکنیم و دقیق و درست تصمیم میگیریم و ارتباطات درستی برقرار می کنیم .
❇️ کانال شاخص پنجم: سالم، با نشاط و امیدوار
🆔 eitaa.com/shakhes5farhangi
مهارتهای همسرداری
#گلایه_اطرافیان_از_همسر
💠 گاه اطرافیان و یا خانواده شما از همسرتان #بدگویی کرده و یا گلایهای را مطرح میکنند.
💠 در این مواقع باید با حفظ #ادب و احترام نسبت به فرد گلایه کننده، نیّت خیر همسرتان و یا توجیههایی که باعث کم شدن #بدبینی اطرافیان نسبت به همسرتان میشود ابراز کرده و حافظ #آبرو و اسرار او باشید!
💠 از طرفی تا میتوانید گلایه خانواده خود را به همسرتان نرسانید چرا که زمینهساز #کینه، فتنه، بدبینی و سردی روابط میگردد!
💠 به تدریج باید با رفتار و گفتار خود دلهای دو طرف را به هم #نزدیک کنید.
💠 در مواقعی که گلایهی آنها اساسی و بزرگ است حتما به #مشاور متخصص ومتعهدخانواده مراجعه نمایید!
❇️ کانال شاخص پنجم: سالم، با نشاط و امیدوار
🆔 eitaa.com/shakhes5farhangi
❇️ ضرورت سلامت جسم در نگاه امام خمینی (ره)
🌹 حضرت امام علیرغم آنکه در بعد اعلای عرفانی قرار داشتند و در حقیقت بریده از همه حوایج مادی بودند اما هیچگاه سلامت جسم را به عنوان قالب روح و روان مورد غفلت قرار نداده بودند و همیشه در رابطه با حرکات و سکنات خویش اعم از خوراک و پوشاک و ورزش ارتباط آن را با سلامتی هم جویا میشدند.
دیدگاه آن حضرت در این زمینه آنقدر روشن بود که هرگاه اهل بیت آن بزرگوار قصد داشتند ایشان را از فعالیتی که به زعم آنها زیان آور برای سلامتشان بود (مثلاً شنیدن اخبار رادیوهای بیگانه پس از حمله قلبی) باز دارند از اطبا کمک می خواستند و میفرمودند که اگر شماها این عمل را مغایر با سلامت ایشان تشخیص دهید، معظم له تبعیت خواهند فرمود. و یا در دوره آخر عمر با برکتشان که ظاهراً با الهاماتی از عدم بهبودی خویش مطلع بودند باز هم این حفظ سلامت بدن را در حد میسور ضروری میدانستند و دستورات پزشکی را به طور کامل اجرا می کردند و میفرمردند هرچه که پزشکان صلاح میدانند عمل نمایند.
❇️ کانال شاخص پنجم: سالم، با نشاط و امیدوار
🆔 eitaa.com/shakhes5farhangi
❇️ اميد بخش ترين آيه قران از نظر امام محمد باقر (ع)
🔷 در تفسیر فرات از بشربن شریح نقل شده که می گوید روزی از امام باقر (ع) پرسیدم:"امید بخش ترین آیه قرآن
کدام آیه است؟"
حضرت فرمود:"اطرافیان شما در این باره چه نظری دارند؟"
گفتم:"آنها معتقدند آیه
«قل یا عبادی الذین اسرفوا علی انفسهم لا تقنطوا من رحمت الله»
(ای بندگان من که بر نفس خویش اسراف کرده اید از رحمت خدا نا امید نباشید)
امیدوار کننده ترین آیه قرآن است."
حضرت فرمود :"اما ما اهل بیت چنین نظری نداریم."
پرسیدم:"پس نظر شما در این مورد چیست؟"
حضرت فرمودند:"آیه ي:
«ولسوف یعطیک ربک فترضی»
(و پروردگارت آنقدر به تو عطا خواهد کرد که راضی شوی)
امید بخش ترین آیه قرآن است و منظور از آن شفاعت است."
سپس ادامه دادند:"یکی از دلایل ترجیح این آیه این است که در آیه مورد نظر شما شرط برخورداری از آن رحمت واسعه ،توبه و تسلیم و عمل نیک اعلام شده است اما در آیه مربوط به شفاعت ، هیچ قید و شرطی جز رضایت پیامبر مهربانی و رحمت وجود ندارد."
❇️ کانال شاخص پنجم: سالم، با نشاط و امیدوار
🆔 eitaa.com/shakhes5farhangi
✅ نشاط و سختکوشی انسان در کلام امام باقر (ع)
❇️ حجت الاسلام محمدرضا جواهری عضو هیئت علمی دانشگاه فردوسی
🔷 نشاط، ضرورت زندگی فردی و اجتماعی است. مؤمن باید پرکار، بانشاط، سختکوش، با حال و حوصله و باوقار باشد. اینها از فضیلتها و ارزشهای اخلاقی است که اهلبیت (ع) بر آن سفارش و تأکید کردهاند. آموزش این صفات زیبا به ۲ صورت انجام شده است: مستقیم و غیرمستقیم. اما نهی از ضد این ارزشها نیز شیوه غیرمستقیم آموزش همین ارزشهاست. امام محمدباقر (ع) به تکتک انسانها و بهویژه پیروان خویش چنین هشدار دادهاند: «إِیَّاکَ وَ اَلْکَسَلَ وَ اَلضَّجَرَ فَإِنَّهُمَا مِفْتَاحُ کُلِّ شَرٍّ مَنْ کَسِلَ لَمْ یُؤَدِّ حَقّاً وَ مَنْ ضَجِرَ لَمْ یَصْبِرْ عَلَى حَقٍّ»؛ «از تنبلی و بیحالی و بیحوصلگی بپرهیز، زیرا آن دو کلید هر بدیاند. هرکه تنبل شد، حقی را ادا نمیکند و هرکه بیحال و بیحوصله و بیقرار شد، به هیچ حقی شکیبایی نمیورزد.» (تحفالعقول عن آلالرسول علیهمالسلام، ص ۲۹۵ * بحارالانوار، ج ۷۸، صص ۱۷۵ و ۱۸۷). امام پنجم (ع) در این گفتار اخلاقی همگان را از ۲ ضدارزش و ۲ رذیلت بسیار خطرناک و شرآفرین بازداشتهاند. «کسل» و «ضجر» ۲ عامل شکست و ۲ مانع بهرهمندی و پیشرفت و موفقیت است. باید از ایندو رهایی یافت. در این حدیث «ایّاک» وجود دارد. کلمه ایاک به معنای «بپرهیز» و اسم فعل نهی است. در پی این کلمه ۲ واژه کسل و ضجر آمده است. امام باقر (ع) پیروان اهلبیت را از ۲ بیماری زیانبار و پرخطر بازداشتهاند و در ادامه پیامد و اثر هرکدام را یادآوری نمودهاند و تفاوت اثر کسل و ضجر را نیز نشان دادهاند.
الف: کسالت و تنبلی
«کسل» خصلتی زشت و بد است که باید از آن رهایی یافت. کسل بهمعنای تنبلی و سستی در کار یا وظیفه است. کسل به معنای ناراحتی، کاهلی، بیتوجهی، ناخوشی، ناتوانی، رفاهطلبی و نازپروردگی است. امام باقر (ع) کسل را مفتاح هر شر و بدی در زندگی دنیوی و اخروی اعلام نمودهاند. مفتاح و کلید ابزار و وسیلهای برای باز کردن درها و ورود به خانهها و دسترسی است. امام باقر (ع) تنبلی را کلید همه بدیها شمردهاند. امام در ادامه حدیث با دقت نقش منفی کسل را آموزش داده و فرمودهاند: «مَنْ کَسِلَ لَمْ یُؤَدِّ حَقّاً»؛ «هرکه تنبل باشد، هیچ حقی را ادا نمیکند». آدم تنبل به تکلیف و وظیفه شرعی و رسمی و عقلی و عرفی خویش عمل نمیکند. او در وظیفهشناسی و عمل به وظیفه شکست میخورد. همین کوتاهی در انجام حق و تکلیف باعث عقبماندگی و گرفتاری به شر و بدیهای فراوان میگردد. امام باقر (ع) در حدیث دیگری قلمرو خطر و ضرر کسل را به جهانیان گوشزد نموده و فرمودهاند: «الکَسَلُ یُضِرُّ بالدِّینِ و الدُّنیا»؛ «تنبلی به دین و دنیا ضرر میزند» (بحارالانوار، ج ۷۸، ص ۱۸۰). ضررهای تنبلی فراوان است و هرگز به پایان نمیرسد. تنبلی هم به امور دنیوی و هم به امور اخروی صدمه میزند. بیتردید تلاش و کوشش و فعالیت و نشاط و جهاد و پرکاری، عامل خیر و نفع دنیوی و اخروی است. آدم تنبل نه در رسیدن به خواستههای دنیوی کامروا میشود و نه در انجام عمل صالح و اجرای تکالیف شرعی روزانه برای حیات اخروی توفیق مییابد. او از انجام واجبات بازمیماند و خداوند را نافرمانی میکند. او در خودسازی و آراستگی به صفات اخلاقی زیبا و پیرایش خویش از خصلتهای زشت شکست میخورد و در جهاد اکبر پیروز نمیگردد.
ب: ضجر و بیحالی
خصلت زشت و زیانبار دیگر «ضجر» است. ضجر به معنای بیحالی و بیتابی و دلآزردگی و دلتنگی و بیقراری و ملالت و بیحوصلگی و نالیدن و تنگدلی و ناآرامی و بیوقاری و به ستوه آمدن است. امام باقر (ع) اصحاب و پیروان خویش را از بیحالی و بیحوصلگی نیز نهی کردهاند. چون بیحالی نیز عامل شر و بدیهای خطرناک است. تنبلی و بیحالی هردو رذیلت و مذموم است. امام همگان را به پرهیز از هردو فراخواندهاند. هردو مفتاح بدیهاست. امام در نقش ضجر فرمودهاند: «وَ مَنْ ضَجِرَ لَمْ یَصْبِرْ عَلَى حَقٍّ»؛ «هرکه بیحال و بیحوصله و بیقرار و ناآرام باشد، بر انجام حق شکیبایی نمیورزد». اگر حقی را آغاز کند، ناتمام میگذارد. در وسط کار یا وظیفه بیصبری میکند و از ادامه حق بازمیماند. با «کسل» کار یا وظیفه بهدرستی آغاز نمیگردد و با «ضجر» به پایان نمیرسد. در هر دو صورت تکلیف انجام نمیگردد و حق برپا نمیشود. پس هر دو شرآفرین و خطرناک و زیانبار و سبب عقبمانگی و توقف و شکست است. آدمهای تنبل و بیحال به وظایفشان در قبال دیگران عمل نمیکنند و حقوق شهروندی را جاری نمیسازند و دیگران از آنان تنفر پیدا خواهند کرد.
❇️ کانال شاخص پنجم: سالم، با نشاط و امیدوار
🆔 eitaa.com/shakhes5farhangi
🔸چطور اضطراب شب امتحان رو کنترل کنم؟
❇️ کانال شاخص پنجم: سالم، با نشاط و امیدوار
🆔 eitaa.com/shakhes5farhangi
مهارتهای زندگی
هنر ارتباط موثر
یکی از مهمترین مهارت ها ، برقراری ارتباط موثر می باشد.
انسان ها سه نیاز بنیادی دارند. نیاز به شایستگی ، خود مختاری و نیاز به داشتن ارتباط با دیگران. شاخصه انسان سالم علاقه اجتماعی به دیگران و میل به برقراری رابطه است. اما ارتباطات اجتماعی در عین اینکه مزایای زیادی دارد، گاهی هم ممکن است دردسرهایی درست کند. مثلا اینکه درشرایطی رفتار دیگران ممکن است موجب خشم ما شود، گاهی در روابط خود ممکن است دچار تعارض شویم یا حتی در رابطه ای به بن بست برسیم.
سال ها پیش یکی از روان شناسان برای شبیه سازی این موضوع از یک مثال استفاده کرد. او روابط انسان ها را به زندگی جوجه تیغی ها تشبیه کرد. جوجه تیغی ها در فصل زمستان برای اینکه از سرما در امان بمانند باید تا حد ممکن به هم نزدیک شوند، این کار باعث می شود تا گرمای مناسبی تولید شود و سرما آن ها را اذیت نکند ولی باعث آسیب رساندن به بدنشان هم می شود چرا که تیغ ها باعث زخمی شدن پوست آن ها می شود. روابط ما هم همین طور هستند. همان قدر که به داشتن رابطه نیازمندیم، گاهی همین رابطه برای ما دردسر ساز می شود.
منظور از ارتباط موثر در واقع مدیریت کردن همین مشکلات است. اینکه بتوانیم احساس خود را به طرز صحیحی به طرف مقابل ابراز کنیم و یا مثلا مشکلات خود با دیگران را به شیوه برد – برد حل کنیم.
۱ ارتباط موثر
۲ موانع برقراری ارتباط موثر
۳ اصول برقراری ارتباط موثر
۴ اصل اول: برای برقراری رابطه پیشگام شوید.
۵ اصل دوم: بشناسید و اجازه دهید شناخته شوید
۶ اصل سوم: بکوشید از رابطه خود محافظت کنید
۷ نحوه صحیح ابراز احساسات:
موانع برقراری ارتباط موثر
در برقراری ارتباط موثر با دو مسئله رو به رو هستیم :
توانایی برقراری ارتباط موثر
آگاهی داشتن از اصول ارتباط موثر
گاهی انسان ها نحوه برقراری ارتباط را می دانند ولی توانایی برقراری ارتباط را ندارند. دلیل این موضوع وجود یک سری مشکلات شخصیتی است که توانایی ارتباط موثر را از انسان می گیرد که در ادامه توضیح داده می شود.
خلق افسرده : شخصی که افسرده است دچار انزوای اجتماعی می شود و کمیت و کیفیت رابطه هایش به طرز محسوسی کاهش پیدا می کند.
اضطراب : افرادی که اضطراب زیادی را تجربه می کنند، از روابط اجتناب می کنند یا بر عکس به دلیل اضطراب زیاد ممکن است وارد حریم خصوصی افراد شوند.
شخصیت پارانوئید یا شکاک: این افراد رابطه کارآگاهی دارند و دائما در حال کنترل دیگران هستند. مدام فکر می کنند که سایرین در حال نقشه کشیدن برای آنها هستند و قصد دارند به آن ها صدمه بزنند.
شخصیت خود شیفته : این افراد رابطه فرماندهی دارند، به حالت دستور و تحکم با دیگران ارتباط برقرار می کنند.
افراد وابسته: این افراد در رابطه بیش از حد دچار وابستگی می شوند و برای خود و دیگران مشکلاتی درست می کنند.
شخصیت اسکیزوئید: شخصیت اسکیزوئید به شخصیتی گفته می شود که کاملا انزوا گزین است. این افراد در واقع هیچ میلی به برقراری ارتباط با دیگران ندارند.
در مواردی که با مشکلات بالا روبه رو هستیم باید با مشاوره و روان درمانی این مسئله رو حل کنیم تا بتوانیم به سطح مناسبی از ارتباط موثر برسیم. اما گاهی انسان ها از سلامت روان برخوردار هستند ولی از چگونگی برقراری ارتباط موثر اگاه نیستند. یعنی توانایی دارند ولی آگاهی ندارند.
اصول برقراری ارتباط موثر
برقراری ارتباط موثر و کارآمد شامل ۳ اصل اساسی می باشد. شما علاوه بر شناسایی موانع برقراری ارتباط موثر باید این اصول را به خوبی بدانید و در ارتباطات خود به صورت عملی از آنها استفاده کنید. این سه اصل شامل:
اصل اول: برای برقراری رابطه پیشگام شوید.
برای برقراری یک ارتباط باید یاد بگیریم پیشگام شویم و یا به اصطلاح خودمان سر صحبت را باز کنیم یا مواقعی پیشنهاد دوستی بدهیم. اما گاهی موانعی وجود دارد که مانع از این کار می شود. در مقاله خود آگاهی از یک مثلث شناختی صحبت کردیم و مفهوم باورهای بنیادین – خطاهای شناختی و افکار خود کار منفی را توضیح دادیم. گاهی همین موارد مانع از پیشگام شدن ما می شود. این افکار مواردی از این دست هستند:
ممکن است مرا تحویل نگیرند.
شاید دوست نداشته باشد با من رابطه داشته باشد.
چرا من اول باید رابطه برقرار کنم.
دلیلی برای شروع رابطه ندارم.
اگر پشیمان شدم چه طور قطع رابطه کنم.
حتما طرف مقابل دوست ندارد، رابطه شروع شود.
چه طوری شروع کنم؟ ممکنه این بار هم شکست بخورم.
ممکنه فکر کنه دارم چابلوسی می کنم.
این افکار در روابط ما اختلال ایجاد می کنند. برای توضیح بیشتر از مفهوم پیشگویی خودکام بخش استفاده می کنم. پیشگویی خود کام بخش سازه ای است که در روان شناسی اجتماعی مطرح شده است. پژوهشگران برای اینکه نقش افکار و پیش داوری انسان را در روابط نشان دهند یک موقعیت آزمایشی را طراحی کردند.
این نحوه مکالمه فواید زیادی دارد. از جمله اینکه خشم یا هر احساس منفی دیگه ای را به طور ساده بیان کرده ایم. از همه مهم تر اینکه تحت تاثیر احساس منفی خود به طرف مقابل توهین نکرده ایم و کیفیت رابطه تخریب نشده است. همین طور طرف مقابل دقیقا می فهمد که ما از او چه انتظاری داریم.
مواردی که در بالا ذکر شدن خلاصه ای از اصول مهم در برقراری یک رابطه موثر می باشد. اما باید یادمان باشد که هر مهارتی نیاز به تمرین کردن دارد و مواردی که گفته شد نیز از این قاعده مستثنی نیستند. برای کسب مهارت ارتباط موثر ، هر یک از اصول گفته شده را گام به گام تمرین کنید تا به تدریج بتوانید مهارت خود را در این زمینه افزایش دهید
❇️ کانال شاخص پنجم: سالم، با نشاط و امیدوار
🆔 eitaa.com/shakhes5farhangi
در این موقعیت یک فرد که بسیار شخص صمیمی و برون گرایی هست در یک اتاق می نشیند و مسئول یک مصاحبه شغلی است . این فرد از هدف آزمایش بی اطلاع است.
در بیرون از اتاق سه نفر در انتظار هستند. دو نفر همدست آزمایش گر و یک نفر بی اطلاع از هدف آزمایش. نفر اول داخل اتاق می رود و هنگام خروج به سایرین می گوید شخص مصاحبه کننده بسیار فرد بد اخلاق و عبوسی است. نفر دوم هم همین گفته را تکرار می کند. وقتی شخص سوم که در واقع بی اطلاع از هدف آزمون است و داخل می رود ، رفتاری خشک و رسمی نشان می دهد ، متعاقب همین رفتار نیز شخص مصاحبه گر رفتاری رسمی تر نشان می دهد . در حالیکه در واقع این طور نبوده و تحت تاثیر شخص مقابل رفتار خود را تغییر داده است.
در واقع ما تحت تاثیر یک سری پیش داوری در روابط خود عمل می کنیم، دیگران نیز تحت تاثیر قرار گرفته و رفتار شان متفاوت می شود، این تغییر رفتار باعث می شود ما فکر کنیم که پیش داوری های ما درست بوده است . به این موضوع پیش گویی خود کام بخش گفته می شود. مثلا شخصی فکر می کند که دیگران دوست ندارند با او رابطه داشته باشند، به همین دلیل از دیگران کناره گیری می کند، سایرین نیز با مشاهده این رفتار دقیقا همین فکر را در مورد وی می کنند که او دوست ندارد با ما رابطه داشته باشد و ارتباط خود را کم تر می کنند و شخص تصور می کند که افکار او درست بوده است.
برای پیشگام شدن باید موانع شناختی که مانع می شود را بشناسیم و آن را برطرف کنیم.
اصل دوم: بشناسید و اجازه دهید شناخته شوید
منظور از شناخت، شناخت دنیای روانی انسان ها است. این شناخت لایه لایه است و باید اجازه دهیم تدریجی اتفاق بیفتد. ابتدا از لایه های سطحی تر تا کم کم به لایه های عمیق تر برسیم. این فرایند هم در مورد خودمون باید اتفاق بیافتد و هم در مورد دیگران. ابتدا باید نقاط ضعف و قوت خودمان را بشناسیم و سپس نقاط ضعف و قوت دیگران را . در برقراری یک ارتباط موثر بسیار مهم است که ویژگی های طرف مقابل را بشناسیم و با استفاده از همین ویژگی ها روابط خود را مدیریت کنیم.
اصل سوم: بکوشید از رابطه خود محافظت کنید
وقتی نهالی را می کاریم خیلی حساس است. با هر بادی ممکن است آسیب ببیند. روابط ما هم همانند یک نهال به مراقبت احتیاج دارد. این مراقبت همیشگی است. حفاظت از رابطه به توانایی و آگاهی احتیاج دارد. هر دو این عوامل در حفاظت از رابطه مهم است. در ادامه به برخی از مواردی که به حفاظت از رابطه کمک می کند اشاره می شود.
محبت کردن: محبت کردن به برقراری یک ارتباط موثر کمک می کند. البته نوع این محبت باید متناسب باشد. نکته دیگر این است که همه انسان ها تعریف یکسانی از محبت ندارند. به همین دلیل گفته شد که باید شناخت صحیحی از یکدیگر داشته باشیم و بدونیم تعریف طرف مقابل از محبت چیست. گاهی از دید یک خانم گل خریدن همسرش برایش معنی محبت کردن می دهد و گاهی یک دوست انتظار دارد بدون قضاوت فقط به حرف هایش گوش کنیم. پس یادمان باشد که قبل از محبت کردن ابتدا بدانیم از دید طرف مقابل محبت یعنی چی.
حفظ احترام در روابط: اهمیت این موضوع بر هیچ کس پوشیده نیست. علت توهین احساس منفی متراکم شده است. یعنی نتوانسته ایم احساسات منفی را به طرز صحیحی ابراز کنیم.
یکی از عوامل موثر در کنترل خشم ابراز صحیح احساسات است که در ادامه توضیح داده می شود.
سرمایه گذاری در روابط : وقتی به دنبال روابط صمیمی هستیم، باید برای آن سرمایه گذاری کنیم. یک راه سرمایه گذای خلق تجربه های لذت بخش و مشترک است. مثلا مادری که به دنبال صمیمیت با فرزند نوجوان خود است می تواند زمانی را به یک فعالیت لذت بخش که مورد علاقه پسرش است اختصاص دهد. مثل تماشای فوتبال. یا ورزش کردن یک پدر با فرزند. این تجربیات مشترک در صمیمی شدن روابط بسیار بسیار موثر هستند.
نحوه صحیح ابراز احساسات:
توصیف رفتار مقابل
بیان احساس
بیان فکری که زیر بنای احساس است.
بیان درخواست. بیان درخواست باید مثبت باشد و عینی .
مثلا وقتی خانمی از اینکه همسرش دیر به خانه آمده است عصبانی است برای ابراز صحیح این خشم می تواند از این گفت و گو استفاده کند :
وقتی دیر به خانه می رسی ( توصیف رفتار مقابل)، من نگران می شوم ( بیان احساس)، فکر می کنم که اتفاق بدی ممکن است برایت افتاده باشد ( بیان فکر زیربنایی) لطفا از این به بعد اگر قرار است دیر به خانه بیایی به من اطلاع بده (بیان درخواست به صورت مثبت و عینی )
این گفت و گو می تواند در موقعیت های مختلف تعمیم پیدا کند . در مواجهه با یک دوست، همکار و … اما نکته مهم این است که باید حتما تمرین کنیم تا بتوانیم در شرایط خاص این دیالوگ را به کار ببریم.
🔴 #خانم_با_سیاست
💠 خانمها مواظب باشند هیچ وقت یک خانم باسیاست جلوی بچه به #پدر خانه بياحترامی نمیکند.
💠 کمترین #ضرر بیاحترامی به پدر اين است که فرزند به خودش اجازه ميدهد گاهی به پدرش بیاحترامی کند.
💠 ضرر اصلی آن این است که همسر شما آن احساس اقتدار و #قدرتی را که به عنوان پدر خانواده در داخل منزل بايد داشته باشد از دست ميدهد.
💠 هميشه مخصوصاً در حضور بچهها اقتدار شوهرتان را تثبیت کنید مثلاً به همسرتان بگویید: "شما بهترین همسر و بهترین #بابای دنیایی"
❇️ کانال شاخص پنجم: سالم، با نشاط و امیدوار
🆔 eitaa.com/shakhes5farhangi
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
۶ پیام مهم در هر نوع رابطه ای
این ها رو عملا به خانواده و دوستان و خصوصا فرزندانمون آموزش بدیم
❇️ کانال شاخص پنجم: سالم، با نشاط و امیدوار
🆔 eitaa.com/shakhes5farhangi
اطلاع رسانی هفته سلامت مردان.PNG
323.5K
واحد آموزش سلامت مرکز بهداشت ثامن
بخش بزرگی از یک پدر خوب بودن، همسر خوب بودن است!
•هنگامی که یک مرد، انرژی مثبتی به خانم خود منتقل کند، خانمش نیز این انرژی را به فرزندان و شوهر خود منتقل خواهد کرد.
❇️ کانال شاخص پنجم: سالم، با نشاط و امیدوار
🆔 eitaa.com/shakhes5farhangi
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
راهنمایی شنیدنی زوجین
از زبان مرحوم استاد فاطمی نیا ...
❇️ کانال شاخص پنجم: سالم، با نشاط و امیدوار
🆔 eitaa.com/shakhes5farhangi
غرق شدگی-پیام های مهم برای سفری سالم_20230823_125635 (1).docx.pdf
463.6K
🏊🏊🏊🏊🏊🏊🏊🏊🏊🏊
🔴با عنایت به فصل گرما و لذت استخر و شنا وبا توجه به اینکه هرساله شاهد افزایش میزان غرق شدگی در سطح کشور هستیم نکاتی برای کاهش خطرات ناشی از آن، جهت بهره برداری علاقه مندان به این ورزش مفرح ارسال می گردد.
🔺لازم بذکر است بیشترین میزان غرق شدگی در ایران در رودخانهها، استخرهای کشاورزی و سدها اتفاق میافتد که منجر به صدمات و تلفات فراوانی در گروههای مختلف سنی بویژه گروه سنی نوجوانان و جوانان می شود.
#معاونت_فرهنگی_دانشجویی
#اداره_دانشجویی
#مرکز_بهداشت_ثامن
#واحد_آموزش_ارتقاء_سلامت